gaudencja 15.02.07, 23:36 Oto, co o Retycji pisze Wikipedia: Retycja — imię żeńskie, żeński odpowiednik imienia Retyk, Retycjusz, oznaczające osobę wywodzącą się z plemienia Retów. Patronem tego imienia jest św. Retyk, biskup (zm. w 334 roku). Retycja imieniny obchodzi 15 maja. Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Retycja" Dodam jeszcze, ze w jednym z utworów Schulza występowała ciotka Retycja. Co myślicie o tym imieniu? Jest bardzo podobne brzmieniowo do Patrycji, ale łagodniejsze (pośrednie między Patrycją a Letycją). Zdrobnienia Retka czy Recia nie są MSZ gorsze, niż Patka czy Pacia, a nawet myślę, że są lepsze. Nie jest znane, ale czy gdyby było bardziej znane, miałoby Waszym zdaniem jakąś szansę na popularność? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaakaa Re: Retycja IP: *.aster.pl 16.02.07, 10:44 W pierwszej chwili przeczytałam "petycja" i myślałam, że zbierasz pod czymś podpisy. Potem trudno mi był pozbyc się tego skojarzenia. Ale jak się osłuchac, to taktycznie brzmi nawet lepiej niż Patrycja i zdecydowanie lepiej niż Letycja. No i Retka brzmi OK a od Letycji nie przychodzi mi do głowy żadne sensowne zdrobnienie - Letka, msz - fatalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
olianka Re: Retycja 16.02.07, 17:16 tami46 napisała: > Czy jakaś Polka nosi to imię? Wedłu Rymuta jedna. Może potem się jeszcze jakaś pojawiła? Odpowiedz Link Zgłoś
abiela Re: Retycja 16.02.07, 22:22 Brzmieniowo wole Letycję, ale na pewno Retycja jest lepsza od Patrycji! Odpowiedz Link Zgłoś