Dodaj do ulubionych

Serial Reniferek Netfix

19.04.24, 21:40
Bardzo polecam, jeden z lepszych seriali. Historia komika który staje się ofiarą stalkingu. Przede wszystkim jednak serial o traumie i jej wpływu na życie. Zostanie ze mną na długo.
Obserwuj wątek
    • komunia23 Re: Serial Reniferek Netfix 20.04.24, 09:06
      Dla mnie zbyt ponury, dotrwałam do trzeciego odcinka.
      • fandorina Re: Serial Reniferek Netfix 20.04.24, 12:17
        Nie jest dla wszystkich smile
      • homohominilupus Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 16:39
        Ooo, to brzmi b dobrze.
        Bo już nie miałam co oglądać.
    • marianna1960 Re: Serial Reniferek Netfix 20.04.24, 15:37
      Obejrzałam, bardzo dobry polecam gorąco.
      • majenkirr Re: Serial Reniferek Netfix 20.04.24, 16:15
        O co chodzi w tym czwartym odcinku? bo cały tik tok huczy big_grin, a ja odpadłam przy drugim. Może warto jednak dokończyć?
        • maslova Re: Serial Reniferek Netfix 21.04.24, 09:34
          O związki przyczynowo-skutkowe.
    • krwawy.lolo Re: Serial Reniferek Netfix 20.04.24, 16:32
      A jakieś polecenie normalnego filmu, nie serialu, z żywymi aktorami, nie fantazy, nie sajęsy? Byłbym wdzięczny.
      • ta_jedna_karen Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 16:56
        Ale dlaczego Reniferka nie zobaczysz? Dla ciebie powinien być normalny, przecież ciebie śmieszą gwałty.
        • krwawy.lolo Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 18:50
          Serio? To tak Ty i Twoje mentalne kumpele interpretują moj wpis w niedźwiedzim wątku? Do tego trzeba zużyć zapasy złej woli i pogardy wobec mojej ksywki na rok co najmniej.
          • ta_jedna_karen Re: Serial Reniferek Netfix 01.05.24, 01:00
            Ojej… No to zinterpretujmy wspólnie, bo może rzeczywiście mój mały kobiecy rozumek nie zrozumiał żarciku. Bo przecież był to żarcik, prawda?

Kamin: Podobny tok myślenia część pań prezentowała w wątku o toaletach koedukacyjnych. Jako argument przeciwko była wskazywane właśnie bezpieczeństwo. Zdaniem niektórych forumek przebywanie z obcym mężczyzną w jednym pomieszczeniu to zagrożenie.
            Ja jednak wolę spotkać faceta w lesie. Choćby dlatego, że jest to dla mnie sytuacja znana, oswojona, facetów spotykam codziennie.

Lolo: Wishful thinking tongue_out

Co miałeś lolo na myśli pisząc tę angielską sentencję? Do czego to „myślenie życzeniowe” się odnosi? A może ta emota z wywalonym jęzorem miała sprawić, że wszystkie panie wybuchną perlistym śmiechem? O co ci chodziło?
      • bei Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 19:17
        Problem trzech ciał-serial i sajens ale świetny! Czytałam wcześniej książkę- trzy tomy, i jak rzadko ekranizacja jest dobra, ta jest bardzo dobra!
    • fuzja-jadrowa Re: Serial Reniferek Netfix 20.04.24, 22:31
      Dodam, że ten komik gra w serialu samego siebie.
      • kafana Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 19:33
        I to już jest tak creepy ze nie wiem czy nie too much. Ekshibicjonizm totalny. Nie wiem czy jestem w stanie ogladac tak powalonych ludzi. Utknęłam na 3 odc i chyba mam dość smile
        • kira_03 Re: Serial Reniferek Netfix 01.05.24, 07:04
          Ja utknęłam na początku drugiego. Nie dam rady oglądać seriali, gdzie czuję mega zażenowanie.
    • claudel6 Re: Serial Reniferek Netfix 21.04.24, 20:47
      mnie totalnie wciągnął. bardzo mi się podoba.
      to jest autentyczna historia i koleś najpierw zrobił o tym one man show i opowiedział te swoją historię na festiwalu teatralnym.
      • mamkotanagoracymdachu Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 18:47
        claudel6 napisała:

> mnie totalnie wciągnął. bardzo mi się podoba.
        > to jest autentyczna historia i koleś najpierw zrobił o tym one man show i opowi
        > edział te swoją historię na festiwalu teatralnym.

Ten wątek też się pojawia w serialu.
    • bazia_morska Re: Serial Reniferek Netfix 21.04.24, 20:54
      Obejrzałam 3 odcinki, polecam gorąco.
    • princy-mincy Re: Serial Reniferek Netfix 21.04.24, 22:00
      Jesteśmy po dwóch odcinkach. Wciągający ale i też przerażający.
    • abecadlowa1 Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 16:55
      Okazuje się, że oglądamy spektakl, który daleko wykroczył poza ramy serialu. Czy stworzenie i wyemitowanie tej produkcji było elementem gry pomiędzy Richardem Gaddem a jego stalkerką? Elementem ich upiornej relacji?

Dla niewtajemniczonych: pierwowzór postaci Marthy Scott został zidentyfikowany. Pani wydała oświadczenie, że czuje się ofiarą, pozwie Netfix, a najważniejsze, że jest znacznie atrakcyjniejsza niż postać z serialu.

W tym kontekście serial jest znacznie bardziej upiorny niż w zamierzeniu jego twórców. Chora gra dwójki głownych bohaterów
      • kafana Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 19:34
        No właśnie…
      • skumbrie Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 18:15
        Netflix z pewnością wcześniej nie sprawdził faktów i już trzęsie portkami przed pozwem stalkerki 😉
    • marianna1960 Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 17:38
      "Stephen King zachwycony kolejnym serialem. To hit Netfliksa, który wstrząsnął widzami z całego świata"
      www.serialowa.pl/480221/reniferek-stephen-king-serial-opinia/
    • szorstkawelna Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 18:12
      Zrezygnowałam przy wątku z "transkobietą". Stwierdziłam, że główny bohater jest prawdopodobnie równie popierdolony co jego stalkerka.
      • majenkirr Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 18:48
        Bo jest. Obejrzałam do. końca, facet zdrowo yebniety.
        • lalkaika Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 15:45
          Serial jest świetny..
          8/10.
          No drobiowy nie jest kokoko.
          Polecam
      • abecadlowa1 Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 18:53
        O to, to. A pond to tansseksualna Teri wydaje się być jedyną zdrową psychicznie postacią w tym serialu.
        • conena Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 20:10
          abecadlowa1 napisała:

> O to, to. A pond to tansseksualna Teri wydaje się być jedyną zdrową psychicznie
          > postacią w tym serialu.

Dokładnie, Teri jest najsympatyczniejsza z całej ekipy. Jeśli istnieje naprawdę to miała ogromnego pecha, że trafiła na Donniego.
        • veryvery Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 18:03
          abecadlowa1 napisała:

> O to, to. A pond to tansseksualna Teri wydaje się być jedyną zdrową psychicznie
          > postacią w tym serialu.

W ogóle Teri to taki typ osoby z którą chciałoby się zaprzyjaźnić
      • niennte Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 19:47
        Otóż to.
    • jowita771 Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 19:04
      Oglądałam. Ależ mnie wkurzał ten facet czasami. Uwaga, spojler!!!!

Po co polazł do niej, jak siedziała na tym przystanku? Rozumiem, że bał się, że zamarznie czy się rozchoruje, ale mógł wezwać pogotowie, zgarnęliby ją do szpitala psychiatrycznego, podleczyli i może miałby ją z głowy. Nie można się litować nad stalkerem.
      • abecadlowa1 Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 19:10
        Przecież to nie o litości. W tej relacji było obustronne branie i dawanie. Ta relacja była symetryczna i dawała korzyści obu stronom. Dlatego tak długo trwała, a właściwie nadal trwa. Jej zainteresowanie i skupienie na nim mu schlebiało. Karmił się uwagą, którą mu poświęcała.
        • niennte Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 19:51
          Jedno warte drugiego.
          On reagował tylko wtedy, kiedy Marta napastowala jego dziewczynę i jego rodziców. Natomiast póki się to działo między nimi, akceptował.
          To kolekcjonowanie nagrań, dzielenie na kategorie, wielogodzinne odsłuchiwanie... Chore.
          • veryvery Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 18:05
            SPOILER!!

Plus masturbowanie się do jej zdjęcia w bieliźnie : D
    • klaramara33 Re: Serial Reniferek Netfix 30.04.24, 23:08
      Oglądam ostatnio i również mi się podoba. Przeszkadza mi trochę, że 40 latek gra 20 latka.
      • kafana Re: Serial Reniferek Netfix 04.05.24, 22:46
        Ooo widzisz może to jest to co mi mega nie zagrało. Ze jakby to był widoczny młokos to te decyzje i wybory inaczej bym odebrała. Ja podświadomie założyłam ze koleś jest gruuubo po 30 i uznałam ze jest po prostu wariatem.
        • klaramara33 Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 18:26
          Teraz już wiem, że to nie gra tylko odtwarzanie swojej przeszłości przez niego. Odważne
          • simply_z Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 18:48
            Właśnie i nie widać specjalnie dużej różnicy wieku, a podobno stalkerka była od niego znacznie starsza.
            • klaramara33 Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 15:49
              On staro wygląda bo jak grał miał z 30 lat, a wyglądał mi na 40. To chyba wpływ narkotyków.
    • kropkaa Re: Serial Reniferek Netfix 01.05.24, 14:03
      Koleś jest durny jak mało kto.
      Nie wiem, czy spojler, czy nie, ale na wszelki wypadek.
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      .
      Idzie do jakiegoś zyeba, łyka dragi jak landrynki, nie wie co było na nim robione, ale za tydzień znowu to samo?!
      Ze stalkerką rozprawiłby się w 5 minut, ale nie, tu się uśmiechnie, tak zaprosi na kawkę, choć wiadomo, że takich rzeczy po prostu się nie robi.
      The bill do kwadratu.
      Nie wiem, co chciał osiągnąć, pewnie współczucie, u mnie wywołał jedynie mega irytację plus bym mu powiedziała co nieco o ochotnikach.
    • klaramara33 Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 18:23
      Obejrzałam do końca. No więc zdałam sobie sprawę , że kariera przez łóżko nie tylko dotyczy pewnych kobiet ale również pewnych meżczyzn. Koleś został skrzywdzony jednak co jeszcze go bardziej bolało, to świadomość, że pozwalał temu scenarzyście na wykorzystywanie seksualne bo sława i kariera była mu ważniejsza niż szacunek do siebie. Marty mi szkoda właściwie, skrzywdzona ą przez rodziców zaburzona otyła samotna i nieatrakcyjna. Terapia dla obydwóch potrzebna jak nic. Reniferek ciekawiebi szczerze do bólu pokazuje to uwikłanie i wzajemną zależność zaburzonych osób.
      • slatynka85 Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 18:44
        klaramara33 napisała:
        Koleś został skrzywdz
        > ony jednak co jeszcze go bardziej bolało, to świadomość, że pozwalał temu scen
        > arzyście na wykorzystywanie seksualne bo sława i kariera była mu ważniejsza ni
        > ż szacunek do siebie.

Przecież on był wiecznie naćpany wtedy...
        • kropkaa Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 20:18
          Nie wiadomo czym ani jak długo. Masakra.
        • klaramara33 Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 22:18
          slatynka85 napisała:

> klaramara33 napisała:
          > Koleś został skrzywdz
          > > ony jednak co jeszcze go bardziej bolało, to świadomość, że pozwalał tem
          > u scen
          > > arzyście na wykorzystywanie seksualne bo sława i kariera była mu ważniej
          > sza ni
          > > ż szacunek do siebie.
          >
          > Przecież on był wiecznie naćpany wtedy...
          Był ale czasami do niego docierało co się dzieje, poza tym sam na scenie w chwili załamania wyznał, że wracał tam mimo wykorzystywania bo zależało mu na tak karierze jakby nie miał szacunku do siebie.
          • klaramara33 Re: Serial Reniferek Netfix 05.05.24, 22:20
            Jednym słowem godził się na wszystko byle kupę kasy w przyszłości zarabiać i być słynnym. Często mówił, że takie są jego marzenia. To już chyba prostytucja.
    • lalkaika Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 15:35
      Serial jest świetny.
      8/10.
      No, drobiowy nie jest. Kokoko..
      Polecam.
      • klaramara33 Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 15:52
        To dla tych co się dziwią innym dlaczego wchodzą w relację z zaburzonymi toksycznymi w relację. Odpowiedź ode mnie: bo sami też są ale inaczej.
    • ikoniecikropka Re: Serial Reniferek Netfix 11.05.24, 15:51
      Fenomenalny!
    • 4sycje Re: Serial Reniferek Netfix 15.05.24, 07:56
      Wreszcie obejrzałam. Nie wiem, które z bohaterów było bardziej pieprzniete. Don, które swoje zachowanie oniekąd tłumaczy traumą (a z kolei nie wiemy nic o przyczynach zachowania Marthy), tylko ze przed tym tez był zakompleksiony i zewnątrzsterowny. Czy Martha, która - przynajmniej na podstawie tego, co pokazano - powinna być objęta opieką psychiatryczną, a nie jest.
      Bohater przeżywał koszmar, na który sie zgadzał, bo nie umial/nie chciał się postawić. Plusem serialu jest pokazanie wlaśnie popaprania bohatera, bez postawy "tu nie ma mojego udzialu". Co nie zmienia faktu, że a) stalkerzy zdarzają się też w przypadkach, kiedy ofiara od początku stara się ucinać kontakt, b) cały czas z tylu głowy miałam, że niezrozumienie z jakim czasami spotyka się Dan to nic w porównaniu z tym, z czym np. w PL spotykają się ofiary gwałtu i molestowania.
      Serial bardzo dobrze zagrany przez prawdziwego Dana, a przez aktorkę grającą Maryję zagrany wręcz fenomenalnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka