Dodaj do ulubionych

Kalafior - gotowanie

05.07.24, 17:54
W szoku jestem. Taki przepis mi się objawił z czeluści internetu.

Włożyć kalafior do wrzątku: 2,5 l wody, kilka łyżeczek soli, szklanka mleka i łyżka cukru.
Czy to się w ogóle da zjeść?

Ja wkładam do zimnej wody i gotuję, aż będzie odpowiednio miękki. Niczego do wody nie dodaję.
Suchą tartą bułkę z dobrych bułek, nie kupną, przyrumieniam na suchej patelni, Jak jest odpowiednio przyrumieniona, to zdejmuję z palnika, solę i dodaję olej słonecznikowy, tyle, aby bułka była nadal sypka, a nie pływająca w tłuszczu. Gotowego kalafiora posypuję obficie tą bułką.

A ematka jak gotuje kalafiora?
Nie piszcie o pieczeniu i innych sposobach, pytam tylko o takiego gotowanego w całości.
Obserwuj wątek
    • abria Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 17:55
      nie bedzie o tym, ze sasiedzi namietnie gotuja i smierdzi? sad
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:20
        Nieeee, sąsiadów mam daleko, nie czuję co gotują.
    • elinborg Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:01
      Ja gotuję na parze. Sole trochę i tyle. Bułkę tartą daję albo nie, ja robię z masłem, ale też tylko troszeczkę daję i najpierw bułkę rumienię.
      No i u mnie to dodatek do obiadu, a nie całe danie, bo kiedyś na forum właśnie doczytałam, że niektórzy jedzą tego kalafiora z bułka solo na obiad i strasznie to dla nich dziwne, że inni nie.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:04
        Ja też jem samego kalafiora.
      • bene_gesserit Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:04
        Też na parze, w całości. Latem z sosem na bazie jogurtu (plus najczęściej koperek, sól, pieprz, odrobina miodu, musztarda.

Ale najlepszy jest pieczony smile
      • koko8 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:40
        Dla mnie dziwne, że kalafior występuje jako dodatek 🤷🏼‍♀️
        • elinborg Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:36
          No a ja się nie dziwię, że jesz solo. Tylko się dziwię, że się dziwisz, że inni mają inaczej, jednak bardziej logicznie (warzywo- jednak zazwyczaj jest dodatkiem, jeśli jest jedno, prawda?😉)
    • bei Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:07
      Na parze, tak samo brokuły, i ziemniaki
    • eliszka25 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:08
      Zawsze wrzucam kalafior do posolonego wrzątki, ale kilka łyżek soli na 2,5 litra wody, to strasznie dużo. Nie wiem czy tak słony kalafior będzie zjadliwy.
      • eliszka25 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:11
        A, przeczytałam łyżek, zamiast łyżeczek 🤦🏼‍♀️. Łyżka stołowa, to około 3 łyżeczki, więc 2-3 łyżeczki soli na 2,5 litra wody, to już wcale nie jest jakaś straszna ilość.

Do gotowania niektórych warzyw daję cukier, ale łyżeczkę, nie łyżkę. Brukselka czy szparagi gotowane z odrobiną cukru dużo bardziej mi smakują. Warzywa nie wychodzą słodkie.
      • lella_two Re: Kalafior - gotowanie 06.07.24, 07:09
        Też wrzucam do osolonego wrzątku, gotuje się krócej i mniej wartości zostaje w roztworze😎 Słyszałam, że dobrze dodać trochę mleka, bo łagodzi wonie, ale one akurat mi w żaden sposób nie przeszkadzają. Kalafior jako dodatek albo składnik, nie danie główne.
    • alpepe Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:08
      woda, łyzeczka soli i odrobina cukru (tak szczypta u mnie)
    • szarmszejk123 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:16
      Wrzucam do wrzątku.
    • stare_haslo Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:17
      Podobno gotowany kalafior jest najsmaczniejszy, gdy woda jest przesolona i przesłodzona.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:26
        Jednak nie będę próbować.
      • banicazarbuzem Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:27
        Mleko sprawia, że jest delikatniejszy
        • elinborg Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:37
          Jakby nie był delikatny sam w sobie.
          • banicazarbuzem Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:43
            Nie każdemu odpowiada smak kalafiora a mleko serio, sól i cukier serio poprawiają walory smakowe
            • mika_p Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:18
              To po co go jeść, jak smak nie odpowiada?
              • elinborg Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 22:38
                No dokładnie
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:25
              Raczej psują walory smakowe.
    • aankaa Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:25
      wrzucam do osolonego wrzątku, dodaję jeszcze ze 2 łyżki oleju (wtedy nie cuchnie przy gotowaniu)
    • mdro Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:28
      Zalewam wrzątkiem albo gotuję na parze. W pierwszej opcji solę mniej więcej płaską łyżką, żadnego cukru ani innych dodatków. I podaję też bez żadnych przyrumienionych bułek, bo jako jarzyna jest (najczęściej do kotletów i ziemniaków).
    • babcia47 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:29
      Tak kiedyś gotowalam gdy gotowałam dla całej rodziny. Jest jadalny a nawet smaczny. Wiele warzyw lubi dodatek mleka w czasie gotowania np. ziemniaki, sol to normalka, rowniez cukier. Wiele razy spotkałam się z teoria mistrzów kuchni ze do potraw słodkich zawsze powinno się dodać szczyptę cukru a do słonych cukru dla uwypuklenia smaku. Teraz mi się nie chce bawić i gotuje razem z innymi warzywami na parze ale jak zawsze podqje z nieśmiertelną bułeczką na maśle
      • dominika9933 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:33
        Gotuję na parze albo wkładam do wrzątku osolonego. Zależy od wielkości kalafiora, solę na oko, ale myślę, że max to dwie łyżeczki.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:35
        Ale kilka łyżeczek soli i łyżka cukru??
        • eliszka25 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:42
          Kilka łyżeczek soli, to może być np. 3 łyżeczki, czyli w sumie łyżka. Ja mniej więcej tyle solę. Tylko cukru daje max łyżeczkę, ale to na więcej wody.
          • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:48
            A ja myślałam, że ja dużo solę!
            W życiu nie wsypałam do niczego aż tyle soli.
            • eliszka25 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:53
              Przecież nie sypie łyżkę soli do wszystkiego jak leci. Na duży gar wody daję mniej więcej łyżkę. Na mniejszy mniej. Kalafiora gotuję zwykle dużo, garnek minimum 5 litrów i wtedy mniej więcej łyżka soli i łyżeczka cukru.
              • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:55
                Ale tu było na 2,5 litra wody.
                • eliszka25 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:00
                  No tak, ale dla mnie 2-3 łyżeczki, to nadal nie jest jakoś masakrycznie dużo. Zwłaszcza, że jeszcze jest mleko i cukier. Choć ja na taką ilość wody dałabym max łyżeczkę cukru i trochę mniej soli. Może to dla niektórych dużo, nie wiem, dla mnie nie.
                  • babcia47 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:13
                    Na nieduzy garnek ziemniaków w którym jest chyba mniej niż litr wody zawsze daje plaską łyżeczkę soli. Ziemniaki nie sa przesolone a ja soli używam bardzo mało 1-1,5 kg w roku. Myślę że te 3 łyżeczki na 2,5 litra to nie jest przesada tym bardziej że wode przeciez sue odcedza. Kalafior w całości potrzebuje sporego garnka i sporej ilości wody by byl w niej zanurzony i ugotowal sie równomiernie. Łyzka cukru to dla mnie tez przesada ja dawałam łyżeczkę a mleka ok 1,4 pojemności cieczy w ktorej się gotował ale to byly te czasy gdy mleko bylo bardzo tanie .
                • babcia47 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:18
                  To nie musi się kłócić. W garnku o pojemności 5l duzy kalafior i 2,5l wody moze byc akurat do pelna . Kalafior przecież tez zajmuje miejsce
            • turbinkamalinka Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:36
              mamtrzykotyidwato5 napisała:

> A ja myślałam, że ja dużo solę!
              > W życiu nie wsypałam do niczego aż tyle soli.

Na mniej więcej 2,5- 3 l wody wsypuję jedną płaską łyżkę lub 2 małe łyżeczki soli do tego płaska łyżeczka cukru. Nie jest przesolone.
        • dominika9933 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:55
          No nie, dla mnie nie.
    • turbinkamalinka Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:31
      Wrzucam na olony wrzątek, 2-3 łyżeczki soli, łyżeczk cukru. bułka tarta smażona na maśle. Osobnyym daniem nie jest bo musiałabym ugotować ze 3 ale zastępuje ziemniaki i podaję np z kotletem.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:35
      Wolę na parze, nie robi się memlaty, ja lubię kalafior na surowo albo taki po 2 min gotowania, maż lubi mięciutki, na parze da się zjeść na miękko.
    • karyna-z-tarchomina Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:40
      Porzuciłam gotowanie na rzecz ajrfrejerowania. Sole na talerzu, nie robię buły
    • berdebul Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:51
      Kieruje się zasadą do zimnej wody co pod ziemią, do wrzątku co nad ziemią, więc kalafior na wrzątek, jeśli w ogóle gotuję, najczęściej piekę.
      • gajmal Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:57
        Moja śp. Babcia twierdziła, że łyżeczkę cukru dodaje się do gotowania kalafiora, żeby nie było zApachu w całym domu
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:57
        Wrzątek, to ok, ale ta ilość soli i cukru mnie zadziwiła.
        • princesswhitewolf Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 23:53
          Przeciez to jest na iles litrow wody wiec naprawde malo
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Kalafior - gotowanie 06.07.24, 04:26
        berdebul napisała:

> Kieruje się zasadą do zimnej wody co pod ziemią, do wrzątku co nad ziemią, więc
        > kalafior na wrzątek, jeśli w ogóle gotuję, najczęściej piekę.

Lepsza zasada: do zimnej wody, jeśli chcemy uzyskać wywar, do wrzątku, jeśli chcemy ugotować to, co wrzucamy i zachować smak w warzywie.
    • 1matka-polka Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 18:58
      Kalafior ugotowany z cukrem jest smaczniejszy. Ja daję na jeden kalafior łyżeczkę soli i łyżkę cukru. Potem polewam bułką tartą smażoną na maśle. To jest dodatek do mięsa i ziemniaków. Moj zwyczajowy obiad ma około 750 kcal, 35 g białka i 30 g tłuszczu.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:00
        Słodki kalafior? Nieee, podziękuję.
        • 1matka-polka Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:05
          mamtrzykotyidwato5 napisała:

> Słodki kalafior? Nieee, podziękuję.

Ja tez kiedys jadlam tylko solony, a potem spróbowalam z cukrem i to był strzał w diziesiątkę.
      • eliszka25 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:03
        Jak to ludzie się pięknie różnią. Ja robię dokładnie odwrotnie, czyli łyżka soli i łyżeczka cukru, jeśli gar około 4-5 litrów.
    • jkl13 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:03
      Gotuję w osolonej wodzie, zawsze al dente. Do tego bułka tarta przesmażona na maśle, już bez soli.
    • ritual2019 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:05
      Roznie, jesli tradycyjnie to w wodzie z dodatkiem masla. Najczesciej wybieram funkcje steam w ninja i wtedy bez dodatkow.
    • default Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:14
      Kilka łyżeczek soli to chyba przesada jednak, ale ja sypię sól do gotowania kalafiora, cukier też (szczyptę, nawet nie łyżeczkę, palcami nabieram troszkę).
      Ja nie muszę mieć polanego bułką z masłem (wolę posypać parmezanem), ale mąż uwielbia tę przysmażoną bułkę, więc tak podaję. Najczęściej do tego jajko sadzone na bekonie, czasem też ziemniaki, ale niekoniecznie. Gdy podaję jako dodatek do mięsa w sosie i ziemniaków, to już nie polewam bułką, tylko tym sosem. Albo niczym. Kalafiora solo, jako samodzielne danie bez niczego innego nie jadamy.
      Ja w ogóle nie przepadam za kalafiorem, ale ze względu na męża czasem gotuję - teraz w sezonie nawet dość często.
      • memphis90 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:47
        Szczypta na 2,5l wody to homeopatia…
    • al_sahra Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:22
      Najczęściej robię pieczony, a jeśli gotowany, to na parze. Ma być lekko twardy. Solę i polewam oliwą, żadnych maseł z bułeczką.
    • princesswhitewolf Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:47
      >Niczego do wody nie dodaję.

Bez soli to jest niezjadliwy
    • princesswhitewolf Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 19:52
      Cukru trochę to dodaje do szparagow, ale moze cos w tym jest i moze podkreca tez smak kalafiora?!

A to z tym mlekiem dolanym do wody to dziwne jakies

__

Zaś Apple jest wart tyle co 100 Orlenów - napisala al_sahara

Tymczasem wartosc tych firm to:
      15 mld dolarow Orlen
      3000 mld dolarów Apple (3 polskie biliony)

15( Orlen) x 100 nie rowna sie 3000. Wiec nie 100 Orlenow a 200, al saharo.
    • ga-ti Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:03
      Rozdzielam na mniejsze kawałki, nacinam "łodyżki", do garnka, zalewam wrzątkiem, daję około łyżkę soli.
      Gorący zwykle miziam kawałkiem masła, z bułką tarta i masłem robi moja mama, ja raz do roku, bo mi się nie chce paprać rondelka.
      • babcia47 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:29
        Bo to na patelence się robi. Podrumienic byleczke co trwa chwile a potem dołożyć łyżkę schłodzonego masla , poczekać aż się stopi, zapieni i już. Mozna pol na pol z oliwą ktora ja daje wczesniej, przed masłem. To na wieksza porcje bułeczki. Jak mam mieszankę warzyw ugotowanych na parze: kalafior, brokuł, mini marchewki, fasolka szparagowa to wrzucam je na patelnię i mieszam z bułka zrumieniona by się ładnie w niej obtoczyly . Gdy warzywa na parze to do bułki można dodać troche soli i przypraw by podkręcić ich smak. Gdy sama robiłam bułkę tarta to od razu do czesci dodawałam np zielona czubrice i odrobinę białego pieprzu i pakowałam osobno wlasnie na takie okazje
    • mika_p Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:21
      Nie gotuję kalafiora w całości, tylko dzielę na różyczki, wrzucam do wrzątku z solą.
      Kalafior jako dodatek do obiadu, od wieków nie jadłam jako samodzielny posiłek.
      Bez bułeczki na masełku, bo w niej kalorie się wiją
      • evro44 Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 20:54
        do gotowania kalafiora, brokułów, szparagów, fasolki szparagowej, brukselki zawsze sól i cukier (który oprócz walorów smakowych pozwala zachować zielony kolor ). Jadłam też wersję puree ziemniaczano-kalafiorowe jako dodatek do mięsa, całkiem, całkiem ale to ze starszych warzyw.
    • dariamax Re: Kalafior - gotowanie 05.07.24, 21:11
      Gotuję w osolonym i ocukrzonym wrzątku czasami dodaje mleko , koniecznie bez pokrywki , żeby nie był gorzki. Brukselka gotowana w osolonej wodzie pół na pół z mlekiem a potem podana z przesmażonym boczkiem jest daniem przywiezionym z Wysp Zielonego Przylądka, więc nie tylko u nas gotują kapustne z mlekiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka