Dodaj do ulubionych

Biofeedback

08.07.24, 15:47
Czy macie jakieś doświadczenia z tą metodą? Czy znacie kogoś, komu pomogła? Albo, że to strata czasu i pieniędzy? Jeśli pomogła, to na co i po jakim czasie?
Jesteśmy zdesperowani, medycyna nie potrafi pomóc. Chodzi o silne wymioty na tle psychicznym.
Obserwuj wątek
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Biofeedback 08.07.24, 19:07
      Jeśli nawet pomogła, to na pewno nie na wymioty.
      A skąd wiadomo, że to na tle psychicznym?
      I u kogo? W jakim wieku ten ktoś?
      • mamalgosia Re: Biofeedback 08.07.24, 21:20
        Nie jestem w stanie tu oposywać całej drogi diagnostyczno-leczniczej, ale wiadomo.

Osoba ma 22 lata
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Biofeedback 08.07.24, 22:41
          Mój syn, jak miał 7-8 lat, to wymiotował, codziennie, prawie po każdym jedzeniu. Lekarze wmawiali podłoże psychiczne, między innymi anoreksję i odsyłali do psychiatry, a przyczyną okazała się alergia i po wdrożeniu restrykcyjnej diety wymioty minęły, jak ręką odjął.
          • mamalgosia Re: Biofeedback 08.07.24, 23:40
            U nas sytuacja jest inna
    • berdebul Re: Biofeedback 08.07.24, 19:16
      Dobry lekarz, specjalizujący się w problemie, a nie magia.
      • mamalgosia Re: Biofeedback 08.07.24, 20:27
        Mamy za sobą wieloletnie próby medyczne.

W magię nie wierzę, ale chyba to nie ta kategoria?
      • asia_i_p Re: Biofeedback 08.07.24, 23:39
        Nie mylisz biofeedbacku z biorezonansem?
        • berdebul Re: Biofeedback 09.07.24, 09:31
          Nie, dowody naukowe na skuteczność biofeedbacku, który ma pomagać na wszystko, są w najlepszym razie dosyć mało szczegółowe. Tak jak sam certyfikat dla osoby przeprowadzającej terapię.
      • ju8 Re: Biofeedback 09.07.24, 08:48
        berdebul napisała:

> Dobry lekarz, specjalizujący się w problemie, a nie magia.

To żadna magia. Metoda oparta na eeg. Eektroencefalografię też nazwiesz magią?
        • berdebul Re: Biofeedback 09.07.24, 09:32
          Homeopatia oparta jest o środki, które faktycznie działają w normalnych dawkach jak wyciągi z ziół, a mimo to nie nazwę homeopatii leczeniem. Największy plus biofeedbacku jest jego bezpieczeństwo. Jak ktoś jest zdesperowany to niech korzysta.
    • makurokurosek Re: Biofeedback 08.07.24, 20:40
      Jeżeli problemy są na tle psychicznym to raczej psychoterapeuta.
      Objawy są bardzo nietypowe więc trudno coś tu doradzić, ewentualnie warto zwrócić uwagę na pasożyty, tylko ich wykrywanie jest bardzo problematyczne , nawet tych przewodu pokarmowego
      • mamalgosia Re: Biofeedback 08.07.24, 21:22
        Naprawdę medycznie już wszystko za nami, psychoterapia tez. Pytalam o biofeedback, ale rozumiem, ze nnic na jej temat nie powiesz
        • makurokurosek Re: Biofeedback 08.07.24, 23:28
          Nie , nie miałam nigdy kontaktu z osobami które by z korzystały z biofeedback, ale znam coraz więcej osób z pasożytami i nie mówię tu o owsikach , stąd moja sugestia aby spróbować jeszcze w tym kierunku .
          • mamalgosia Re: Biofeedback 08.07.24, 23:41
            Już dawno wykluczone
            • makurokurosek Re: Biofeedback 08.07.24, 23:57
              Jesteś tego pewna ? Bo badanie z kału jest bardzo mało wiarygodne , dodatkowo moze słuzyc do wykrycia tylko niewielkiego procenta pasożytów przewodu pokarmowego . Większość pasożytów jest ta droga nie wykrywalna .
              • mamalgosia Re: Biofeedback 09.07.24, 10:33
                Tak, jestem pewna
    • mak_z_figa Re: Biofeedback 08.07.24, 20:47
      Synowi zaproponowała tą metodę psycholog, ale chodziło o tiki. Chodził raz tygodniu przez ok 4 miesiące. Poprawę było widać już po kilku razach. Minęły ok 2 lata. Tiki czasami się pojawiają, głównie w okresie większego stresu i nawet myślał, żeby wrócić, ale poradził sobie sam. Co do przyczyny tików, to nie wiemy. Najpierw był badany przez neurologów i przyczyny neurologiczne zostały wykluczone.
      • mamalgosia Re: Biofeedback 08.07.24, 21:23
        Własnie o tikach słyszałam, że pomaga.
        Dziękuję za odpowiedź
    • hrasier_2 Re: Biofeedback 09.07.24, 00:23
      Wbij sobie linka z tą nazwą i dodaj forum. To Ci wyskoczy trochę wyników. Fajna metoda. Tylko szkoda że nie jest refundowana i trzeba trochę sesji zrobić. Pozdrówka.
    • nick_z_desperacji2 Re: Biofeedback 09.07.24, 00:41
      Jeśli podłoże rzeczywiście jest psychiczne i bardzo uwierzycie, że pomoże, to pomoże.
    • la_mujer75 Re: Biofeedback 09.07.24, 07:11
      Nie miałam do czynienia, ale wiele lat temu synowi zafundowaliśmy Trening Tomatisa. A też opinie były rózne.
      Byliśmy na takim etapie, że gdyby kazali nam złożyć czarnego kota o północy, w czasie pełni na rozdrożu, to bysmy zrobili wink
      Wyszliśmy z założenia, że może pomoże, a jak nie, to trudno.
      Nie był tani dla nas (wtedy mieliśmy bardzo trudna sytuację finansową).
      Chcieliśmy po prostu dać dziecku szansę.
      I nigdy nie żałowaliśmy.
      W naszym odczuciu pomógł.
      • mamalgosia Re: Biofeedback 09.07.24, 10:27
        O właśnie, chyba jesteśmy w tym samym miejscu
    • babsee Re: Biofeedback 09.07.24, 08:27
      Moja córka przerabiała tę metodę na studiach i była zachwycona. Praktyka odbywała się w dziecięcym centrum porażen mózgowych więc to nie jest magia tylko jedna z metod leczniczych.
      I owszem,działa.
      • mamalgosia Re: Biofeedback 09.07.24, 10:28
        Dziękuję
    • cranberries1983 Re: Biofeedback 09.07.24, 08:42
      brzmi jak naciągactwo
      • bob.budowniczy Re: Biofeedback 09.07.24, 08:51
        Moja młoda chodziła. Chyba w 4 klasie. Totalny brak koncentracji uwagi.. Poprawiło się.
      • maslova Re: Biofeedback 09.07.24, 09:12
        Są szkoły (głównie specjalne) prowadzące treningi biofeedbacku. Sama znam taką szkołę. I nie, nie jest to naciągactwo, w większości przypadków terapia przynosi wymierne, pozytywne skutki.
        • cranberries1983 Re: Biofeedback 09.07.24, 10:29
          spoko, dzieki za inf
    • ju8 Re: Biofeedback 09.07.24, 08:46
      Jesli wymioty sa na tym tle to lepiej spróbować niż nie. Metoda jest stosunkowa nowa dlatego nie ma jeszcze dokładnych opracowań na jej temat. Wstępne badania wykazują jednak, że metod ta jest skuteczna a poprawa u "pacjentów" znaczna. Ponieważ nie jest to metoda inwazyjna zawsze można spróbować.
      • berdebul Re: Biofeedback 09.07.24, 09:36
        Stosunkowo nowa 😂😂😂😂 1969, po około 20 latach opracowywania procedur.
    • spirit_of_africa Re: Biofeedback 09.07.24, 09:04
      Moj tata miał biofeedback po udarze mózgu. Ale była to jedna z kilku terapii stosowanych. Z udaru jak na jego rozległość rokowania wyszedł nienajgorzej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka