Dodaj do ulubionych

SOR czy PNiŚOZ

05.05.24, 08:39
Kiedy SOR a kiedy Punkt nocnej i świątecznej opieki zdrowotnej? Korzystacie? w jakiej sytuacji?

Ja z SOR raz jak wpadło mi ziarenko piasku do oka, i z Punktu raz jak miałam jakąś paskudną infekcję, która kulminację miała w weekend. Szczęśliwie więcej nie byłam, ale się nasłuchałam o kilkunastu godzinach oczekiwania na SOR. Ja finalnie się nie doczekałam, tzn. wyszłam i poszłam prywatnie do okulisty. Wizyta w Punkcie skuteczna.
Obserwuj wątek
    • kanna Re: SOR czy PNiŚOZ 05.05.24, 09:01
      Zależy od kalibru sprawy, powiedziałabym.

PNiŚOZ to taki nocny lekarz pierwszego kontaktu.
      Często z dziećmi korzystałam, bo kiedyś akurat moja pediatra brała tam dyżury. .
    • brenda_bee Re: SOR czy PNiŚOZ 05.05.24, 09:08
      Na SOR ze złamaniem lub czymś tego typu, ostrym bólem czegoś ( brzuch, nerka, głowa), oparzeniem
      Na nocną z infekcją wymagającą podania antybiotyku, z czymś co wymaga podania np. ketonalu lub czegoś rozkurczowwgo w zastrzyku ( rwa kulszowa, atak kolki), z chorym dzieckiem
    • ophelia78 Re: SOR czy PNiŚOZ 05.05.24, 09:38
      SOR wtedy kiedy wiem ze na nocnej pomocy mi nie pomogą. Bo np nie zrobią badań laboratoryjnych I nie mają usg ani rtg. Wszystkie urazy na sor.

Jak syn miał silne bóle brzucha to na sor. Z kaszlem do osłuchania na pomoc nocną.
      Bo pomóc nocna to tako lekarz pierwszego kontaktu, tyle że w nicy/weekend

Inna sprawa ze u nas tego pomóc nocna z przychodni przeniesiono do szpitala (ale to nadal inny budynek niż sor) co ma o tyle sens ze można szybko pacjenta przekierowac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka