Dodaj do ulubionych

Pies kaszle

02.06.24, 17:59
Sunia, ok. 15 lat, do tej pory w bardzo dobrej formie, bez żadnych chorób. Kaszle od tygodnia, to jest taki raczej mokry kaszel, charczenie, jakby chciała coś wykrztusić. Czasem po takiej serii charczenia wypluwa trochę spienionej śliny. Gorączki nie ma, ale jest osłabiona, na spacerach ledwo idzie, gdy się zatrzymujemy - kładzie się. Apetyt ma, zjada wszystko normalnie.
Była u weta już trzy razy, dwa razy u pani, która stwierdziła że nie wie co to jest i poleciła konsultacje z kolegą. Kolega do przepisanych wcześniej leków wykrztuśnych i antybiotyku w zastrzykach dołożył jakieś tabletki nasercowe (weterynaryjne). Ale też nie postawił żadnej diagnozy.
Mania czuję się po tych wszystkich medykamentach tak samo. Osłabiona, kaszel nie ustaje. Może w ciągu dnia jest trochę mniejszy, ale noce są koszmarne, w ogóle nie śpimy, bo ona bezustannie charczy.
Co to może być, ktoś miał coś podobnego ???
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:05
      tak, ale z kotem, Miszczu (*) zarosniecie jam nosowych

i (tez u kotow) czesto takie objawy daja 'robale' plucne

astma?

moze cos przez analogie wetom przyjdzie do glowy
      • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:00
        Co to są robale płucne??
        • mysiulek08 Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:10
          nizej jest link do artykulu z zooplusa
    • nostalgia81 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:07
      kaszel to tez problemy kardiologiczne Moj pies mial raka z przerzutem na serce wlasnie i tak kaszlal.
    • nostalgia81 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:08
      "Kaszel sercowy związany jest przede wszystkim z obrzękiem płuc w przebiegu zastoinowej niewydolności serca u psa. Towarzyszyć mu mogą duszności podczas leżenia oraz przybieranie charakterystycznej postawy z rozstawionymi kończynami i uniesioną głową"
      • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:01
        O rany 🫤 ale ona tak nie staje... Tyle że faktycznie w nocy kaszle więcej
    • princesswhitewolf Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:09
      Tak. kennel cough. Potem juz nie bo co rolu jest zaszczepiony na to.
      • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:02
        Jakby to był kaszel kennelowy to wet raczej nie miałby problemu z postawieniem diagnozy.
        • berdebul Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:59
          Pozostało mi się smutno roześmiać. Człowiek który daje tabletki nasercowe bez badań to konowal, który leczy na oko.
    • mamamisi2005 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:09
      A echo serca piesek miał? Bo tak dziwnie włączać leki bez diagnozy i monitorowania wyników. No chyba że włączone ratunkowo
    • astomi25 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:13
      Zbadaj koniecznie serce!
      • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:21
        Ten drugi lekarz, który ją nadal to właśnie kardiolog, bardzo dobry, suka mojej córki jest pod jego stalą opieką i ma się świetnie mimo bardzo podeszłego wieku. Serce było osłuchiwanie tylko normalnie, stetoskopem, tyle tylko było powiedziane, że trudno coś usłyszeć bo szum w płucach sad
        • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:22
          * który ją badał
        • mysiulek08 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:26
          wet kardiolog slyszal szum w plucach i nie zlecil echa serca??
          • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:08
            mysiulek08 napisała:

> wet kardiolog slyszal szum w plucach i nie zlecil echa serca??
            >
            Mnie też się to wydawało dziwne, tzn. nie myślałam konkretnie o echu serca, bo ja się nie znam, ale byłam zdziwiona, że nie zostały zlecone jakiekolwiek badania dodatkowe. Ale to nie ja byłam niestety u weta, tylko mój mąż.... A od niego trudno uzyskać szczegółową relację, poza tym on pewnie nie zadał tych wszystkich pytań, które ja bym zadała w tej sytuacji. Coś mi się zdaje, że muszę pojechać osobiście, wtedy dowiem się moze więcej.
        • astomi25 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:31
          A usg i doppler?
    • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:24
      A to Maniusia teraz, w lesie jesteśmy.
    • mysiulek08 Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:28
      www.zooplus.pl/magazyn/psy/zdrowie-pielegnacja-psa/dirofilarioza-u-psa
      • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:48
        Okropne. Ale napisali, że występuje w basenie Morza Śródziemnego, a my w Polsce i nigdzie z psem nie jeździmy. Niemniej - może faktycznie to jakieś nicienie ??? 😰
        • mysiulek08 Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:00
          u kotow sa to nicienie bardzo trudne do wytepienia, ale wcale nie musza byc u twojego psa, podpowiedzialam jako opcje
    • ekstereso Re: Pies kaszle 02.06.24, 18:51
      Mój kaszlał z powodu wiotkości krtani związanej z nauczycielką tarczycy częściowo. W każdym razie podawanie hormonów poprawiało sytuację.
    • gryzelda71 Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:24
      Rtg płuc, echo serca i krew zbadać. Od tego zacząć.
    • princy-mincy Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:29
      Jeśli nocą jest gorzej, gdy pies leży to trzeba sprawdzić serce i czy mu woda do płuc nie nachodzi.
    • eriu Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:34
      To nie jest kaszel kenelowy? Bardzo osłabia psa. Przede wszystkim jest zaraźliwy. Spróbujcie zrobić kleik z siemienia lnianego i dać psu to mu oklei drogi oddechowe na noc i będzie łatwiej oddychał. Para wodna pomaga. Możecie też dać psu syrop na kaszel z apteki. Ale niestety nie jestem w stanie znaleźć jaki mój pies dostawał na kaszel kebelowy. Spróbujcie pogooglać.
      • default Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:52
        Dzięki, spróbuję z siemieniem. Syrop jej dawałam - z własnej inicjatywy, po wygooglaniu co można psu. Prawoślazowy.
        Chyba raczej to nie jest kaszel kennelowy, bo w takim przypadku byłaby diagnoza. Tak mi się wydaje.
        • berdebul Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:03
          Prawoslaz lub pędy sosny pomogłyby na kaszel kenelowy, jak nie pomaga to drążyć bo jeśli to zapalenie płuc (częste u starszych zwierzaków i ludzi) lub gorzej problemy z sercem to pies się męczy.
    • przepio Re: Pies kaszle 02.06.24, 19:53
      W środę bylam z moim 14 letnim psem u weterynarza - okazało się, że ma szmery w sercu, a to powoduje, że pies nie jest już zdrowy. Lekarz powiedział, że w razie duszności, kaszlu czy opuchlizny ( niewydolność sercowa ) zgłosić się po tabletki.
      • sylwiktrzy Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:09
        przepio napisała:

> W środę bylam z moim 14 letnim psem u weterynarza - okazało się, że ma szmery w
        > sercu, a to powoduje, że pies nie jest już zdrowy. Lekarz powiedział, że w raz
        > ie duszności, kaszlu czy opuchlizny ( niewydolność sercowa ) zgłosić się po tab
        > letki.

Bez echa?
        • przepio Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:13

> Bez echa?

Być może jeżeli będzie taka potrzeba to je zrobią. Odpukać, na razie pies nie ma jeszcze żadnych niepokojących objawów.
    • berdebul Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:01
      Badania krwi, echo serca, badanie moczu i rtg płuc to minimum, fajnie dorzucić usg jamy brzusznej.

Jeżeli nosi obroże to zmień na szelki. Nie obciąża krtani.

Antybiotyki i leki nasercowe w ciemno, kurła, klasyk polskiej weterynarii. uncertain
      • mysiulek08 Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:21
        nie tylko polskiej Berdebul, nie tylko sad

gdyby nam ktos raz a porzadnie Kicie.Yode (*) zdiagnozowal kilka lat temu (a nie zlecal sterydy w ciemno), to by widziala i nadal zyla 😥
        ze o reszcie nie wspomne
        • berdebul Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:33
          U nas podobnie sad można było uratować nerki, gdyby mnie nie spławiali, ze to typowe, normalne i będzie super po antybiotyku. Wyszarpaliśmy 3 lata w komforcie i trzeba było się pożegnać. 💔
    • sylwiktrzy Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:08
      Dostała leki na serce bez badań? Echo serca koniecznie - to nieinwazyjne badanie. Krew profil rozszerzony, RTG płuc - pod kątem astmy. Pewnie kwestia pasożytów płucnych. Psiarą nie jestem. Ale tak diagnozowałam kotkę kaszląc wykluczając serce i pasożyty. Ostatecznie mamy astmę i dajemy radę od lat.
      I od razu zastanów się nad wetem bo ten to średnio ogarnia. To o czym napisałam to podstawy diagnozowania.
    • edka12 Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:13
      Opis wygląda kardiologicznie, może trzeba rozszerzyć diagnostykę w tym kierunku i ustawić inne leki ale to już pisały inne forumki. Natomiast ja dodam, że u mojego osobistego psa przyczyną przewlekłego kaszlu było owrzodzenie żołądka i refluks. Kilka miesięcy nam zeszło zanim postawiono diagnozę.
    • b-b1 Re: Pies kaszle 02.06.24, 20:18
      Mialam też u staruszka- rozpoznanie -kardiomiopatia. Brał furosemid-bo płuca "zalewało" i vetmedin. Leki uspokoiły kaszel.
    • mikawi Re: Pies kaszle 02.06.24, 23:10
      U mojego psa przyczyną objawów kaszlu, bardzo nasilonego w nocy i rano oraz odksztuszania gęstej śliny okazał się refluks. Ale co zapłaciliśmy za diagnostykę - w tym również kardiologiczną - to nasze. Dopiero po zmianie weterynarza pies dostał skierowanie na gastroskopię, która potwierdziła refluks.
    • gorzka.gorycz Re: Pies kaszle 02.06.24, 23:11
      Serce badałaś? Moja w tym wieku zaczęła kasłać, okazało się , że to niewydolność serca.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Pies kaszle 03.06.24, 11:07
      Masz w Warszawie vetcardię, idź z sunią na echo serca. U starszych psów częste są zwapnienia zastawek, objawem jest właśnie kaszel i chrapanie. Mogę ci też polecić przychodnię vetmedic na Saskiej Kępie (dr Kwiatkowska), przejdź się do nich, zdiagnozują. Raczej na pewno zalecą echo serca, więc możesz skrócić ścieżkę diagnostyczną. Nie męcz suni.
    • joaz Re: Pies kaszle 03.06.24, 14:07
      Mojej przyjaciółki sunia w środę kaszlała - dostała leki, w piątek już bardzo ciężko dyszała - prześwietlenie i diagnoza - guzy w płucach nieoperowane. 2 miesiące wcześniej piesek miała wycinany spory guz na plecach - w histo nie był groźny.
    • joaz Re: Pies kaszle 06.06.24, 11:25
      I co z pieskiem? Jaka diagnoza?
    • baatexja Re: Pies kaszle 06.06.24, 19:06
      Nasz miał słabe serce i dlatego kaszlał, sterydy pomagały na góra 2tyg.
    • default Re: Pies kaszle 09.06.24, 14:34
      Mania czuję się lepiej, tzn. nie jest już tak osłabiona i częstotliwość kaszlu jest mniejsza, zdarza się że nie kaszle kilka godzin - ale jak ją złapie atak, to i kilkanaście minut trwa. Nie ma już szumów w płucach, dolegliwości sercowe też wykluczono - ma nadal brać tabletki przeciwkaszlowe, a jeśli kaszel będzie się utrzymywał przez kolejne dni, to mamy się zgłosić na bronchoskopię. Bo przyczyna jest prawdopodobnie w oskrzelach lub krtani.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka