Dodaj do ulubionych

Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa grosze/

16.05.24, 13:00
Takie "emerytury" powinny zostać z ustawy podniesione do najniżej emerytury krajowej.
Przecież te 2 gr emerytalnej z czegoś się wzięły : z takiej czy innej choroby nie łapiącej jednak renty inwalidzkiej , z choroby alkoholowej , z choroby ćpania butaprenu i innych wynalazków z Tablicy Mendelejewa.
Jesteśmy stosunkowo bogatym krajem unijnym i stać nas na to aby tym ludziom dać w ramach pomocy społecznej tę najniższą emeryturę krajową.
Tym bardziej że stać nas na wypasione emerytury "mundurowe" przyznawane zdrowym nieprzepracowanym byczkom i panom/paniom zza biurka w wieku 35 lat czy innym "górnikom" odkrywkowym i z platform morskim
Za 5 lat mamy przegonić angielskie PKB a tu taki klops emerytalny w wysokości 2 groszy

next.gazeta.pl/pieniadz/7,188933,30975960,najnizsza-emerytura-w-polsce-dwa-grosze-miesiecznie-zus-zapewnia.html#do_st=RS&do_a=1440&do_sid=1440&do_w=57&do_v=992#s=BoxOpLink
Obserwuj wątek
    • zapozno23 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:18
      Mnie dziwi to: "kobietę z Wałbrzycha, która otrzymuje 22 grosze po odprowadzeniu składek za sześć miesięcy pracy". To ile miałaby jakby przepracowała tam 10 lat, 4,40 zł?
      • konsta-is-me Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:26
        4.80 to ja miałam po przepracowaniu 2 miesięcy ( taki list dostałam kiedyś,dawno temu )😁
      • bigzaganiaczzz Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:44
        To zalezu czy te skladki odprowadzila pol roku temu czy 40 lat temu
        • zapozno23 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:12
          Jeśli przed 1999, to miałaby kapitał początkowy i super przelicznik. To raczej mi wygląda na pracę w okolicach 2000 rok lub chwilę później, za jakąś bardzo, bardzo niską stawkę, w stylu 2 zł na godzinę.
          • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 21:23
            Kapitał początkowy przed 1999 tez jest uzależniony od przepracowanego czasu i osiąganych zarobków. Nic ponad to nie daje a do tego samemu trzeba zgromadzić dokumenty nawet gdy firma juz nie istnieje tj odnaleźć miejsce ich zarchiwizowania, ponieść opłatę za odpis i dostarczyć ofrank9waną kopertę zwrotną, odczekać określony czas
      • snajper55 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 18:28
        zapozno23 napisała:

> Mnie dziwi to: "kobietę z Wałbrzycha, która otrzymuje 22 grosze po odprowadzeni
        > u składek za sześć miesięcy pracy". To ile miałaby jakby przepracowała tam 10 l
        > at, 4,40 zł?

A jakiej wysokości były te składki? Po 5 zł?

S.
    • gorzka.gorycz Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:21
      O platformach morskich widać niewiele wiesz. Tam nawet praca za biurkiem jest ryzykowna.
    • gorzka.gorycz Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:22
      Czemu społeczeństwo ma płacić komuś, kto przepił lub przećpał życie? Choroby to inna sprawa, ale nałogi?
      • misiamama Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:44
        alkoholizm i narkomania to nie są choroby? powiedziałabym, że jednak są. jeśli masz na myśli że chorzy są tacy "na własne zyczenie", to abstrahując od wątpliwej prawdziwości tej tezy, nalezałoby odmówić społecznego wsparcia, albo je co najmniej mocno ograniczyć, dla wszystkich, którym się zdarzyło żyć niezdrowo
        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:57
          misiamama napisała:

>powiedziałabym, że , nalezałoby odmówić społecznego wsparcia, albo je co najmniej mocno ograniczyć, dla wszystkich, którym się zdarzyło żyć niezdrowo

Ludzie, którzy żyją niezdrowo i mają w związku z tym różne choroby, jednak wnoszą wartości dodane dla społeczeństwa. Pracują, płacą składki, podatki, wychowują dzieci, itd.
          Jaką wartość dodaną do społeczeństwa wnosi niepracujący ćpun czy alkoholik, który żyje tylko z zasiłków?
          • misiamama Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 12:06
            to jest wątek o emeryturach, więc rozumiem czemu pytasz o "wartość dodaną", natomiast ja odnosiłam się do stwierdzenia, że społeczenstwo nie powinno pomagać alkoholikom/narkomanom. Moim zdaniem, społeczeństwo powinno pomagać - w miarę możliwości, ale my mamy te możliwości - każdemu człowiekowi. Nawet jeśli jest zupełnie bezużyteczny.
            tylko to jest temat nie do wątku o emeryturach.
            • grruu2.0 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:06
              No właśnie nie mamy tych możliwości biorąc pod uwagę na przykład kolejki do specjalistów żeby leczyć dziecko na przykład
    • aankaa Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:28
      stać nas na to aby tym ludziom dać w ramach pomocy społecznej tę najniższą emeryturę krajową.

z Twoich podatków, zamiast na np. budowę szkół/szpitali/refundację leków itd

Największe świadczenie przyznawane jest mieszkańcowi Śląska, któremu oddział ZUS w Zabrzu wypłaca miesięcznie aż 48 673,53 zł. Mężczyzna pracował 62 lata, 5 miesięcy oraz 18 dni, a przez cały ten czas ani razu nie skorzystał ze zwolnienia lekarskiego. Ponadto przeszedł na emeryturę dopiero w wieku 86 lat

a tym się już tak nie ekscytujesz? big_grin Niech się chłopina podzieli, w tym wieku nie potrzebuje aż takiej kasy
      • pkt4a Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:38
        "Ponadto przeszedł na emeryturę dopiero w wieku 86 lat"
        Tylko ile razy on pobierze emeryturę ?
        • memphis90 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 22:46
          Na złość wszystkim będzie żył 111 lat.
          • riki_i Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 23:31
            Już go rozbierali na czynniki pierwsze na innych forach. To jakiś magazynier czy inny pośledni pracownik techniczny, którego trzymali na niewymagającej posadzie do 86 roku życia. Wcale wiele nie zarabiał, natomiast ekstremalnie długi staż pracy plus matuzalemowy wiek przejścia na emeryturę spowodował anomalię jej wysokości . Tyle ten dziadek ma z tego, że rodzina chucha i dmucha na niego, a i kolejka pań 50+ chętnych na rentę rodzinną po mężu zapewne jest spora.
        • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 13:50
          Raczej - co on ma za stanowisko, że w wieku 86 lat może sobie pracować? Niech zgadnę - jakas ciepła posadka po znajomości w dużej instytucji finansowanej z funduszy publicznych?
          U męza w publicznej jednostce też jest sporo pracowników typu: kuzyn dyrektora, żona szwagra, bratankowie, ich małżonki, itd. Osobiście znam pana technicznego, który jest w tej instytucji "od zawsze" i to co w niej głównie robi to bierze pensję za bycie pracownikiem, bo do roboty nie ma nic. Na publicznej kasie przy mocno usadzonym u żłoba dyrektorze mogą się paść całe rodziny nie przemęczając się.
          • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:24
            Dokładnie tak. Też znam takich.
      • gorzka.gorycz Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:50
        Ale to jego kasa. Pracował, ma i nie musi się dzielić.
    • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:28
      Ma 2 groszy emerytury, ale za to całą 13, 14 i wszystkie zniżki emeryckie. A ci co mają ponad 4000 zł netto nie dostają 14. Uczciwe czy sprawiedliwe 🤔
      Jak ktoś był leniem i nie po drodze mu było do żadnej pracy, to dlaczego ma mieć najniższą emeryturę. I z czego żył przez całe życie przed emeryturą?
      • 35wcieniu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:42
        I po co powtarzasz te bzdury kolejny raz?

Do grupy osób, które nie otrzymają 13. emerytury, należą sędziowie i prokuratorzy na emeryturze, jak również ci emeryci, których wypłata świadczenia została zawieszona na dzień 31 marca 2024 roku. W przypadku tych ostatnich ZUS wstrzyma wypłatę, jeśli są to osoby korzystające z wcześniejszej emerytury i ich zarobki przekraczają 130 proc. przeciętnej pensji (czyli 9802,50 zł brutto).
        • silenta Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:46
          Ale co w tym tekście zaprzecza słowom Asi?
        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:48
          Ja np. nie dostaję 14 w ogóle, bo za dużo i za długo pracowałam. A leser z kilikuletnim stażem pracy dostaje.
          • pkt4a Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:01
            asia-loi napisała:

> Ja np. nie dostaję 14 w ogóle, bo za dużo i za długo pracowałam. A leser z kili
            > kuletnim stażem pracy dostaje.
            >

14 emerytury powinny być takie same jak jest przy 13 emeryturach
            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:37
              pkt4a napisała:

>
              > 14 emerytury powinny być takie same jak jest przy 13 emeryturach

Ale nie są. 🫤
              • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 21:31
                Asiu jednak ty dostajesz nieporównywalnie wieksza waloryzacje wypłacaną co miesiąc niz te osoby które mają gwarantowaną najnizsza emeryturę po przepracowaniu ustawowego czasu czyli minimum 20 lat kobiety o 25 mezczyzni. Teraz jest to coś koło 1750zł. Do 14tki uprawnieni są ci co mają poniżej 2900zł brutto czyli ok 2600zł na rękę. Chyba twoja ostatniavwaloryzacja da ci dużo więcej niż to co oni dostaną razem z 14tką chociaz w tej grupie zazwyczaj są osoby które przepracowały 40 lat i wiecej tylko mialy pecha do niskoplatnego zawodu lub zamieszkania na prowincji gdzie nawet w tej samej firmie byly dużo niższe zarobki niz w dużych miastach.
          • kochamruskieileniwe Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 07:00
            Asiu - zamień się z leserem, dostaniesz 14. Tylko waloryzacja bezie dużo, duzo mniejsza. I mioesięczna wypłata równiez.
            Straszliwie się zamykasz w swoim zalu/zawiści innym na brak 14. Bardzo bije to po oczach. Naprawdę, tutejsze ematki obecnych studentów, czy juz absolwentów nie wyrzygują co chwilę brak wsparcia w postaci 500+(obecnie 800+), wyprawki szkolnej, czy darmowych podręczników. Nie mówiąc o bonach żłobkowych, czy małopłatnych przedszkolach. Oraz wszelkich babciowych, kosiniakowych becikowych itp. A mogły by

Masz tyle lat pracy ile masz. Ciesz się, że miałaś kapitał początkowy. Obecni 40latkowie (co z mediany) będa mieli zdecydowanie niższe emerytury.

I nie zazdrość innym.
            • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 07:51
              Naprawdę, tutejsze ematki obecnych studentów, czy juz absolwentów nie wyrzygują co chwilę brak wsparcia w postaci 500+(obecnie 800+), wyprawki szkolnej, czy darmowych podręczników

😆😁😄
              Toś mnie ubawiła. Za to zapominają dodać za jakie grosze wykupiły mieszkania. Dzisiejsi otrzymujący ww pomoc na dzieci oddaliby to za taką opcję kupienia mieszkania z pocałowaniem ręki
              • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:16
                Vhyba raczej m8ala na myśli matki, takie jak ja np, które swoje dzieci wychowały i wykształciły bez takich atrakcji za to placac podatki i skladki
            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 08:39
              Waloryzacja to nie jest podwyżka, tylko wyrównanie tego co ukradła inflacja. Za PiS-u waloryzacje były dużo poniżej inflacji, a ludzie się bardzo cieszą, że dostali mniej niż ustawa nakazuje. Ustawa nakazuje taką waloryzację jak inflacja. Inflacja w Polsce nie wynosiła 14%, tylko znacznie więcej.
              Nie zamienię się z leserem, bo nigdy nim nie byłam, ponieważ nie chciałam być. 13,14, 500+, to wyborcze łapówki PiS-u, które doprowadziły do inflacji, plus druk pustego pieniądza, bo na te łapówki nie było kasy.
              Uznanie za emerytów ludzi, którzy przepracowali 1 dzień, 1 rok czy kilka lat uważam za niebywałe kuriozum. I jeszcze nagradzanie ich 13,14 w pełnej wysokości, za ich "ciężką, długą pracę".
              Uważam, że ludziom którzy mają wypracowane emerytury, ale mają małe emerytury należało i należy je podnieść. Wystarczy 13,14 dla groszowych emerytur, przeznaczyć dla tych z małymi emeryturami, ale z wypracowanym stażem pracy.
              I uważam, że wszystkie emerytury nie mogą być takie same dla wszystkich. Bo nue wszyscy mają taki sam staż pracy i wykonywali taką samą pracę. A że absurdów i niesprawiedliwości jest bardzo dużo w polskim systemie emerytalnym, to pisalam już w innych wątkach.
              Stwierdzenie faktu niesprawiedliwości, nie ma nic wspólnego z zazadrością.
              • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 08:44
                Stwierdzenie faktu niesprawiedliwości, nie ma nic wspólnego z zazadrością.

Oj to dla wielu tutaj zależy, bardzo zależy.
              • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 09:24
                asia-loi napisała:

> I uważam, że wszystkie emerytury nie mogą być takie same dla wszystkich. Bo nue
                > wszyscy mają taki sam staż pracy i wykonywali taką samą pracę.

No ale to już zależy od przyjętego systemu. Bo na przykład składki zdrowotne też płacimy zupełnie inne, a przysługuje nam to samo leczenie. Na tym polega solidarność społeczna powszechnego systemu ubezpieczeń. Osobiście uważam, że emerytur też powinno to dotyczyć - minumum dla wszystkich, a co kto sobie prywatnie na boku uzbierał, to już jego sprawa.
                • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 09:32
                  Ale w Polsce mamy inny system i odnoszę się do niego. System emerytalny w Polsce przez ostatnie 40 lat zmieniał się ileś razy.
                  W Polsce sporo mówi się o emeryturach obywatelskich, taki samych dla wszystkich. Tylko ja nigdzie nie mogłam dowiedzieć się na jakich zasadach to ma być, a chętnie się dowiem.
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:07
                    asia-loi napisała:

> Ale w Polsce mamy inny system i odnoszę się do niego. System emerytalny w Polsc
                    > e przez ostatnie 40 lat zmieniał się ileś razy.

No mamy taki, że 14 emerytura nie należy się wszystkim. I tak uważam, że to sprawiedliwsze, bo z jakiej paki miałabyś dostawać 14 emerytur w roku?
                    • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:41
                      mamkotanagoracymdachu napisała:
                      >
                      bo z jakiej paki miałabyś dostawać 14 emerytur w roku?

A z takiej, że to ja pracowałam i płaciłam składki, podatki przez 40 lat. I nadal płacę podatki od emerytury, a nie ten co pracował 1 dzień lub jeden rok.
                      13, 14, 800+ i całe inne rozdawnictwo jest z podatków, a nie z kieszeni rządu. Ci co mają najniższe emerytury nie płacą podatku.
                      Promowanie nieróbstwa jest nieuczciwe i niesprawiedliwe wobec pracujących. Skoro ktoś pracował 1 dzień czy kilka lat to z czego żył, zanim dostał 13,14?
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 13:32
                        asia-loi napisała:

> mamkotanagoracymdachu napisała:
                        > >
                        > bo z jakiej paki miałabyś dostawać 14 emerytur w roku?
                        >
                        > A z takiej, że to ja pracowałam i płaciłam składki, podatki przez 40 lat.

Widzisz, a ja płace składki i podatki dziś, składki, z których Ty dostajesz emeryturę. Ja emerytury pewnie nie dostanę, bo system przez te 25 lat padnie zupełnie. Więc jeśli chcesz pisac o niesprawiedliwości, to proszę bardzo, ale bierz pod uwagę, że aktualni emeryci, czyli między innymi Ty sa beneficjentami tego systemi, kosztem aktualnych pracujących, dla których nie zostanie już nic.
                        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:29
                          Ja mam emeryturę na nowych zasadach. Kapitał podzielony przez zawyżone (w moim przypadku) tablice do życia. Ja na swoją emeryturę zapracowałam. To że rządy moje pieniądze (składki) dały innym, to nie moja wina.
                          • kochamruskieileniwe Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:35
                            asia-loi napisała:

> Ja mam emeryturę na nowych zasadach. Kapitał podzielony przez zawyżone (w moim
                            > przypadku) tablice do życia. Ja na swoją emeryturę zapracowałam. To że rządy mo
                            > je pieniądze (składki) dały innym, to nie moja wina.
                            >
                            Jak wywnioskowałam zawyżenie tablic dożycia? Porownalas z tymi bezpośrednio po pandemii? Czy porownalas również z tymi sprzed zwiększonej umieralności?
                            Tak uczciwie, to te popandemijne to był wyjątek. Wszyscy o tym trąbili.
                            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:24
                              kochamruskieileniwe napisała:

> Jak wywnioskowałam zawyżenie tablic dożycia? Porownalas z tymi bezpośrednio po pandemii?

Tak, po pandemii. Przeszłam na emeryturę w sierpniu 2023 r. Ja się urodziłam w lipcu, więc wcześniej nie mogłam. Przecież ci co urodzili się do końca marca (1 kwietnia zawsze są nowe tablice dożycia) nie poszli do pracy po urodzinach, tylko chodzili do końca czerwca do szkoły. A biorąc pod uwagę dane na których opierał się ZUS, aż tak mniej ludzi nie umało, aby te tablice podwyższyć o 16 miesiecy.
                              Bo wbrew temu co oficjalnie ZUS mówi, to o wysokości emerytury nie decyduje dłuższa praca, tylko tablice do życia. Im wyższe tym niższa emerytura. Ja na tablicach straciłam około 300 zł netto miesięcznie. A za każdy miesiąc pracy dochodziło mi do emerytury około 10 zł netto. Im miałam mniej do emerytury, to moja emerytura zapowiadała się coraz gorzej, a ja cały czas pracowałam i moja pensja rosła. Wcześniejsze prognozy ZUS-u były dla mnie lepsze niż finał.
                        • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:34
                          Na haśle "system emerytalny padnie" wciskanym pracownikom - od 30 lat jadą Janusze i Grazyny biznesu płacąc im minimalną krajową albo i oficjalnie pół minimalnej a wymagając pracy 10 godzin/dziennie.
                          I takich firm nadal jest sporo.
                        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:38
                          >
                          >
                          > Widzisz, a ja płace składki i podatki dziś, składki, z których Ty dostajesz emeryturę.
                          >
                          Odpisałam niżej. Ale mi jedno umknęło. To że płacisz składki na emeryturę, to tylko dlatego, że nie nabyłaś jeszcze prawa do emerytury. Ja też tak płaciłam ponad 40 lat. Na takiej samej zasadzie jak Ty. Nie ja ten system wymyśliłam i nie mam poczucia winy. I co w/g Ciebie ja powinnam zrobić? Zrzec się emerytury, bo moje składki rządy dały innym emerytom, czy co moje pokolenie ma zrobić, żeby Twoje pokolenie było zadowolone i miało emerytury?
                          • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:07
                            asia-loi napisała:

I co w/g Ciebie ja powinnam zrobić? Zrzec się emerytury, bo
                            > moje składki rządy dały innym emerytom, czy co moje pokolenie ma zrobić, żeby
                            > Twoje pokolenie było zadowolone i miało emerytury?
                            >

Przestac narzekac na brak 13 i 14, bo to dość bezczelne domagać się ich w dyskusji w osobami, które emerytury nie dostaną wcale.
                            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:36
                              > >
                              >
                              > Przestac narzekac na brak 13 i 14, bo to dość bezczelne domagać się ich w dyskusji w osobami, które emerytury nie dostaną wcale.
                              >
                              To nie jest narzekanie tylko stwierdzenie faktów. 13. dostają wszyscy emeryci. Emerytura powinna być taka, żeby się dało za nią żyć. To PiS wymyślił 13,14 bo chciał kupić wyborców i kupił. I już tu w innym wątku i na innych forach pisałam, że ja mam w nosie 13, 14 czy te niby rekordowe waloryzacje. Mnie z matematyki wychodzi, że brak 13, 14, waloryzacji jest dużo korzystniejszy przy braku inflacji i cenach przed rządami PiS-u.
                              A emerytury jakieś będą. Pewnie na innych zasadach niż ma je moje pokolenie, a moje pokolenie też ma emerytury na innych zasadach niż pokolenie np. moich rodziców - mniej korzystne.
                              • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:40
                                No ale w roku jest 12 miesięcy, niby dlaczego miałabyś dostawać 14 emerytur?? Czy pensji też powinniśmy dostawac 14? big_grin
                                • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:57

> No ale w roku jest 12 miesięcy, niby dlaczego miałabyś dostawać 14 emerytur?? Czy pensji też powinniśmy dostawac 14? big_grin
                                  >
                                  A inni dostają 13,14. Ja dostaję 13.
                                  Poza tym to nie są takie 13 czy 14 jak normalna emerytura, tylko jest to kwota najniższej emerytury. Ci co mają najniższe emerytury, to dla nich 13 czy 14 jest w wysokości ich emerytur. Dla innych jest mniejsza.
                                  A pracownicy też dostają różnej maści dodatki: premie, nagrody, kredkowe, barbórkowe, jubileusze, socjalne pod gruszą i inne. Zależy gdzie kto pracuje.
                                  • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 16:16
                                    Asiu, czyli powiedz sobie szczerze, nie o sprawiedliwość walczysz, tylko o to, żeby mieć więcej dla siebie. Bo jak Ci tłumaczę, ze 13 i 14 dla Ciebie są niesprawiedliwe względem przyszłych emerytów, to nie ma znaczenia, TOBIE się należy. Czym to się różni od tych co dostają te 14? Niczym. Pracowałaś, owszem, ale jakie składki odprowadzałaś w latach 80, 90? Przecież to byly śmieszne kwoty, więc o jakiej sprawiedliwości Ty piszesz?
                                    • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:00

> Asiu, czyli powiedz sobie szczerze, nie o sprawiedliwość walczysz, tylko o to,
                                      > żeby mieć więcej dla siebie. Bo jak Ci tłumaczę, ze 13 i 14 dla Ciebie są niesprawiedliwe względem przyszłych emerytów, to nie ma znaczenia, TOBIE się należy.
                                      > Czym to się różni od tych co dostają te 14? Niczym. Pracowałaś, owszem, ale jakie składki odprowadzałaś w latach 80, 90? Przecież to byly śmieszne kwoty, więc o jakiej sprawiedliwości Ty piszesz?

13 i 14 są niesprawiedliwe wobec wszystkich. Wobec tych, co już są na tamtym świecie i nigdy nie dostali 13 i 14. Wobec obecnych emerytów i wobec przyszłych.
                                      W latach 80-90 odprowadzałam takie składki, jakich rząd sobie życzył. Tak jak wszyscy wtedy pracujący. Teraz Ty też odprowadzasz takie składki, jakich rząd sobie życzy. Ja w swoim zawodowym życiu zarabiałam też miliony zł big_grin, a emeryturę mam w tysiącach zł. To oczywiście ironia, bo te miliony nie były nic warte. I teraz też wielu odprowadza śmieszne kwoty na ZUS. A są tacy co w ogóle nie odprowadzają składek emerytalnych, a mają pokaźne emerytury (sędziowie, mundurówka, rolnicy płacą śmieszny KRUS). Ale ktoś tak wymyślił i tak jest od lat.

Dzisiaj ukazał się artykuł o planach rządu w sprawie 14. emerytur w tym roku. Przeczytaj sobie komentarze. Zobaczysz ilu ludzi ma takie zdanie jak ja i takie jak Ty.

www.money.pl/emerytury/rzad-chce-podwyzszyc-czternastke-ale-dostanie-ja-mniej-emerytow-7028418178927200a.html
                                    • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:41
                                      Tu troche jedziesz po bandzie bo wiadomo, że nikt przez cały prl nie wyliczał ile z faktycznie wypracowanych przez nas środków bylo kierowanych do systemu na potrzeby budżetowe czy emerytalne. Wylicza się to wskaźnikami z kapitału początkowego i o dziwo nie sq to małe pieniądze. Nie może to dziwicbo tyle ze same place byly wówczas stosunkowo niskie a rozrzut bardzo płaski wiec mozna sie domyślać ze znakomita czesc wypracowanego przez nas kapitału byla nam zabierana by utrzymac np twoja szkołę czy wypłacić babci emeryturę
                                      • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 20:00
                                        babcia47 napisała:

Wylicza się to wskaźnikami z kapitału początkowego i o dziwo nie sq to małe pieniądze.

Z tym kapitałem początkowym to ja nie wiem, jak to jest. Jak nam w firmie, ZUS wszystkim policzył ten kapitał, to my w pracy sobie pokazywałyśmy co nam wyliczyli. I tak: moja koleżanka, która jest młodsza ode mnie 8 lat, rok była bez pracy, zarabiała też wtedy sporo mniej, miała kapitał wyliczony dużo wyższy niż ja. Ja bez pracy byłam tylko dwa tygodnie. Wyliczenie widziałam na własne oczy. Ja miałam 125 tys., ona ponad 300 tys. Uważam, że urzędnik liczacy postawił jedno zero za dużo w jej przypadku. Ale tak ma na papierze.
                                        Jak składałam dokumenty o emeryturę, to ZUS jeszcze raz przeliczal kapitał i doszło mi tylko 200 zł. Jak będzie w jej przypadku to nie wiem, bo ona musi jeszcze 8 lat pracować. A z tego co ja wiem, to z kapitałem jest tak, że im ktos starszy tym ma lepiej kapitał policzony. Choć w opisywanym przypadku jest inaczej.
                                        • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 18.05.24, 13:52
                                          Mogę się tylko domyślać ze wskqznik wyliczono na podstawie wypracowanego ogólnie budżetu i ilości składek do wysokości nakładów na tzw siłę roboczą i dzielone wg indywidualnie wypracowanych wynagrodzen. Byc moze ciebie dotyczyl w większym zakresie oktes gdy tych " zabranych" owoców twojej pracy bylo mniej lub tak to policzono. Dla mnie z jednej firmy przedł rp7 razem z dokumentem ówczesnej dyrektorki i wyliczono nam kapitał podobny z tym ze choc ona miała dużo wyzsza pensje okazało się że ja mialam od zabicia nagród przydzielonych przez jednostki nadrzędne, o czym nie wiedziałam. Tzn na koncie widzialam ale nie wiedziałam skąd one. Zadnych pasków nie dostawałyśmy a rmua rzadko i jakies pojedyncze nam dostarczali . Bylo na koncie to się czlowiek cieszył gdy się narobił i dla firmy zarobił , i dla siebie
                        • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:33

> asia-loi napisała:
                          >
                          > > mamkotanagoracymdachu napisała:
                          > > >
                          > > bo z jakiej paki miałabyś dostawać 14 emerytur w roku?
                          > >
                          > > A z takiej, że to ja pracowałam i płaciłam składki, podatki przez 40 lat.
                          >
                          >
                          >
                          > Widzisz, a ja płace składki i podatki dziś, składki, z których Ty dostajesz eme
                          > ryturę. Ja emerytury pewnie nie dostanę, bo system przez te 25 lat padnie zupeł
                          > nie. Więc jeśli chcesz pisac o niesprawiedliwości, to proszę bardzo, ale bierz
                          > pod uwagę, że aktualni emeryci, czyli między innymi Ty sa beneficjentami tego s
                          > ystemi, kosztem aktualnych pracujących, dla których nie zostanie już nic.
                          >

Po pierwsze nas tez straszono i prorokowano jak to w sumie zostaniemy bez emerytury a jak już to gora 1/3 ostatniej wypłaty. Po drugie w czasie gdy pracowałyśmy i płaciłyśmy podatki i składki to my bylysmy płatnikami ówczesnych emerytur a do tego utrzymywałyśmy twoja szkole lekarzy i całą infrastrukturę wiec nic nikomu nie zawdzięczamy ani nie jesteśmy winne. To się nazywa solidaryzm spoleczny i działa od ponad setki lat na całym świecie
                        • kokosowy15 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 20:43
                          Dlaczego twierdzisz, że obecni pracujący nie będą mieli emerytur? Przecież jest ciągły postęp, ludziom żyje się coraz lepiej, sklepy i galerie handlowe pełne (to przykłady z forum). Liczba milionerów w Polsce rośnie, niedługo przegonimy UK w poziomie życia. Może przewidujesz, że dla obecnie pracujących nic nie zostanie, bo wszystko co będzie wypracowane przejmą bogaci i inni właściciele świata? A poza tym, rozdawanie pieniędzy w formie zasiłków obejmujących wiekszosc obywateli a nie tylko jako opieka nad najbardziej potrzebującym jest niesprawiedliwa. Należy zlikwidować wszystkie 13, 14, 800+ i inne.
                          • runny.babbit Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:16
                            Obecnie pracujący będą mieli emerytury, tyle że bardzo małe. A głównym tego powodem będzie demografia.
                            • kokosowy15 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:29
                              Przecież prace się automatyzacje, robotyzuje, komputeryzuje. Rozwija się sztuczna inteligencja, przejmująca obowiązki ludzi. Wydajność pracy z nawiązką pokrywa brak pracowników, tyle że efekty tego postępu trafiają do kieszeni bardzo ograniczonej grupy.
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 13:34
                        asia-loi napisała:

> Promowanie nieróbstwa jest nieuczciwe i niesprawiedliwe wobec pracujących. Skor
                        > o ktoś pracował 1 dzień czy kilka lat to z czego żył, zanim dostał 13,14?
                        >

Z tym, że urodzenie czwórki dzieci może okazać się dużo bardziej korzystne spolecznie niż Twoje 40 lat pracy. Co z tej Twojej pracy zostało dla społeczeństwa, stworzyłaś jakąś wartość dodaną?
                        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:44

>
                          > Z tym, że urodzenie czwórki dzieci może okazać się dużo bardziej korzystne spolecznie niż Twoje 40 lat pracy.

Pod warunkiem, że te dzieci nie wyjechały z kraju za lepszym życiem lub nie siedzą na różnej maści zasiłkach. Że w Polsce płacą podatki.

Co z tej Twojej pracy zostało dla społeczeństwa, stworzyłaś jakąś wartość dodaną?

Tak. Całe dorosłe życie płaciłam i płacę podatki. Nigdy nie pobierałam żadnych zasiłków czy dopłat, bo nic nigdy mi się nie należało. To m.in. z moich podatków rządy miały kasę na różne rozdawnictwo, inwestycje czy zasiłki.
                          • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:38
                            Pod warunkiem, że te dzieci nie wyjechały z kraju za lepszym życiem

To jest inwestycja. Jak z założeniem firmy. Nikt ci nie zagwarantuje zysku.

lub nie siedzą na różnej maści zasiłkach. Że w Polsce płacą podatki

Z zasiłków w Polsce z głodu by umarli. Januszexy zaś gonić musi państwo by uczciwie płacili.
                            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 16:05
                              vivi86 napisał(a):
                              >
                              > To jest inwestycja. Jak z założeniem firmy. Nikt ci nie zagwarantuje zysku.

Więc argument, że jest to wartość dodana w rozwój kraju - upada.
                              >
                              > Z zasiłków w Polsce z głodu by umarli. Januszexy zaś gonić musi państwo by uczciwie płacili.

Zwykli ludzie, którzy nsgle stracili pracę lub pracodawca nie wypłacił im pensji - tak. Ale patologia żyjąca całe pokolenia z zasiłków radzi sobie doskonale. Przepisy znają lepiej niż urzędnicy MOPS-u. Jakby czegoś nie dostali, to od razu idą na skargę do prezydenta miasta.
                              • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 17:19
                                Więc argument, że jest to wartość dodana w rozwój kraju - upada.

Jeżeli wypali to jest to ogromna wartość dodana. Znam rodziny 4-5 dzieci, wszystkie pracują w Polsce (pełnoletnoe od dawna). I to oni utrzymujacrodzicow jedynaków lub 2 dzieci, które...wyjechały. a nawet jeśli nie to rodzice jedynaka więcej wojna z systemu niż dziecko da.
                          • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 16:18
                            asia-loi napisała:

>
                            >, stworzyłaś jakąś wartość doda
                            > ną?
                            >
                            > Tak. Całe dorosłe życie płaciłam i płacę podatki. Nigdy nie pobierałam żadnych
                            > zasiłków czy dopłat, bo nic nigdy mi się nie należało. To m.in. z moich podatkó
                            > w rządy miały kasę na różne rozdawnictwo, inwestycje czy zasiłki.
                            >
                            >

No ale właśnie o to pytam - co zostało z Twojej pracy? Bo wygląda na to, że nic, wszystko zostało już przejedzone.
                            • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:48
                              No pacz pani... przez te 40 lat naszej pracy nic nie funkcjonowało, nic nie było budowane, nie uczono nowego pokolenia? Na to wszystko pieniądze spadły z nieba? To czym teraz wy dysponujecie my sfinansowaliśmy z podatków i składek od wynagrodzen
                            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 20:07

> asia-loi napisała:
                              >
                              > > mamkotanagoracymdachu
                              >
                              > No ale właśnie o to pytam - co zostało z Twojej pracy? Bo wygląda na to, że nic, wszystko zostało już przejedzone.
                              >
                              Tak samo będzie z Tobą i Twoją pracą. I wszystkich innych.
                              Czyli najlepiej nie pracować, nic nie wkładać do wspólnego worka, to nikt nic nie przeje. 🤨
                              • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:00
                                asia-loi napisała:

>
                                > > asia-loi napisała:
                                > >
                                > > > mamkotanagoracymdachu
                                > >
                                > > No ale właśnie o to pytam - co zostało z Twojej pracy? Bo wygląda na to,
                                > że nic, wszystko zostało już przejedzone.
                                > >
                                > Tak samo będzie z Tobą i Twoją pracą. I wszystkich innych.
                                > Czyli najlepiej nie pracować, nic nie wkładać do wspólnego worka, to nikt nic n
                                > ie przeje. 🤨
                                >
                                >

No nie, niektórzy zostawią po sobie budowle, dzieła sztuki, odkrycia naukowe, książki, nie każda praca służy tylko kręceniu się w kołowrotku.
                                • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:18
                                  >
                                  > No nie, niektórzy zostawią po sobie budowle, dzieła sztuki, odkrycia naukowe, książki, nie każda praca służy tylko kręceniu się w kołowrotku.
                                  >
                                  Tak, ja należę do tej zdecydowanej większości, która kręciła się tylko w kołowrotku. Ale dzięki temu kręceniu się w kołowrotku płaciłam podatki, składki i miałam z czego żyć. Nie wyciągałam rąk po zasiłki. A teraz mam emeryturę. 🫠
                                  A Ty co po sobie zostawisz 🤔
                                • kokosowy15 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:47
                                  Co zostawili po sobie ludzie, którzy wybudowali huty, cementownie, fabryki, osiedla mieszkaniowe w czasach aktywności zawodowej twoich dziadkow/rodziców? Co zostawili ci, którzy zapewniają teraz prąd, wodę, ogrzewanie i żywność? Co zostawia pracownicy HR, reklamy obecnych korporacji, których najważniejszym zadaniem jest wzbudzić potrzebę posiadania rzeczy zbędnej i te potrzebę zrealizować? I tak się jakoś składa, że majątek osiągnięty z wynalazku, dzieła sztuki, budowli zawsze jest wielokrotnie niższy niż ten z handlu, banku, sprzedaży broni i narkotyków.
                                • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 18.05.24, 14:18

> >
                                  > >
                                  >
                                  > No nie, niektórzy zostawią po sobie budowle, dzieła sztuki, odkrycia naukowe, k
                                  > siążki, nie każda praca służy tylko kręceniu się w kołowrotku.
                                  >
                                  >
                                  Ci ci po sobie zostawili trwale dobra bez tych kręcących się w kieracie guzik by zrobili. Nawet twórcom kaniennych budowli z dalekiej przeszlosci ktos musial upolować obiad, ugotować go i uszyc ubranko ze skor by doopą nie swiecili , pewnie też sqmibnie zajmowali się dziećmi i starszymi osobnikani z plemienia. Na status i poziom zycia każdego społeczeństwa pracują nie tylko twórcy spektakularnych,btrwalych osiągnięć ale również te " mrówki". Ani asia ani ja nie budowałysmy autostrad po których teraz jeździsz ale powstały dzieki temu ze pracowalysmy i odprowadzaliśmy podatki, składki z których kupiono cement i pokryto swiadcxenia dla rodziców ich budowniczych
                        • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:44
                          Kolejny mit. Kobieta ktora wychowałam 4 dzieci nabywa prawa do najniższej emerytury czyli ok 1750zł brutto plus 13 i 14tka. Nie sa to jednak takie kokosy o jakich myślisz. Za to ta 4 dzieci pracuje, odprowadza podatki i składki ktore służą nam i tobie
                          • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 20:10
                            babcia47 napisała:

Za to ta 4 dzieci pracuje, odprowadza podatki i składki ktore służą nam i tobie
                            >
                            Nie zawsze. Jak wyjechały za lepszym życiem do innych krajów lub siedzą na zasiłkach - to pożytku Polska nie ma.
                            • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 18.05.24, 14:22
                              Coz to kolejny mit ze jak rodzina wielodzietna to albo patologia albo juz za granicą. Znakomita większość tych ludzi jednak zostaje na miejscu i prowadzi normalne życie jak np rodzina partnerki mojego syna ktora ma 4 rodzeństwa i wszyscy są na miejscu, normalnie pracują i odprowadzają daniny
                  • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:12
                    asia-loi napisała:

> W Polsce sporo mówi się o emeryturach obywatelskich, taki samych dla wszystkich
                    > . Tylko ja nigdzie nie mogłam dowiedzieć się na jakich zasadach to ma być, a ch
                    > ętnie się dowiem.
                    >

To akurat proste - minimalna emerytura dla wszystkich, którzy osiągną określony wiek.
                    • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:50

>
                      > To akurat proste - minimalna emerytura dla wszystkich, którzy osiągną określony wiek.
                      >

Czyli czy się stoi czy się leży, minimalna się należy. Bardzo sprawiedliwe wobec tych co mają dużo lat pracy, ciężko pracowali tylko mało zarabiali i wypracowali minimalną emeryturę.
                      To taka sama sprawiedliwość jak wobec kobiet które urodziły czworo dzieci lub więcej. Te które się nie skalały zawodową pracą dostają najniższą emeryturę. A te które też urodziły czworo dzieci, ale pracowały i wypracowały same swoją emeryturę, też często najniższą, nie dostają od rządu emerytury za urodzenie czwórki dzieci, bo były frajerkami i pracowały.
                      A gdyby było choć odrobinę sprawiedliwości, to powinny dostawać swoją wypracowaną i drugą od rządu za urodzenie czwórki dzieci.
                      • zapozno23 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 12:02
                        W życiu nie ma sprawiedliwości, rok 2003: bezrobocie ponad 20 procent, minimalna. 800 brutto, wsparcie dla młodej matki 0 zł. Teraz bezrobocie może z 3 procent, minimalna 4300, wsparcie dla matek 800 plusy, kosiniakowe, babciowe, 300 zł na zakupy szkolne. Także trzeba wyluzować, bo zazdrość nikomu w niczym nie pomoże. Acha, w 2003 koszt głupiej paczki pampersów 50 zł, obecnie pewnie i za 20 zł kupisz. Życie.
                        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 12:19
                          Nie rozumiem dlaczego ciagle posądzacie mnie o zazdrość, jak ja tylko piszę o niesprawiedliwości i nieuczciwości.
                          Zazdroszczę ludziom czego innego, ale o tym w tym wątku nie piszemy, np. zdrowia, różnych talentów, urodzenia w inym kraju, itd.
                          • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 12:25
                            asia-loi napisała:

> Nie rozumiem dlaczego ciagle posądzacie mnie o zazdrość, jak ja tylko piszę o n
                            > iesprawiedliwości i nieuczciwości.
                            > Zazdroszczę ludziom czego innego, ale o tym w tym wątku nie piszemy, np. zdrowi
                            > a, różnych talentów, urodzenia w inym kraju, itd.
                            >

Niesprawiedliwe i nieuczciwe jest to, że nie dotknęło cię kilkuletnie bezrobocie i bieda jak wielu innych. Może teraz patrzyłabyś na życie i ludzi z większym zrozumieniem.
                            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:52
                              moni_485 napisała

>
                              > Niesprawiedliwe i nieuczciwe jest to, że nie dotknęło cię kilkuletnie bezrobocie i bieda jak wielu innych. Może teraz patrzyłabyś na życie i ludzi z większym zrozumieniem.

Bo Ty wiesz co mnie dotknęło, a co nie.
                              Robiłam dużo, żeby nie być bez pracy. Urodziłam się w biednej rodzinie więc wiem, co to jest bieda. I zrobiłam dużo, żeby całego życia nie przeżyc w biedzie. Nie miałam odpowiednich koneksji rodzinnych, ani układów. Majątku też nie odziedziczyłam, zresztą nawet dzisiaj go nie mam. Mam tylko nienajniższą emeryturę i małe mieszkanie, które kupiłam za 100% wartości rynkowej, a nie dostałam za darmo czy wykupiłam za grosze.
                          • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 12:35
                            Bo jak nie ma argumentów to zostaje tylko pisanie o zazdrości. Ja jak się z kimś nie zgadzam to podaję argumenty.
                            • grruu2.0 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:10
                              Twoej argumenty to planetka eko sreko i wakajki
                              • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:25
                                Nope. Np. hipokryzja. Skuczy się o jednym, robi się drugie.
                                • grruu2.0 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:46
                                  No właśnie jakoś nie udało Ci się tego udowodnić konkretnej osobie
                                  • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:04
                                    Jak widzisz co chcesz widzieć to nic na to nie poradzę.
                                    • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:07
                                      Jest team sikający po nogach z zachwytu nad oszczędnością polegająca na włożeniu jednego ubrania 2 razy w życiu przy jednoczesnej chęci by inni kupowali 2 pary skarpetek (2 szt?) I gacie rocznie. Albo popierają by jedni nie latali na wakajki raz w roku (ci antyeko jak zwykle) bo ktoś inny Muso latać prywatnym jetem kilka razy w tygodniu. #niewytłumaczysz
                          • kochamruskieileniwe Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:04
                            asia-loi napisała:

> Nie rozumiem dlaczego ciagle posądzacie mnie o zazdrość, jak ja tylko piszę o n
                            > iesprawiedliwości i nieuczciwości.
                            > Zazdroszczę ludziom czego innego, ale o tym w tym wątku nie piszemy, np. zdrowi
                            > a, różnych talentów, urodzenia w inym kraju, itd.
                            >

Może wynika to z dwóch głównych i zazebiających sie czynników:

W kazdym watku podnosisz sprawę, że TY nie dostajesz 14, ewentualnie dopiero potem ewentualnie piszesz o innych, którzy pracowali i płacili składki. Zwykle temat 14 po raz pierwszy jest ruszany przez Ciebie
                            Czyli położenie głównego nacisku na ja oraz styl pisania.

np ( z tego wątku)
                            Ja np. nie dostaję 14 w ogóle, bo za dużo i za długo pracowałam. A leser z kilikuletnim stażem pracy dostaje.

Stąd moje takie, a nie inne odczucia - dużego żalu, rozgoryczenia i, niestety, zazdrości.
                            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:03
                              kochamruskieileniwe napisała:

>
                              > W kazdym watku podnosisz sprawę, że TY nie dostajesz 14, ewentualnie dopiero potem ewentualnie piszesz o innych, którzy pracowali i płacili składki. Zwykle temat 14 po raz pierwszy jest ruszany przez Ciebie
                              > Czyli położenie głównego nacisku na ja oraz styl pisania.
                              >
                              > np ( z tego wątku)
                              > Ja np. nie dostaję 14 w ogóle, bo za dużo i za długo pracowałam. A leser z k
                              > ilikuletnim stażem pracy dostaje.

>
                              > Stąd moje takie, a nie inne odczucia - dużego żalu, rozgoryczenia i, niestety,
                              > zazdrości.

To masz złe odczucia. Wielu ludzi w realu i na różnych forach czy pod artykułami o emeryturach pisze, że to że nie dostają 14 jest niesprawiedliwe. Nie wierzę, że Ty w realu nie znasz nikogo kto jest niezadowolony, że nie dostaje 14 czy czegos innego.
                              Jeżeli odnoszę się do jakiegoś tematu to piszę głównie o sobie, a nie o innych. Bo po co mam pisać o innych, jak sprawa też dotyczy mnie.
                      • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 12:27
                        Z matkami 4 dzieci to jest granda. Chyba, że któraś eko I zielonowałowa to ciężko brać pod uwagę dzieci, których nie powinna mieć. No i ponoć nie da się wpaść w XXI w smile
                      • mamkotanagoracymdachu Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 16:19
                        asia-loi napisała:

>
                        > >
                        > > To akurat proste - minimalna emerytura dla wszystkich, którzy osiągną okr
                        > eślony wiek.
                        > >
                        >
                        > Czyli czy się stoi czy się leży, minimalna się należy.

No to tak samo jak ze składka zdrowotna. Czy ubezpiecza Cię urząd pracy, czy płacisz tysiące składki co miesiąc, należy Ci się to samo. Na tym polega ubezpieczenie społeczne, w odróżnieniu od prywatnego.
                        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:12
                          >
                          > No to tak samo jak ze składka zdrowotna. Czy ubezpiecza Cię urząd pracy, czy płacisz tysiące składki co miesiąc, należy Ci się to samo. Na tym polega ubezpieczenie społeczne, w odróżnieniu od prywatnego.
                          >

W Polsce jest jeszcze tak, że pracujący emeryt płaci dwie składki zdrowotne. Jedną z pracy, drugą z emerytury. A lepszego dostępu do świadczeń medycznych nie ma.
                          A w Kanadzie jest tak, że każdy jak skończy 65 lat (65 lat wiek emerytalny dla wszystkich taki sam) dostaje emeryturę. Niezależnie od tego czy pracował czy nie. Są to pieniądze za które nie da się żyć, ale są. Dlatego tam ludzie opłacają sobie dodatkowe emerytury.
                          • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:15
                            Składkę zdrowotną płaci prawie każdy od każdych dochodów. (oprócz umów dzieł, oprócz studentów na zleceniach, i nielicznych wyjątków). I przy zdrowotnej nieważne jak wysoką składkę płacisz, czy zapłacisz do systemu 50tys czy 5 zł - to ofertę na nfz masz taką samą.
              • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:27
                Owszem waloryzacja to nie podwyżka tyle, ze osoba która ma 2500zł brutto dostanie przykładowo przy 10% waloryzacji 250zł a ta z 5000zł 500zł. W następnym roku będzie to juz 275 zł i 550zł i tak dalej. Do tego jest to wypłacane co miesiąc wiec w dyspozycji emeryta a nie z łaski nie wiadomo kiedy . Te 250zł różnicy i wiecej bez problemu pokryje wysokosc 14tki ktora po potrąceniach wynosi cos koło 1400zł raz w roku. Wynagrodzenia poniżej 2900zl czyli uprawnionych do 14tki jest w Polsce ponad 7 milionów, to chyba o czymś mowi a przy braku zmiany w limitach i wysokich waloryzacjach i tak szybko umrze śmiercią naturalną. Średnia emerytura to o ile się nie mylę ok 3500zł. Ten pozostały milion , który 14tki nie dostaje tak skutecznie ją podnosi . Znakomita większość z tych co dostaje 14tke przepracowało po 40 lat płacąc daniny. Tych " groszowych" ktore nie łapią sie na minimalną gwarantowaną bo nie wypracowali obowiązkowych lat emeryturę jest ok 300tysiecy
      • pkt4a Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:55
        Z czego dotychczas żył ?
        Przykład znajomych ,sąsiadów . Ona całe życie na utrzymaniu męża. On na działaności prawie zawsze. Dzisiaj on ma niską emeryturę a ona jedynie ma policzoną zawodówkę i dostaję tę 13 i 14 emeryturę gdzie miała płatne praktyki krawieckie z minimalną składkę emerytalną ZUSowską a potem już nic.
        Kobieta ma coś lekko "z głową" i dlatego nie nadawała się do pracy czy do kontaktów pracowniczych. Kiedyś próbowała wyrobić sobie rentę zdrowotną na to czy na tamto ale jej się nie udało i teraz ma to co ma.

Podobny przypadek znam z mojej rodziny. On młody byczek na wysokiej wojskowej emeryturze a ona tylko dom i dzieci a potem zero. On jej zabraniał iść do pracy . On pan i władca biegający za kobietami zawsze wydzielał jej pieniądze a ona jak ta niewolnica , skulona , zgarbiona od pracy domowej , zahukana zmarła w wieku 50 paru lat.
        Nie dożyła wieku emerytalnego a gdyby on wyprowadził się do jakiejś jednej z wielu kochanek i ją porzucił to co ona miałaby po osiągnięciu wieku emerytalnego ? Nul i zero . Nierób z niej ? Oczywiście że nie i o takie też osoby państwo powinno dbać emerytalnie .
        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:44
          pkt4a napisała:

Nierób z niej ? Oczywiście że nie i o takie też osoby państwo po winno dbać emerytalnie .

Większość kobiet pracuje i wychowuje dzieci. To jej problem, że mąż zabraniał jej pracować. I takim paniom nie należy się emerytura. Jak wybrały tak mają. Mogła pana i władcę kopnąć w cztery litery i iść do pracy. Ale tak jej było wygodnie i akceptowała jego kochanki. Pytanie: jakim pani byłaby fachowcem na rynku pracy?
          • pkt4a Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 15:34
            Pytanie: jakim pani byłaby fachowcem na rynku pracy?

Osoba ta b. młodo zawarła małżeństwo . Była ze wsi zabitek dechami , po 7 klasach wtedy . Jeżeli poszłaby do prostej pracy typu : pomoc kuchenna , pracownica przy jakiejś taśmie produkcyjnej , wożnej w szkole ,sprzątaczka , itp
            Jej przypadek znam z przekazów rodzinnych i jej przygarbionego widoku jak się okazało pod jej koniec życia
            • kk345 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 18:41
              >Jej przypadek znam z przekazów rodzinnych i jej przygarbionego widoku jak się okazało pod jej koniec życia

Podoba mi się to zdanie, ma w sobie taka poetykę zeszytów szkolnych big_grin
              • default Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 20:46
                🤣
        • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:08
          Och, bo clue sprawy jest nie "pracować ciężko" ale "być w ewidencji osób którym się należy wyższa emerytura" lub "być zatrudnionym w miejscu gdzie są opłacane składki emerytalne od wysokiej podstawy".

Wiele osób nadal nie ogarnia, że za ich ciężką pracę nie będzie solidnej emerytury. Albo, że życie przy mężu biznesmenie zarabiającym tu i teraz, nie przxełoży się na jakąkolwiek emeryturę w przyszłości. Zresztą z założenia biznesmeni zamiast płacenia podatków i składek wolą kupowac nieruchomości - bo w przyszłości z nich będzie zysk większy niż emerytura. Pracownik zarabiający mniej niż średnia krajowa nie może sobie już pozwolić na odkładanie i inwestowanie, bo realnie nie ma z czego.
          • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:35
            E tam, taka jedna w innym wątku się chwaliła jak to się spięli z mężem czy tam partnerem i w kilka lat że zwykłej pensji odłożyli na mieszkanie...wróć, poproszona o naświetlenie mniej więcej wydatków i wpływów zamilkła smile
          • kokosowy15 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 20:57
            O jakiej "wskazówce" myślisz, pisząc "clue"? A może ma to być "gwóźdź", czyli najważniejsza cześć wypowiedzi, ale wtedy to jest "clou".
    • husky_cat Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:32
      Nie widzę powodu by z moich podatków państwo wyplacalo emerytury pijakom albo cpunom.
      • raczek47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 16:03
        husky_cat napisała:

> Nie widzę powodu by z moich podatków państwo wyplacalo emerytury pijakom albo c
        > punom.

Ale niestety wypłaca.Znam
        przykład 30kilkuletniego ćpuna,który co miesiąc dostaje od państwa 1300 zł.Nie pracuje,nigdy nie pracował. Wszystko wydaje na ćpanie.
        • husky_cat Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 17:37
          No niestety.
          Ale to mnie niezmiennie irytuje, podobnie jak renty alkoholowe i nazywanie pijanstwa "chorobą alkoholowa"
    • bigzaganiaczzz Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:42
      To plac im ze swoich, juz dosyc jest wysysaczy zusu , wiecej nie potrzeba
    • grruu2.0 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:53
      Jak komuś się nie chciało pracować/pracować legalnie to był jego wybór. A każdy wybór ma konsekwencje. W końcu mógł zostać mundurowym byczkiem
      • abecadlowa1 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 16:11
        Od razu etykietka, że się nie chciało. W ogóle nie rozumiesz dramatycznej sytuacji tysięcy mężczyzn, którzy zostali zmuszeni do pracy na czarno. Bo w przeciwnym razie komornik zabrałby ich ciężko zarobione pieniądze na alimenty dla wstrętnych bachorów.
        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 17:20
          Własnych dzieci nie chcieli utrzymywać, a teraz płacz, że emeryturka mała i może te " okropne" dzieci powinny ich utrzymywać lub inni podatnicy, bo przecież nie państwo. Ja jako podatnik takim "wspaniałym" ojcom mówię - nie.
        • zerlinda Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 19:03
          Bachorom jak bachorom. Ale tym pazernym ex, które chciały za to wygodnie żyć, chodzić po fryzjerach, manikiurach i I wyjeżdżać na wakacje.
          • snajper55 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 21:38
            zerlinda napisała:

> Bachorom jak bachorom. Ale tym pazernym ex, które chciały za to wygodnie żyć, c
            > hodzić po fryzjerach, manikiurach i I wyjeżdżać na wakacje.

Na wakajki.

S.
      • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 07:54
        W wieli miejscach do wyboru była pracs na czarno albo w ogóle, umowy śmieciowe całe lata nie były oskładkowanke. Niech płacą kombinujące wówczas januszexy, mają z czego.
        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 08:47
          vivi86 napisał(a):

> W wieli miejscach do wyboru była pracs na czarno albo w ogóle, umowy śmieciowe całe lata nie były oskładkowanke.

Zgadzam się. Ale też świadomie kombinujących pracowników, też nie brakowało. Woleli na czarno i pod stołem, żeby skladek, podatków większych nie płacić, a dzisiaj lament, że małe emerytury, jak np. znani artyści.
          • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 08:56
            To jak ktoś świadomie kombinował i nie był przymuszony sytuacją to niech teraz się nie żali. Ale nie każdy taki był.
            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 09:13
              vivi86 napisał(a):

> To jak ktoś świadomie kombinował i nie był przymuszony sytuacją to niech teraz się nie żali. Ale nie każdy taki był.

Ale takich też nie brakowało. Znam w realu takich. A publicznie żalą się osoby znane i dobrze zarabiające, bo odprowadzali tylko mininalne składki (bo mogli), a dzisiaj lament, choć mieszkają w willach i żyją nadal na dobrym poziomie. Gdzieś niedawno czytałam, że Cugowski płacił składki w wysokości 14 groszy. 14 groszy to zawsze było prawie nic, niezależnie od czasów.
              • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 09:24
                Ale takich też nie brakowało.

również.

publicznie żalą się osoby znane i dobrze zarabiające, bo odprowadzali tylko mininalne składki (bo mogli), a dzisiaj lament, choć mieszkają w willach i żyją nadal na dobrym poziomie.

to już jest skandal
                • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:12
                  Ba, znam Grażynę biznesu,która zatrudniała ludzi oficjalnie wyłącznie na najniższe możliwe stawki. Sama od siebie też płaciła najmniejszą stawkę. Ustawiona po uszy bo co nie zapłaciła pracownikom to zostało jej w kieszeni. Gdy przeszła na emeryturę to jej pierwsze słowa były "taka niska emerytura za tyle lat płacenia!" . Tylko, że ona oprócz emerytury ma inwestycje dające jej ze 30 tys/mc. A pracownikom starczało od wypłaty do wypłaty, więc ich realia emerytalne będą zgoła inne.
              • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 16:12
                Artyści odprowadzali małe składki a sowitą resztę brali do kieszeni - czyli tak jak przedsiębiorcy. Wielu pracowników nie miało wyboru- bo w ofercie mieli tylko minimalną plus te parę stówek dodatku na czarno który pozwalał dotrwać do następnej wypłaty.
                • vivi86 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 17:22
                  I to jest zasadnicza różnica.
          • kokosowy15 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 21:00
            Do popełnienia tego rodzaju przestępstwa potrzebne były dwie strony - chciwy pracownik i krystalicznie uczciwy przedsiebiorca.
            • 71tosia Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 18.05.24, 14:33
              Dobrze jest pamiętać ze od lat 90 do 2010 bezrobocie mało kiedy spadało poniżej 10% (w 2003 roku przekroczyło nawet 20%) wiec pracownik często nie miał innego wyjścia jak praca na czarno lub na „śmieciowki” które nie były wtedy oZusowane. Groszowe emerytury to ewenement ale te minimalne dostaje w Polsce prawie pol miliona ludzi i naprawdę nie wszyscy to lenie, którym się robić nie chciało jak pare osob w tej dyskusji sugeruje.
              • babcia47 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 18.05.24, 15:46
                Dokładnie, a co gorsza tzw " panstwo" to tolerowało. Nikogo nie dziwiło ze firma funkcjonuje majac pojedyncze osoby osoby zatrudnione na etat i kilkanaście na 1/4 etatu a do tego osiąga niezle zyski i realizuje zadania wymagające jednak pełnej obsady. Pracownik mial wybor: brać resztę kasy pod stołem i miec na utrzymanie lub wyladowqc pod mostem i żreć szczaw. Nikt tez nie pytał skad ci pracownicy mieli na opłaty rachunków i większe zakupy. Z jednej strony niewiele osób sobie zdawało sprawę że to będzie miało wyw na ich pizniejszq emeryturę, bo nawet dzis wiele osób nawet nie interesuje się z czego ich wynagrodzenie sie sklada, na co idą składki, co jeszcze dopłaca pracodawca (!!) Z drugiej takie osoby majac pieniądze płacąc rachunki i robiąc zakupy placily wszelkie podatki pośrednie i daniny a panstwo nie musiało im wyplacac zasiłków i zapomóg. Błędne koło w jakim znalazła się spora grupa ludzi, szczegnie na prowincji gdzie ilosc miejsc pracy byla ograniczona a do tego wykluczenie komunikacyjne. Z perspektywy dużego miasta wyglada, gdzie zawsze o prace bylo łatwiej a zarobki wyższe to zupełnie inaczej wygląda i łatwo się "sadzić" oraz oskarżać ludzi o leserstwo. Jeszcze inna sprawa, że w niektórych działach gospodarki przez politykę gospodqrcza a nawet palenie opon bywalo ze cieć w zakładzie mial wyższą pensje niz nauczycielka, pielegniarka czy sprzedawczyni na prowincji nie mówiąc już o urzędnikach. A bez nich i ich prqcy tez system by nie działał
    • szafireczek Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 13:53
      Takie emerytury się biorą z pasożytniczego trybu życia.

Poza tym, w PL emerytura bez lat pracy jest możliwa - w drodze wyjątku - otrzymują ją seniorzy, którzy z powodu szczególnych okoliczności nie spełniają standardów i warunków wymaganych do uzyskania prawa do emerytur oraz osoby np. w uznaniu zasług dla społeczeństwa, kultury, obronności kraju lub przyczyniania się do niepodległości PL.
      • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:49
        Groszowe emerutury to nie jest wyjątek. Kto w ogóle to wymyślił? To jest skandal. Emerytura powinna wynikać z minimalnego stażu pracy 20-25-30-35 lat, a nie z jednego dnia czy kilku lat pracy. Lesery dostają całe 13, 14 i mają wszystkie zniżki emeryckie. A ci z po 40-45-50 latach pracy nie dostają 14.
        • szafireczek Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 15:50
          Ten wyjątek, o którym pisałam dotyczy specjalnej decyzji ZUS i nie są to groszowe kwoty tylko, jak taka osoba spełnia przesłanki to otrzymuje pełną najniższą emeryturę.
        • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:19
          To kwestia zmiany przepisów, teraz wg nowego systemu się liczy udokumentowane lata przepracowane nawet jak to było kilka miesięcy , plus wiek emerytalny.
      • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:14
        nie zgodzę się do końca. Bo wiele wysokich emerytur bierze się właśnie z pasożytniczego trybu życia - np całe rodziny pousadzane na stanowiskach urzędniczych, politycznych, w spółkach skarbu państwa, itd. - to są najwięksi pasożyci systemu.
    • 71tosia Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:12
      Osoby które nie wypracowały emerytury lub maja bardzo niska, na starość dostają zwykle jakaś zapomogę z mops lub gips-u. Emerytura w Polsce jest powiązana ze składkami osoby pracującej. Mnie bardziej szkoda osob które maja niska emeryture bo np w latach wysokiego bezrobocia nie mogły znaleźć legalnej pracy, lub pracodawca oszukiwał i nie odprowadzał składek. To przypadek mojej znajomej - kilka lat pracowała po transformacji w firmie w której pracodawca płacił ile chciał i kiedy chciał a na koniec gdy się poważnie rozchorowała zwolnił - efekt emeryture ma niska.
      • zapozno23 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:35
        Wiele osób tak miało. Lata 1990 - 2007 mniej więcej. Praca na czarno, albo niby na ćwierć etatu a tak naprawdę na cały to była norma.
    • eagle.eagle Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:18
      Za to Ukraińcy jak są w wieku emerytalny i przepracowany u nas pełny miesiąc to dostają najniższą emeryturę.
      • gorzka.gorycz Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 14:28
        Należałoby napisać „obcokrajowcy”. Taka regulacja nie dotyczy tylko Ukraińców. www.prawo.pl/kadry/czy-cudzoziemcy-po-jednym-dniu-pracy-maja-prawo-do-13-tki-i-14-tki,522607.html
        Podziękujmy regulacjom UE.
        • konsta-is-me Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 15:54
          Od kiedy Ukraina jest w UE ??
          • gorzka.gorycz Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 16:01
            Ukraina nie jest, ale regulacje dotyczą nie tylko obywateli krajów UE.
      • snajper55 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 18:31
        eagle.eagle napisała:

> Za to Ukraińcy jak są w wieku emerytalny i przepracowany u nas pełny miesiąc to
        > dostają najniższą emeryturę.

"Zapomnialas" napisać, że muszą mieć staż pracy uprawniający do minimalnej emerytury oraz wiek emerytalny.

S.
        • is-laura Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 21:37
          Ale ten staż to łącznie z pracy w Polsce i w Ukrainie. Więc w Polsce wystarczy pracować 1 dzień
          • snajper55 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 07:49
            is-laura napisała:

> Ale ten staż to łącznie z pracy w Polsce i w Ukrainie. Więc w Polsce wystarczy
            > pracować 1 dzień

Ale trzeba mieć przepracowane wymagane lata na Ukrainie. Tak więc jeden dzień pracy w Polsce nie wystarcza.

S.
            • riki_i Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 10:59
              snajper55 napisał:

> is-laura napisała:
              >
              > > Ale ten staż to łącznie z pracy w Polsce i w Ukrainie. Więc w Polsce wyst
              > arczy
              > > pracować 1 dzień
              >
              > Ale trzeba mieć przepracowane wymagane lata na Ukrainie. Tak więc jeden dzień p
              > racy w Polsce nie wystarcza.

Umiesz czytać czy mnie wygasiłeś ? Dokument poświadczający "przepracowane wymagane lata na Ukrainie" mogę Ci załatwić w miesiąc przez co drugiego studenta stamtąd.
        • riki_i Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 23:40
          snajper55 napisał:

> eagle.eagle napisała:
          >
          > > Za to Ukraińcy jak są w wieku emerytalny i przepracowany u nas pełny mies
          > iąc to
          > > dostają najniższą emeryturę.
          >
          > "Zapomnialas" napisać, że muszą mieć staż pracy uprawniający do minimalnej emer
          > ytury oraz wiek emerytalny.

Dokument poświadczający fikcyjny staż pracy na Ukrainie kupuje się w jeden moment. Tak samo jak lewe prawo jazdy i pierdyliard innych rzeczy (np. status człowieka nieodzownego dla państwa ukraińskiego, który umożliwia mężczyznom swobodne podróżowanie po krajach UE i zwalnia od wojska).
        • bospoltyr Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 13:53
          wydarzenia.interia.pl/pomorskie/news-wielki-przekret-25-letniej-ukrainki-w-polsce-miliony-zlotych,nId,7452355

takio dokument|?
          • 71tosia Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 18.05.24, 14:11
            Jeden z tych mitów ze obywatel Ukrainy łatwo dostanie zusowska Polska emeryture. Po pierwsze taka emeryture wypłaca wspólnie Polska i Ukraina proporcjonalnie do czasu opłacania składek, wiec jak ktoś przedstawi zaświadczenie ze 25 lat pracował w Kijowie i miesiąc w Polsce to emeryture polski ZUS zapłaci za ten miesia wkładkowania . Po drugie pewnie chodzi nie tyle o emeryture tylko dodatek do emerytury minimalnej by go otrzymać trzeba spełnić całkiem sporo warunkow - najważniejszy to stały pobyt w Polsce. No i w 2023 roku te dodatki otrzymywało okolo tysieca osob wiec nie jest to jakieś wielkie obciążenie dla systemu emerytalnego.
            Może jednak warto cos przeczytać zanim zacznie się powielać nieprawdziwe informacje?

konkret24.tvn24.pl/polska/emerytury-minimalna-emerytura-dla-ukraincow-po-jednym-dniu-pracy-w-polsce-co-pominal-posel-tyszka-st7349116
    • malia Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 15:39
      Chorobę alkoholową miał od 18 roku życia? To był ocean czasu żeby ją ogarnąć i zostać byczkiem z mundurówki czy panią zza biurka
    • abecadlowa1 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 16:00
      pkt4a napisała:

> Przecież te 2 gr emerytalnej z czegoś się wzięły : z takiej czy innej choroby nie łapiącej jednak renty inwalidzkiej , z choroby alkoholowej , z choroby ćpani
      > a butaprenu i innych wynalazków z Tablicy Mendelejewa.

A co jeżeli te 2 gr emerytury wzięły się z usilnych starań pana żeby jego byłe dzieci nigdy nie zobaczyły zasądzonych alimentów?

Jeżeli pan w wieku emerytalnym nie ma żadnych dochodów, to dostanie zasiłek stały z pomocy społecznej oraz pomoc w postaci bezpłatnych posiłków, odzieży. Usługi opiekuńcze też ma za free. A jak nie ma gdzie mieszkać, to dostanie mieszkanie socjalne. Suma świadczeń znacznie przekroczy najniższą emeryturę
    • riki_i Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 16:06
      pkt4a napisała:

> Takie "emerytury" powinny zostać z ustawy podniesione do najniżej emerytury kr
      > ajowej.

Nieźle prowokujesz guano burzę!
    • trampki-w-kwiatki Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 17:11
      Mam takiego w rodzinie. Całe życie był stolarzem, pracował na czarno. Kosił ogromne pieniądze (w moich oczach) w czasach, gdy pracując na uczelni zarabiałam jedną trzecią jego "pensji". Śmiał się wtedy, że opłacam z mojego marnego wynagrodzenia (wtedy nie było takie marne) te wszystkie "Zusy srusy" i mówił, że on woli te pieniądze inwestować (w telefony i wakacje). A teraz stęka, że mu wychodzi 300 zł przyszłej emerytury i psioczy, że należy mu się wyrównanie, bo przecież płacił podatek VAT jako konsument... 🤷
    • bei Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 17:21
      Moja znajoma pracowała od 18 roku życia, urodziła dziecko, wróciła po macierzyńskim do pracy, po 6 latach urodziła drugie, poszła na wychowawczy, i na nim zachorowała, dostała rentę chorobową.choroba nie pozwalala i nie pozwala na pracę zarobkową. Teraz ma najniższą emeryturę, ale że lat składkowych mało, to dostaje około tysiąca złotych. Jest jej b ciężko. Nie każdy z niskim uposażeniem to zaraz len i obibok.
      • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 17:31
        bei napisała:

> Moja znajoma pracowała od 18 roku życia, urodziła dziecko, wróciła po macierzyńskim do pracy, po 6 latach urodziła drugie, poszła na wychowawczy, i na nim zachorowała, dostała rentę chorobową.choroba nie pozwalala i nie pozwala na pracę
        > zarobkową. Teraz ma najniższą emeryturę, ale że lat składkowych mało, to dostaje około tysiąca złotych. Jest jej b ciężko. Nie każdy z niskim uposażeniem to zaraz len i obibok.

A renta nie byłaby wyższa?
        I tak, nie każdy z małą emeryturą to leń i leser, zwłaszcza tzw. stary portfel, ale też obiboków z małymi emeryturami jest wielu.
    • irma223 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 18:07
      Z bezrobocia strukturalnego, z umowy o dzieło, z polikwidowanych firm i braku możliwości uzyskania świadectw pracy czy RP-7, z zarobków 3 zł/godz. brutto (tak było, to nie żadne urban legend). To, że teraz jest lepiej nie znaczy, że zawsze tak było, a składki dzisiejszych emerytów były (lub nie były) wpłacane 10, 20, 30, 40 lat temu. Rzecz dotykała milionów ludzi. Z wyjątkiem ematek, które w 1999 roku zarabiały 5000 zł.
      • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 09:39
        irma223 napisała:

> Z bezrobocia strukturalnego, z umowy o dzieło, z polikwidowanych firm i braku m
        > ożliwości uzyskania świadectw pracy czy RP-7, z zarobków 3 zł/godz. brutto (tak
        > było, to nie żadne urban legend). To, że teraz jest lepiej nie znaczy, że zaws
        > ze tak było, a składki dzisiejszych emerytów były (lub nie były) wpłacane 10, 2
        > 0, 30, 40 lat temu. Rzecz dotykała milionów ludzi. Z wyjątkiem ematek, które w
        > 1999 roku zarabiały 5000 zł.

Prawda. Szkoda tylko, że do asi loi to nie dociera i wciąż twierdzi, że ona ma najgorzej.
        • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 09:43
          moni_485 napisała:

> irma223 napisała:
          >
          > > Z bezrobocia strukturalnego, z umowy o dzieło, z polikwidowanych firm i b
          > raku m
          > > ożliwości uzyskania świadectw pracy czy RP-7, z zarobków 3 zł/godz. brutt
          > o (tak
          > > było, to nie żadne urban legend). To, że teraz jest lepiej nie znaczy, ż
          > e zaws
          > > ze tak było, a składki dzisiejszych emerytów były (lub nie były) wpłacane
          > 10, 2
          > > 0, 30, 40 lat temu. Rzecz dotykała milionów ludzi. Z wyjątkiem ematek, kt
          > óre w
          > > 1999 roku zarabiały 5000 zł.
          >
          > Prawda. Szkoda tylko, że do asi loi to nie dociera i wciąż twierdzi, że ona ma
          > najgorzej.

Tusk twierdził, że jeśli czyjś zakład pracy zlikwidowali i nie ma papierów należy mu dać najniższą krajową.
        • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 10:19
          moni_485 napisała:

> irma223 napisała:
          >
          >
          > Prawda. Szkoda tylko, że do asi loi to nie dociera i wciąż twierdzi, że ona ma
          > najgorzej.

Ale Ty manipulujesz i przekręcasz to co ja napisałam. Ja w odróżnieniu od Ciebie znam realia ostanich 40-45 lat.
          Bo już miałam tyle lat, że pamiętam i w nich żyłam.
          Gdzie napisałam, że ja mam najgorzej?
          Bo piszę o niesprawiedliwości i umiem liczyć. Dostać 13, 14 i klaskać uszami z radości, a nie widzieć, że zabrano w wyższych rachunkach, cenach dużo, dużo więcej.
          • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 10:42
            asia-loi napisała:

> moni_485 napisała:
            >
            > > irma223 napisała:
            > >
            > >
            > > Prawda. Szkoda tylko, że do asi loi to nie dociera i wciąż twierdzi, że o
            > na ma
            > > najgorzej.
            >
            > Ale Ty manipulujesz i przekręcasz to co ja napisałam. Ja w odróżnieniu od Ciebi
            > e znam realia ostanich 40-45 lat.
            > Bo już miałam tyle lat, że pamiętam i w nich żyłam.
            > Gdzie napisałam, że ja mam najgorzej?
            > Bo piszę o niesprawiedliwości i umiem liczyć. Dostać 13, 14 i klaskać uszami z
            > radości, a nie widzieć, że zabrano w wyższych rachunkach, cenach dużo, dużo wię
            > cej.
            >

Ja też znam realia ostatnich 35 lat i chyba lepiej iż ty. Mnie dotknęło bezrobocie i darmowe staże dla firm. A ty, skoro przepracowałaś 40 lat i w wieku 60 odeszłaś na nie najgorszą emeryturę, tzn. że miałaś dużo szczęścia i nie wiesz jak wyglądał kiedyś rynek pracy. I nie manipuluję, tylko tłumaczę ci, że nie masz powodu do narzekania, bo 14 której tak ludziom żałujesz być może dostał ten, który nie miał wyjścia i pracował na czarno za byle jakie pieniądze wtedy, kiedy ty miałaś odprowadzane składki.
            • riki_i Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:39
              moni_485 napisała:

>tłumaczę ci, że nie ma
              > sz powodu do narzekania, bo 14 której tak ludziom żałujesz być może dostał ten,
              > który nie miał wyjścia i pracował na czarno za byle jakie pieniądze wtedy, kie
              > dy ty miałaś odprowadzane składki.

Asi chodzi o ludzi, którzy nie skalali się w życiu robotą. Nie ma bata, aby przez 40 lat aktywności zawodowej nie przepracować choćby kilku lat oskladkowanych.
              • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 12:19
                riki_i napisał:

> moni_485 napisała:
                >
                > >tłumaczę ci, że nie ma
                > > sz powodu do narzekania, bo 14 której tak ludziom żałujesz być może dosta
                > ł ten,
                > > który nie miał wyjścia i pracował na czarno za byle jakie pieniądze wted
                > y, kie
                > > dy ty miałaś odprowadzane składki.
                >
                > Asi chodzi o ludzi, którzy nie skalali się w życiu robotą. Nie ma bata, aby prz
                > ez 40 lat aktywności zawodowej nie przepracować choćby kilku lat oskladkowanych
                > .

Asi chodzi o to, że jak ona mogła przepracować 40 lat i w wieku 60 odejść na emeryturę to inni też mogą. Asia chce żeby wcześniej odchodzili na emeryt ci, którzy przepracowali ileś tam lat, bo asia nie zdaje sobie sprawy, że na jej stanowisku wystarczyła szkoła średnia a lekarz musi skończyć studia i z racji tego jest 5 lat do tyłu. To już nie pierwsza dyskusja z tą forumką na ten temat. Nie widzi dalej niż poza czubek własnego nosa. Niech się cieszy, że dostała dobrą emeryturę bo my zapewne dostaniemy dużo niższe mimo wysokich składek.
                • enaw11 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 15:55
                  Wydaje mi się, że te pięć lat studiów zalicza się do stażu pracy.
                  • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 17:03
                    enaw11 napisała:

> Wydaje mi się, że te pięć lat studiów zalicza się do stażu pracy.

Do urlopu.
                    • enaw11 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 17:17
                      "Studia są zaliczane do okresu nieskładkowego - podobnie jak czas, gdy przebywaliśmy na zasiłku chorobowym lub opiekuńczym. Bez względu na to, ile lat spędziliśmy na uczelni wyższej, studia zawsze są wliczane do stażu pracy jako 8 lat. Zarówno gdy ukończyliśmy studia licencjackie jak też magisterskie."
                      cyt. z Dziennik.PL
                      • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 18:37
                        enaw11 napisała:

> "Studia są zaliczane do okresu nieskładkowego - podobnie jak czas, gdy przebywa
                        > liśmy na zasiłku chorobowym lub opiekuńczym. Bez względu na to, ile lat spędzil
                        > iśmy na uczelni wyższej, studia zawsze są wliczane do stażu pracy jako 8 lat. Z
                        > arówno gdy ukończyliśmy studia licencjackie jak też magisterskie."
                        > cyt. z Dziennik.PL

Okres nieskładkowy.
          • moni_485 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 10:45
            asia-loi napisała:

> moni_485 napisała:
            >
            > > irma223 napisała:
            > >
            > >
            > > Prawda. Szkoda tylko, że do asi loi to nie dociera i wciąż twierdzi, że o
            > na ma
            > > najgorzej.
            >
            > Ale Ty manipulujesz i przekręcasz to co ja napisałam. Ja w odróżnieniu od Ciebi
            > e znam realia ostanich 40-45 lat.
            > Bo już miałam tyle lat, że pamiętam i w nich żyłam.
            > Gdzie napisałam, że ja mam najgorzej?
            > Bo piszę o niesprawiedliwości i umiem liczyć. Dostać 13, 14 i klaskać uszami z
            > radości, a nie widzieć, że zabrano w wyższych rachunkach, cenach dużo, dużo wię
            > cej.
            >

Irma ci wyjaśniła co cię nie spotkało, a spotkało innych.
            • asia-loi Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 11:20
              moni_485 napisała:
              >
              > Irma ci wyjaśniła co cię nie spotkało, a spotkało innych.

Ale Ty ani Irma, nic nie wiecie o moim życiu. Wiecie tyle ile sama napiszę.
              I doskonale wiem jak było trudno o pracę w tamtych czasach. Pracowałam w trzech firmach. I w 1992 roku zostawiłam pracę w budżetówce, żeby pracować w małej prywatnej firmie. I w tej ostaniej firmie w której pracowałam ponad 30 lat miałam wieloletni mobbing. Kiedyś tu o tym pisałam. Szukałam innej pracy, aby uciec od mobbingu, ale nie było. Zaciskałam zęby, płakałam, nie spałam po nocach, przez mobbing straciłam zdrowie, ale pracy nie rzuciłam, bo nie miałam gdzie odejść. Bo nieważne było ile umiem, tylko ile mam lat. I nawet dzisiaj gdzie podobno brakuje rąk do pracy, wcale nie jest łatwo znaleźć inną pracę ludziom 45-50+.
              Wiele razy czytałam tu, że ematki mobbingować by się nie dały i by się zwolniły. Ja nie miałam innego źródła dochodu, więc musiałam pracować.
              • anorektycznazdzira Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:19
                Jak bezrobocie było 15-20%, a było, to każdy prezes januszexu mógł mobingować do woli i nikt mu się nie zwalniał. Osoby piszące dzisiaj, że by się zwolniły pewnie by to zrobiły dzisiaj, w tej sytuacji rynkowej, przy aktualnym prawodawstwie (tak tak, było kiedyś inne), oraz poziomie świadomości społecznej. Na temat 1997 za to niech nie fantazjują.
    • snajper55 Cugowski 16.05.24, 18:48
      Emerytura po wielu latach pracy, płaceniu składek emerytalnych i bardzo wysokich zarobków - niecałe 600 PLN. Teraz się żali, że będzie musiał śpiewać do śmierci. Mógłby przestać, gdyby listonosz przynosił mu co drugi dzień $5.000 (300.000 PLN miesiecznie). Widocznie takie ma potrzeby. Po podniesieniu minimalnej emerytury ma teraz 1.700 PLN.

Skąd taka niska emerytura? Cugowski płacił do ZUS preferencyjną składkę emerytalną w wysokości 14 gr. miesięcznie.

Zamiast emerytalnej składki
      Flaszka wódki i fanek gromadki.

www.plotek.pl/plotek/7,154063,30974838,tyle-wynosi-emerytura-krzysztofa-cugowskiego-bede-musial-spiewac.html

S.
    • mizantropka_20 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 18:52
      Ci, którzy mają 20 lat stażu ubezpieczeniowego uprawniającego do najniższej emerytury lubią to
    • profes79 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 16.05.24, 18:54
      Przede wszystkim takie osoby w ogóle nie powinny otrzymywać emerytury bo koszt obsługi tych świadczeń wielokrotnie przekracza wypłacane środki.
    • ruscello Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 09:26
      Mój rocznik pewnie nie dostanie żadnej emerytury, więc naprawdę nie chciałabym dokładać więcej do obecnych emerytur.
      • mizantropka_20 Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 23:10
        A w jaki to dokładasz? Płacone przez ciebie składki są ewidencjonowane na koncie jakiegoś emeryta? Poza tym skoro nie chcesz, to się nie dokładaj, rzuć robotę i idź żebrać, co uzbierasz to twoje.
    • anorektycznazdzira Re: Najniższa emerytura : 2 gr /słownie : dwa gro 17.05.24, 14:12
      Bez sensu goovnoburza. W Polsce jak nie masz emerytury, to należy ci się MOPS, nie ma ludzi, którzy z powodu braku emerytury żyją na ulicy jedząc to, co znajdą w śmietnikach.
      Kwestia nazwy, ale pieniądz po włożeniu do portfela trafi nazwę i jest doskonale wszystko jedno, czy to była emerytura czy zasiłek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka