kochamruskieileniwe 20.04.24, 13:50 Jakieś ciekawe pomysły na przetworzenie? Oprócz smażonych i boczniaków a La flaki? Zostałam "uszczęśliwiona" sporą grzybnią 😈 I jeszcze pytanie. Na ile rzutów owocników można liczyć przy takiej grzybni? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kozica111 Re: Boczniaki 20.04.24, 13:55 Schabowy w panierce, ja niestety po wielu latach przestałam trawić. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Boczniaki 20.04.24, 13:57 Ja dziś też mam i robię w panierce. Nie chce mi się kombinować szczególnie że to tylko dla mnie Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Boczniaki 20.04.24, 13:57 Owocowały mi do sierpnia, każdy kolejny rzut był coraz mniejszy. Boczniaki po kaszubsku Marynowane w miso i sosie sojowym (rozcieracz miso z sosem sojowym do uzyskania pasty, dokładnie kasujesz boczniaki, pieczesz). Dodatek do stir fry/curry. Z jajecznicą. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Boczniaki 20.04.24, 14:10 www.jadlonomia.com/przepisy/boczniaki-po-kaszubsku/ Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Boczniaki 20.04.24, 14:06 kroję w paski, dodaję cienko pokrojonego pora, smażę na maśle klarowanym i w szklanym pojemniku lądują w lodówce. Zużywam jako dodatek do sosów, zapiekanek i tostów. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Boczniaki 20.04.24, 15:07 Robilam pieczone w maselku jako dodatek do szpinaku z zapiekanymi jajkami - fajnie wyglada i smakuje. Podpieczone lub podsmazone jako dodatek do kartoflanki/zurku/jarzynowej (po podpieczeniu/podsmazeniu wrzucasz do zupy i w niej gotujesz). Daja sie suszyc (swietny dodatek do sosow) i marynowac. Do bitek zamiast pieczarek. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś