pade 22.05.24, 22:52 Co to jest? Pół pigwowca mam oblepione. Wygląda jak ćma bukszpanowa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Ogrodniczki-pomocy 22.05.24, 23:03 Pigwowców raczej nie atakują szkodniki. Zrób oprysk miedzianem ( na grzyby i bakterie) Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 09:20 No właśnie, pełno mrówek chodzi po gałęziach. Tylko ta "wata" przezroczysta mnie zmyliła, bo od razu z ćmą mi się skojarzyło. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 09:35 Ciezko cos zobaczyc na tym zdjeciu. Na mrowki ustaw pulapki wokol rosliny. Wszystko tam polezie Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 09:37 ale mrowki zjadają mszyce (jeśli właściwe mszyce zaatakowały pigwowca), po co ustawiać pułapki na mrowki jeśli nie są w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 09:56 Nope. Mrowki pasa się na mszycach, któreś groomingują. Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 10:01 ooo nie! ale ze mnie ogrodniczka, jak trąbka z koziej de. właśnie się doksztalcam i jestem załamana bo mam mszyce na rozach Odpowiedz Link Zgłoś
deszczu_kropelka Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 13:08 Hej, ale tu nie ma się czym załamywać, bo to akurat żaden problem. Ja używam preparatu Emulpar - na bazie oleju rydzowego - działa jak ta lala. Jest mnóstwo innych eko-oprysków, z wrotyczu, czosnku, mydła potasowego; niektórzy polecają mleko, colę. Jest i "chemia", np. Substral Róża, przeciwdziała nie tylko mszycom, ale i chorobom grzybowym róż. Poguglaj, w internecie jest mnóstwo porad. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 14:18 princy-mincy napisała: jestem załamana bo mam mszyce na rozach Biedronki kup🐞😎 Odpowiedz Link Zgłoś
babsee Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 11:00 Ja nie szukam mszyc, wystarczy popatrzec czy łażą mrówki, bo jak mszyce sa malusie, to sa zielone, oblepiaja lisc od spodu i guzik je widac.Jak sa mrowki-psikam na mszyce. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 15:55 Będę psikać Ta pajęczyna/wata mnie wystraszyła i zmyliła. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 16:03 "Wata" na pigwowcu to przędziorek owocowiec, a nie mszyce, choć oczywiście możesz mieć i przędziorki, i mszyce na tym samym krzewie. Opryski dwa razy do roku Emulparem lub Mospilanem załatwią obydwa te szkodniki. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Ogrodniczki-pomocy 23.05.24, 16:06 ok, właśnie empulparem chciałam popryskać Odpowiedz Link Zgłoś