Dodaj do ulubionych

Refundacja in vitro dla bogaczy

• obrus_w_paski Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 18:26
      W Hiszpanii też jest refundowane bez względu na dochód, ale tzn” bogacze”- rzadko kiedy x niego korzystają- po prostu na refundowane (dla bezdzietnych) invitro jest ok 2 letnia kolejka.
      Byłam w takiej kolejce, w międzyczasie zaszłam w ciążę dzięki invitro prywatnej (które łącznie kosztowało kilkadziesiąt tysięcy euro), z kolejki automatycznie wypadłam po porodzie
      • cranberries1983 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:53
        i komu to przeszkadza?
        jak kotś nie może mieć dzieci to idzie do dr
        i cała filozofia, jak ma ubezpiczenie to nie płaci i oby takim się poszczesiło
      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 22:37
        Dlaczego nie po zajściu?!
        • thank_you Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 11:45
          Jezu, bo zajście w ciążę nie jest równoznaczne z donoszeniem ciąży.
        • abria Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 15:46
          a dlaczego ma być po zajściu?
      • memphis90 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 09:09
        A gdybyś chciała drugie…? Dwa lata to w sam raz wink
    • me-lissa Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 18:38
      Powiem Ci że znam kilka bardzo zamożnych par które mają dzieci z in vitro. Żadna z nich nie korzystała z dofinansowania (Warszawa) tylko płaciła jak za zboże w starannie wybranych prywatnych klinikach u starannie wybranych bardzo drogich prywatnych specjalistów. Także śpij spokojnie
      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 22:38
        Tym bardziej - po co im finansowanie?

ps. w tym przypadku "tak że".
        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 22:40
          Bo na przykład stać ich na cztery prywatne protokoły, a nie więcej.
          • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 23:08
            Cztery to za mało?

Wielu chorych stać tylko na rehabilitację raz w miesiącu, a jakoś państwo nie kwapi się z fundowaniem im jej.
            • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 23:23
              Czasem niestety tak.
              • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 23:38
                Myślę, że niemożność chodzenia po udarze to większy problem niż niemanie* bombelka.

*Użyłam celowo. Nie czepiać się.
                • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 23:54
                  Twoje "myślę" mało kogo obchodzi, niepłodni mają prawo myśleć inaczej i podobnie państwo może myśleć inaczej - np. w kategoriach demograficznych, a więc interesu nie tylko niepłodnych. Bo z czasem może nie mieć kto robić na rehabilitacje udarowców. Z czasem może nie być personelu medycznego, który im pomoże. Ale, żeby to zobaczyć w takiej skali trzeba... o ironio... myśleć.
                  • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:16
                    I, proszę państwa, ikoniecikropka nie wytrzymała bez obrażenia rozmówcy!

W kategoriach demograficznych to, primo, jest trochę za późno, secundo, obecna władza chce aborcji na żądanie.

Od tego, że jakaś niunia usunie ciążę, bo dziecko pojawiło się dwa lata wcześniej, niż ona chciała, obywateli nie przybędzie.

A na udarowców będą robić Ukraińcy, których forum tak kocha.
                    • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:25
                      A aborcja nie ma nic do rzeczy, bo prawdopodobieństwo, że matce, która dziecka nie chciała, uda się je wychować przyszłego neurologa jest duuuużo bardziej nikłe niż w rodzinie, która dziecka pragnęła i miała warunki na opiekę. Podobnie jak niższe jest prawdopodobieństwo, że niechciane dziecko zostanie tak uposażone, żeby później płacić wysokie składki na ofiary udaru.
                      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:32
                        ikoniecikropka napisał(a):

> A aborcja nie ma nic do rzeczy, bo prawdopodobieństwo, że matce, która dziecka
                        > nie chciała, uda się je wychować przyszłego neurologa jest duuuużo bardziej nik
                        > łe niż w rodzinie, która dziecka pragnęła i miała warunki na opiekę. Podobnie j
                        > ak niższe jest prawdopodobieństwo, że niechciane dziecko zostanie tak uposażone
                        > , żeby później płacić wysokie składki na ofiary udaru.

Sugerujesz, że niechciane dziecko może przytrafić się wyłącznie patologii i kasjerce z biedronki, a nie karierowiczce (że zacytuję autorkę wątku) z postu założycielskiego?

Czy może po prostu powtarzasz to, co w telewizji mówi lewica?
                        • angazetka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:36
                          Karierowiczka w przypadku niechcianej ciąży umie sobie poradzić.
                          A dziecko chciane i wyczekane w rodzinie dowolnej ma od początku lepszy start w życie.
                        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:38
                          Nie, niechciane dziecko trafia się kobiecie, która nie chce mieć dziecka i/lub nie ma na nie warunków bytowych. Nie jest to związane zawsze z patologią, ale zdrowych, ciepłych więzi nie tworzy, ale te są niezwykle ważne w procesie wychowawczym i kondycji psychicznej dziecka. Ta z kolei przekłada się na jego przyszłość. Długo będziemy jeszcze tłuc oczywistości?
                          • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:46

> Nie, niechciane dziecko trafia się kobiecie, która nie chce mieć dziecka i/lub
                            > nie ma na nie warunków bytowych. Nie jest to związane zawsze z patologią, ale z
                            > drowych, ciepłych więzi nie tworzy, ale te są niezwykle ważne w procesie wychow
                            > awczym i kondycji psychicznej dziecka. Ta z kolei przekłada się na jego przyszł
                            > ość.

No, tak jak u Kory, która wychowywała się m.in. w domu dziecka - tak a propos oczywistości.
                            • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:47
                              Tak, tak... Dużo przypadków anegdotycznych jeszcze wymienisz?
                              • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:11
                                Bycie chcianym dzieckiem zapewnia za to olśniewającą przyszłość, tak?
                                • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:22
                                  Masz zakuty łeb i nie rozróżniasz prawdopodobieństwa, o którym pisałam od pewności, ale jakoś mnie to nie dziwi. Zupełnie poważnie - sprawdziłaś kiedyś, czy nie jesteś czasem w spektrum?
                                  • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:29
                                    Zatem istnieje również prawdopodobieństwo, że niechciane dziecko stanie się dzieckiem chcianym - albo, że będzie kochane choćby przez tatę.

Tu coś było o jakimś prawdopobieństwie?

Nie jest to związane zawsze z patologią, ale zdrowych, ciepłych więzi nie tworzy, ale te są niezwykle ważne w procesie wychowawczym i kondycji psychicznej dziecka. Ta z kolei przekłada się na jego przyszłość. Długo będziemy jeszcze tłuc oczywistości?

Jeśli o nim pisałaś, to gdzie, bo nie zauważyłam?
                                    • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 11:41
                                      Tu było, Kochanie, o prawdopodobieństwie: "A aborcja nie ma nic do rzeczy, bo prawdopodobieństwo, że matce, która dziecka nie chciała, uda się je wychować przyszłego neurologa jest duuuużo bardziej nikłe niż w rodzinie, która dziecka pragnęła i miała warunki na opiekę. Podobnie jak niższe jest prawdopodobieństwo, że niechciane dziecko zostanie tak uposażone, żeby później płacić wysokie składki na ofiary udaru."
                                  • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:05

> Masz zakuty łeb i nie rozróżniasz prawdopodobieństwa, o którym pisałam od pewno
                                    > ści, ale jakoś mnie to nie dziwi. Zupełnie poważnie - sprawdziłaś kiedyś, czy n
                                    > ie jesteś czasem w spektrum?

Ona nie jest w spektrum, to autyzm czystej postaci, samo jądro.
                                    • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 11:50
                                      Najpewniej.
                                      • memphis90 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 09:19
                                        Ale, ale! Nie używajcie diagnozy autyzmu jako obelgi, to nie jest ok.
                    • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:10
                      > Od tego, że jakaś niunia usunie ciążę, bo dziecko pojawiło się dwa lata wcześniej,
                      > niż ona chciała, obywateli nie przybędzie.

Ciebie temat nie dotyczy i chyba nigdy specjalnie nie dotyczył, więc odpimpkaj się od "niuń".

> A na udarowców będą robić Ukraińcy, których forum tak kocha.

Jednym z większych błędów po wybuchu wojny było słabe zagospodrowanie Ukraińców jako przyszłych obywateli. Ukrainki są jeszcze mniej wyemancypowane niż Polki, chętniej i wiecej rodzą. To byłaby jakaś szansa, bo młode pokolenie Polek myśli inaczej niż 50-taki z ematki i raczej nie będzie rzucało się masowo w rozród.
                      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 23:55
                        4sycje napisała:

> > Od tego, że jakaś niunia usunie ciążę, bo dziecko pojawiło się dwa lata w
                        > cześniej,
                        > > niż ona chciała, obywateli nie przybędzie.
                        >
                        > Ciebie temat nie dotyczy i chyba nigdy specjalnie nie dotyczył

Jaki temat? Byłam płodna, jak sądzę. A od kogo się mam odpimpkać, to nie ty mi będziesz rozkazywać.
                        • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 07:24
                          A ja mam prawo jazdy, ale nie korzystam.
                          Ok, "pimpkuj się" dalej. Twoja chęć karania kobiet niechcianymi ciążami, podczas kiedy tobie to średnio groziło, stawia cię w jednym szeregu ze starymi dziadami uważającymi kobietę za podczłowieka. Mentalnie jesteś trochę jak Kaczyński, tylko bez władzy i umiejętności.
                    • memphis90 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 09:16
                      >secundo, obecna władza chce aborcji >na żądanie.

Chyba 8lat pisowskich prób siłowego zmuszenia kobiet do rodzenia - cedzenia szamb przez sito, rewizji analnych, kucania i kaszlenia, przymusu rodzenia płodów z wadami letalnymi, postępowań prokuratorskich po aborcjach farmakologicznych - jasno pokazały, że konczy się to tak, że dzietność dramatycznie leci na pysk…?
                  • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:16
                    Wolałabyś nie mieć bombelka czy być po udarze?
                    • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:22
                      Pytanie idiotyczne całkowicie, bo nikt nie zabiera refundacji leczenia ludziom po udarze, ale może Cię zaskoczę jako osoba, która dzieci ma - wolałabym być po udarze niż żeby któreś z moich dzieci się nie urodziło.
                      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:30

> Pytanie idiotyczne całkowicie, bo nikt nie zabiera refundacji leczenia ludziom
                        > po udarze

Pytanie odnosi się do tego, co MOGĄ MYŚLEĆ niepłodni. Nie odnosi się do refundacji, tylko do STANU ZDROWIA.
                        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:40
                          Nie wiem, co mogą myśleć niepłodni. Chcesz szerszego ogląda to idź na Bociana, zamiast tu działać, tam się dowiesz. Mogę mówić jedynie za siebie, ale mój głos tu też nie jest istotny. Mogę jedynie powiedzieć, że sądzę, że znani mi niepłodni raczej odpowiedzieliby tak jak ja.
                          • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:44
                            A według ciebie jak się czuje pacjent po udarze?
                            • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:46
                              A według Ciebie, jak się czuje niepłodny?
                              • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:06
                                Jak się czuje niepłodny... hmmm...

Nie jest w śpiączce?

Nie ma niedowładu?

Nie cierpi na połowiczny paraliż?

Może mówić?

Może samodzielnie oddychać?

Nie cierpi na przykurcze?

Nie występuje u niego częściowa ślepota?

Może mówić?

Nie jest karmiony przez rurkę?

Nie ma problemów z czuciem?

Bo chyba nie wiesz, jakie skutki może dać udar.

jej ciało jej wybór a płacić maja wszyscy.
                                • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:06
                                  Poprawka, na końcu powinien zamiast tego o ciele być link:

udarrehab.pl/pl/udar-porazenie-mozgowe/28-czego-mona-si-spodziewa-po-rozlegym-udarze-mzgu
                                • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:24
                                  Oj, i doszliśmy do tego, że może boleć tylko ciało, okej, to ja już rozumiem, dlaczego nie rozumiesz. Brak wrażliwości. Osoba np. w żałobie też nie objawów, które podajesz powyżej, a jednak to najbardziej stresogenny czynnik w życiu, ale dla Ciebie zapewne taka depresja to ściema, na której leczenie nie powinniśmy się składać, bo przecież człowiek z nią ma funkcje życiowe.
                                  • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:31
                                    Według ciebie fakt, że ktoś NIE MÓWI, NIE ODDYCHA SAMODZIELNIE, JEST POŁOWICZNIE SPARALIŻOWANY jest tożsamy z faktem "boli tylko ciało"?

Tak swoją drogą, niunia, od 30 lat mam formalnie zdiagnozowaną nerwicę z nawrotami depresji, więc - jak to mawiali - nie ucz ojca dzieci robić.
                                    • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:34
                                      Masz tu, niunia, to "tylko bolące ciało".

https://www.szpital-stw.com/wp-content/gallery/rehabilitacja-po-udarze/DSC_0355.jpg
                                    • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 11:47
                                      Powtarzam - sprawdź, czy nie jesteś w spektrum, ponieważ nie potrafisz czytać sensów całych zdań, akapitów, czytasz literalnie - same słowa, to może być objaw, dosłowność, literalność. Moje zdanie: " Oj, i doszliśmy do tego, że może boleć tylko ciało" jest nie o moim pojmowaniu świata, ale Twoim, to Ty widzisz cierpienie wyłącznie w fizycznych schorzeniach. To Ty dzwonisz. Licytowanie cierpienia ciała i ducha jest po prostu dziecinne. Jako osoba z nerwicą powinnaś to wiedzieć, że nie tylko ciało może cierpieć. A jeśli się upierasz, że wyłącznie udar może być cierpieniem, po co diagnozujesz i leczysz nerwicę? Masz szczęście, że ludzie nie myślą tak jak Ty i są za refundacją leczenia i ciała i ducha.
                                      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 00:02
                                        A jeśli się upierasz, że wyłącznie udar może być cierpieniem

A gdzie ja to napisałam, niunia?

I gdzie ja dzwonię?

Powtarzam, niunia: spektrum niezależnie ode mnie uchodzi za wspaniałą i wartościową odmienność.

A co do tego, że za cierpienie uważam wyłącznie fizyczne problemy (no, połowiczny paraliż to jednak jest OGROMNY fizyczny problem, nieporównywalny wszak z równie fizycznym siniakiem na d...) to zajrzyj, niunia, tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177520204,177520204,Refundacja_in_vitro_dla_bogaczy.html?p=177522496

i przestań łżeć.
                                  • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:37
                                    No, a jak powszechnie wiadomo, jeśli Kowalski mógł samodzielnie oddychać, a nie może, mógł sam jeść, a nie może, mógł ruszać całym ciałem, a może tylko połową, w dodatku ma przykurcze, znakomicie wpływa na stan psychiczny Kowalskiego, czy tak?
                          • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:45
                            *oglądu
                          • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:12

> Nie wiem, co mogą myśleć niepłodni.

Skoro nie wiesz, to po co piszesz? Cytat:

niepłodni mają prawo myśleć inaczej
                            • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:26
                              No naprawdę spektrum, w jaki sposób te zdania się wykluczają?
                              • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 01:37
                                Leć, niunia, do mojego lekarza i go poinformuj.
                              • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 23:57
                                Niunia,, spektrum jako takie, niezależnie ode mnie, uchodzi za wspaniałą i wartościową odmienność. Wszędzie w necie tak piszą. Więc nie używaj tego określenia jako zarzutu, bo to dowodzi twojego zacofania.

Hehe.
                                • snajper55 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 03:59
                                  taki-sobie-nick napisała:

> Niunia,, spektrum jako takie, niezależnie ode mnie, uchodzi za wspaniałą i wart
                                  > ościową odmienność. Wszędzie w necie tak piszą. Więc nie używaj tego określenia
                                  > jako zarzutu, bo to dowodzi twojego zacofania.

Autyzm to choroba psychiczna, taka jak schizofrenia czy paranoja.

S.
                                  • memphis90 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 09:27
                                    Nie, schizofrenia to choroba polegająca na rozkojarzeniu neuroprzekaźników mózgu. Autyzm to zaburzenie neurorozwojowe.
                                    • snajper55 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 12:44
                                      memphis90 napisała:

> Nie, schizofrenia to choroba polegająca na rozkojarzeniu neuroprzekaźników mózg
                                      > u. Autyzm to zaburzenie neurorozwojowe.

Nie pisałem że autyzm i schizofrenia to jest to samo.

S.
                      • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:16
                        > ale może Cię zaskoczę jako osoba, która dzieci ma - wolałabym być po udarze
                        > niż żeby któreś z moich dzieci się nie urodziło.

Syndrom sztokholmski w czystej postaci. sad Matka polka - nawóz dla przyszłego pokolenia, tylko i wyłącznie.
                        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 11:50
                          Tak, są kobiety, które chcą mieć dzieci, są takie, które nie chcą, wyobraź sobie.
                  • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:19

> Twoje "myślę" mało kogo obchodzi, niepłodni mają prawo myśleć inaczej

... ale gdyby im dać wybór - niemanie bombelka albo udar - to chyba też woleliby niemanie bombelka.

Słowo "niemanie" użyte celowo.
                    • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:08
                      Ale na NFZ leczone są nie tylko udary!
                      Istnieje cała masa zabiegów, typu chirurgia plastyczna na NFZ. Idź się czepiaj takiej blefaroplastyki jak już musisz i odwal się od niepłodnych.
                      • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 11:51
                        No i nikt nie mówi, że refundacja in vitro kosztem rezygnacji z leczenia neurologicznego.
                      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 23:58
                        Odwalę się albo nie, jak mi się będzie podobało.
                  • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:03
                    > np. w kategoriach demograficznych, a więc interesu nie tylko niepłodnych. Bo z czasem może nie mieć kto
                    > robić na rehabilitacje udarowców. Z czasem może nie być personelu medycznego, który im pomoże.

Takie podejście, nie tylko przy dofinansowaniu in vitro, ale przy wszystkich bzdurnych plusach na dzieci, nawet mialoby sens, gdyby byla gwarancja, że dziecko na ktore idzie 800+, 300+, wyprawka i pewnie jeszcze jakieś świadczenia, o których zapomniałam (plus babciowe dla matki, żeby mogła siedzieć na zwolnieniach, kiedy współpracownicy będą robić za nią robotę), rzeczywiście będzie podatnikiem. Czyli gdyby miało obowiązek odpracowania świadczeń. Jeśli nie będzie pracowało, wyjedzie do Niemiec, umrze zanim odpracuje - kasa idzie do zwrotu. Wtedy oczywiście dziecko rodziców, którzy nie pobierali swiadczeń, hulaj dusza.
                    Ale takiego podejścia nie ma i nie będzie. Wszystkie plusy są tylko tępym rozdawnictwem, na które muszą godzić się resztki pozostałych w polityce liberałów, będących zakładnikami suwerena. Reasumując - darujcie sobie obecne na forum kawałki jak to wasze dzieci ocalą demograficznie Polskę, że wy pracujecie i płacicie podatki (klękajcie narody, zdrowa dorosła osoba pracuje) i że zarabiacie tyle, że podatku płacicie tyle co Kulczykówna. Póki co wy i wasze dzieci jesteście głównie kosztem i obciążeniem. A co z tego bedzie w przyszłości, to się okaże, ale mam takie przeczucie, że Stefan, to jebnie.
                • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 07:46
                  > Myślę, że niemożność chodzenia po udarze to większy problem niż niemanie* bombelka.

Fakt, nie opinia.
                  • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:10
                    Ten wątek jest kretyński 🤦
                    Na szczęście w tym czasie osoby niepłodne już przygotowują dokumenty do swojej pierwszej wizyty w ramach programu refundacyjnego i cieszę się razem z nimi! ❤️
                    • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:11
                      Cytując klasyka - nie ma ofiar, tylko ochotnicy. smile
                      • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:21
                        Na szczęście świat nie składa się z samych potłuczonych emocjonalnie jak ty, są też ludzie, którzy pragną zostać rodzicami!
                        • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 09:24
                          Wiesz, ojciec dziecka nie przyjmuje konskiej dawki hormonów, nie obciąża ciała i zdrowia ciąża, nie pęka mu d... przy porodzie, nie rzucają mu się hormony na głowę i nie ponosi głównych kosztów życiowych pojawienia się dziecka. Takie bycie rodzicem - ojcem, jest zdecydowanie mniej obciążające. Jednak to zazwyczaj kobiety, a nie mężczyźni naciskają na bombelka (tak, wiem, ematki nie chciały, ale ich mężowie marzyli o tym żeby je zaplodnić, wiec dały się przekonać). Jak to swiadczy o emocjonalności, niech każdy odpowie sobie sam. smile
                        • marta.graca Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 07:41
                          Trampki, jak cię lubię, to naprawdę nie trzeba być potłuczonym emocjonalnie, by nie pragnąć zostać rodzicem ( ja akurat jestem, ale na pewno nie wszyscy bezdzietni z wyboru tak mają).
                          • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 22:34
                            marta.graca napisała:

> Trampki, jak cię lubię, to naprawdę nie trzeba być potłuczonym emocjonalnie, by
                            > nie pragnąć zostać rodzicem ( ja akurat jestem, ale na pewno nie wszyscy bezdz
                            > ietni z wyboru tak mają).
                            >

A coś ty, jestem najdalej od deprecjonowania bezdzietnych jak tylko można. Przeciwnie, jestem im wdzięczna, że świadomie nie władowali siebie i ewentualnych dzieci w koszmar niechcianego rodzicielstwa. Ale jak ktoś na wielką potrzebę posiadania dziecka mówi, że "nie ma ofiar, tylko ochotnicy" to mam poczucie, że z kolejnym Aspergerem gadam. Inna sprawa, że myślałam, że dyskutuję z takim-sobie - nikiem, który mnie już bardzo irytuje.
                  • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 11:54
                    To poprosimy o badania, choć wątpię, czy ktokolwiek wpadł na bzdurny pomysł licytowania czegoś takiego. big_grin
                    • 4sycje Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 07:27
                      A co tu badać? Wy normalne jesteście?
    • 3-mamuska Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 19:44
      Jednam dadzą drugim zabiorą.
      Chorzy założa zbiorki i beda zbierac na leki i regabilitacje. Ale wszyscy się cieszą.

Ale finansowanie 6 procedur in vitro z adopcją zarodków dla 45 letniej karierowiczki, bogatej celebrytki, która latami brylowała na Malediwach i innych Emiratach, a w wieku 45 lat stwierdziła, że teraz jest już gotowa na macierzyństwo?

No ,ale kobiecie wolno jej ciało jej wybór a płacić maja wszyscy.
      • kropkacom Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:00
        Ty w Polsce mieszkasz?
      • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:02
        Doprawdy jest to profil osobowościowy kobiety, która korzysta z publicznej służby zdrowia i profil osobowościowy pani, która trafia do kliniki leczenia niepłodności w ogóle. Zasięgnij odrobiny wiedzy.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:42
        To dokładnie tak samo jak w przypadku picia, palenia, żarcia mięsa 21x w tygodniu, nieuprawiania sportu albo uprawiania sportów ekstremalnych, itd.

Twoje ciało, Twój wybór, a płacimy wszyscy. Na tym to polega.
      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:17
        jej ciało jej wybór

... a forsa podatnika.
        • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:11
          A ty chyba za dużo jako podatnik nie dokładasz, co nie? Całe życie na rencie i na ematce.
          • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 01:19
            Primo, niunia, g...o wiesz, co robiłam całe życie.

Secundo, następna sobie uroiła, że jestem na rencie. NIE JESTEM.

(A gdybym była, to renciści płacą podatki, hehe).
            • marta.graca Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 07:02
              Ty też g... wiesz o innych ludziach, co ci nie przeszkadza się ich czepiać i liczyć ich pieniądze.
              • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 13:03
                Największe zastrzeżenia do "liczenia ich pieniędzy" mają zwykle zamożni, choc sami ochoczo korzystają z pieniędzy wspólnych ( nie spożycia zbiorowego lecz dodatków, dopłat, rekompensat, byle w gotówce).
                • memphis90 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 09:33
                  Jakie konkretnie „dopłaty, dodatki, rekompensaty w gotówce” dostają bogaci ludzie z budżetu państwa…? 🤔

Tak, tak, znów „czepiam się słówek” 😂
                  • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 10:04
                    Dostają wyprawkę, 800+, niedawno ponad 200 mld poszło na pomoc przedsiębiorcom?
                    • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 16:26
                      Aha, bo przedsiębiorca = bogacz, co to ma siedzibę w Monako. big_grin
                      • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 16:39
                        Zwykle przedsiebiorca jest jednak bardziej zamozny od kasjerki z Biedronki, a są też tacy którzy mają firmy w Gibraltarze, a o kasjer e posiadające tam firmę nie słyszałem. A 800+ dostają jednakowo, a ta kasjerka na pomoc za pandemie się nie załapała.
                        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 18:40
                          Otóż najpewniej jesteś w błędzie. Większość bowiem przedsiębiorstw w Polsce to nie wieloosobowe spółki kapitałowe, a jednoosobowe działalności gospodarcze, nastawione w dużej mierze na właśnie działalność jednej osoby, ewentualnie kilku pracowników. Dochody tych przedsiębiorców są powiązane z tą formą i skalą. Nie zapominaj także, że ogrom ludzi na działalnościach gospodarczych to b2b, ukryte umowy o pracę, zarobki jak na etacie po odliczeniu ZUS-u. Jak sądzisz, dlaczego młodzi teraz wolą etaty niż własne biznesy?
                          • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 20:08
                            Nie jestem odpowiedzialny za wszystkie patologie w organizacji polskiego rynku pracy. Podobno mamy duży niedobór pracowników najemnych, czemu więc ludzie jeszcze godzą sie na zatrudnienie na niekorzystnych warunkach? A może jednak te formy pracy są bardziej dochodowe, bo i podatki mniejsze, i składki, i ulgi?
                            • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 20:55
                              Bo na przykład pracują w taki sposób, że przy rygorystycznym kodeksie, umowa o pracę nie znalazłaby uzasadnienia. Albo zarabiają zbyt mało, muszą mieć działalność, żeby nie mieć normowanego czasu pracy i dorabiać, np. ratownicy medyczni. Są też takie zawody, które tylko śmieciówa albo własna działalność, taka prawda. Np. mnóstwo zawodów artystycznych.
    • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 19:52
      A jednak - ludzki zarodek to nie zawsze przyszły człowiek, niektóre wypowiedzi tutaj udowadniają, że z zarodka ludzkiego może powstać ameba.
      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 23:38
        A poza obraźliwą uwagą - wiesz, co to ameba?
        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 23:55
          Jednokomórkowiec.
          • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:33
            Bravissimo. Więcej wiedziałam na maturze.
        • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 08:11
          Popatrz, że też zauważyłaś iż jest to obraźliwa uwaga 😜
    • angazetka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:19
      Twój wywód wskazuje na ostre przedawkowanie Pudelka.
    • mamkotanagoracymdachu Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:41
      Ja pieprzę. Tak, jestem ZA. 45-karierowiczka tyle wsadziła już do systemu, że niech coś z niego ma.

Poza tym od kiedy stosujemy w NFZ kryterium dochodowe? Jakie jeszcze inne procedury powinny być nim objęte?
      • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:39
        Przecież kryterium dochodowe jest stosowane od dawna. Nie oficjalnie i bezpośrednio, ale jest. Czymże jest np roczne oczekiwanie na rehabilitację, trzyletnie na endoproteze, kilku miesięczne na NMR i natychmiastowa usługa za pieniądze?
        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:40
          Ale to in vitro też będzie dotyczyć, prywatne kliniki nie znikną.
          • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:47
            Czyli - niema się o co sprzeczać.
            • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:50
              No nie ma, bo pani przedstawiona w początkowym wątku najpewniej będzie chodzić do klinik prywatnych i w ogóle nie jest reprezentatywnym przykładem osoby korzystającej z in vitro, bo naprawdę tam rzadko ZACZYNAJĄ przygodę czterdziestolatkowie, to wyjątki. Do klinik leczenia niepłodności zgłaszają się już nawet dwudziestopięciolatkowie. No o ile kasę mają, trudne w tym wieku - no właśnie. Już widzisz, jak to się zapętla?
              • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 23:44
                Ci 25-latkowie to jaki % zgłaszających się?
                • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 00:04
                  Dokładnie nie wiem jaki, ale tu - 2015 rok, średnia wieku zgłaszających się to 32 - 35 lat, jeżeli to średnia, oznacza to, że zgłaszają się osoby młodsze, a zgłaszają się - jeśli słuchają wytycznych po roku starań, jeśli dochodzi do zbliżeń 2, 3 razy w tygodniu. Żródło: www.rynekseniora.pl/zdrowie/116/in_vitro_60_latki_nie_rusza_masowo_do_klinik_leczenia_nieplodnosci,2702.html
    • cranberries1983 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:51
      a to moze zrobic odpłatność za wizyty na pogotowiu?

każda para, ktora ma ubezpiecznie zdrowotnej powinna miec możliwość skorzystania

opowieści, ze podstarzałe celebryti sie rzucą na procedurą to brenie level hard

skąd pomysł, że in vitro to plus sto tysi?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 20:53
        cranberries1983 napisał:

>
        > skąd pomysł, że in vitro to plus sto tysi?

Teraz 6 procedur spokojnie tyle kosztuje. Ale to jest właśnie piękne - jak NFZ wyceni te procedury, to nagle się okaże, że będą kosztować połowę.
        • spirit_of_africa Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:12
          Przy czym mało ktoś para wykorzysta wszystkie 6.
        • gulcia77 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:22
          Yyy, ale to jest normalna praktyka. Jeśli Gefco zamówi oklejenie 300 naczep, to zapłaci za jedną połowę tego co pan Zenek, który zamówi jedną.
          Abstrahując od różnych "pikających serduszek" z misją, medycyna to też, a może przede wszystkim, pieniądze.
        • trampki-w-kwiatki Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:24
          Przy poprzedniej refundacji ceny procedur poszły tak cudownie w dół. I to też był sukces programu, że te prywatne podejścia były na dużej promocji w stosunku do poprzednich lat!
    • nena20 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 12.04.24, 21:48
      Jestem za finansowaniem niezależnie od dochodów.
    • thank_you Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 09:30
      Jeśli ktoś jest bogaczem, to zapłacił do systemu w podatkach dużo więcej niż nie bogacz, więc jeśli chcesz kryterium finansowego dotyczącego procedur medycznych to uważaj, żeby bogacze nie zechcieli ich w drugą stronę.

Na szczęście to ZWYKŁA procedura MEDYCZNA, więc powinna być dostępna dla wszystkich ubezpieczonych, tak jak maja dostęp do leczenia onkologicznego czy jakiegokolwiek innego.
      • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 14:02
        Jeśli ktoś jest bogaczem to wcale nie znaczy, że wpłacił do systemu więcej, ponieważ posiada firmy zarejestrowane w Gibraltarze, mieszka w Monaco a pieniądze wydaje w Honolulu.
        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 14:12
          Czyli wg Ciebie osoba bogata to multimilioner? No to Cię zmartwię, ich jest na tyle mało, że choćby płacili u nas składki i podatki na nic by nie starczyło. Systemy opieki państwowej utrzymuje klasa średnia. Klasa średnia - w Polsce to głownie etatowcy - nie ma możliwości płacić składek w Monako. Zaskoczenie?
          • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 15:02
            Oczywiście, są różne definicje klasy średniej, ale powtarza się wśród nich jedno kryterium poza wysokością dochodów - są to osoby samozatrudnione, drobni przedsiębiorcy. Także ludzie zarządzający, fachowcy, urzędnicy wyższego szczebla, wolne zawody.
        • snajper55 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 03:04
          kokosowy15 napisał(a):

> Jeśli ktoś jest bogaczem to wcale nie znaczy, że wpłacił do systemu więcej, pon
          > ieważ posiada firmy zarejestrowane w Gibraltarze, mieszka w Monaco a pieniądze
          > wydaje w Honolulu.

To jak to bogactwo chcesz mu udowadniać?

S.
        • memphis90 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 09:38
          >ponieważ posiada firmy zarejestrowane w >Gibraltarze, mieszka w Monaco a pieniądze >wydaje w Honolulu
          … a leczy się w Gorzowie Wielkopolskim..?
          • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 10:06
            Jeśli to dla niego korzystne, to dlaczego nie? Podobnie, jak bierze 800+, "bo się należy".
            • snajper55 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 12:48
              kokosowy15 napisał(a):

> Jeśli to dla niego korzystne, to dlaczego nie? Podobnie, jak bierze 800+, "bo s
              > ię należy".

I te firmy zarejestrowane w Gibraltarze wykazuje w PIT?

S.
              • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 14:07
                Aby brać 800+ trzeba wykazywać coś w PIT?
    • ciri_77 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 13.04.24, 12:53
      Jestem za refundacja procedury in-vitro, w takiej formie jak jest przyjęte. Absolutnie bez kryterium dochodowego.
    • 21mada Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 14.04.24, 23:47
      800+ też jest dla bogaczy, nie przeszkadza ci to?
    • snajper55 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 03:02
      fredzia098 napisał(a):

> Od 1 czerwca wchodzi finansowanie in vitro. Ma być finansowane 6 pełnych proced
      > ur, w tym wszelkie leki i badania. Wiek kobiety do 42 lat, w przypadku gdy skor
      > zysta z adopcji zarodka do 45 lat. Dla wszystkich, bez żadnego kryterium dochod
      > owego. To mogą być kwoty rzędu stu kilkudziesięciu tysięcy na parę.
      > Jesteście za? Bo ja w takiej formie- przeciw.

To może przy innych procedurach też wprowadźmy kryterium dochodowe? By-passy darmo tylko dla biednych. Podobnie z leczeniem raka jajnika. Poród? A jaki ma pani dochód? Pogotowie? Wie pani ze darmowy przyjazd się pani nie należy? Proszę naszykować kartę.

S.
      • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 14:22
        Przecież kryterium dochodowe jest, i ma się znakomicie. Badanie pola widzenia na NFZ - za pół roku. Płatne - w przyszłym tygodniu. NMR kręgosłupa - średni czas 80 dni (dane NFZ), za pieniądze - pojutrze. I tak jest z wieloma procedurami, czy to nie jest kryterium ekonomiczne?
        • ikoniecikropka Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 16:27
          Jest, ale nie jest ono odmową refundacji, tylko daje inne opcje.
          • kokosowy15 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 16:41
            Oczywiście, to jak parking za 500 zł na godzinę. Daje inne opcje, prawda? Nie stać cie, to się nie leczysz - nie parkujesz.
    • snajper55 Jak to zrobić? 15.04.24, 04:41
      fredzia098 napisał(a):

> Owszem rozumiem finansowanie dla tych, których nie stać, z jakimś kryterium doc
      > hodowym.

Jak chcesz odsiać biednych od bogatych? Jedna z bezrobotnych, mająca majątek po przodkach, dostanie dofinansowanie. Inna bezrobotna, będąca panią do towarzystwa też dostanie. Kolejna bezrobotna żyjąca u boku multimilionera też dostanie. A nauczycielka się nie załapie, bo właśnie dostała dzięki Tuskowi podwyżkę.

S.
    • vasaria Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 10:08
      Jestem za !
    • natalia.nat Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 18:34
      fredzia098 napisał(a):

> Jesteście za? Bo ja w takiej formie- przeciw.

Dopóki leki i terapie ratujące życie, np. insulina czy nowoczesne leki na raka nie są w Polsce darmowe lub odpłatne symbolicznie, to jestem przeciwna tej formie finansowania in vitro. Jakieś dopłaty do procedury, ok, ale nie całość i nie dla każdego.
      • taki-sobie-nick Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 22:06
        A co np. z leczeniem jaskry, od której (nieleczonej) traci się wzrok?

Życia nie, ale jednak wpływa to na chorego i jego miejsce w społeczeństwie.
    • irma223 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 15.04.24, 21:12
      A jeszcze parę lat temu na emamie był wątek o patologicznym egoizmie kobiet 35-letnich, które śmią zachodzić w ciążę.
      No nic, przysiadam się z popcornem.
    • mylove23 Re: Refundacja in vitro dla bogaczy 16.04.24, 09:32
      a dlaczego nie? No bo jak można zarabiać pieniądze, korzystać z życia i jeszcze uzurpować sobie prawo do dziecka i to po 40, skandal.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka