Dodaj do ulubionych

Napis na nagrobku

20.05.24, 11:49
„Na uj się patrzysz, też wolelibyśmy leżeć na plaży”😀 Takie coś mi się wyświetliło, to musieli być fajni ludzie.
Obserwuj wątek
    • bazia_morska Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 12:02
      Mój ulubiony napis znajduje się na nagrobku Zofii Czerwińskiej:

Najlepsze miejsce na namiot zawsze jest trochę dalej.
      • atoness Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:35
        Piękny smile
        • bazia_morska Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:35
          ❤️
    • alpepe Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 12:04
      Niedaleko mnie jest cmentarz, stara część ma pochówki urnowe i są tam takie okręgi z anonimowymi kamieniam, gdzie są urny, ale kiedyś szłam z mężem i psem i na łące za tymi okręgami była biała kupka. Rozsypane prochy. Tak bym chciała być pochowana. Nawet bez fajnych napisów na nagrobku.
      • pkt4a Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:33
        Będąc turystycznie na francuskim cmentarzu przypadkowo byliśmy świadkami rozsypywania prochów na tzw łące pamięci. Prochy rozsypane z tymczasowej urny na długości około 1 m przez świecką mistrzynię ceremonii ubraną w ciemną garsonkę.
        Na tym lekko ogrodzonym trawniku widać było kilka takich szarych smug od prochów. Zero tablic. Koszona trawa z tego miejsca z resztkami prochów jest ponownie spopielana i rozrzucana na cmentarzu.
        Na tym cmentarzu jest od ponad 100 lat krematorium do spalania zwłok
    • rb_111222333 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 12:07
      Ja wiem, czy fajni ludzie? To taka agresywna zaczepka. Pewnie miało być śmiesznie, ale moim zdaniem nie wyszło.
      • jottka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 12:09
        darowałabym ludziom, co sobie winszują na nagrobku, sytuacja jest niewątpliwie trudnasmile
      • gryzelda71 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:07
        Zaczepka...
        • iwoniaw Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:48
          gryzelda71 napisała:

> Zaczepka...

Agresywna, dodajmy 😂 Napis na nagrobku agresywnie zaczepia przechodniów, cóż poradzisz 😂
          • panna_lila Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 19:40
            Jak agresywnie zaczepia, to i do swojego poziomu może sprowadzić 😉
          • memphis90 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 20:01
            Jeśli idziesz przed cmentarz i widzisz napis „na ch…j się gapisz” to jest to zwyczajnie słabe… Gdyby nialo być dowcipnie, to wystarczyłoby „wolelibyśmy leżeć na plaży…”
            • iwoniaw Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 20:08
              Nie mówię, że mi się to podoba, ale napis na obcym nagrobku to akurat coś, co bez problemu można zignorować, więc moim zdaniem bez przesady z pisaniem o agresji, dajmy żyć - tfu, leżeć w grobie - i ludziom że zwichniętym poczuciem tego, co stosowne.
      • natalia.nat Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 16:03
        Można nie czytać. To cudzy grób, nie musi się nam podobać "estetyka" napisu.
    • drzewo_nocy Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 12:24
      Ukochany nowofundland lorda Byrona dostał takie epitafium:
      "W tym miejscu spoczywają szczątki Tego,
      co posiadał urodę bez próżności,
      siłę bez zarozumiałości,
      odwagę bez okrucieństwa
      i wszystkie cnoty człowieka bez jego przywar..."
      • daniela34 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:07
        Śliczne. I do nowofundlanda bardzo pasuje.
        • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:15
          W klimatach literackich to uważam że doskonały nagrobek ma Maciej Słomczyński w kontekście życia osobistego i zawodowego.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f5/Gr%C3%B3b_Macieja_S%C5%82omczy%C5%84skiego.jpg
          • jottka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:17
            w sumie to niebywałą skromność okazał (on albo jego bliscy), bo to powinien być cytat w jego przekładziesmile
            • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:20
              Myślę o tym jako o dodatkowym smaczku - cytat z Finneanów, a temu całościowo nawet on nie podołał, więc oryginał na miejscu wink
              (ale wiem ze to zapewne nadinterpretacja big_grin)
              • jottka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:32
                no ale to można by wtedy czytać jako nagrobek poległego wcale nie na polu chwały...
                • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:41
                  Z takim przeciwnikiem nie wstyd polec w boju. big_grin
                  • jottka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:44
                    ale nie na wieczność!smile
          • drzewo_nocy Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:57
            Jak jesteśmy przy cytatach z Irlandczyków - komik Spike Milligan ma napis: "Mówiłem wam, że jestem chory".
      • martishia7 Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 13:47
        Jedno z moich ulubionych:
    • aequoreavictoria Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 12:57
      Prymitywne dość.
    • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:18
      Mnie się nie podoba. Miało być śmieszne, jest pretensjonalne i dość prymitywne, ale każdy ma inne poczucie humoru i estetyki.
      Najbardziej eleganckie są napisy jak najprostsze- imię i nazwisko, data urodzenia i śmierci.
      A reszta ewentualnie : aktor, sportowiec, malarz.....
      • mia_mia Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:26
        Tylko takie nagrobki się mija i nie zauważa, czasem myślę o swoim i chciałabym, żeby ludzie mówili skręć za takim i tu byłby opis.
        • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:34
          Idąc na grób moich bliskich mijam bardzo elegancki grobowiec i wiem, że trzeba jeszcze przejść około 100 kroków i skręcić w lewo. Ale grobowiec jest elegancki i w dobrym stylu. Nie "dowciapny", nie nowobogacki, nie pseudo barokowy.
          • mia_mia Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:52
            Nie chcę eleganckiego, biel, róż, ażurowy, jeśli padnie na nagrobek, bo ja wołałabym ocean, przyrodę, rozsypane prochy.
        • memphis90 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 20:05
          >Tylko takie nagrobki się mija i nie zauważa
          Skoro autorzy wpisali sobie „na ch.j się gapisz?”, to najwyraźniej wcale nie chcieli zostać zauważeni… No i by nie byli, gdyby nie walnęli tego napisu…
      • kocynder Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:03
        Wiesz, w okolicy "mojego" grobu rodzinnego jest taki z napisem "Adam X, prof. dr hab. n. med, założyciel Czegoś Tam, członek Czegoś Innego, twórca Jeszcze Czegoś, autor podręczników" itd (pół płyty zapisane) i obok jego żona i napis "Anna z Y Xowa - tylko bibliotekarka". Zawsze jak go mijam to mi się robi jakoś bardzo przykro... sad Oczywiście bliscy (bo wszak nie sami zmarli) mogą na grobie umieścić wszystko, ale to jest dla mnie jakieś nie w porządku...
        • kachaa17 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:08
          tylko bibliotekarka". Zawsze jak go mijam to mi się robi jakoś bar
          > dzo przykro... sad Oczywiście bliscy (bo wszak nie sami zmarli) mogą na grobie u
          > mieścić wszystko, ale to jest dla mnie jakieś nie w porządku...
          >
          Ale tak dosłownie napisane: tylko bibliotekarka?
          • kocynder Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:17
            No dosłownie. Właśnie ze słowem "tylko". Przy litanii tytułów i osiągnięć męża - tak jakoś brzydko... sad Już by w tej sytuacji lepiej napisali tylko jej imię i nazwisko (nazwiska) oraz daty.
            • dni_minione Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:37
              Rany, jak dziwnie... Domyślam się, że mąż umarł pierwszy i pani żona bibliotekarka zaplanowała to w kontrze do tutylomanii męża, ale i tak dość smutno wyszło.
              • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:58
                Albo mąż chciał tak mieć będąc dumnym z osiągnięć, więc jak żona do niego dołączyła to jej chociaż tę bibliotekarkę napisali żeby nie było że tak całkiem nic.
              • kocynder Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 15:00
                Myślę, że raczej mąż umarł pierwszy, żona przez x lat nawykła, że on te sukcesy, towarzystwa i tytuły wszystko wyszczególniła, bo tak "wytresowana", że mąż i jego dokonania = Bóg i boskość. A potem po iluś latach i śmierci matki dzieci usiłowały jakoś to "dopasować" i wyszło mocno średnio...
                • m_incubo Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 16:25
                  A ja myślę, że ta żona to była babka z dużym dystansem do siebie i z poczuciem humoru. Ja ten napis odbieram ironicznie.
                  • kk345 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 19:04
                    Też tak obstawiam.
                  • martishia7 Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 13:48
                    I z dużym dystansem do ego męża. Też tak odbieram.
                  • arthwen Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 14:53
                    Tak, ja też, przecież tego "tylko" w zasadzie nie można zinterpretować inaczej niż jako ironię.
                • agatha.trixie Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 16:32
                  Albo rodzina miała do pana żal, że taki wybitny człowiek popełnił mezalians i ożenił się z "tylko" bibliotekarką. Za ich życia byli bezsilni, bo para mocno się kochała, więc chociaż po jej śmierci.postanowili dać wyraz swojej dezaprobacie.
                  Teraz myślę sobie,że to na pewno sprawka mamusi pana. tongue_out
                  • gryzelda71 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 17:52
                    Musielinoboje dość młodo zejść, skoro mamunia pomniki stawiała.
            • kachaa17 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 18:51
              To jest po prostu nienormalne.
      • raphidophora_tetrasperma Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 17:37
        Większość osób jest przekonana o wyższości swojego poczucia humoru, estetyki i wrażliwość nad innymi, stąd dyskusyjna sztuka funeralna. Mnie ujął nagrobek pana Edwarda i obraz-inspiracja z wystawy.
    • 71tosia Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:23
      Na Powązkach kiedyś na jednym z grobów pojawił się napis - imię nazwisko data urodzenia i dopisek „ofiara córki i zięcia” - brak było tylko daty śmierci. Po kilku latach napis zniknął.
      • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:25
        I czy to było śmieszne? Według mnie nie.
        • eliszka25 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:26
          A czy ktokolwiek napisał, że było śmieszne?
          • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:28
            Nikt, no ale chyba taki był zamysł?
            • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:32
              Też odniosłam takie wrażenie.
            • eliszka25 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:49
              Acha i wrzucony przez ciebie napis z nagrobku Słomczyńskiego też jest zgodny z tym „zamysłem”, czy jednak wolno wrzucać też niekoniecznie śmieszne napisy?
              • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:53
                Niestety nie rozumiem jak się ma jedno do drugiego. To forum, zapewne "wolno" wrzucać co kto uzna za stosowne.
                W tej odnodze mowa o nagrobku, który miał być w zamyśle śmieszny. Mnie na przykład też nie bawi, no ale jaki byłby inny cel postawienia go?
                • andaba Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 13:57
                  Jako oskarżenie?
                • eliszka25 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:00
                  W wątku pojawiły się nie tylko śmieszne napisy. Autorka wątku też nigdzie nie napisała, żeby wrzucać śmieszne, tak samo jak autorka postu nie napisała, że ten napis jest śmieszny. W związku z tym czepianie się akurat tego wydało mi się co najmniej dziwne, ale najwyraźniej tobie wolno zbaczać z tematu, a innym nie 🤷‍♀️
                  • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:03
                    O czym Ty piszesz bo przysięgam że nie rozumiem.
                    Kto się czepia? Tosia wrzuciła zaobserwowany cytat, ktoś skomentował że wg niego nie było to śmieszne i tyle. Ja się zgadzam, bo rozumiem zamysł, ale mnie taki rodzaj dowcipu akurat nie bawi. Zapewne jednak bawił zainteresowanych i część przechodzących obok i tyle.
                    • eliszka25 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:07
                      No widzę, że nie rozumiesz. Nikt nigdzie nie napisał, że ten napis miał być śmieszny czy, że komukolwiek wydał się śmieszny. Tosia też nie.
                      • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:11
                        To jaki miał być?
                        Ktoś zarezerwował miejsce za życia, postawił pomnik sam sobie, dodał napis o zięciu.
                        Pomnik postał parę lat, napis skuto - zapewne grób doczekał się docelowego przeznaczenia właściciela.

Jaki miałby być inny cel umieszczania takiego napisu? Ja go rozumiem jako żartobliwy, chociaż mnie nie bawiący. Innego celu nie umiem sobie wyobrazić.
                        • iwles Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:23

Równie dobrze, córka i zięć mogli się faktycznie przyczynić do śmierci.
                          Inna bliska osoba w żałobie, czując do powyższych ogromny żal, dala upust swoim uczuciom, dając taki napis na grobie. Po kilku latach uczucia się zmieniły, żal zniknął, to i napis też.

Serio, to wcale nie musiało być śmieszne, czy ironiczne.
                          • 35wcieniu Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:28
                            No tak ale wtedy chyba byłaby data śmierci?
                            • iwles Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 15:12

A dobra, nie zauważyłam braku daty śmierci.
                        • eliszka25 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:38
                          Nie wiem, co autor miał na myśli. Być może faktycznie uważał, że córka i zięć przyczynili się do śmierci zmarłego. Dla mnie publiczne w sumie oskarżenie kogokolwiek o przyczynienie się do czyjejś śmierci nie jest śmieszne w żadnych okolicznościach.
      • 71tosia Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 20:09
        No to jeszcze wyjaśnię - nie wiem czy to prawda, ale cmentarna plotka głosiła, ze napis skuto jeszcze za życia „ofiary” po sprawie sądowej wytoczonej ojcu przez corke.
    • po_godzinach_1 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:04
      Zawsze możesz zażyczyć sobie równie "śmieszny" nagrobek. Dla zwrócenia uwagi może być jeszcze bardziej wulgarny. Na pewno nikt wtedy nie przejdzie obok ciebie obojętnie. Bo nieważne dobrze czy źle, ważne żeby mówili smile
    • straszliwywypadek Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 14:50
      mia_mia napisał(a):
      > „Na uj się patrzysz, też wolelibyśmy leżeć na plaży”😀 Takie coś mi się wyświet
      > liło, to musieli być fajni ludzie.

Widzisz od spodu, napisy na nagrobku?
    • asfiksja Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 15:05
      De gustibus. Moim zdaniem pretensjonalne. Współczuję wnukom, bo denaci już krindżu nie odczuwają.
    • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 15:53
      Zmieniała się moda na epitafia. Warto czasem przejść się po cmentarzach. Nie wszystkie sa w dobrym stylu, ale zmieniają sie w czasie.
      Zaraz po wojnie przybyło sporo grobów i grobów symbolicznych - wtedy mozna było przeczytać, że XYZ został zamordowany przez gestapo, inny poległ w Powstaniu Warszawskim czy zakatowali go na Pawiaku.
      Potem po 50 latach ( tak po odwilzy) pojawiły się groby tych, którzy umarli ( tak umarli!) w celach bezpieki i.... leżał obok ppłk. . LWP, czy major MO, czasem kapral zabity na posterunku, w czasie słuzby.
      Niewielu jest szewców, krawców, piekarzy, ale pojawia sie mgr. ekonomii, prokurator w stanie spoczynku.
      Nie brakuje napisów "Niech spoczywa w pokoju", Zdrowaś Mario itd. Prawie wszędzie jest krzyż i Ś. P. czasem, wśród wyznawców religii mojżeszowej B.P. ( błogosałwionej pamięci). Rzadziej jakieś zdanie od rodziny, bywa, że cytat poety. Nie dyskutujmy o gustach, bo można praktycznie wszystko, chyba prócz wulgaryzmów czy obscenicznych rzeźb.
      • m_incubo Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 16:37
        Jak najbardziej można dyskutować o gustach. Napisy na nagrobkach powstają właśnie po to - by je czytano.
        • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 17:41
          By czytano - owszem, ale nie wszystkim muszą sie podobać.
          • m_incubo Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 19:08
            No i z tym trzeba się z tym liczyć, umieszczając widoczny dla każdego napis na nagrobku - że będzie czytał, kto chce i będzie komentował, jak chce.
    • milly40 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 16:20
      U mnie na cmentarzu jest na pomniku napis że lepiej wydawać za życia niz być najbogatszym na cmentarzu, podejrzewam że ktoś był strasznym sknera i rodzina taki napis walnęła.
    • heca7 Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 17:46
      Ja to bym mogla mieć fragment wiersza Leopolda Staffa- Młodość wink

Już? Tak prędko? Co to było?
      Coś strwonione? Pierzchło skrycie?
      Czy się młodość swą przeżyło?
      Ach, więc to już było życie?
    • karyna-z-tarchomina Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 19:47
      Nie podoba mi się, ja bym nie chciala mieć przeklenstw na nagrobku ale wolność Bożence w jej trumience, niech sobie ludzie piszą o czym marzą
    • leosia-wspaniala Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 20:30
      Żenada.
      • karyna-z-tarchomina Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 20:43
        Nie wtyd ci tak zmarlych obrazac?
    • snakelilith Re: Napis na nagrobku 20.05.24, 23:06
      Ja za cudowne uważam tzw. "mówiące kamienie" czyli nagrobki w okolicach Wysp Fryzyjskich ( wybrzeże Morza Północnego). Na tych nagrobkach wyryta jest zwykle skrócona historia życia człowieka, skąd pochodzi, co robił oraz przyczyna jego śmierci, np. utonięcie. Kobiety też mają swoje historie. Dla siebie nie chciałabym czegoś takiego, ale sama jestem tym zafascynowana i czasem godzinami nie mogę wyjść z takiego cmentarza. To tak jakby ktoś opowiadał ci lokalną historię, ci ludzie stają się nagle żywi.
      • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 08:33
        Tylko to zupełnie coś innego.
    • qwirkle Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 08:11
      Bóg tak chciał
      Karol Musiał
    • arthwen Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 14:54
      Jest taka babka, która jeździ po świecie i szuka nagrobków z przepisami kulinarnymi - dokumentuje to i potem robi potrawy z tych przepisów.
      I znajduje ich całkiem sporo, o dziwo smile
      • arthwen Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 14:56
        o, proszę, znalazłam: www.washingtonian.com/2023/04/10/this-tiktoker-makes-recipes-she-found-on-gravestones/
    • heca7 Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 15:11
      Nie zapominajmy o wesołym cmentarzu wink
      • soczystagruszka Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 15:41
        Jest zupełnie inny krąg kulturowy, swego rodzaju "atrakcja" kulturowo-turystyczna. Z tego co pamiętam w Rumunii, choć mogę się mylić. Sama chętnie bym go zobaczyła, ale nie chciałabym tam pochować nikogo z bliskich. Jestem raczej tradycjonalistką.
        • heca7 Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 16:06
          W Rumunii smile Byłam, widziałam. Zadbany cmentarz dzięki któremu żyje cała wioska. Taka prawda. Przybywają nowe nagrobki, stare są odnawiane. Najlepiej pojechać rano, potem jest dużo zwiedzających. Za wstęp płaci się jakieś grosze ale dzięki tym biletom wieś po środku cmentarza wybudowała sobie kościół w podobnym stylu.
      • m_incubo Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 16:36
        Też go lubię wink
        • heca7 Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 17:07
          Fajny, no nie? Niektórzy mają na nagrobkach swoje zawody, hobby lub to w czym byli dobrzy albo z czego byli znani. A na innych jest pokazane w jakich okolicznościach pochowany zmarł.
    • bi_scotti Re: Napis na nagrobku 21.05.24, 15:41
      W glebokim PRLu Przekroj zbieral & drukowal napisy nagrobne, takie ... hmmm ... nietuzinkowe wink Np. taki:
      Tu lezy moj maz,
      co dreczyl mnie wciaz.
      Teraz lezy w grobie -
      ulzyl mnie i sobie.
      Wdzieczna zona Aniela

Non Omnis Moriar, eh big_grin
      Zas jesli chodzi o rozsypywanie ashes w roznych miejscach/okolicznosciach pogodowych, to sama bralam udzial w kilku gdy to prochy nieodzalowanego zmarlego zwialo/przywialo here and there, np. na czyjes ubranie, twarz, oko, wlosy .. Life.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka