Dodaj do ulubionych

Low profile

11.06.24, 12:03
A znacie jakichś bogatych albo sławnych ludzi, którzy żyją w tzw. "low profile"? Tj. nie afiszują się ze swoim stanem posiadania, nie żyją w pałacach otoczonych luksusowymi samochodami i ochroniarzami, w luksusowych ciuchach tylko żyją normalnie. Nie obnoszą się ani nie wynoszą ponad zwykłych ludzi obok.

W sumie to ja znam takie dwie rodzinki.

Jedna rodzina: na wyjazdy wakacyjne wydają kilkaset tysięcy złotych w ciągu roku. Jeżdżą gdzie tylko dusza zapragnie i nie są to wyjazdy na tydzień tylko znacznie dłuższe. Maja firmę, która przynosi spore dochody. Ale ubrani są normalnie, jeżdżą przeciętnymi samochodami, mieszkają w zwykłej dewelopereskiej szeregówce. Dom zrobiony bez szału. Są bardzo normalni, bardzo spoko dla zwykłych szaraczków. Mało kto wie, że mają dużo i stać ich na wiele. Widać im pasuje taki "low profile".

Druga rodzina też żyje ze swojej firmy, mają duży dom blisko centrum Poznania, ale dom nie wygląda specjalnie. Mają ładne auta, ale premium nie rzucające się w oczy, ale nie luksus. Dzieci działają w harcerstwie itp. są aktywne. Oni też raczej mają "low profile".

Nie znam za bardzo ludzi sławnych, wybitnych sportowców, naukowców czy aktorów.
Obserwuj wątek
    • grruu2.0 Re: Low profile 11.06.24, 12:05
      A jak definiujesz "bogactwo" i "sławę"? Sławny jak Wersow czy Fagata, czy sławny jak nagradzana pisarka?
      Bogaty to lista top 100 czy zwykły milioner?
      • karyna-z-tarchomina Re: Low profile 11.06.24, 12:08
        Bogactwo tljest wtedy kiedy ma się więcej od innych. Im więcej tym bogaciej. Że sława podobnie, musi cię dużo ludzi znać to wtedy jesteś sławny. Wszystko jedno czy z pisania książek czy bicia rekordu gunessa w seksie
      • bywalec.hoteli Re: Low profile 11.06.24, 12:12
        Uznaniowo. Ale bogaty to taki ktoś kogo stać bez konieczności zaciągania kredytu na rzeczy nieosiągalne dla klasy średniej.
        • grruu2.0 Re: Low profile 11.06.24, 13:39
          No to znam w obu kategoriach takich ludzi
          • bywalec.hoteli Re: Low profile 11.06.24, 13:42
            ty działasz w dziennikarstwie? to np. jakbyś znała Anitę Werner, Martynę Wojciechowską czy Danutę Hołecką to byliby sławni ludzie smile
            • grruu2.0 Re: Low profile 11.06.24, 13:45
              Znam raczej ludzi piszących, ale niektórzy są opisywani na Pudelku wink
              • bywalec.hoteli Re: Low profile 11.06.24, 13:49
                No to znasz sławnych i bogatych. Ale czy znasz sławnych albo bogatych, ale low profile?
                • grruu2.0 Re: Low profile 11.06.24, 14:00
                  Znam, o ile low profil to na przykład jest zwykły dom pod Warszawą, dobry samochód ale nie luksusowy, zwykle ubrania, ale na przykład egzotyczne i drogie podróże.
                  A sławni ludzie to w ogóle często nie są bogaci i żyją low
    • ikonieckropka Re: Low profile 11.06.24, 12:27
      Wydaje mi się, że takich ludzi już nie ma, bo jak się ma, to już jednak w coś się inwestuje. Rodzina, o której wspomniałeś, wcale taka nie jest, skoro wiesz, ile wydaje na podróże.
      • bywalec.hoteli Re: Low profile 11.06.24, 12:36
        Nie wszystkim się afiszują.
        • ikonieckropka Re: Low profile 11.06.24, 12:45
          No to w tym właśnie tkwi różnica, nie w tym, że nie opiewają w luksusy, bo opiewają, tylko one nie zawsze są widoczne dla innych. Możesz widzieć, że ktoś jeździ po mieście zwykłym samochodem i nie mieć pojęcia, że ma dom letniskowy, że w którejś marinie czeka na niego jacht, że każde dziecko ma już nieruchomość, że może są mieszkania w zagranicznych kurortach. To, że tego nie widzisz, nie oznacza, że tego nie ma.
          • kk345 Re: Low profile 11.06.24, 13:02
            Podoba mi się opiewanie w luksusy 😀😀😀
          • wroblica_cwir_cwir Re: Low profile 11.06.24, 13:02
            Opiewać to sobie możesz gniew Achilla, syna Peleusa.
            W luksusy się opływa.
            • ikonieckropka Re: Low profile 11.06.24, 13:10
              Ło rany, kawa, nie wierzę, że to napisałam 🤦‍♀️
      • grruu2.0 Re: Low profile 11.06.24, 13:41
        No właśnie, inwestuje. Drogie ubrania to nie inwestycja tylko konsumpcja.
        • ikonieckropka Re: Low profile 11.06.24, 14:11
          Ale to też znowu - co to znaczy drogie ubrania? Dajmy na to mnie się wydaje, że całą rodziną kupujemy drogie ubrania, ale nie torebki Gucciego za 40 tysięcy, a po prostu ciuchy często polskie, rękodzielnicze, z małych marek, nienastawionych na masową międzynarodową, sieciówkową sprzedaż. Z mojej perspektywy, mimo, że pieniądze w domu zawsze były, one wcale tanie nie są. Dalej, inwestować można w złoto, to jasne, a można inwestować w swój rozwój, swoją pasję? Czy jeśli ma się np. kampera, sprzęt wspinaczkowy to inwestycja czy konsumpcja? Bo moim zdaniem wszystko można nazwać inwestycją, jednocześnie wszystko konsumpcją.
          • grruu2.0 Re: Low profile 11.06.24, 14:27
            Inwestycja to coś co przynosi dochód.
            • ikonieckropka Re: Low profile 11.06.24, 14:49
              Czyli pasje, jeśli nie są nastawione na pozyskanie zysku, to konsumpcja?
              • ikonieckropka Re: Low profile 11.06.24, 14:49
                No i dobre żywienie to konsumpcja, a nie inwestycja w zdrowie, kondycję.
              • grruu2.0 Re: Low profile 11.06.24, 14:52
                Tak. To jest neutralny podział, któremu ludzie przypisują jakieś zbędne emocje, jakby konsumpcja była czymś złym.
                • ikonieckropka Re: Low profile 11.06.24, 15:24
                  No tak, to prawda.
    • heniek.8 Re: Low profile 11.06.24, 12:50
      ja znam rodzeństwo Kulczyków
      całe życie ciężko pracowali, wstawail o 5 rano żeby roznosić ulotki
      do wszystkiego dochodzili ciężką pracą, więc znają wartość pieniądza

a potem stary wykorkował i odziedziczyli po kilka miliardów
      • alpepe Re: Low profile 11.06.24, 13:57
        Haha, uśmiałam się, nie powiem. Szczególnie ta eks Lubomirskiego, co to buty topiła w strumyku.
    • cranberries1983 Re: Low profile 11.06.24, 13:06
      a skąd wiesz, że są bogaci?
    • samanta1010 Re: Low profile 11.06.24, 13:18
      większość która się afiszuje ma te dobra na kredyt
      generalnie większość ludzi z pieniędzmi, którą znam się nie afiszuje
    • wbka2 Re: Low profile 11.06.24, 14:56
      >Mają ładne auta, ale nie premium< zaintrygowałeś mnie, czy możesz o tych autach bliżej?
      • bywalec.hoteli Re: Low profile 11.06.24, 15:36
        wbka2 napisała:

> >Mają ładne auta, ale nie premium< zaintrygowałeś mnie, czy możesz o ty
        > ch autach bliżej?

Zachęcam do przeczytania z uwagą: "Mają ładne auta, ale premium nie rzucające się w oczy, ale nie luksus."
        Auta premium to np. Volvo, BMW, Audi, Mercedes".
        Auta luksusowe to np. Bentley, Ferrari, Bugatti, Maserati, Porsche

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka