Dodaj do ulubionych

Reniferek contra Martha

10.05.24, 16:00
Komu wierzycie?
www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/7,163229,30958475,spotkalam-sie-z-nim-moze-5-6-razy-stalkerka-z-reniferka.html
41 tysięcy maili i 350 godzin wiadomości głosowych, o których mówi on
vs
kilkanaście wiadomości, o których mówi Martha.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:12
      Nie wiem, komu wierzyć, ale jeśli ona podnosi argument własnej atrakcyjności, to znaczy, że rozpoznaje się w portrecie.
      • eliksir_czarodziejski Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 10:40
        Dokładnie. Mnie uderzyło jak po obejrzeniu sceny z serialu zaczęła szybko podawać różnice pomiędzy aktorka a sobą, tak jakby bardzo ja obchodziło jak została przedstawiona w serialu.
        • hrasier_2 Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 10:55
          Martha jest – jak okazuje się niedługo później groźną stalkerką z wyrokami na koncie. Przystojnego Danny’ego upatrzyła sobie na kolejną ofiarę.Do tego jakaś prawniczka. Dużo się mówi o prześladowaniu kobiet. Ale faceci też doświadczają przemocy od strony kobiet i to coraz częściej.
          • eglantine Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 10:56
            Tak, te fałszywe prawniczki są najgorsze. 😂
          • semihora Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 06:23
            >>>Ale faceci też doświadczają przemocy od strony kobiet i to coraz częściej.

To teraz pomyśl sobie, że:

https://i.imgflip.com/2ja28q.jpg
          • karyna-z-tarchomina Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 20:38
            Swoj swojego zawsze wyniucha!
            • taje Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 21:51
              >Swoj swojego zawsze wyniucha!

A zwłaszcza Taniucha!
              • annaboleyn Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 21:56
                O tak, z daleka czuć, ekhm, poważnym problemem.
                • hrasier_2 Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 09:50
                  Faktycznie u ciebie to duży problem. Ostanie masz ich trochę.
        • konsta-is-me Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 07:17
          Serio? Cały świat wie że na kanwie jej historii ( jakąkolwiek by nie była) i was dziwi że ona chce się zdystansować?
          • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 07:43
            Dokładnie. Rozpoznawanie się w portrecie to klasyka odwracania kota ogonem takie "zgłaszasz sie na ochotnika" i dyscyplinowanie ofiary by siedziała cicho.
            W innym przypadku (sekretne zycue motyli) nie przeszło. I autorce nie pomogło nie tylko to, że nie twierdziła, że powieść jest oparta na faktach, ale nawet zastosowana przez nią asekuracja, że toctylko fikcja literacka.
          • eliksir_czarodziejski Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 08:06
            Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Ja do tej pory nie wiedziałam kto był pierwowzorem Marthy. Ta pani sama przyszła do programu. To ma być dystansowanie się? Dystansowaniem się ma być długi wywiad dostępny od ręki w necie w każdym zakątku świata? Ty tak na serio?
            • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 08:14
              Ale wiesz, że przyszła do programu po tym jak już została zidentyfikowana jako Martha, w związku z czym dostawała groźby I była stalkowana?
            • konsta-is-me Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 20:31
              Ale przecież nie przyszła wołając "hej, to ja, to ja byłam "ta Martha"!!!" - tak myślisz ? Tylko po tym, jak dawno ja znaleźli i wszyscy wiedzieli że o niej mowa, musiała się jakoś odnieść.
    • ta_jedna_karen Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:13
      Zapytajmy Taniego, on się na tym zna jak nikt!
    • abecadlowa1 Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:19
      Wierzę obojgu. Są tak samo popieprzeni, a cała ta szopka z serialem to element dynamiki ich chorego związku. Żadne z nich nie odpuści
    • asma.bez.dworu Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:28
      Nie Marths tylko Anna coś ci się pomyliło
      • claudel6 Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:53
        w serialu była Martha, tak jak on był Reniferek. Twój komentarz jest kompletnie bez sensu.
        • hrasier_2 Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 10:49
          Martha typowa stalkerka, których pełno w necie. Ubzdurała sobie coś w głowie. Chora kobieta.
          • annaboleyn Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 20:42
            Tak, tak, to było po prostu straszne, te tony wściekłych maili, które pisała. Ale slyszalam o takich, co potrafią takie chore akcje urządzać kilkunastu kobietom jednocześnie! Tani, dasz wiarę? forum.gazeta.pl/forum/w,567,173314447,173314447,Patrzcie_co_znalazlam_na_mailu_D.html?so=1
            • hrasier_2 Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 22:21
              Wiesz co. Latasz czepiasz się. Zrobiłaś wtedy z igły widły. Choć wyjaśnione że cię pomyliłem z kimś. Nie mogłem się wtedy bronić. Teraz ty się zrobiłaś taka sama jak Martha. Latasz za mną i się czepiasz. Z każdego wątku robisz jakieś kocopały. To było trzy lata temu. I to sprowadziłaś do poziomu swojego. Co jakiś wątek i ludzie mają problemy to ty robisz ciągle zadymy. Nie tylko wobec mnie. Sama pracujesz ciągle na swoją opinię. Jest tu parę takich osób co nic innego nie robią. Daj sobie spokój i mnie wygaś. Bez odbioru.
              • annaboleyn Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 22:28
                Oh, biedny, bezbronny tani! Nie mogłeś się bronić, o Boże, popłakałam się ze wspołczucia. No, co za pech smile) Tak wyszło, że odcięli ci wtedy internet i mogłeś tylko pisać kolejne obłąkane maile do mnie i do innych dziewczyn. Po kilkadziesiąt dziennie. Co za niefortunny zbieg okolicznosci!
                Ciekawe, kiedy wpadniesz na to, że powinieneś po prostu przestać stalkować kobiety. Trzymam kciuki!
                • hrasier_2 Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 09:52
                  Sama jesteś biedna. To nie jest odosobniony przypadek. Bo wielu osób się czepiasz.
                  • annaboleyn Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 15:53
                    Twoje przekonanie, tani, że chory stalking ujdzie ci na sucho, bo ofiary nie powinny reagowac, zebys o nich nie napisal "zrobilas sie" - jest przezabawne. Otóż nie, nie ujdzie ci na sucho, chocbys zmienial nicki po kazdym banie. Po prostu przestan stalkowac kobiety. Nie tylko te, ktore wiedzą, kim jesteś, z imienia, nazwiska, adresu. Przestań przesladowac kobiety. Wszystkie.
              • mamkotanagoracymdachu Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 14:59
                hrasier_2 napisał:

> Daj sobie spokój i mnie wygaś. Bez odbioru.

Ale wiesz, że jeśli Ty wygasisz annę, to dla Ciebie będzie miało ten sam skutek?
    • klaramara33 Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:46
      Nie widzę sensu dociekania. Film mi pokazał to, co chciał autor przede wszystkim o tych mechanizmach pokazać, ciekawie się oglądało i nie zamierzam prywatą pierwowzorów tych postaci się interesować.
    • konsta-is-me Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:50
      Nie mam dostępu do artykułu.
      Natomiast Reniferek oparł swoją karierę na tym "związku" i zarobił kupę kasy, więc jakoś nie szlocham nad nim przesadnie.
      Pani zaburzona na pewno, co za różnica ile było tych wiadomości ? Możliwe zresztą że to wszystko jest podkoloryzowane ,żeby robić promocję filmu.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 16:59
      Żadnemu. Przypuszczam, że go rzeczywiście stalkowała, ale jednak jego wersję należałoby podzielić przez 5.
    • bene_gesserit Re: Reniferek contra Martha 10.05.24, 17:04
      Przecież to nie jest serial dokumentalny. Facet wykorzystał toż co go spotkało, żeby stworzyć wiarygodną fikcję. Liczenie mieli, smsmow czy czegokolwiek jest idiotyczne.
    • kaka-llina Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 10:23
      Podam link do wywiadu jest na yt: www.youtube.com/watch?v=mK-isQXd_Qw&t=1792s
      To że ta kobieta kłamie widac od razu, pytanie tylko jak bardzo?
      On tez kłamie bo jak narazie nie ma zadnych dowodów, ze ona została skazana. Teoretycznie to miałabyć"prawdziwa historia"
      • princesswhitewolf Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 10:30
        Kobieta ma historie poważnego leczenia psychiatrycznego. Co tu omawiać w ogole
        • kaka-llina Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 10:35
          Nie słyszałam nic o historii leczenia, jakies linki?
      • hrasier_2 Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 11:02
        Skoro wina nie została im udowodniona w sądzie, mają prawo do domniemania niewinności i nie powinni być niepokojeni przez kogokolwiek. Pod kolorowane czy nie, czy to była zemsta za stalking. Bo często ofiara tak robi. Film wzbudził kontrowersje i zainteresowanie. I o to chodzi.
    • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 12:47
      Nie wiem. Słowo przeciwko słowu. Ale jeżeli jest jak ona mówi lub kilka wiadomości więcej do tego zdarzebia, ktore nie miały miejsca to mam nadzieję, że po tak strasznym przerysowaniu sytuacji (liczby wiadomości przesłanych roznymi kanalami podane w serialu) nikomu nie przyszło by do głowy reklamowanie serialu jako opartego na faktach.
      • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 12:50
        Co do apeli o nie szukanie Marthy słyszałam, ale i słyszałam, że przed filmwm był monodram. I że ns etapie monodramu Gadd nie krył personaliów pierwowzoru Marthy. Jeśli to prawda to obecne apele były obłudnie i niewczesne.
      • konsta-is-me Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 03:45
        Just chyba powiedziane że oparte na faktach na początku filmu.
        • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 05:01
          Jest i dlatego mam nadzieję, że nie jestvtak, że z liczb podanych przez nią zrobiono liczby podane przez niego + dopisano szereg rzeczy jakie nie miały miejsca (przynajmniej jej zdaniem) bo jeżeli tak to twierdzenie o oparciu na faktach było by sk...m
    • dni_minione Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 13:19
      Ta sprawa to jest ciekawe stadium przypadku przekraczana granic wszelakich. W tym kontekście - na ile "moja" historia jest moja i mogę nią dowolnie dysponować, a na ile jest też czyjaś i powinienem mieć zgodę tego "kogoś" na dzielenie się z nią ze światem.
      Podobny kejs to Nocnik z Weroniką Rosati. Tez się broniła, coś tam sądownie wygrała, ale opinia publiczna swoje wiedziała i zapamiętała.
      • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 13:40
        Albo w Sekretnym życiu motylu.

I to jest pytanie czy i jak bardzo w filmie to przerysowano. Co innego liczyć maile co do sztuki, co innego jak ktoś komuś ich dopisze tak że dwa rzędy wielkości więcej niż uch naprawdę było.
        • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 12.05.24, 13:40
          Motyli
          • claudel6 Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 21:38
            ej a co to jest? to Sekretne życie motyli?
            • karyna-z-tarchomina Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 21:39
              Nikt nie wie, bo jest sekretne
            • abecadlowa1 Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 22:00
              claudel6 napisała:

> ej a co to jest? to Sekretne życie motyli?

Książka o parze wspinaczy. Ich "koleżanka" napisała o nich oczerniającą książkę. Nikt nie chciał jej wydać, aż zrobił to ZNAK. Sąd zakazał dystrybucji, ale zanim to nastąpiło bohaterowie doznali ostracyzmu w swoim środowisku.
            • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 13.05.24, 22:35
              Powieść z 2011 r. Napisana przez Joannę Onoszko i błyskawiczne zdjęta (zabezpieczenie powództwa o ochronę dóbr osobistych przez E. Kubarską i D. Kaszlikowskiego). Ciekawa sprawa i spora awantura w środowisku wspinaczy.
    • konsternacjax Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 14:30
      Jemu, internauci znaleźli jej stare tweety do niego i były pisane w identyczny sposób, jak maile przedstawione w filmie, totalnie szalona kobieta próbująca uprawiać victim blaming.
      • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 18:49
        A wiadomo ile mniej więcej tego było?
      • taje Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 21:02
        Ja też czytałam, że zidentyfikowano ją na podstawie treści emaili ujawnionych w serialu. Czytałam też artykuł, w którym mowa o stalkingu w wykonaniu Fiony wobec szkockiego polityka i jego żony - rzecz sprzed iluś lat. Tu nowszy artykuł o tej sprawie www.thesun.co.uk/tv/27856511/fiona-harvey-baby-reindeer-stalking-netflix-show/
    • nottymoni Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 18:32
      Na ten temat się nie wypowiem ale kocham memy na ten temat. 🤣
    • kropkaa Re: Reniferek contra Martha 14.05.24, 19:06
      Ale akurat liczbę wszelkiego typu wiadomości można dość łatwo udowodnić.
      Pomiędzy kilka a kilka/naście/dziesiąt tysięcy to raczej duża różnica.
      Pisałam w innym wątku, że mnie koleś mega wkurzał, choć miałam tu na myśli wątek z dragami.
      Choć z nią też, można było łatwo przewidzieć co się stanie, ale szedł w to żwawym krokiem.
      • vivi86 Re: Reniferek contra Martha 17.05.24, 07:36
        Dobrze by było bo jak słyszę o prawdzie emocjonalnej to tym bardziej kusi by zapytać o prawdę faktyczną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka