Dodaj do ulubionych

Radca prawny dyslektyk

20.05.24, 19:17
Od teraz na błędy w wyrazach już będę inaczej patrzeć. Mój pełnomocnik w sądzie jest dyslektykiem lub kimkolwiek takim. Dzisiaj siedzę na sali sądowej koło niego, pisał na laptopie o co ma zapytać i nagle widzę zlepek liter móndów - bo wyrazem tego trudno nazwać. Konia z rzędem kto zgadnie co to słowo znaczy.
A niech sobie pisze jak chce, aby mnie wybronił 😁
Oczywiście w większości w pisanych przez niego wyrazach są błędy - ale że to dobry chłopak to nie będę się nabijać.
Obserwuj wątek
    • mallard Re: Radca prawny dyslektyk 20.05.24, 20:27
      A co to są litery móndy?
      • eagle.eagle Re: Radca prawny dyslektyk 20.05.24, 20:29
        Zlepek liter które dały coś takiego : móndów , później się okazało że to wyraz.
    • koronka2012 Re: Radca prawny dyslektyk 20.05.24, 21:13
      Bałabym się że rąbnie coś w jakimś ważnym piśmie sądowym, np pomyli się o 0 w kwocie…
      • eagle.eagle Re: Radca prawny dyslektyk 20.05.24, 21:38
        Od 20 lat już w tym siedzi, jest też wykładowcą. Więc może się nie machnie , przynajmniej w mojej sprawie.

I pomyśleć że 40 lat temu bawiliśmy się w doktora ... Jak ja pamiętam to on pewnie też , jest parę lat (ok 2-3) starszy ode mnie.
    • cranberries1983 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 09:55
      kpina
      ja bym uciekała od niego jak najdalej
      • eagle.eagle Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 10:07
        A to podobno jeden z najlepszych prawników z prawa pracy.
        • cranberries1983 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 11:18
          oby tak bylo
    • annaboleyn Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 11:30
      Mundur smile
      • daniela34 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 11:46
        🤣
        Już chyba pisałam o tym - w sesji letniej moja koleżanka sięgnęła po swoje notatki z prawa administracyjnego i jej oczom ukazały się "strzeble" administracji publicznej. Koleżanka nie ma ani dysleksji ani dysortografii, po prostu napisała z błędem. Najlepsze było to, że potem przez kilka minut nie mogła w głowie przetworzyć "strzebli" ma szczeble.
        • gulcia77 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 12:11
          Miałam kiedyś dziewczynę na szkoleniu, która kompletnie zmieniła topografię Górnego Śląska. Żadna mapa nie widziała np. ulicy "Szczelców Bytomskich". 🤣
          • annaboleyn Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 13:36
            Tezewu "jaszczomb" wink
            • mallard Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 17:52
              annaboleyn napisała:

> Tezewu "jaszczomb" wink

Jaszczomp!
          • marta.graca Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 14:32
            A Horzuf?
            • kocynder Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 14:38
              Może być jeszcze Uć
        • javio Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 14:46
          Strzeble? Dyć to po krakosku. Ino na odwrót.
      • eagle.eagle Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 14:28
        annaboleyn napisała:

> Mundur smile

Dokładnie. wink
        • hrasier_2 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 14:58
          eagle.eagle napisała:

> annaboleyn napisała:
          >
          > > Mundur smile
          >
          > Dokładnie. wink
          Już to zrobiłaś z koleżankami . Teraz wrzuć mu linka z tej pogaduchy. I na sto procent ten dobry chłopak cię obroni. Brawo ty.
          • eagle.eagle Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 17:34
            Nie wiem z jakiej pogaduchy ?
    • dni_minione Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 11:57
      Jak mi chłop na tinderze od pierwszych zdań wali orty, to rozłączam parę bez pardonu. A to może być Twój prawnik ;D
      Co to jest to móndów?
      Najbardziej niepoprawne słowo, jakie widziałam na żywo w zeszycie, który mój brat pożyczył od kolegi w liceum, to było MJUT smile
      • 152kk Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 12:13
        Haha. Właśnie z takiego powodu odrzuciłam swojego pierwszego adoratora, poznanego w 2 klasie SP na kolonii - bo napisał do mnie, po powrocie z tychże kolonii, list rojący się od błędów. Nie wiem, na kogo wyrósł 😉 Ale los bywa przewrotny - bo zakochałam się i dotąd, po ponad 20 latach, kocham faceta, który pierwsze wiadomości do mnie konsultował z kolegą m.in. z powodu dysortografii 🤣🤣🤣
        • kocynder Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 13:32
          A to bym doceniła. Chciał napisać, wie o dysfunkcji, to szuka pomocy, żeby nie dać plamy. smile
          Zresztą myślę, że podobnie czyni ów prawnik wątkodawczyni: notatki se pisze sam, a tam może mieć kompletny kipisz, byle on się orientował co jest czym, a pisma "wychodzące" konstruuje sekretariat/aplikanci/ktoś tam, np pod jego dyktando.
      • la_mujer75 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 12:42
        Pamiętam, jak kumpel w podstawówce napisał na tablicy "kond truikonda" smile
        • little_fish Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 13:26
          Przynajmniej był konsekwentny - jak kond to i truikond. Mój dyslektyk/dysgrafik/dysortografik potrafi wyraz pisać za każdym razem inaczej. I to przepisując 🙈
      • hrasier_2 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 15:00
        dni_minione napisała:

> Jak mi chłop na tinderze od pierwszych zdań wali orty, to rozłączam parę bez pa
        > rdonu. A to może być Twój prawnik ;D
        > Co to jest to móndów?
        > Najbardziej niepoprawne słowo, jakie widziałam na żywo w zeszycie, który mój br
        > at pożyczył od kolegi w liceum, to było MJUT smile
        Czyli dalej szukasz szczęścia😆
        • dni_minione Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 18:03
          A czy ja mówiłam, że przestałam?
    • daniela34 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 14:50
      Jak o prawniczych "dys-" rozmawiamy: moja koleżanka z roku miała dysgrafię. I niestety - stres egzaminacyjny i wyścig z czasem spowodowały, że pracę na egzaminie z prawa konstytucyjnego napisała kompletnie nieczytelnie (egzamin składał się z 5 bodajże pytań, takich dość przekrojowych, odpowiedzi musiały być rozbudowane). Nie zorientowała się, że napisała tak kiepsko, pracę oddała, nawet dość zadowolona z siebie. Przychodzimy po wyniki a K.wołają do gabinetu profesora. Weszła i nie wychodzi, my - początkowo pewni, że to jakaś sprawa formalna, problem z indeksem czy inny drobiazg, zaczynamy się martwić, że może tam zemdlała (zdarzało się jej). W końcu wychodzi, taka lekko zielona ma twarzy, ale zadowolona - musiała przeczytać całą pracę profesorowi, wodząc przy tym palcem po tekście, ale 4 albo 4+ w końcu dostała.
      • hrasier_2 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 15:03
        Dysgrafii nie można wyleczyć. Jedynie naprawić. Dalej jest Twoją koleżanką🤔
        • daniela34 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 15:09
          Niesamowite! Naprawdę! Jak miło
          • mallard Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 17:56
            daniela34 napisała:

> Niesamowite! Naprawdę! Jak miło

No dobra, przyznaj się, że nie wiedziałaś.
            • daniela34 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 18:16
              Jestem w szoku. To dla mnie zupełnie nowe informacje.
    • klaramara33 Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 15:00
      Nie wiem czemu ale ja się z dyslektykami dobrze dogaduję smile naprawdę
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 15:08
      Jeden nasz prawnik miał aplikanta, który walnął się w nazwisku pozwanej. Sprostowanie "oczywistej pomyłki pisarskiej" trwało pół roku.
    • mlodyniedowziecia Re: Radca prawny dyslektyk 21.05.24, 18:46
      Miałem na roku kolegę dysgrafika i dyslektyka. Robił błędy nieprawdopodobne. Dzisiaj sądzi w okręgu rodzinnym. Dzięki korekcie Worda oraz życzliwym paniom z sekretariatu (sympatyczny rodzynek, ma zawsze łatwiej), nigdy nie zaliczał przypału. Najtrudniej miał właśnie na studiach. Są dyslektycy genialni, profesjonalizmu się nie bój. Pamiętam radcę prawnego, całkiem niewidomego, wykonywał zawód z żoną jako oczami, akt uczył się na pamięć, którą (słuchową) miał nieprawdopodobną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka