Dodaj do ulubionych

prośba o rybę medyczną

21.05.24, 09:49
Kochane, MUSZĘ trafić z młodym do DOBREGO dermatologa (Warszawa i okolice).

choróbsko jest raczej rzadkie i dziwne, i nieuleczalne (autoimmuno), więc chciałabym trafić do kogoś łebskiego na NFZ, bo na jednej wizycie się nie skończy...

radźcie, bardzo błagam!
Obserwuj wątek
    • deszczu_kropelka Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 11:10
      Stephanie, jeśli NFZ, to mogę doradzić poradnię dermatologiczną dla dzieci na Wołoskiej. To placówka, gdzie są prowadzone najnowsze programy lekowe, więc zakładam, że z trudnymi przypadkami dają sobie radę. Bierzesz skierowanie od pediatry, na pierwszą wizytę trzeba będzie niestety pewnie trochę poczekać.
      Ściskam Was mocno i życzę wszystkiego dobrego.
      • stephanie.plum Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 11:40
        dzięki! skierowanie od pediatry już mam, "poluję" właśnie na jakieś miejsce, nawet warte czekania (chociaż w Centrum Zdrowia Dziecka powiedzieli, że są miejsca na czerwiec ...2025...), nie ukrywam, liczę, że się da coś znaleźć nawcześniej.
        • dni_minione Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:06
          To i tak miło, że zapisują na 2025. Irytują mnie krakowskie poradnie, które na prośbę o termin reagują stałym tekstem: kalendarz wypełniony, nie zapisujemy na kolejny rok kalendarzowy, zapisy ruszają (np.) 2 listopada. A jest marzec. Więc człowiek czeka od marca do 2 listopada bez terminu, danego dnia ustawia się albo w ogonku na 4 godziny czekania albo dzwoni i słucha przez 4 godziny muzyczki. Tak się bawiłam z endokrynologiem. A jak już dostałam się do gabinetu, to kazał się zgłosić z badaniami za rok. A w recepcji info, że terminy na wizytę za rok będą... 2 listopada big_grin
          • stephanie.plum Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:16
            nieźle
            🙄
        • mia_mia Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:17
          A ja ze skierowaniem zwykłym dostałam tam termin za miesiąc czy jakoś tak, nie wiem od czego to zależy. U nas był profilaktyczny przegląd pieprzyków, więc nic pilnego.
          • stephanie.plum Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:29
            licho, może zadzwonię tam jeszcze raz...?
    • lilia-anna Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:09
      Prof. Hanna Wolska, ale nie na NFZ... Przyjmuje na Żoliborzu. Wyleczyła mi dłonie z koszmarnej egzemy (latami nikt nie umiał pomóc; na forum zakładałam o tym wątki).
      • korolla-xxx Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 15:43
        lilia-anna, czy możesz powiedzieć coś więcej na temat leczenia tej egzemy?
        Ja chyba sobie dłonie poucinam...
        • lilia-anna Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 17:04
          O, Kochana, wiem, co czujesz... U mnie było to swędzenie dłoni i palców w dzień i w nocy; obdrapane miałam wszystko do krwi uncertain
          Lekarze standarowo: jakąś alergia, proszę trzymać dietę, łykać leki na uczulenie, smarować kolejnymi sterydami. Hydrokortyzon, advantan, protopic, triderm i od nowa. Nie pomaga? Może proszek, może mydlo, może krem, może... itd.
          W końcu dermatolozka z luxmedu powiedziała mi o tej pani prof., która jest specjalistka od luszczycy i prowadzi tzw. terapie PUVA, czyli naświetlania UV.
          Poszłam, pani prof. powiedziała, że to nie jest luszczyca, ale i tak terapia mi pomoże. Najpierw po parę minut, potem coraz dłużej - wizyty w sumie 4 m-ce. Godzinę przed bierze się lek, oxsolaren.
          To było przed pandemia. Od tamtej pory dłonie zdrowe, skora idealna. Wreszcie nic mnie nie swędzi i mogę bez wstydu pokazać ręce, bo wcześniej ludzie się odsuwali, tak to wyglądało...
          • lilia-anna Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 17:09
            A, lekarka dala mi też jedna masc robiona w aptece na receptę i kazała kupić jakiś balsam apteczny prod. francuskiej, ale juz nie pamiętam, co to było. Ale to tak wspomagająco. Powiedziała, że żadna dieta mi na to nie pomoże, bo w ogóle nie o to chodzi. Obejrzała mi całe ciało i stwierdziła, że luszczycy nie mam (zresztą mam kolegę z luszczyca i wiem, że wygląda zupełnie inaczej).
            A jaka była radość, gdy po latach mogłam założyć obrączkę, pierścionek zaręczynowy i pomalować paznokcie! smile
            Prof. przyjmuje w klinice High-Med w W-wie i pamiętam tylko, że pierwsza wizyta była droższa, a te kontrolne już płatne mniej.
            Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pisz. Chętnie odpowiem, bo wiem, z czym się zmagasz...
            • korolla-xxx Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 19:45
              Dziękuję. Moja egzema zaczyna się zawsze na wiosnę, gdy zaczynam grzebać w ziemi z racji pracy w ogrodnictwie. Najpierw jeden palec lewej ręki, potem kolejne, a w kwietniu juź zajęte obie ręce.
              Stosuję różności, oczywiście z miernym skutkiem. Palce owijam plastrami z opatrunkiem, żeby je chronić i nie straszyć ludzi.
              Zimą przychodzi remisja, dłonie i paznokcie idealne.
              Do Warszawy mam daleko, ale pomyślę. Może się uda.
              Dziękuję raz jeszcze.
              • lilia-anna Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 20:40
                Nie ma za co smile Może w jakimś innym mieście ktoś tę terapię prowadzi? Ja chodziłam na te naświetlania co drugi dzień, ale miałam blisko... Lekarka mówiła mi, że terapia światłem UV to nienowy pomysł, więc może nie tylko Warszawa ją ma.
                • kochamruskieileniwe Re: prośba o rybę medyczną 22.05.24, 07:37
                  w 1998 r terapię PUVA miałam we Wrocławiu. Nie sądzę by tamtejsza Klinika Dermatologiczna zrezygnowała z tej formy leczenia.
              • turzyca Re: prośba o rybę medyczną 22.05.24, 08:04
                >zaczyna się zawsze na wiosnę, gdy zaczynam grzebać w ziemi z racji pracy w ogrodnictwie

Zakładam, że nosisz rękawiczki - sprawdź ich skład. Może jest tam dodatek lateksu? Może dobrze pokombinować z różnymi typami rękawiczek? A może potrzebujesz innej pielęgnacji? Przerw na wietrzenie? Problemy ze skórą pod rękawiczkami są chlebem powszednim zawodów laboratoryjnych i mających kontakt z żywnością. Są różne strategie radzenia sobie, nie jesteś z tym problemem sama.
          • ivaz Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 22:49
            Z nieba mi spadasz kobieto, zapiszę się do Pani doktor. Od dwóch lat cierpię na egzemę dłoni, tylko część od wewnątrz obsypana, krostki swędzą, pękają, bolą, potem robi się na powierzchni skorupa z twardej skóry, a na koniec ta skóra schodzi, w sumie od 2 lat bez okresu remisji, Już sama nie wiem ile specyfików na to stosowałam i jak na razie bez rezultatu.
            • lilia-anna Re: prośba o rybę medyczną 22.05.24, 08:36
              Cieszę się w takim razie, że weszłam w ten wątek smile Oby i Tobie pomogło, Ivaz! Objawy miałam właśnie takie, jak opisujesz. Wiem, jaki to ból.
    • lilia.z.doliny Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:31
      Hej, Stephanie.
      Myślałam wczoraj o was i o tym, że się nie udzielasz na forum.
      Rozumiem, że macie diagnozę. To już cos. Ściskam.
      • stephanie.plum Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:34
        Hej!
        ostatnio mniej siedzę przy kompie.
        dzięki, że o mnie pamiętasz!!!
        • lilia.z.doliny Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 12:48
          No pamiętam.
          Obie miałyśmy trudny rok, to i myślami się zwracam.
          Trzymajcie się dzielnie
          • banicazarbuzem Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 13:10
            Ja też ostatnio o Tobie myślałam...
    • stephanie.plum Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 13:45
      w końcu zapisałam się na NFZ w sumie do losowej przychodni, gdzie pani była na tyle miła, by sprawdzić, czy ktoś nie zrezygnował, i idziemy za 2 tygodnie. może akurat dobrze trafimy, kto wie.
      niestety, Wołoska - termin na sierpień przyszłego roku...

może równolegle spróbuję gdzieś pójść prywatnie, sama nie wiem.
      • nick_z_desperacji Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 13:53
        Spróbuj prywatnie do kogoś, kto przyjmuje też na NFZ i ma dobrą opinię. Nie w celu łapówkarskim, tylko żeby mieć ciągłość leczenia. Ja tak robię czasami, jak konkretny lekarz ma np. termin na styczeń, to się zapisuję i czekam, a w międzyczasie chodzę prywatnie.
      • anilorak174 Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 14:56
        Znajdź kogoś kto przyjmuje i na nfz i prywatnie. Nam się w ten sposób udało dostać szybszy termin u neurologa w CZD, po prostu pani monitorowala, czy ktoś nie zrezygnował.
    • mava12 Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 15:13
      to niemożliwe, nie znam takiego. Co prawda ja chodziłam w ramach abonamentu prywatnego ale przecież ci wszyscy lekarze pracują też w NFZ, dorabiając w prywatnych placówkach.
      3 lata obijałam się po róznych dermatologach, w Warszawie, niemal każdy miał inna wersję mojej dolegliwości (skrajnie różną), żaden nie wyleczył a pomogła dopiero dentystka, o czy wielokrotnie pisałam. Od tego czasu mam bardzo negatywne zdanie o dermatologach w ogóle.
      Ja nie wiem czy przy chorobie autoimmuno to najlepszy jest dermatolog, do takiego wysłał cie pediatra? Chorobami tymi zajmują sie różni specjaliści, zalezy co sie dzieje.
      I raczej nie przypadkowa przychodnia, moim zdaniem.
    • taje Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 21:59
      Myślałam ostatnio o Tobie. Czyli jednak diagnoza się potwierdziła? sad

Znam dobrego dermatologa w Warszawie ale nie z taką specjalizacją. Ale może by Cię pokierowała?

centrumrakowska.pl/barbara-borkowska/#:~:text=Jestem%20cz%C5%82onkiem%20Polskiego%20Towarzystwa%20Dermatologicznego%20oraz%20International%20Dermoscopy%20Society.,atopowe%20zapalenie%20sk%C3%B3ry%2C%20choroby%20infekcyjne.
    • celandine Re: prośba o rybę medyczną 21.05.24, 22:42
      Czy to choroba, o której podejrzeniu wcześniej pisałaś? Bo jeśli tak, to może bardziej kompetentny będzie reumatolog?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka