Dodaj do ulubionych

Przerwa w szkole

09.05.24, 19:16
Po dzisiejszej wywiadówce jestem nieco wkurzona.
Okazuje się, że uczniowie szkoły podstawowej( córka 4kl.) nie mogą w czasie przerwy wychodzić na boisko. Przerwy mają po 15 min i byłby to idealny czas, żeby się " wybiegać".

Wychowawczyni zapytana o to, gdzieś tam
tłumaczyła się wymogami bezpieczeństwa.

A ja po prostu nie wyobrażam sobie, żeby dzieciaki siedziały w murach po kilka godzin dziennie. A potem pretensje, " że niegrzeczne na lekcjach".

Może ktoś z Was orientuje się czy jest jakaś podstawa prawna, która by tlumaczyła takie funkcjonowanie szkoły?
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:25
      To jest chyba standard w polskich szkolach, wiec nie rozumiem, skąd Twoje zdziwienie.
      • sylwus34 Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:33
        U mojego syna, kl.6 ( jest w innej szkole) wychodzą na boisko.
        • leosia-wspaniala Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:34
          U mnie w podstawówce nie można było. Teren wokół szkoły był ogromny, nikt by nie upilnował.
          • pseudo_stokrotka Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 09:19
            Ale mają wychodzić na boisko, nie na teren wkoło szkoły przecież.
            Boisko też nieogrodzone?
      • princesswhitewolf Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 20:15
        >To jest chyba standard w polskich szkolach

😱

W Pierdziszewie z jakiego pochodze to jeszcze pare lat temu na przerwy dzieciaki ( siostrzenice)wychodzily.

Tu w UK to nie mozna sie doprosic odwrotnie by zostal w klasie, bo jesli nie leje to maja obsesje wietrzenia dzieci nawet przy 0C
      • runny.babbit Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 21:45
        grey_delphinum napisał(a):

> To jest chyba standard w polskich szkolach, wiec nie rozumiem, skąd Twoje zdziw
        > ienie.
        Że co? Wywalają ich na każdej przerwie.
    • skumbrie Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:32
      Zanim zapiszesz dziecko do szkoły, pytaj o przerwy. Potem to walka z wiatrakami.

>A potem pretensje, " że niegrzeczne na lekcjach".
      Siłaczki lubią się umartwiać i mieć powód do narzekania 🤪

• leosia-wspaniala Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:36
      >Może ktoś z Was orientuje się czy jest jakaś podstawa prawna, która by tlumaczyła takie funkcjonowanie szkoły?

Tak, szkoła ma zapewnić dzieciarni bezpieczeństwo, widocznie uznali, że to ryzyko. Może coś się w przeszłości stało.
    • primula.alpicola Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:37
      U nas jest z kolei przymus wychodzenia na zewnątrz (pinoć zalecenia sanepidu, może w tym kierunku szukaj paragrafów), i też sąniezadowoleni, bo: za zimno, za ciepło, za słonecznie, za pochmurno, uczulenie, katar, i w ogóle A PO CO.
      • princesswhitewolf Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 21:06
        No wlasnie, to tak jak u nas
    • tol8 Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:39
      U nas zawsze było wolno, ale do tego potrzeba kolejnego nauczyciela dyżurnego
    • izabela1976 Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 19:43
      W szkole mojej córki (Niemcy) jest totalnie na odwrót. Na przerwach nie można zostawać w budynkach szkolnych. Nieważne, że zimno. Nieważne, że leje. Uczniowie mają być na dworze.
      • lena.morgenstern Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 20:00
        Dokładnie - i też właśnie tłumaczą się bezpieczeństwem. W budynku nikt nie jest w stanie uczniów upilnować. Więc kilkuset uczniów kręci się wokół szkoły - część na boisku, część gdzieś pod szkołą. Standardowo „dogląda” ich jeden nauczyciel. Wychodzić muszą zawsze - nawet przy -10, silnym wietrze czy ulewnym deszczu. Jeśli jakiś uczeń zapomni kurtki - ma pecha, nie wolno mu wejść do szkoły. Drugie śniadanie też musi być jedzone na dworze (w klasie wolno tylko pić). I o ile starsza córka nie miała z tym żadnego problemu, to młodsza jest niestety chorowita i już nie jeden raz rozłożyła się po tym jak ją przewiało czy też gdy przemokła na przerwie.
        U nas jednak zdecydowana większość rodziców popiera to konsekwentne wychodzenie, sami też to przeżyli.
        • primula.alpicola Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 20:53
          A co z toaletami?
          • lena.morgenstern Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 21:39
            Mogą skorzystać na dłuższej przerwie, ale szybko - nauczyciele sprawdzają i wyganiają wszystkich na dwór.

W podstawówkach toalety są u nas w dobudówce - tzn. uczniowie i tak muszą wyjść na dwór, żeby z nich skorzystać. Tylko nauczyciele mają toalety w budynku szkoły. Standardem jest też zimna woda w umywalkach - tak jest praktycznie wszędzie. Mówi się tu, że jest to o wiele bardziej ekonomiczne, a zimna woda tak samo zmywa bakterie jak i ciepła. Jednak dla małych dzieci jest to nieprzyjemne, zwłaszcza zimą, co skutkuje tym, że nie myją rączek wcale 😕
            Od 10 klasy wolno zostawać na przerwie w auli.
            • fredzia098 Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 23:28
              Gdzie tak jest?Nikt się nie sprzeciwia takiemu traktowaniu dzieci? I naprawdę toaleta tylko na długiej przerwie?
              • lena.morgenstern Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 23:44
                Oczywiście, jeśli zajdzie taka potrzeba, mogą skorzystać z toalety również w czasie lekcji - nauczyciele pilnują, żeby nie było to nagminne (chyba, że ktoś naprawdę ma problem zdrowotny) oraz, żeby w czasie przerwy wszyscy jak najszybciej opuścili budynek szkoły.
                Tutaj było tak od zawsze, rodzice tych dzieci przeżyli to dokładnie tak samo, więc nikt nie widzi powodu, żeby się buntować.
                • pseudo_stokrotka Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 20:47
                  U mnie (też de) jest trochę inaczej. Na krótkich przerwach dzieci są w szkole, ale powinny przebywać w klasach (w praktyce tak nie jest), za to na długie przerwy są wyrzucani na dwór. Tam też jedzą śniadanie. Jeśli pada, mogą zostać w szkole. Mróz nie przeszkadza wink
                  • pseudo_stokrotka Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 20:47
                    Aha, u nas w łazienkach jest ciepła woda 🤭
      • san_vito Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 20:23
        To jest super i w Polsce też tak powinno być. Powinniśmy kopiować madre rzeczy
      • taje Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 20:24
        W podstawówce moich dzieci (Luksemburg) to samo.
      • eliszka25 Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 20:46
        W szwajcarskich szkołach też tak jest. Wychodzą na zewnątrz przy każdej pogodzie.
      • ga-ti Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 23:20
        A jak to wygląda organizacyjnie? Znaczy, u nas przerwa to 10 minut, długa 15 (wtedy 4-8 je obiad), szatnie są w piwnicach, nijak dzieciak nie zdąży zejść do szatni, zmienić buty, założyć kurtkę, wyjść na dwór, wrócić, zdjąć kurtkę i zmienić buty. A jak inaczej gdy wieje czy pada?

Wychodzą na dziedziniec wyłożony kostką i tylko gdy jest ciepło i sucho i nie trzeba się ubierać.
        Na boiska wychodzą na wf. Na plac zabaw i boiska w ramach świetlicy, tu co dziennie jeśli nie pada i mróz nie większy niż -5, ale mają czas by się przebrać, ubrać.
        • lena.morgenstern Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 23:37
          Nie ma szatni, kurtki wiszą w klasie, na krzesłach. Nikt nie zmienia butów. Obiad jest tylko wtedy, gdy lekcje kończą się o 16.00/17.00. Jest wtedy godzinna przerwa. Dzieciaki są podzielone na 2 tury - każda ma pół godziny na zjedzenie, drugie pół godziny muszą spędzić na dworze.
          Przerwy są co blok lekcyjny - czyli 2 godzinę lekcyjne i 15- minutowa przerwa, kolejne 2 godziny lekcyjne i 20-minutowa przerwa.

W klasach 1 do 4 przerwy są między każdą lekcją, „maluchy” wychodzą nawet w czasie lekcji na dwór, jeśli nauczycielka uzna, że koncentracja już im „siada” i muszą się przewietrzyć.
          • ga-ti Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 23:45
            No i okazuje się, że jestem tą marudną matką wink ale jakoś nie wiem, czy mi się to podoba, znaczy chyba wiem, że mi się to nie podoba. Znaczy dzieciaki np. w listopadzie, czy zimą siedzą kilka godzin w klasie w zimowych butach, a kurtki wilgotne od deszczu/śniegu wiszą na krzesełkach, no jakoś nie widzi mi się to.
            • taje Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 00:00
              Polski zwyczaj zmiany butów oraz obecność szatni w szkole jest raczej rzadkością na tle innych krajów. Nie mówię, czy dobrze, czy źle, ale skoro w wielu innych krajach nie ma szatni czy obuwia na zmianę i jakoś wszystko działa, a przy tym dzieciaki więcej czasu spędzają na dworze to chyba nikomu krzywda się nie dzieje. Kwestia przyzwyczajenia, i również zmiany nawyków.
              • droch Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 00:09
                Ja tam nie znam się, ale siedzenie na lekcjach w mokrych butach chyba nie jest komfortowe niezależnie kraju...
                Przy czym przyjmuję do wiadomości, że są miejsca z niższą roczną sumą opadów niż Polska.
                • taje Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 00:25
                  U mnie chyba większa suma opadów niż w Polsce i nigdy żadne z moich dzieci się nie skarżyło. Nigdy też nie wrócili do domu z przemoczonymi butami choć może wyschły im na lekcjach w szkole, kto wie wink
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 22:57
                  Raz w przemoczonych, dwa jak są ocieplane to w pomieszczeniu nogi się pocą i też jest to mało komfortowe.

• taje Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 23:02
                    A pytałaś się dzieci czy to Twoje wyobrażenia? Moje się nie skarżyły. Tak wygląda codzienne życie ucznia szkoły podstawowej w Luksemburgu (i innych krajach) - całe pokolenia przeżyły i nikt jakoś traumy nie ma z uwagi na brak szatni czy kapci na zmianę.
            • lena.morgenstern Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 07:08
              Też bym wolała, żeby mieli przynajmniej jakieś wieszaki na kurtki, na korytarzu, bo przecież oni depczą sobie często po tych kurtkach - zwłaszcza, kiedy kurtka jest dłuższa „szlaja” się po prostu po ziemi.
              Z drugiej strony, jest to dla nich praktyczne, ponieważ kilka razy w ciągu lekcji, na przynajmniej 10 minut, otwierane są na oścież wszystkie okna (mają w klasie urządzenie, które mierzy im stężenie dwutlenku węgla w powietrzu i alarmuje, gdy jest ono za wysokie). Dzieci zakładają wtedy kurtki, bo jest im po prostu zimno. Wietrzenie odbywa się przy każdej pogodzie.

Co do zmiany butów, jestem pewna, że nawet gdyby była taka opcja, to żaden nastolatek nie skorzystałby z niej. Przecież oni tu, od pewnego wieku, wszyscy śmigają w tych samych sneakersach - obojętnie czy + 35 czy - 10 🤪 Ile ja się nawalczę o jakieś cieplejsze buty…
              U mnie w szkole, ani w podstawówce, ani w liceum, nikt nie zmieniał butów. Więc znam ten zwyczaj tylko z przedszkola/zerowki.
              • rb_111222333 Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 08:18
                U mnie w szkole nie było w szatni, ani w podstawówce, ani w lo. Nie pamiętam, żeby to było w jakikolwiek sposób uciążliwe, nie doskwierały mi mokre z zewnątrz buty, ani kurtka wisząca na krzesełku, za to wyjście na dwór było szybkie i bezproblemowe. Niemniej jednak nie jestem zwolennikiem przymusowego wyrzucania dzieci na dwór przy każdej pogodzie, bez względu na samopoczucie. Przesada w żadną stronę nie jest dobra.
        • nellamari Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 07:29
          We Francji tez wychodzą w każdą pogodę, ale kurtki wiszą na korytarzu, każdy dzieciak ma swój wieszaczek+półkę, ale przy szkołach maja takie duże płaskie zadaszenia i tak się chowają w czasie deszczu, wiec nie mokną. Butów też nie zmieniają, stad moja wielka miłość do nieprzemakalnych, ale oddychających gorteksowych primigi ( powinni mi jakąś prowizję już wypłacić za reklamę)

Przerwy są zazwyczaj półgodzinne ( albo dłużej)

8.30-10.00 blok na przedmioty ścisłe, 30 min na dworze,
          10-11.30 blok na przedmioty humanistyczne / języki,
          11-30-13.30 dwie godziny przerwy na obiad w domu, lub obiad na stołówce szkolnej+boisko pod nadzorem świetlicy,
          13.30-15.00 różniaste lekcje, 30 min przerwy na boisko
          15.30-16.30 michalki albo sport , do domu

Do gimnazjum szkoła trwa cztery dni w tygodniu, środy są całkowicie wolne, większość wtedy trenuje coś tam.
    • mamalgosia Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 21:48
      Może mają tam jakiś remont albo budowę?
    • runny.babbit Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 21:49
      Jakiś absurd. A już na wiosnę to do kwadratu.
      • droch Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 22:02
        E, tam, od razu absurd. Polski model edukacji…
    • ga-ti Re: Przerwa w szkole 09.05.24, 23:25
      Na boisku ktoś musi ich pilnować, podobnie w drodze na to boisko (nie wiem, jak u Was, u mnie trochę pokrętna droga), podejrzewam, że nauczyciele jeśli nie są wuefistami to nie mogą ponosić odpowiedzialności za ewentualne kontuzje wyrządzona na boisku, a nauczyciele wf też chcieliby mieć przerwę.
      Może być też tak, że jak na takie boisko wpadnie z piłkami 800 dzieci w przedziale wiekowym 7-15 lat to nic dobrego z tego nie wyniknie wink
      • rb_111222333 Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 09:15
        Sztuczne wymyślanie trudności, po prostu nie da się. Nauczyciel nie jest w stanie zapobiec temu, że ktoś nabawi się kontuzji biegając i chyba nikt o zdrowych zmysłach od niego tego nie oczekuje.
    • palacinka2020 Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 08:28
      U mnie tez nie wychodza. Musza siedziec w srodku I nie moga biegac. Wiekszosci rodzicow to odpowiada, bo na zewnatrz sie "przeziebia".
    • asia_i_p1 Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 09:04
      Bardzo dziwne.
      Złóżcie oficjalne zapytanie przez Radę Rodziców.

U nas się zdarzało niewypuszczanie uczniów na podwórko, ale to było w czasie remontów, kiedy nie do końca się dało wydzielić teren niebędący terenem budowy. Nie bardzo widzę inną możliwą przyczynę.
      • sylwus34 Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 17:46
        Właśnie zamierzam zwrócić się do Rady Rodziców.
    • imponderabilia20 Re: Przerwa w szkole 10.05.24, 21:30
      Daj spokój. Upały zaraz będą, one wyjdą na wybieg wybiegać się. A potem takie upocone będą siedzieć z małej klasie? Wyobrażasz sobie jaki to może być smród? Jak nauczyciel ma się skupić na lekcji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka