Dodaj do ulubionych

E8. Chudy rocznik

20.06.24, 09:48
www.pressreader.com/poland/gazeta-wyborcza-0557/20240618/281676850079432
Ciekawe jakie progi będą w tym roku.

Obserwuj wątek
    • princy-mincy Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 10:54
      Rocznik chudy ale i klas malo. W Poznaniu oferta jest bardzo ale to bardzo okrojona, nie wszystkie profile powstaly.
      Mysle, ze po latach progow z kosmosu tegoroczne beda bardziej oddawaly poziom szkoly.
      • little_fish Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 11:17
        Nie tylko w Poznaniu.
        W małych miejscowościach też. Może nawet jest jeszcze gorzej 🫤
    • la_mujer75 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 11:20
      Pytanie- czy egzaminy były dobrze skonstruowane?
      W tym roku nie oglądalam, ale w poprzednich latach było tak, że uczeń np. 4 z matmy mógł spokojnie i na 100 procent napisać matmę. Tak samo, jak i ten, co miał 5 na koniec roku. Nie mówiąc o tym, co miał 6.
      Od kilku lat miałam wrażenie, że coraz łatwiejsze są egzaminy, więc nic dziwnego, że dzieciaki łatwo nabijały sobie punkty.
      • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 11:24
        Porażką jest nabijanie punktów ocenami na koniec roku. Są więc pielgrzymki rodziców zeby miec 6 z muzyki czy naciganie ocen.
        Egzamin powinien byc trudnieszy i mieć wagę 2, oceny wagę 1. Bo są szkoły sypiące 5 i 6, a w innych na 5 trzeba się cięzko napracować.
      • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 11:25
        Ponoć tegoroczne egzaminy były łatwe więc ponownie będą mało różnicujące.
      • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 11:26
        O to to i ani oceny, ani egzaminy, a nawet pasek i wolontariat nie różnicowały uczniów. Robiły to tylko konkursy. Dlatego tak wiele średnich szkół (Warszawa) miało ostatnio próg 160-170. A bez konkursów można uzyskać max 182 punkty.
        • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 11:31
          Jak ma pasek różnicować jak część pasków to wychodzone przez rodziców oceny. Potem kwiatki pod tytułem: dzieciak miał 4 czy 5 z matematyki i napisał matmę na 42%.
          • hugo43 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 13:16
            Moja znajoma,polonistka twierdzi ,ze egzamin z polskiego był podchwytliwy ,i że punktacja może być niska.pocsekmy,zobaczymy😀
            • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 13:20
              Ja mowię o matemtyce. Ta od kilku lat jest bardzo łatwa.
              • little_fish Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 13:52
                Niby od kilku lat łatwa, ale nie widać tego specjalnie w wynikach...
              • berdebul Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 14:02
                Jest łatwa, bo nauczanie matmy leży i kwiczy. Egzamin powinien być różnicujący. A przypadkom gdzie ocena na świadectwie i punkty z E8 się rozjeżdżają należy się przyjrzeć, skontrolować szkołę.
                • zwierzakowa13 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 15:26
                  Zgadza się powinien być różnicujący. Ale co skontrolować w takiej sytuacji? Ocena roczna wynika z ocen cząstkowych. Jak najbardziej można uczyć się na szybko z tematu na temat ale potem już gorzej całość ogarniać.
                  Dochodzi jeszcze stres na egzaminie. Jednego zmobilizuje, drugiego zablokuje.
                  • little_fish Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 15:28
                    Dokładnie. W dodatku w wielu szkołach można ocenę poprawić jak coś nie wyjdzie (nie piszę o podciąganiu oceny plakatem, tylko poprawie sprawdzianu, który słabo poszedł). A egzamin jest jeden i już.
                    • berdebul Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 15:46
                      Właśnie to poprawianie plakatami należy skontrolować. Plus zajrzeć w sprawdziany. Różnice w wymaganiach na konkretne oceny są ogromne w różnych szkołach. Imho najważniejszy powinien być egzamin.
                      • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 16:04
                        Niby powinien być najważniejszy ale przy braku możliwości poprawy i czynnikach mogących zakłócić jego wynik te oceny mogą pomagać w rozkładaniu tego ciężaru oceny wiedzy u nastolatka. Chociaż można by to jakoś ważyć.
                        I przede wszystkim egzaminy powinny mieć zadania łatwe, średnie i trudne (z tzw. gwiazdką), by faktycznie jakoś korelowało to z wiedzą na 3-4-5-6. A nie, że 100 jest za wiedzę na 4. Ci z 5 czy 6 nie zawsze są zawodnikami w danej dziedzinie i nie mają tyle wiedzy, by być laureatami ale jednak wiedzą więcej niż test sprawdza. A potem mają tę samą punktację do szkół średnich.
                        Nie chciałabym, by wróciły egzaminy wstępne ale np. w niepublicznych szkołach są - nikt nie opiera się tam na e8.
                        • berdebul Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 18:02
                          Oceny ze szkoły w miejscowości A i B, a nawet od dwóch różnych nauczycieli w tej samej szkole są nieporównywalne, dlatego nie powinny być brane pod uwagę. Roczne testy, testy na koniec danego cyklu, oraz przeprowadzane po zakończeniu roku szkolnego - trochę na wzór angielskiego systemu.
                          • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 18:03
                            Trzeba by zmienić system. Ale czy jest na to teraz klimat?
                    • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:02
                      Jednakże rozjazd miedzy 5 z matmy a wynikime 42% jest znaczący.
                  • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:02
                    Matematyki? Dzieciak mający 5 pisze na 42% i twoim zdaniem tu nie ma problemu?
                • ursgmo Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 16:57
                  berdebul napisała:
                  .
                  > A przypadkom gdzie ocena na świadectwie i punkty z E8 się rozjeżdżają należy s
                  > ię przyjrzeć, skontrolować szkołę.
                  Taki szok szykuje się w przyszłym roku w grupie matematycznej mojej córki. Rok temu przyszła nowa nauczycielka i po pierwszym sprawdzianie wszyscy zdziwieni, piątkowo- szóstkowe dotychczas dzieci podostawały 2 i 3. Wytłumaczenie - rozleniwione po wakacjach ( a to nic, ze temat nowy). Następny sprawdzian poszedł już normalnie, oceny wróciły do normy, wszyscy zadowoleni . Drążyliśmy z synem ( student politechniki) temat i wyszło nam, że pani obniżyła wymagania, przerabiała te łatwiejsze zadania, a w dodatku te na sprawdzianach i te przerabiane na lekcji były niemal takie same. Poruszałam temat na zebraniu, ale wyszło na to ze ja jedna mam problem i się czepiam. Córka ma 6 na koniec, wg syna to góra 4. Od września będzie chodzić na dodatkowe zajęcia przygotowujące do e8. Reszta? Obudzi się z ręką w nocniku za rok.
            • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 13:38
              Łatwość dotyczy matematyki i angielskiego. Na polskim nigdy nie było łatwo, żeby uzyskać 100%, - krzywa wyników jest bardziej normalna.
              • mikaaan Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 17:33
                Niestety. Potem do klasy mat-fiz dzieciaki różnicuje egzamin z polskiego, co jest chore.
                • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 17:44
                  Otóż to. Mój syn idzie do mat- fizu. Do końca najbardziej przykładał się do polskiego - poprawiał co się dało, uczył do egzaminu (a polski go autentycznie boli 😫 ), ale przejął się po wyłuszczeniu o co w tym chodzi. Z kolei matma, fizyka i w zasadzie informatyka to lekkim twistem (no, dobra, zabrakło mu trochę do finału olimpiady ale z pewnością radzi sobie nieźle 🤪).
                • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:03
                  Tu się zgadzam. Chore
                • mondovi Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 21:53
                  A dzieci do lingwistycznych egzamin z matmy.
            • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 14:46
              hugo43 napisała:

> Moja znajoma,polonistka twierdzi ,ze egzamin z polskiego był podchwytliwy

Potwierdzam.
              Przykład: pytanie, które miało sprawdzić czy uczeń zna budowę zdań złożonych i czy odróżnia złożone nadrzędnie/nadrzędnie czy współrzędnie, używało przykładu wyciągniętego z bardzo głębokiej dudy.
              Pała dla autorów egzaminu.
              • mondovi Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 21:52
                Ale to jeden czy dwa punkty. Reszta czytanie ze z rozumieniem - znajomość lektur jeszcze postpandemiczna, plus praca pisemna.
          • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 13:40
            Nie znam fenomenu wychodzonych pasków - owszem widziałam poprawianie 1-2 przedmiotów ale rzetelne, np. przez egzamin z całego roku.
            • heca7 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 14:06
              Ja też nie jakem matka trójki dzieci tongue_out Jeszcze, że dzieci chodziły i dopytywały się o możliwość poprawienia oceny jestem w stanie uwierzyć. Ale rodzice?! Ocena końcowa wynika z ocen wystawionych w ciągu roku i tyle.
              • volta2 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 17:55
                dawno chyba nie widziałaś librusa, rodzic nie musi nigdzie chodzić, rodzic pisze, że dziubek jest genialny, dużo się ostatnio uczył, a pani jest do dudy i ma to się szybko odzwierciedlić w ocenianiu
                • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 18:01
                  I w tym momencie nauczyciel może zapewnić, że oceny odzwierciedlają wiedzę, natomiast rodzic z bombelkiem mogą wystąpić o egzamin albowiem z oceną się nie zgadzają.
                  Nikt nie musi ulegać "zapytaniom", czy innym żalom rodzica.
                  • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:07
                    Ale ulegają. Nie wiem moze im się nie chce kopać z koniem...ulegają.
                • heca7 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 19:56
                  I co z tego, że pisze? Librus jest jak papier, wszystko przyjmie tongue_out Jeszcze nie widziałam nauczyciela, który by z tego powodu podwyższył ocenę ze swojego przedmiotu.
                • heca7 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 19:57
                  A librusa widziałam dziś rano tongue_out
            • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 14:51
              szeptucha.z.malucha napisała:

> Nie znam fenomenu wychodzonych pasków - owszem widziałam poprawianie 1-2 przedm
              > iotów ale rzetelne, np. przez egzamin z całego roku.

Też się zastanawiam, czy żyję pod kamieniem (nie mam odsłuchu co robią inni rodzice) czy szkoła moich bombelków jest jakaś inna (nauczyciele wydają się bardzo otwarci na poprawianie ocen w ciągu roku i absolutnie asertywni wobec wszystkich akcje last minute tuż przed wystawianiem ocen).
              Ale na pewno nie ma wychodzonych pasków. Widzę za to, że są uczniowie, którzy w 8 klasie przycisnęli mocno naukę i mają sporo lepsze oceny niż wcześniej.
            • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:06
              Ja znam. U młodej w klasie jest matka która co roku wychadza smile dzieciom czerowne paski. O ile starsza córka była jeszcze zainteresowana poprawą, tak u syna zainteresowana jest jedynie mama.
              Ja na to patrzę jak na występ cyrkowy. MI to wisi, młoda skomentowała " Adam ma pasek bo zapracował, Wojtkowi zapracowała mama"
            • mondovi Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 21:58
              A ja przypadek, że chłopcu zabrakło 30 punktów do progu przyjęcia na wymarzony profil. Poszedł i przekonał dyra, że się nada. O szóstkach z matmy też słyszałam: punktów mi brakuje do progu, odrobię dodatkowe zadania, proszę mi coś zadać.
      • bluea.nna1 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 21:01
        Dokładnie. Brak zadań różnicujących wcale nie jest korzystny.
    • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 11:22
      E tam, jeszcze tylko miesiąc niepewności, a nawet niecały i zrobi się miejsce dla nowych wątków E8 😜
      • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 15:03
        szeptucha.z.malucha napisała:

> E tam, jeszcze tylko miesiąc niepewności, a nawet niecały i zrobi się miejsce d
        > la nowych wątków E8 😜

aaa, przypomniałaś, że to tak długo jeszcze!
        Ja się już zdążyłam nastawić psychicznie, że 3 lipca wszystko stanie się jasne, że punktacja z E8 powie mi już wszystko i dalsze czekanie będzie już tylko czystą formalnością...
        • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 15:40
          Wiesz, jeżeli e8 pójdzie fajnie i dzieciak w wybranej szkole/szkołach będzie nad poprzeczką dotychczasowych progów, to prawie formalność. No właśnie, prawie. Największa pewność daje laureat, choć i tu czasem bywało różnie - ale to raczej w kumulacjach. A tak to jakiś dreszczyk emocji zawsze jest.
          W Wawie, byle do 19.07. Dobrze, że po drodze dużo się dzieje - wyjazdy, robota, bo jak się czeka wpatrując w kalendarz (na jakiekolwiek wyniki), to drama się robiwink
          • heca7 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:02
            Za miesiąc to nie wink Wtedy zaczną się przenosiny, zabieranie papierów, druga rekrutacja i pytania typu "czy mogę jednak zmienić dziecku szkołę, do której się dostał?!". A we wrześniu "bombelkowi jednak nie podoba się profil, ratunku!" wink
            Ja mam w tej chwili dwa lata spokoju. Potem starszy skończy studia licencjackie (akurat tutaj się nie przejmuję bo ileż można) a młodszy będzie pisał maturę. Przy starszym stres mnie trzymał od matury aż po wyniki na studia. Odkryłam, że nawet jak już się dostał, papiery zaniósł to stres nie chciał odpuścić. Dobry miesiąc chodziłam spięta, ciągle mnie trzymało.
            • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 21:53
              No, ileż można😉
              Rozumiem i podobnie studentowi kibicuję z oddali. U drugiego z kolei jeśli się uda skończyć średnią to super, jeśli nie to trudno.
              Z kolei u ósmoklasisty mam nadzieję, że rekrutacja do liceum to ostatnia sprawa szkolna, którą się przejmuję i matura mnie nie ruszy🤔ale tyle wiemy, ile nas sprawdzono😜
    • cranberries1983 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 13:56
      rocznik był okazją na uruchoeminei mniej licznych klas, ale chyba zostanie napychanie ich po staremu
      • berdebul Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 14:03
        I kto będzie te klasy uczył? W szkole i tak masz tłok, bo masz 2 duże roczniki, teraz będzie mniej uczniów, ale wciąż mało sal i mało nauczycieli.
        • cranberries1983 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 15:28
          no łatwo nie ma, ale szansa była
    • sabek81 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 16:10
      Dostanie soe do liceum powiniem determinowac wynik egzaminu, bez zadnych dodatkowych kwiatkow.
      • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 17:05
        Pozwolę sobie nie zgodzić się z Twoją opinią. Egzamin, którego nie da się poprawić a do tego jego wynik może zależeć od czynników pozamerytorycznych oraz bada kompetencje tylko z polskiego, matematyki i języka obcego nie powinien być determinujący dostanie się. Zwłaszcza na kierunki kształcenia, których nie obejmuje (np. technik ortopeda, biol- chemy, szkoły profilowe).
        • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:09
          NO to niech ten egzamin da się poprawić. Zrobić trudniejszą metemtykę i angielski, dać wagę 2 egzaminowi i wagę 1 ocenom i czerwonym paskom. Pisze to jako matka dziecka z najwyższą srednia w klasie i czerwonym paskiem...
          • sabek81 Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:19
            hanusinamama napisała:

> NO to niech ten egzamin da się poprawić. Zrobić trudniejszą metemtykę i angiels
            > ki, dać wagę 2 egzaminowi i wagę 1 ocenom i czerwonym paskom. Pisze to jako mat
            > ka dziecka z najwyższą srednia w klasie i czerwonym paskiem...
            >
            Świadectwo z paskiem i wychodzonymi ocenami nie powinno byc brane pod uwagę, nie piszę o Twojej córce, to niech będzie jak z maturą, na jaki profil dziecko chce iść takie przedmioty dodatkowo zdaje.
          • little_fish Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 21:51
            A kiedy ten egzamin poprawić i jak ogarnąć w związku z tym rekrutację? Maturzysta, któremu nie pójdzie, może sobie poprawiać i startować na studia za rok. Uczeń klasy 8 nie może sobie zrobić roku przerwy. Jak poprawkę napisze w lipcu, to kiedy rekrutacja? W sierpniu?
            • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 22:02
              Można by zrobić w ciągu 8 klasy testy podzielone na części, podobnie jak się robi próbne egzaminy i np. sumować, wybierać lepszy wynik. Albo np. na koniec 7 i na koniec 8 i wtedy podobnie - jakieś podsumowanie. Chodzi o to, żeby to bardziej rozłożyć, sprawdzić, czy wynik jest powtarzalny, wybrać lepszą kombinację jak to się robi przy naborze na studia. Ważne, by rekrutacja była oparta o ujednolicone kryteria, bo oceny jak wiemy, bywają nieporównywalne.
              • little_fish Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 22:57
                Tak, to jest fajny pomysł. Tylko to są znowu niestety pieniądze.... Bo żeby miało to sens, to powinno być organizowane tak jak teraz egzamin i sprawdzane na zewnątrz szkoły.
                • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 23:27
                  Cóż, niejedna reforma mniej sensowna niż system rekrutacji pożarła kupę kasy. Trzeba jednak by było wszelkie zmiany przemyśleć. Uwolnienie od świadectw wydaje mi się atrakcyjne.
              • skumbrie Re: E8. Chudy rocznik 21.06.24, 20:04

>Albo np. na koniec 7 i na koniec 8 i wtedy podobnie - jakieś podsumowanie.

Tak, zróbmy jeszcze większe zamieszanie 🤦‍♀️ A podwójne testy sprawdza krasnoludki.
        • biala_ladecka Re: E8. Chudy rocznik 21.06.24, 20:34
          Pisałam już kiedyś, napiszę jeszcze raz - E8 to bzdura i obciążenie nieadekwatne do poziomu dojrzałości uczniów. Powinno być 4-6 małych egzaminów cząstkowych pisanych przez dwa lata i z tego wyciągana średnia. Bez nadęcia i pompowania atmosfery. Tylko taki system daje możliwość jakiejkolwiek zmiany, poprawienia czegoś, nadrobienia braków. Daje jakieś poczucie sprawczości. Traz mamy presję, dreptanie rodziców i czarowanie punktów z dupy. Dwie godziny życia i wszystko, albo nic.
      • dwa_kubki_herbaty Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 17:12
        Pewnie bym się zgodziła z tobą, gdyby egzamin był również z chemi, fizyki i biologii.
        A tak np. mój syn najslabszy jest z polskiego ma 3 i angielskiego ma 4, ale z przedmiotów ścisłych ma 6.
        • dwa_kubki_herbaty Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 17:16
          I idąc dalej twoim tokiem myslenia, co ci po maxie z polaka gdy idziesz do mechatronika, bo się dostaniesz, a masz 3 z informatyki i fizyki.
          • little_fish Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 18:28
            Być może rozwiązaniem byłoby stosowanie różnych przeliczników egzaminów z różnych przedmiotów w zależności od wybranego profilu. Np na politechnikę są punkty za egzamin maturalny z polskiego, ale wyniki mają zupełnie inny przelicznik niż matematyka/fizyka czy chemia.
            • kurt.wallander Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 19:50
              Przede wszystkim na E8 nie ma części biologicznej, chemicznej, fizycznej, czy geograficznej, więc co tu przeliczać?
              • runny.babbit Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 21:27
                kurt.wallander napisała:

> Przede wszystkim na E8 nie ma części biologicznej, chemicznej, fizycznej,
                Kolejny przykład, że gimnazjum było jednak dużo lepsze, a cały system bardziej przemyślany. Egzamin gimnazjalny sprawdzał wiedzę bardziej przekrojowo.
                • kurt.wallander Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 22:25
                  runny.babbit napisał(a):

> kurt.wallander napisała:
                  >
                  > > Przede wszystkim na E8 nie ma części biologicznej, chemicznej, fizycznej,
                  >
                  > Kolejny przykład, że gimnazjum było jednak dużo lepsze, a cały system bardziej
                  > przemyślany. Egzamin gimnazjalny sprawdzał wiedzę bardziej przekrojowo.

Zgadzam się.
          • hanusinamama Re: E8. Chudy rocznik 20.06.24, 20:10
            Ale tu często determinuje ocena z polskiego.
    • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 21.06.24, 15:18
      Zaczęłam się zastanawiać jak to jest z okazywaniem oryginałów dyplomów/zaświadczeń z punktowanych konkursów.
      Jest slot między 3 i 10 lipca na zaniesienie do szkoły kopii świadectwa i zaświadczenia o wynikach E8. Czy wtedy też powinnam mieć i zostawić w LO kopie dyplomów poświadczone za zgodność z org. przez dyrektora SP?
      • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 21.06.24, 18:11
        Możliwe, że wystarczy kopia i oryginał do wglądu przy składaniu dokumentów. Tak to funkcjonowało 6 lat temu. Ale może ktoś ma świeższe doświadczenia.
        • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 21.06.24, 18:42
          Tak byłoby najprościej i najlepiej.
      • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 26.06.24, 16:40
        Jeszcze jedno pytanie mi się po głowie kołacze - jeśli po ogłoszeniu wyników 3.07 chciałabym złożyć odwołanie, to chyba nie wpływa na to, że normalnie odbieram zaświadczenie o wynikach egz. i zanoszę kopię do szkoły pierwszego wyboru? Potem, jeśli złoży się odwołanie i zostanie ono uwzględnione, donoszę ewentualne nowe-poprawione zaświadczenie o wynikach egz., tak?
        • szeptucha.z.malucha Re: E8. Chudy rocznik 26.06.24, 16:54
          Tak. Żeby kandydat brał udział w rekrutacji, trzeba zanieść zaświadczenie. Nie wiadomo, czy ewentualny wgląd zaowocuje zmiana punktacji i zaświadczenia i nie wiadomo, czy się zdąży przed 19.07. Gdyby coś udało się ugrać, to większe prawdopodobieństwo jest, że wykorzysta się to w uzupełniającej.
          Jeny, mam nadzieję, że wszystko będzie ok z tymi wynikami, bo tak mi się nie chce już latać koło tego 🙄
          • swinka-morska Re: E8. Chudy rocznik 26.06.24, 17:12
            Też mam taką nadzieję...
            Pytam czysto teoretycznie. Jeśli wyniki będą niedaleko od spodziewanych ok. 96%, i nie namierzymy oczywistego błędu oceny arkusza, to oczywiście nie ma mowy o lataniu z jakimiś odwołaniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka