Dodaj do ulubionych

E8 - odwołanie

06.07.24, 15:36
Jeżeli zaistnieje sytuacja, że OKE zmieni punktację a komisje rekrutacyjne zamkną już przyjmowanie dokumentów, to coś można jeszcze zmienić przed ogłoszeniem wyników? Bo rozumiem, że po ogłoszeniu to już tylko ew. prośby do dyrekcji, jeśli kandydat był wcześniej pod progiem?
Czy macie jakieś doświadczenia?
Obserwuj wątek
    • bruy-ere Re: E8 - odwołanie 06.07.24, 22:16
      Podbijam
      • carriemat Re: E8 - odwołanie 07.07.24, 12:22
        Zobacz na fejsiku profil o nazwie Baba od polskiego. Tam dużo o odwołaniach jest.
    • swinka-morska Re: E8 - odwołanie 07.07.24, 15:40
      Pytałam o to w komisji rekrutacyjnej w naszej szkole pierwszego wyboru. Powiedziano mi, że jeśli punktacja byłaby zmieniona do 10.07, to mogą ją uwzględnić (na poziomie szkolnej komisji rekrutacyjnej). Natomiast po 10.07 mają zamkniętą możliwość edycji czegokolwiek i wtedy zasugerowano, że mogę dzwonić do jakiejś pani z Wydziału Edukacji, która ponoć może w takich przypadkach jeszcze dokonać zmiany. W razie potrzeby służę nazwiskiem pani z Wydz. Edukacji na priv.
      Po 19.07 - to już zmiana sobie a muzom, chyba że dyrektor w szkole gdzie jest wolne miejsce, będzie kierował się punktacją kandydatów.
      Ja miałam w piątek wgląd do pracy, złożyłam wniosek o sprawdzenie punktacji do 2 zadań z polskiego.
      Przy czym nie walczymy o życie, bo dzieć natrzaskał punktów (zależnie od klasy/szkoły) na 179/178.

A sam system, w którym być może z jednych odwołań zostanie uwzględniona zmiana punktacji, a z innych (gdzie nie zdążą zweryfikować) nie - uważam za masakrycznie niesprawiedliwy.
      • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 07.07.24, 15:50
        Też byliśmy w piątek i też dwa zadania wg wytycznych, moim zdaniem, powinny być zaliczone. Wysłałam odwołanie.
        Mój ma punktów 176 i ten 1 czy 1,5 pkt rekrutacyjnego mogą mieć krytyczne znaczenie.
        Też uważam, że system powinien uwzględniać wszystkie zmiany uzyskane według zasad i terminów.
        Czy to jakoś dzielnicami jest podzielone?
        Szkola I wyboru jest na Ochocie.
        Poproszę o kontakt do tej osoby na priv.
        I z góry dziękuję ☺️
    • brubba Re: E8 - odwołanie 07.07.24, 22:24
      Pytałam w szkole pierwszego wyboru i uzyskałam jedynie potwierdzenie, że w Warszawie wszelkie zmiany można zgłaszać do 10 lipca do 15.00.
      Teraz pozostaje pytanie: Jak długo będzie się czekać na odpowiedź z OKE?
      • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 07.07.24, 22:31
        Nie pamiętam, w którym miejscu na stronie OKE ale czytałam, że do dwóch tygodni🙈 Bez sensu ten system. Powinni to zgrać z terminami rekrutacji i mieć opracowany system interwencji.
        Odwołałam się ale nie liczę - ani specjalnie na weryfikację, ani na zmieszczenie się w razie weryfikacji, do środy. No, dobra, niech nas zaskoczą🤪
        • brubba Re: E8 - odwołanie 08.07.24, 11:15
          Ja też będę się odwoływać raczej "w imię zasad" niż licząc na zmianę punktów w rekrutacji.
          Bałagan w przepisach związanych z rekrutacją upewnia mnie w przekonaniu, że i w sprawdzaniu testów był bałagan, więc tym bardziej warto zerknąć na pracę dziecka i zweryfikować rzetelność jej oceny.
    • dni_minione Re: E8 - odwołanie 07.07.24, 22:32
      Mój syn zdawał rok temu i wtedy byłam na czasie. Było w Polsce kilka przypadków dzieciaków pokrzywdzonych przez ten system poprawiania punktów już po rekrutacji. Jeden z ojców wojował szczególnie mocno, ale jeśli dobrze pamiętam, dzieciaka nie przyjęli mu do szkoły pierwszego wyboru, choć po wszystkich korektach dostałby się spokojnie na podstawie punktów. Ew. są jeszcze chyba jakieś miejsca dyrektorskie do szkół średnich, ale nie wiem, czy wszędzie takie same i na takich samych zasadach.
      • asia_i_p Re: E8 - odwołanie 08.07.24, 07:38
        U nas nie ma miejsc dyrektorskich. Natomiast są miejsca trzymane dla drugorocznych i jeśli oni poinformują, że rezygnują ze szkoły albo zaliczą pozytywnie poprawkę, to się mogą te miejsca zwolnić.
      • swinka-morska Re: E8 - odwołanie 08.07.24, 09:54
        dni_minione napisała:

> są jeszcze chyba jakieś miejsca dyrektorskie do szkół średnich, ale nie wiem, czy wszędzie takie same i na taki
        > ch samych zasadach.

W żadnej znanej mi warszawskiej szkole nie ma czegoś takiego.

• szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 08.07.24, 10:09
          Chyba, że kogoś dokoptują do klasy ponad miarę. Pamiętam, że u jednego z synów przyjęli dużo osób, więcej niż jakakolwiek klasa mogła pomieścić. Na szczęście nigdy nie było 100% frekwencjiwink
        • slonko1335 Re: E8 - odwołanie 08.07.24, 11:29
          u nas są miejsca dyrektorskie, to taki zapas na tego typu sytuacje i gdy okaże się, że część dzieci sie nie dostało nigdzie(u nas wybór tylko 3 szkol)
          • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 08.07.24, 11:33
            Co kraj to obyczaj, dlatego faktycznie porady mają sens w obrębie jednego systemu.
    • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 15:43
      Już wszystko wiemsmile Dzisiaj ok. 14.00 miałam telefon z IKE o nowym zaświadczeniu. Odebrałam ok. 15.00. Przyznano 3% więcej. To 1,05 pkt rekrutacyjnego.
      W Biurze Edukacji otrzymałam info, że szkoły mają czas na wprowadzanie takich zmian w systemie do 15.07. Dziś już za późno ale jutro spróbuję. Zobaczymy, czy będzie bezproblemowo.
      • swinka-morska Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 15:46
        Pięknie!
        Kiedy składałaś odwołanie?
        Ja złożyłam w piątek wieczorem, do teraz nie mam żadnego sygnału od OKE...
        • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 15:55
          Wysłałam w sobotę, wpłynęło zapewne w poniedziałek (polski). Myślę, że piątkowe, jeżeli wysłane po południu też w poniedziałek wpłynęły.
          W tym samym czasie tylko jedna osoba odbierała (angielski). Wielkiego ruchu nie było. Ale też nie każdy ma możliwość stawić się od razu.
          Ja też zakwestionowałam 2 krótkie otwarte, bo rozprawka była sprawiedliwie oceniona. Może to też istotne?

• swinka-morska Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 16:10
            Dzięki za info.
            Ja najpierw założyłam, że odezwą się po tak długim czasie, że nie będzie to miało już żadnego sensu, ale Twój przykład daje nadzieję.
            My kwestionowaliśmy zadanie o tym tekstem "O szczęściu" i jedno z kryteriów oceny rozprawki (przy czym wiem, że w takiej sytuacji sprawdzana i oceniana na nowo jest cała rozprawka i może być tak, że w jednym kryterium podwyższą, ale inne z kolei mogą ocenić niżej i wynik będzie ostatecznie bez zmiany).
            Rany, jeszcze bardziej będzie mnie teraz skręcać z niecierpliwości...
          • swinka-morska Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 16:12
            Update: zajrzałam na maila. Dostaliśmy odpowiedź - wniosek o weryfikację odrzucony, podtrzymana dotychczasowa punktacja.
            • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 16:20
              Ale walczyliście.
              W sumie dobrze, że nie ma takiego stresu jak rok temu z tą punktacją. Jest nadzieja, że skoro progi nieco spadają to się uda.
              I dzięki za kontakt do Biura Edukacjismile
              Powodzenia!
              • swinka-morska Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 17:13
                Dokładnie.

Ja nie miałam za dużo nadziei na wynik tego odwołania, bo w międzyczasie pokazałam fotki pracy znajomej polonistce-egzaminatorce, która stwierdziła, że ocena jest prawidłowa i raczej nic nie ugramy. No i ogólnie nie ma co narzekać na 87% z polskiego.

Oprócz tego, że sytuacja w tym roku jest lepsza, to i moje dziecko jest w luksusowej pozycji - ma dużo punktów (179-178 zależnie od tego do której klasy), jeśli nie dostanie się do szkoły pierwszego wyboru, to na pewno do drugiej. A obie są zacne, więc jest wszystko ok.
                • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 17:31
                  No, to podobnie u mojego syna- właśnie polski z 84 na 87 wskoczyłwink Teraz będzie 177 pkt (mam nadzieję, że wejdzie do systemu) a pierwsze trzy szkoły są bardzo spoko i może nawet będzie tak, że w 3 próg poniżej 170 spadnie. Ale cały ten proces, myślenie o tym, pilnowanie jest męczący.
      • bruy-ere Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 15:50
        Super! 1,05 pkt piechotą nie chodzi.
      • jana111 Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 16:03
        Fajnie, gratulacje!
        Ja wysłałam dopiero w niedzielę wieczorem- bo też córka mówiła, że nie ma co, sprawiedliwie ocenione, więc uznałam, że nie ma o co.
        Może i sprawiedliwie a i tak dostała więcej niż się spodziewała, ale jednak niezgodnie z kryteriami w co najmniej 3 miejscach i powinnam była pisać od razu w piątek.
        U nas termin krótki, bo dziś wyniki, OKE się nie odezwało, ale dostała się do szkoły 1. wyboru więc już mnie to nie interesuje zbytnio.
        • szeptucha.z.malucha Re: E8 - odwołanie 11.07.24, 16:21
          I o to chodzi, żeby dostać się tam, gdzie dziecku pasuje. Gratulacje!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka