Dodaj do ulubionych

Sumak馃槙

09.06.24, 12:59
Ro艣nie u s膮siada, pi臋kny, z roz艂o偶yst膮 koron膮. Szczeg贸lnie uroczy wczesn膮 jesieni膮. Te偶 chcia艂am mie膰, wi臋c jak si臋 jeden zasia艂, to pozwoli艂am rosn膮膰. Co prawda korony nie ma pi臋knej ale jest sumak馃尨
Problem zrobi艂 si臋 w tym roku, bo widz臋, 偶e mam p贸艂 ogrodu z wypuszczonymi ma艂ymi sumakami - i tu pytanie: jak si臋 ich pozby膰?
Obserwuj w膮tek
    • bluea.nna1 Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:14
      To si臋 strasznie rozasta. Trzeba wyci膮膰 i pozby膰 si臋 korzeni. A i tak pewnie gdzie艣 zn贸w wyro艣nie...
    • bromba11 Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:17
      Usun膮膰 ca艂kowicie. Nie ma sytuacji 偶e b臋dzie tylko jeden sumak i tak sobie b臋dzie samotnie r贸s艂. Nieustanna walka z odrostami.
      • jottka Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:21
        wpu艣ci艂a艣 konia troja艅skiego, sumak jest nie do zabicia, chyba 偶e chemi膮...
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Sumak馃槙 09.06.24, 16:04
        A to ciekawe, co piszesz. U nas na ulicy na rondzie ros艂y 3, jak jeszcze dzieckiem by艂am, to ros艂y i wiele lat potem, i zawsze by艂y tylko 3, 偶adnych odrost贸w nigdy nie widzia艂am.
        S膮siad ma na trawniku przed domem, te偶 3 i tez odrost贸w nie widzia艂am.

Mo偶liwe to, ze wystarczy je kosi膰 i nie b臋d膮 ros艂y? W obu miejscach pod nimi trawa, zawsze regularnie koszona.
    • asia.sthm Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:24
      Mozesz zawsze rozpoczac produkcje przyprawy sumak. Fantastyczna jest, a ty sie wzbogacisz na wlasnym ogrodzie. Taka pociecha.
      • jottka Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:27
        no nie, to nie ten sumak! nasz to sumak octowiec, a przypraw臋 si臋 robi z garbarskiego.
        • asia.sthm Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:31
          A to przepraszam, nie odrozniam tego zla od dobra big_grin

Niedawno przypadkiem odkrylam przyprawe, wyglada jakby kawa posypywalo sie potrawe. Smiesznie to wyglada.
          • jottka Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:35
            imi臋 sumak贸w milionsmile ten nasz 艂adny, owszem, ale nieprawdopodobnie si臋 rozpe艂za. tamten jest z Bliskiego Wschodu, przyprawa faktycznie bardzo dobra.
            • asia.sthm Re: Sumak馃槙 09.06.24, 13:49
              To jak z bambusem, ktoremu Joanna Chmielewska wiele uwagi poswiecila.

A wiecie, ze roslin inwazyjnych jest milion? Bez krzaczasty i 艂ubin miedzy innymi.
              Gminy u nas placa za wytrzebianie tego w terenie, zarabia sie na wakacje w ten sposob. Mnie jednak troche serce boli jak ten lubin i bez rznie sie rznie i trzebi.
              • eglantine Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:48
                I mi臋ta! Zaros艂a mi ca艂y skrzyni臋 z zio艂ami. 馃槇
          • snakelilith Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:15
            asia.sthm napisa艂a:

> Niedawno przypadkiem odkrylam przyprawe, wyglada jakby kawa posypywalo sie p
            > otrawe. Smiesznie to wyglada.
            >

I co z tym robisz? Mam, czasem dodaj臋 troch臋 do potraw azjatyckich, gdzie chc臋 wydoby膰 not臋 sweet-and-sour, ale nie chc臋 dawa膰 cytryny, albo octu. I jedynie to kwa艣ne czuj臋. Dla mnie ta przyprawa nie ma innego smaku w艂asnego, ale kiedy艣 widzia艂am gdzie艣 w telewizji przepis na orientalnego kurczaka, do sosu z pomidorami wsypano tego ca艂膮 mas臋, a偶 si臋 zdziwi艂am 偶e, a偶 tyle. Sama boj臋 si臋, 偶e wyjdzie co艣 dziwnego w smaku.
            • taje Re: Sumak馃槙 09.06.24, 15:28
              Dodaj do marynaty kurczaka - sumak, zaatar, cynamon, ziele angielskie, czosnek, s贸l, pieprz i oliwa oraz w plasterkach cytryna i czerwona cebula. Sam sumak jest kwaskowaty ale bardzo dobrze si臋 komponuje z innymi przyprawami.
              • snakelilith Re: Sumak馃槙 09.06.24, 16:05
                Do marynaty na pewno si臋 nada. W ko艅cu dodaj臋 te偶 do kurczaka cytryny. Ja lubi臋 do tego chilli albo hariss臋, proszek z lukrecji (zamiast cynamonu), czosnek, s贸l i oliw臋. Dodam do tego sumak. Dzi臋ki.
        • leyla76 Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:11
          Przywo偶臋 sumak zmielony i taki zebrany jeszcze z ga艂膮zkami z Turcji.
          U偶ywam w tureckich potrawach np do zakwaszania zup czy innych potraw.
          Sumak zmielony schodzi u nas w kebabie do posypywania sa艂atki w kebabie, du偶o ludzi prosi.
          • snakelilith Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:18
            leyla76 napisa艂a:

> Sumak zmielony schodzi u nas w kebabie do posypywania sa艂atki w kebabie, du偶o l
            > udzi prosi.

Ja my艣la艂am, 偶e tam si臋 sypie takie bardziej 艂agodne pul biber. To sumak?
            • leyla76 Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:37
              Podejrzewam, 偶e nie we wszystkich kebabach sypi膮 sumak.
              Pul biber to kompletnie co innej, p艂atki papryki albo ostra, albo 艂agodna.
              Sumak mo偶na por贸wna膰 do cytryny chyba, ma kwa艣ny zapach i smak.
              Super do posypki sa艂atki do kebaba z pomidora, cebuli i natki pietruszki.
              Ja u偶ywam sumak do sa艂atek z sosem z oliwy, cytryny, sok z granatu i jako przyprawy sumak, pul biber i czarny pieprz.
              • snakelilith Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:43
                Ja mam sumak w domu. Kupiony u Araba. To jest mocno czerwone, prawie bordowe, ale nie potrafi臋 okre艣li膰 smaku. W ciep艂ych potrawach dzia艂a jak zakwaszacz, ale nie mia艂am pomys艂u co z tym jeszcze zrobi膰. Spr贸buj臋 do sa艂atek, latem robi臋 mas臋 takich z kuskusem i bulgurem, to mo偶e faktycznie pasowa膰.
                • leyla76 Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:49
                  Jak najbardziej . Ja dodaje go jeszcze do kotlet贸w z mi臋sa mielonego, robi臋 je bardziej na spos贸b turecki, wi臋c te偶 dodaje cumin. Sumak daje fajny smak.
                  Do sa艂atki z drobnego bulguru te偶 super. W Turcji tak膮 sa艂atk臋 nazywaj膮 Kisir.
                  • snakelilith Re: Sumak馃槙 09.06.24, 15:05
                    Do mielonego mi臋sa te偶 spr贸buj臋. Ja lubi臋 orientaln膮 kuchni臋 i cz臋sto tak gotuj臋. Kuminu te偶 u偶ywam, ale dodaj臋 go raczej w mieszankach baharat (moja ulubiona), ras el-hanout, albo garam masala. U偶ywam te偶 tunezyjskiej harissy i tureckiego pul biber w p艂atkach. Tego wszystkiego u偶ywam w du偶ych ilo艣ciach i ci膮gle dokupuj臋, a ten biedny sumak traktowa艂am z niewiedzy po macoszemu. wink
    • berdebul Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:07
      Ogniem, albo roundapem bo to gufno wsz臋dzie odrasta. Dlatego nazywa si臋 przekle艅stwo s膮siada.
    • default Re: Sumak馃槙 09.06.24, 14:44
      T臋pi膰 bezwzgl臋dnie, rwa膰 z korzeniami, on si臋 nie rozsiewa, tylko wypuszcza p臋dy z korzeni. U nas za p艂otem r贸s艂 sumak o pi臋knym pokroju - wysoki prosty pie艅 i olbrzymi parasol korony. Pod nim r贸s艂 bluszcz, kt贸ry go chyba troch臋 hamowa艂, ale z odrostami i tak trzeba by艂o ci膮gle walczy膰.
      Sumaka ju偶 nie na - powali艂 go wicher w czasie burzy - a odrosty ci膮gle si臋 jeszcze pojawiaj膮.
      • korolla-xxx Re: Sumak馃槙 09.06.24, 15:54
        Podziemne p臋dy rozci膮gaj膮 si臋 pod ziemi膮 ma przestrzeni dziesi膮tek metr贸w kwadratowych, tworz膮c tak膮 sie膰. Na tych p臋dach co kilka centymetr贸w jest p臋czek m艂odych, kt贸re ruszaj膮,gdy usunie si臋 te ju偶 wyro艣ni臋te.
        Trzebaby chyba odr膮ba膰 korzenie od drzewa macierzystego i wykopywa膰 po kawa艂ku.
    • bywalec.hoteli Re: Sumak馃槙 09.06.24, 15:49
      My艣la艂em 偶e chodzi o sympatycznego premiera wielkiej Brytanii 馃檪
    • dreg13 Re: Sumak馃槙 09.06.24, 16:04
      Pozwoli膰 rosn膮膰 jednemu lub dw贸m. Nie rusza膰 absolutnie korzeni!!! Nigdy! Ruszysz korzenie, to po tobie.
      Ca艂膮 reszt臋 upierdliwie kosi膰 i tyle.

Mia艂am dwa sumaki u siebie od 20 lat. Durny s膮siad mi je uszkodzi艂 i wyci膮艂a kawa艂 u siebie, pola艂 jakim艣 syfem. I teraz mam sumowisko, z kt贸rym walcz臋. Trzeba to po prostu utrzymywa膰 w ryzach.
      Tak samo jak bez czy pigwowiec. Jak ro艣nie, to si臋 nie rozrasta. Jak wytniesz, to wychodzi wsz臋dzie.
    • asfiksja Re: Sumak馃槙 09.06.24, 16:06
      Taaak. Teraz musisz przez par臋 lat eksterminowa膰 ma艂e sumaczki. Mia艂am tak z klonem jesionolistnym.
    • asiairma Re: Sumak馃槙 09.06.24, 16:12
      Zostawi膰 tyle ile masz ochot臋, a reszt臋 systematycznie wycina膰.
      Albo kury kupi膰- tylko te du偶e zostan膮 smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka