marianna211272
07.07.24, 15:21
Mama 77 lat nie jest powaznie chora ma rozne dolegliowosci zwiazane z wiekiem ( chorobe pluc zwiazane z paleniem teraz coraz mniej pali) Od wdoch miesiecy widze coraz wieksze wycofanie sie ,robilismy badania ecco serca ,kardiolog pneumolog wszystko w norme jak na wiek i styl zycia.Ale i tak Mama coraz wiecej spi ,nie ma sily na codziennie czynnosci ( przychodzi Pani 3 razy w tyg do sprzatania zakupw) .Mama sie wycofuje rozmowy sa krotkie .Ja mieszkam we Wloszech jezdze ci miesiac widze ,ze jest coraz gorzej .Proponuje Mamie przyjazd do mnie ,mam wolne mieszkanie w ktorym moglabym ja ulokowac bylaby sama ale 2 minuti od nas, moglabym podjezdzac codziennie .Nasze mieszkanie jest niestety na dwoch poziomach i niespecjalnie
nadaje sie dla osoby starszej .Mama na wszystko mowi nie ,moze potem ... potem czyli kiedy az w koncu sama gdzies upadnie czy zapomni zakrecic gaz .Opiekunki u siebie na stale nie cgce a o domu opieki w pl nie chce slyszec.Zachowuje sie tak jakby juz chciala umrzec i sie z tym pogodzila wlasciwie czeka na smierc .Nie wiem za bardzo co robic bo mama jesli chodzi o stan psychiczny dziala dobdze mowi postadzalam sie lepiej juz nie bedzie .No nie bedzie ale co z tym zrobic ....