slonko1335 23.04.24, 10:21 No to proszę o doradę i ja. Co trzeba koniecznie zobaczyć a co sobie można na spokojnie darować mając do dyspozycji 4 dni w Paryżu. Na jeden dzień zaplanowany jest Wersal. Bez dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 10:46 Zobaczyć koniecznie to co chce się zobaczyć Jest zbyt wiele rzeczy do polecania. Gdybyś napisała czym się interesujesz co lubisz pewnie byłoby łatwiej. Poza tym, Paryż jest miastem dla flanerów jak żadne inne. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:02 Nigdy nie byłam w Paryżu, więc chętnie zobaczyłabym wszystko no ale wszystkiego się nie da przez 4 dni Generalnie lubię się szwendać uliczkami, klimatyczne knajpki, lubię punkty widokowe. Zastanawiam się czy jest sens wchodzenia gdziekowliek (tupu muzea, kaplice, itd) mając tak mało czasu bo podejrzewam, że takie wejście do Luwru na krócej niz cały dzien niewielki ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:17 Pierwsza rada. Tam gdzie nie dojdziesz pieszo, wybierz autobus - metro to ostateczność. Druga rada - jeżeli możesz - szukaj zakwaterowania w miejscu gdzie "wszędzie" możesz dojść na piechotę Trzecia - omijaj termin olimpiad Z Luwr już mnie tutaj objechano bo kiedyś napisałam, że moim zdaniem nie jest to punkt obowiązkowy (żeby poznać Paryż) Za znacznie ciekawsze i mniej męczące uważam muzem Carnavaleta i potem / przedtem spacer po Marais. Warto sprawdzić co będzie akurat w Operze Garnier (którą można też zwiedzać niezależnie od przedstawień) Jeżeli masz jakieś ulubione skojarzenia z kulturą francuską (muzyka, literatura, jedzenie, film itd itp) warto poszukać tych miejsc i zobaczyć na żywo Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:35 Moja (do)rada - jeśli jest w Paryżu pierwszy raz autobusy mogą ją przerosnąć. Nie bez powodu jeżdżą nimi głównie lokalsi, turystów tam jakby mniej. Metro jest czytelniejsze. Z punktów widokowych: Sacre Coeur można połączyć ze spacerem po Montmartre (można wjechać na górę autobusikiem spod stacji metra bodajże Abbesses i schodzić w dół). Centrum Pompidou z Marais. A widok na Operę Garnier z Galeries Lafayette z... Galeries Lafayette. Są mniejsze muzea i galerie. Sprawdź strony turystyczne i wybierz takie, którego oferta Cię interesuje, np. okres w sztuce. Są też wystawy czasowe. Ale dla niektórych duży Luwr to must see na pierwszy raz więc można i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:40 "Jeśli jest w Paryżu pierwszy raz autobusy mogą ją przerosnąć. Nie bez powodu jeżdżą nimi głównie lokalsi, turystów tam jakby mniej. Metro jest czytelniejsze." nie ma jakiejś apki na całą komunikację takiej jak w Berlinie? Odpowiedz Link Zgłoś
philippa_p Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:38 Metro w Paryzu jest genialne, super czytelne mapki, very user friendly . Mialam spokojna pewnosc, ze gdziekolwiek jestem, wystarczy dojsc do najblizszej stacji metra, a dojade tam gdzie chce. I nie trzeba schodzic na perony, zeby te mapki zobaczyc (w przeciwienstwie do Berlina). A na zwiedzanie autobusem to sa Hop On Hop Off. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 14:15 Oczywiście, że metro nie jest złe, jako takie. Tylko to jest kwestia wyboru: zależy nam na przemieszczaniu się szybko od punktu A do punktu B, czy wolimy zobaczyć mniej "punktów" ale za to chcemy popatrzeć na ulicę, na ludzi, na budynki, podwórka, stragany z książkami, kwiatami itp itd. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:40 autobusy może sobie sprawdzić online (trasy/przystanki) Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:57 Metro podobnie. Poza tym jest o wiele szybsze. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:58 Ale nic nie widzisz a z autobusu widzisz miasto Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:00 Jezu ale przeciez to nie stara kobita wiec po co wjezdzac. Wejsc po schodach. A zlazic na piechote przez Monmartre Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:51 p.s. zapomniałam dodac - ja mam lęk wysokości, więc żadnych widokowych obiektów nie jestem w stanie polecić. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Paryska dorada 23.04.24, 10:50 Mając do dyspozycji tylko 4 dni zdecydowanie darowałabym sobie właśnie Wersal. Chyba że jesteś fanką takich klimatów, wtedy w kolejnym Luwr i komnaty Napoleona. Niestety, specjalnie nie doradzę, bo kiedyś pewnego Amerykanina wiozłam pod wiadomą wieżę, co było dla niego niezapomnianym wrażeniem, ale każdy ma swoje wyobrażenia i tęsknoty jeśli chodzi o Paryż. I tam niech idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
lemonka5 Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:17 Na moje 50 urodziny najstarsze dziecko zabrało mnie na wyjazd niespodziankę do Paryża. Na dwa dni. Program przewidywał: Wieżę Eiffla, kawę w klimatycznej paryskiej kafejce, Luwr, Montmartre, Montparnasse, Katakumby i łażenie nad Sekwaną. Został zrealizowany w całości i nie wiem,czy nie była to najfajniejsza wycieczka mojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
sabek81 Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:39 Muzeum de Orsay koniecznie, dla mnie lepsze niż Luwr, łuk triumfalny i na nim taras widokowy na caly Paryż, Mały Pałac i w sumie na 3 dni to tyle, spacerowac jak najwięcej bocznymi uliczkami. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:46 o dzięki, wezmę pod uwagę ustalajac bardziej szczegółowy plan, taras widokowy zwłaszcza mi się podoba na łuku, idę zobaczyć w necie Orsay Odpowiedz Link Zgłoś
ivonette21ivonette Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:45 Saint-Germain-en-Laye , dojazd RER-em , Widok z góry na Sekwanę i w oddali Defens , pałac królewski , rozległy park , wąskie uliczki Odpowiedz Link Zgłoś
turkusowozlota Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:46 Byłam dwa razy w Paryżu i dwa razy w Luwrze. Ale ja kocham Luwr i panującą w nim atmosferę. Mogę odpuścić wieżę bo uważam, że byłam raz i wystarczy, tak samo wejście na łuk, ale nie wizytę w Luwrze. Drugim razem byłam w muzeum d'Orsay i przepadłam, nie chciało mi się stamtąd wychodzić. Jeśli jeszcze raz pojadę do Paryża to będzie to kolejny obowiązkowy punkt programu. Poza tym lubię po prostu chodzić ulicami Paryża, spacerować i oglądać kamienice. Zawsze poruszałam się metrem, autobusami nie umiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Paryska dorada 23.04.24, 11:57 Ja bym wziela Hop on Hop off Bus na 2 dni z wycieczka po Sekwanie. Wszystko pieknie widac z gornego pokladu, po polsku przewodnik nagrany. Poza tym to do Disneylandu z dziecmi na 1 dzien. Wersal to dobry dla milosnikow ogrodow jak ja, a sam spacer po zamku to z 2 godz tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:02 Do pałacu nie musze wchodzić osobiście, mnie tez głownie interesuja ogrody. Sa tam jakieś wydarzenia organizowane i to też chętnie, jednak na zobaczeniu sali lustarznej zalezy jedej osobie ktora z nami będzie to moge też przy okazji aczkolwiek nie upieram się jeżeli nie ma to sensu. Mamy zaplanowany HoP Bus na jeden dzień i własnie zastanawiam bardzo mocno na rejsem i ten rejs to raczej wezmiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:13 slonko1335 napisała: > Do pałacu nie musze wchodzić osobiście, mnie tez głownie interesuja ogrody. Uważaj, bo jeśli nie wejdziesz w Wersalu od razu do komnat to już nie cofniesz się do nich z ogrodów mimo posiadanego biletu. Ruch jest tylko w jedną stronę. Mnie się udało, bo zrobiłam oczy kota ze Shreka i poczarowałam ciecia, tak że mu serce zmiękło, ale przed nami i po nas odwalił sporo osób chcących zrobić ten sam myk. A my byliśmy tak zmęczeni godzinnym staniem w kolejce do kontroli bezpieczeństwa w upale (warto mieć przy sobie parasolkę od słońca bo stoi się w wielokrotnie zakręconym ogonku pod gołym niebem bez cienia cienia) że chcieliśmy się w tych ogrodach trochę ochłodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Paryska dorada 23.04.24, 13:18 Tam w cenie qielu Hop On Hop Off juz jest wycieczka Batobusem po Sekwanie Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:02 Takie ogromne muzea typu Luwr czy El Prado chyba lepiej zwiedzać z założeniem, że i tak wszystkiego się za jednym razem nie zobaczy, więc może wybrać sobie np 1 piętro na jeden raz? I wrócić w miarę możliwości? Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:06 Grand i Petit Palais, katakumby, Cluny. W tym samym budynku co Luwr jest Muzeum Sztuk Dekoracyjnych, gdzie często są fantastyczne wystawy. Trocadero z Cmentarzem Passy i z najlepszym widokiem na wiadomą wieżę. Kościoły - świętego Eustachego w Les Halles (po sąsiedzku legendarna knajpa Au Pied de Cochon), Sainte Chapelle, Madeleine obok Opery Garnier (do której można wchodzić na zwiedzanie i zobaczyć freski Chagalla). No i rejs statkiem, ofkors, ale niekoniecznie bateau-mouche. Są mniejsze, które przepływają paryskimi kanałami, przez śluzy i dopiero potem wypływają na Sekwanę. Mogłabym tak długo 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:19 A, jeszcze z takich mniej oczywistych miejsc to Marmottan (koniecznie dla wielbicieli impresjonizmu, a przy okazji można zobaczyć troszkę inną część Paryża), muzeum przy szkole sztuki jubilerskiej i muzeum YSL. No i muzeum Edith Piaf, ale tam są dość przedziwne godziny otwarcia. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:06 Z Luwru polecam zrezygnować, bo tam się wchodzi na max 3 godziny i człowiek wychodzi z wizgiem i karuzelą w oczach i mózgu. Polecam natomiast Musee d'Orsay są dni (czwartek)w które jest otwarte do późna i warto właśnie w taki dzień wieczorem się wybrać a potem dodatkowo wejść na taras na górze i pogapić się na zmierzchające się niebo nad Paryżem. Dla mnie obowiązkowo też za każdym pobytem jest przejście się od metra tzw. "ceprostradą" oraz wyjście/wjazd kolejką na Montmartre po to żeby pooglądać panoramę Paryża z góry. Polecam też na miejscu atrakcję nieoczywistą - pod bazyliką jest stacja kolejek turystycznych można objechać z przewodnikiem większość wzgórza. Bardzo przyjemna wycieczka. Polecam też wyprawę do Tuillerie i posiedzenie nad sadzawką. Zwłaszcza gdy jest gorąco to miłe. Bardzo ciekawe wystawy organizują w Petit Palais nie wiem co będzie gdy Wy będziecie, ale warto sobie sprawdzić. Musee Carnavalet jest bezpłatne i też fajne a zaraz obok jest ciekawy architektonicznie place des Vosges i muzeum Wiktora Hugo. Nieco dalej w Vincennes dojazd Metrem1 jest oszałamiający zamek z XIII wieku z najwyższym w Europie donjonem. Z mniej znanych a bardzo interesujących muzeów polecam też Marmottant-Monet oraz Jacquemart-Andre. Odpowiedz Link Zgłoś
alexa0011 Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:07 Uwaga na oszustów, zwłaszcza w metrze- żadnego kupowania biletów przez osoby obce proponujące pomoc. Przeżyłam pogoń, bójkę że złodzieja, wyszaroanie jej pieniędzy, wszystko to w szale adrenalinowym, nie sądziłam, że jestem do tego zdolna, na nasze usprawiedliwienie mam tylko to, że byliśmy skrajnie zmęczeni po bardzo porannym locie i transferze, no i oczywiście brak dokształcenia przed wyjazdem. Poczytaj w necie o oszustwach w Paryżu. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:16 Przy nas w RERze okradli turystów. Zrobili sztuczny tłok i tuż przed zamknięciem automatycznych drzwi wyskoczyli z wagonu wrzucając jeszcze do środka pusty portfel. Trwało to sekundy. Warto trzymać wszystko co cenne na szyi POD ubraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:19 Jest kilka takich miejsc gdzie trzeba uważać bardziej niż standardowo, m.in. stacje metra przy Dworcu Pólnocnym, przy Luwrze, przy schodach do SacreCoeur itd Odpowiedz Link Zgłoś
joaz Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:18 Jak dla mnie fajny jest rejs po Sekwanie - i oglądanie Paryża z rzeki (opis widoków na słuchawkach). Panorama Paryża z wieży Montparnasse - dla mnie lepszy niż z wieży Eiffla. Ja lubię jeszcze klimat Montmarte i Sacre-Soeur. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:25 Off top - pamiętam swoją piewrszą wizytę w Paryżu wiele lat temu, jeszcze przed internetem. Miałam z grubsza zaplanowane co chcę zobaczyć. A potem plan poszedł się paść. Wyszłam na ulicę i .... szłam i szłam, szłam, szłam. Potem wróciłam i następnego dnia, szłam, szłam, szłam gdzie oczy poniosą. To chyba naznaczyło mój stosunek do Paryża. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Paryska dorada 23.04.24, 12:33 Z paryskich dorad - jeszcze jedna istotna - w Paryżu obiad - dejeuner jada się między 12.00 a 14.00 i warto to uwzględnić w swoim harmonogramie zwiedzania - wtedy są otwarte knajpki, które potem mają przerwę w wydawaniu dań obiadowych do 18.00-19.00. Jeśli zacznie się szukać miejsca na posiłek nawet o 13 45 to można być już odprawionym z kwitkiem i zdanym na własną kanapkę. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Paryska dorada 23.04.24, 13:01 Mozna isc (nawet jako atrakcja) do jednego ze slynnych « bulionow », otwarte h24 z nieprzerywanym serwisem i niskimi cenami, ale nie wiem czy kazdemu podpasuje menu mimo uroku i normalnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Paryska dorada 23.04.24, 16:09 Za miesiac jade na kilka dni, tym razem w planach, poza garrosem, mam muzeum diora. Zadnego rejsu stateczkiem, poziom Sekwany jest tak niski, ze oglada sie glownie mury, szkoda kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Paryska dorada 23.04.24, 16:22 Jejku Mam nadzieję że ten wersal to w poniedziałek bo wtedy jest bezpłatne wejścia a nie przepłacanie nie wiadomo ile za bilety Hotel gdzieś w centrum żeby nie korzystać z komunikacji miejskiej i nie paść ofiarą kradzieży czy zamachu. Przypominam że chyba wprowadzili najwyższy stan zagrożenia terrorystycznego . Wieża Eiffla i Luwr i to wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
zaneta_z_neta Re: Paryska dorada 23.04.24, 16:50 Prostuję wypowiedzi garkotłuka asmy: Wersal w poniedziałki jest zamknięty dla turystów. Hotel oczywiście poza centrum. I tylko komunikacja miejska. Asma wyjrzyj czasem ze swojej zagrzybionej nory na świat. Odpowiedz Link Zgłoś
asma.bez.dworu Re: Paryska dorada 23.04.24, 16:58 No wyjątkowo pani ze zmywaka ma rację. Chodziło że w niedzielę są bezpłatne wejścia nie w poniedziałek. My bad. Dobrze mieć swoich ludzi w Paryżu nawet jeśli pracują na zmywaku. Ale zgromadzeń i komunikacji unikamy www.france24.com/en/france/20240324-france-raises-terror-alert-level-after-moscow-attack-claimed-by-is-group Odpowiedz Link Zgłoś
inaccessible_rail Re: Paryska dorada 23.04.24, 17:30 Aktualnie w Musee d'Orsay jest wystawa na 150-lecie impresjonizmu, wybieram się w przyszłym tygodniu. Też będę 4 dni w przyszłym tygodniu, zaklepana wystawa o której pisałam, Luwr, katakumby i wieża Eiffla. Oraz rejs po Sekwanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: Paryska dorada 23.04.24, 17:39 Przynajmniej jeden dzień przeznaczyłabym na spacer. Przy ładnej pogodzie spokojnie można ogarnąć najważniejsze miejsca, poza La Defense (Łuk Triumfalny, Pola Elizejskie, Pola Marsowe, Wieża Eiffla, ile de Cite z Notre Dame, koniecznie zahaczyć o Dzielnicę Łacińską i Le Marais po drugiej stronie Sekwany, na koniec Sacre Coeur. Pozostałe dwa dni - do wyboru: Luwr, Musee d'Orsay, Centre Pompidou, z mniej oczywistych: Katakumby, Muzeum Sztuki Średniowiecznej Cluny (piękna kolekcja i klimatyczny ogród) lub dom Gustave Moreau (nieco bardziej na uboczu, ale z niesamowitą atmosferą dziewiętnastwiecznego symbolizmu). To jest cudowne miasto, zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś