Dodaj do ulubionych

Podróż pociągiem

29.06.24, 14:27
Chcę kupić bilet na pociąg i jest opcja że trzeba wybrać miejsce w wagonie ale są też opcje że nie ma wyboru miejsc i od razu kieruje do zakupu biletu. Czy to oznacza że jak kupię bilet bez wyboru miejsc to nie ma pewności czy w ogóle usiądę? Albo będę stać w korytarzu?
Obserwuj wątek
    • arthwen Re: Podróż pociągiem 29.06.24, 15:09
      Tak.
    • pani.asma Re: Podróż pociągiem 29.06.24, 15:15
      Nie
    • anilorak174 Re: Podróż pociągiem 29.06.24, 15:19
      Zalezy jaki pociag. Jesli objety rezerwacja miejsc i nie wybierzesz sama to system ci przydzieli miejsce.
      Jesli nie ma rezerwacji to moze się okazać, że bedziesz stać.
    • tylkonachwile Re: Podróż pociągiem 29.06.24, 15:26
      W następnym kroku, jeśli nie wybierzesz konkretnego miejsca, system sam je przydzieli i będziesz je widziała jeszcze przed płatnością (po rozwinięciu strzałek). Jeśli nie ma wolnych miejsc to w tym następnym kroku po rozwinięciu strzałek zobaczysz, zamiast przydzielonego numeru, napis "brak gwarancji miejsca do siedzenia". Będziesz mogla wtedy jeszcze zrezygnować i nie płacić.
    • profes79 Re: Podróż pociągiem 29.06.24, 15:30
      ZAleży jaki pociąg. Jeżeli w pociągu nie ma rezerwacji miejsc (a to w tej chwili tak naprawdę "standard" tylko w Polregio i kolejach wojewódzkich (mazowieckie, łódzkie itd.) gdzie obowiązuje stara zasada "kto pierwszy ten lepszy") to kwestia tego, czy będzie gdzie usiąść. W pociągach dalekobieżnych (TLK, IC, EIC, EIP) jeżeli nie będzie wolnych miejsc zostaniesz o tym poinformowana przed zakupem z tym, że na TLK i IC bilet kupisz tylko bez gwarancji miejsca siedzącego a na EIC i EIP nie kupisz bo podróż tymi dwoma kategoriami pociągów możliwa jest tylko z miejscówką).
    • feldmarszalek.duda Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 10:07
      Przed płatnością jest podany numer miejsca i wagonu, nawet jeśli nie wyświetliło się wybieranie ręczne. Jeśli wszystkie bilety są zarezerwowane to (jeśli dany pociąg to dopuszcza, bo są takie, w których to niemożliwe) to możesz nadal kupić bilet na przejazd bez rezerwacji miejsca, ale jest to wyraźnie napisane przed płatnością.
    • mikams75 Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 10:57
      Teraz w wakacje? Raczej nie usiadziesz. Ja w zeszlym roku jak kilka razy kupowalam bilety na dworcu to za kazdym razem zadalam to pytanie - czy mam szanse, zeby siedziec i odpowiedz zawsze byla, ze w zasadzie to bliskie zeru. Miejscowki wykupywalam i faktycznie - pociag byl pelen, wszyscy wokolo mieli rezerwacje a stojacych ludzi tez troche bylo. Ale moze ja jezdzilam popularnymi trasami miedzy duzymi miastami.
      • asia-loi Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 22:24
        mikams75 napisała:

> Teraz w wakacje? Raczej nie usiadziesz. Ja w zeszlym roku jak kilka razy kupowo lam bilety na dworcu to za kazdym razem zadalam to pytanie - czy mam szanse, zeby siedziec i odpowiedz zawsze byla, ze w zasadzie to bliskie zeru. Miejscowki wykupywalam i faktycznie - pociag byl pelen, wszyscy wokolo mieli rezerwacje a stojacych ludzi tez troche bylo. Ale moze ja jezdzilam popularnymi trasami miedzy duzymi miastami.

Jak można mieć miejscówkę i stać?
        • little_fish Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 22:43
          Też mnie to zastanowiło. Przecież jeśli brak miejsca, to nie ma opcji żeby kupić miejscówkę...
        • mikams75 Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 22:46
          jak nie masz miejscowki to bedziesz stac.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 13:17
      Tak, może tak być, że nie usiądziesz.
      • leosia-wspaniala Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 16:59
        Nie, dostanie losowe miejsce. Jeśli system daje wybór, to znaczy, że są miejscówki (i wolne miejsca).
    • leosia-wspaniala Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 16:57
      Lol, nie, to znaczy, że dostaniesz losowe.
    • riki_i Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 17:00
      Sandrunia, a czemuż to wzbraniasz się przed wyborem miejsca ?
      • net.sandra Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 19:35
        Nie wzbraniam się, wolnych miejsc brak
        • mikams75 Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 20:50
          to juz masz odpowiedz - miejsca siedzace sa zajete.
        • riki_i Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 22:20
          Oj, to będziesz miała kiepską podróż na stojąco raczej.
    • ichi51e Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 19:39
      Dostaniesz losowe jeśli pociąg z rezerwacjami
    • imponderabilia20 Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 21:22
      powinno Ci sie pokazac podczas kupna biletu ktore miejsce (wagon i siedzenie) zostalo Ci przydzielone. Jesli nie, oznacza, ze nie masz miejscówki
    • taki-sobie-nick Re: Podróż pociągiem 30.06.24, 22:47
      Albo będę stać w korytarzu?

Albo nawet przy drzwiach wagonu obok toalety, jeśli pasażerów bez miejscówki będzie więcej.

Wątek z cyklu "Ematka korzysta z komunikacji zbiorowej".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka