Dodaj do ulubionych

posolony budyń waniliowy

03.05.24, 23:46
Ratunku, niechcący dodałam do budyniu soli zamiast cukru. Starannie rozmieszałam, oblizałam palce i...

...i czy się da coś z tym zrobić? Spożytkować w jakiejś wytrawnej potrawie, w której wszystko razem będzie jadalne? Potrawie bezmięsnej i bezrybnej.
Obserwuj wątek
    • primula.alpicola Re: posolony budyń waniliowy 03.05.24, 23:48
      Nie, wyrzuć.
      Gdzie Ty masz głowę?
      • ardzuna Re: posolony budyń waniliowy 04.05.24, 00:06
        primula.alpicola napisała:

> Gdzie Ty masz głowę?

Dziękuję pokornie za przywołanie do porządku big_grin Zaraz idę poszukać.
        • primula.alpicola Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 08:04
          😁
    • mysiulek08 Re: posolony budyń waniliowy 03.05.24, 23:54
      wyrzuc i zapomnij
    • yuka12 Re: posolony budyń waniliowy 04.05.24, 00:15
      Dodajesz masę krówkową (dulce de leche) i masz budyń solony karmel toffi 🤣 (jeżeli zrobiłaś budyń waniliowy lub śmietankowy). Inne tylko do kosza.
      • princesswhitewolf Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 00:30
        O dokladnie cos takiego napisalam. Great minda think alike wink
        • princesswhitewolf Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 00:30
          minds
    • turbinkamalinka Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 00:18
      Daj spokój. Nie trzeba każdego gówienka które nam wyjdzie ratować. Nie wyszło wywal i nie rozkminiaj
    • princesswhitewolf Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 00:29
      Zrobic karmel, wystudzic i polac. Smak solonego karmelu. Bardzo modny w zeszlych sezonach. Wszystko bylo....Salted Caramel
      • turbinkamalinka Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 00:40
        princesswhitewolf napisała:

> Zrobic karmel, wystudzic i polac. Smak solonego karmelu. Bardzo modny w zeszly
        > ch sezonach. Wszystko bylo....Salted Caramel

Zlituj się. Można ratować potrawy. Ale nie za wszelką cenę. Próbowałamsolonego karmelu i to jest dla mnie rzyg. Pewnie dla wielu ludzi również. Powiedz mi po co ratować coś za wszelką cenę?
        • princesswhitewolf Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 01:42
          >Próbowałamsolonego karmelu i to jest dla mnie rzyg. Pewnie dla wielu ludzi również. Powiedz mi po co ratować coś za wszelką cenę?

Niesamowite jak to sie nie miesci ludziom w glowie ze niektorzy moga lubic ten solony karmel. No seeeerio. Ja np nie lubie kawy. A fuj. Nie miesci sid to ludziom w głowie, a miesa albo alkoholu jak nie lubie.

No dobra snejkowa jak rzadko.ma racje. Jesli tej soli naprawde jest duzo to juz nic sie nie da zrobjc
          • princesswhitewolf Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 01:42
            *zrobic
      • snakelilith Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 01:01
        Do torebki budyniu dodaje się zwykle 2 łyżki cukru, to jest około 30-40 gr. Jeżeli ona dodała tam tyle soli, to to jest nie do uratowania. W żadnej kombinacji.
        • ardzuna Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 16:09
          Półtorej łyżki dodałam.
    • snajper55 Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 01:33
      ardzuna napisała:

> Ratunku, niechcący dodałam do budyniu soli zamiast cukru. Starannie rozmieszała
      > m, oblizałam palce i...

Szansa by była, gdybyś nie słodziła budyniów. 🙂 Raz tak się pomyliłem, budyń wywaliłem i teraz trzy razy sprawdzam. Ale przyznaj, smak niezapomniany. 😄

S.
    • raczek-nieboraczek-2 Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 07:14
      zdarzyło się tak kiedyś

cukier przestawiłam potem do innej szafki:
      1. kawa, herbata, młynek, rumianek, mięta, goździki ... cukier
      2. sól, pieprz, przyprawy, majeranek
    • feniks_z_popiolu Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 07:44
      Nie do uratowania chyba. Ilość soli powalająca. Wyrzuć, koszt przecież niewielki, nawet dla oszczędnych.
    • m_incubo Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 07:53
      Wywal po prostu ten budyń bez cudowania z karmelem czy czymkolwiek innym, co jest kompletnie bez sensu, nie da się zjeść niczego, w czym są dwie łyżki soli.
      Na litość, przecież to tylko budyń.
      • ardzuna Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 16:10
        Nie znoszę wyrzucać jedzenia...
        • m_incubo Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 16:42
          Wszystko ok, ale w granicach zdrowego rozsądku.
          Możesz zjeść nawet beczkę soli, byle tylko nic nie wyrzucać, jeśli koniecznie chcesz, ale to nie będzie ani smaczne, ani zdrowe, ani rozsądne.
        • mysiulek08 Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 18:58
          ja tez nie ale sa jednak granice tongue_out

budyn robilas z torebki? zuzylas jedna torebke budyniu za, nie wiem, 2,5zl? pol litra mleka, cena podobna(zgaduje) i jak do tego sypnelas poltorej lyzki soli, to tego NIE da sie do niczego wykorzystac, cokolwiek bys zrobila, potrzebuje duzo innego 'czegos' zeby te sol zniwelowac

bym wywalila bez wahania, nawet gdybym bawila sie w krem patissiere i zamiast cukru sypnela soli i zauwazyla to na etapie ubijania to 5zoltek tez bym poswiecila

trudno, bywa

w ramach 'nie wyrzucania jedzenia', przerabialam zbyt slona kapusta kiszona (wlasna, za duzo soli sypnelam), bylo tego poltora sloika 1L, jak zaczelam przerabiac, dodawac grzybow, sliwek, powidel, slodkiej kapusty, chili (ponoc niweluje slonosc) to wyszly mi 3 sloiki litrowe i dwie blachy pasztecikow, owa przerobiona kapusta i tak nadal byla niezjadliwa, wiec wyrzucilam, stracilam czas, dodatki, energie, a wystarczylo wywalic tylko te poltora sloika kiszonej kapusty, koszt niemal zaden
          w kazdym razie mam nauczke na dlugo tongue_out
          • ardzuna Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 19:04
            mysiulek08 napisała:

> budyn robilas z torebki? zuzylas jedna torebke budyniu za, nie wiem, 2,5zl? po
            > l litra mleka, cena podobna(zgaduje)

Pół litra mleka, i ono mnie boli najbardziej.

i jak do tego sypnelas poltorej lyzki soli
            > , to tego NIE da sie do niczego wykorzystac, cokolwiek bys zrobila, potrzebuje
            > duzo innego 'czegos' zeby te sol zniwelowac

Tak zakładam.

> w kazdym razie mam nauczke na dlugo tongue_out

Możliwe, że u mnie też tak będzie, o ile się zdecyduję na eksperymenty kulinarne.
            • mysiulek08 Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 19:10
              Pół litra mleka, i ono mnie boli najbardziej

tu akurat cie rozumiem, tez staram sie nie marnowac produktow 'odzwierzecych' ale czasami po prostu sie nie da inaczej

Możliwe, że u mnie też tak będzie, o ile się zdecyduję na eksperymenty kulinarne budyn z torebki, eksperymentem kulinarnym ?
              🤣🤣

chyba, ze ta sol byla zamierzona...
              • ardzuna Re: posolony budyń waniliowy 06.05.24, 02:07
                mysiulek08 napisała:

> Możliwe, że u mnie też tak będzie, o ile się zdecyduję na eksperymenty kulin
                > arne
                budyn z torebki, eksperymentem kulinarnym ?
                > 🤣🤣

Próba zagospodarowania solonego budyniu eksperymentem kulinarnym.
            • mysiulek08 Re: posolony budyń waniliowy 05.05.24, 19:25
              wlasnie pieke szarlotke, do jablek dodalam solony kajmak, stal sloiczek w lodowce, stwierdzilismy, ze to jednak nie nasz smak (balans slodkoslony byl ok, ale jednak nie, to nie to) i czas byl zeby to zuzyc, bo wyrzucic szkoda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka