Dodaj do ulubionych

Kaucja za wynajem

14.07.24, 15:02
Mam pytanie zwłaszcza do prawniczek. Czy w umowie najmu może być zawarta treść o zatrzymaniu kaucji w razie wcześniejszego niż 12 m- cy wypowiedzenia umowy?
Pierwszy raz zawierałam taką umowę ale córka znalazła pracę w innym miejscu i chciała przeprowadzić się bliżej. Teraz właściciel mieszkania poza zatrzymaniem 2000 kaucji żąda jeszcze czynszu za nast miesiąc.
Obserwuj wątek
    • zosia_1 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:09
      Ja tak mam wpisane, że kaucja przepada, gdy najemca zrezygnuje z wynajmu w ciągu pół roku. Każdy wynajem to przygotowanie mieszkania na kolejnych wynajmujących, czyli czas, koszty i koszty przestoju.
    • profes79 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:14
      Takie pytanie to należało zadać PRZED podpisaniem umowy a nie przy jej wypowiedzeniu.

Ustawa o ochronie praw lokatorów (art. 6) wyraźnie mówi kiedy można pobrać kaucję i kiedy i w jakiej wysokości należy się zwrot. Nie ma tam ani słowa o wcześniejszym wypowiedzeniu umowy.

Natomiast:
      - czy w ogóle w umowie jest okres wypowiedzenia? Bo póki co z tego co napisane wywnioskowałbym, że okresu wypowiedzenia nie było (głównie ze względu na stwierdzenie o czynszu za następny miesiąc, co w przypadku wypowiedzenia byłoby bez sensu kompletnie). Bo jeżeli nie było zapisu o okresie wypowiedzenia to kwestia zatrzymania kaucji według mnie wygląda nieco inaczej (i jest raczej łagodnym potraktowaniem najemcy).
      • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:32
        Wypowiedzenie z miesięcznym wyprzedzeniem ze skutkiem na koniec mies. Wypowiedziałam umowę 10go.
        • kropkaa Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:37
          Czyli koniec umowy to koniec następnego miesiąca.
        • eliszka25 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:45
          Czyli jeśli złożyłaś wypowiedzenie umowy 10 lipca, to ten miesięczny okres wypowiedzenia rozpoczyna się 1 sierpnia. Jeżeli właściciel mieszkania upomina się o czynsz za sierpień, to jak najbardziej postępuje prawidłowo.
          • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:48
            Aha. A kaucję ma prawo zatrzymać jeśli nie ma żadnych zniszczeń?
            • profes79 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:51
              Według mnie nie. Natomiast czynszu za sierpień domaga się jak najbardziej słusznie.
              • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:03
                Dzięki za odp. profes79
            • eliszka25 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:55
              Ale co aha? Tak właśnie działa wypowiedzenie miesięczne ze skutkiem na koniec miesiąca. Ten miesiąc liczy się właśnie od 1 sierpnia, jeśli wypowiedziałaś umowę w lipcu, nieważne którego lipca.

Co do kaucji się nie wypowiem, bo się nie znam, ale jeśli nie chcesz zapłacić czynszu za sierpień, to nic dziwnego, że właściciel straszy zatrzymaniem kaucji.
              • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:01
                Oczywiście ty już wiesz że nie chcę zapłacić a on mnie za to staszy bo napisałam aha. Co to by było za forum bez odrobiny złoślowości.
                • eliszka25 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:05
                  Sama to napisałaś 🤷‍♀️

Teraz właściciel mieszkania poza zatrzymaniem 2000 kaucji żąda jeszcze czynszu za nast miesiąc.
                  • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 17:11
                    Gdzie napisałam że chce się wymigać? Zadanie pytania nie wyraża tego co chcę zrobić tylko co chcę wiedzieć. Ale trzeba to jeszcze zrozumieć a nie tylko oceniać.
                    • novembre Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 20:57
                      sweterwkrate napisała:

> Gdzie napisałam że chce się wymigać?

Gdybys chciala wszystko uregulowac, nie musialby cie straszyc.
            • turbinkamalinka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 18:33
              sweterwkrate napisała:

> Aha. A kaucję ma prawo zatrzymać jeśli nie ma żadnych zniszczeń?

Mnie się wydaje że nie. Ale pod warunkiem że 31 lipca mieszkanie jest puste, wysprzątane, bez zniszczeń
              • kk345 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 22:05
                turbinkamalinka napisała:

> sweterwkrate napisała:
                >
                > > Aha. A kaucję ma prawo zatrzymać jeśli nie ma żadnych zniszczeń?
                >
                > Mnie się wydaje że nie. Ale pod warunkiem że 31 lipca mieszkanie jest puste, wy
                > sprzątane, bez zniszczeń
                Masz rację, wydaje ci się
      • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 15:51
        profes79 napisał:

> Takie pytanie to należało zadać PRZED podpisaniem umowy a nie przy jej wypowied
        > zeniu
        Tak wiem. Teraz. Wtedy nie sądziłam że do tego dojdzie ani że nie powinno tego być w umowie. Pierwszy raz wynajmuję mieszkanie.
        • pffpffpff Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:06
          No ale czego nie powinno być w umowie?
          Obstawiam, że właściciel wcale nie chce zatrzymać kaucji, tylko powiedział, że jeśli będziesz się uchylać przed płaceniem czynszu za kolejny miesiąc, zatrzyma kaucje.

• 1matka-polka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:09
            Ja w takich okolicznosciach dałabym ultimatum, albo placi za ostatni miesiac, abo sie wyprowadza natychmiast. Ale jeszcze nie mialam takiej sytuacji, zeby ktos sie tak głupio zaparł...
          • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:17
            W umowie mam że kaucję zabiera jeśli wypowiem umowę wcześniej. O czynsz pytam dla własnej wiadomości i spokoju.
            • 1matka-polka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:36
              sweterwkrate napisała:

> W umowie mam że kaucję zabiera jeśli wypowiem umowę wcześniej. O czynsz pytam d
              > la własnej wiadomości i spokoju.

I taką umowe podpisałaś, i miesieczny okres wypowiedzenia, a teraz noe chcesz sie wywiazac ze swojego zobowiązania?
            • banicazarbuzem Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 21:11
              Ale to nie czytałaś umowy przed jej podpisaniem?
    • kk345 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:03
      A umowa jest na czas nieokreślony?
      • 1matka-polka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:06
        Chyba na 12 mcy, chociaz ciezko wyczuć...
        • kk345 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:17
          Dlatego pytam autorkę.
      • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:17
        Tak. Na rok
        • kk345 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:22
          No to tak, na nieokreślony, czy nie, na rok? Bo to się nie klei. Jak na określony to nie możesz wypowiedzieć bez zgody drugiej strony.
          • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:24
            sory, przeczytałam na określony 🙂
          • 1matka-polka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:33
            kk345 napisała:

> No to tak, na nieokreślony, czy nie, na rok? Bo to się nie klei. Jak na określo
            > ny to nie możesz wypowiedzieć bez zgody drugiej strony.

Zgodnie z prawem, to w ogole nie mozna wypowiedzieć, hehehe. Niech sie cieszy, ze tylko kaucje jej zatrzymali, a nie musi placic za wszystkie 12 mcy.
            • profes79 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 18:08
              Nie jest to prawdą. Jeżeli w umowie ma okres wypowiedzenia wpisany to jak najbardziej może - a z informacji wyżej wynika, że jest miesięczny okres wypowiedzenia.
              Na marginesie - jeżeli "wypowiedzenie" wymaga zgody drugiej strony to nie jest to wypowiedzenie tylko rozwiązanie umowy za porozumieniem stron bo wypowiedzenie jest czynnością prawną jednostronną a zgody wymaga co najwyżej jego wycofanie.
    • 1matka-polka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:05
      Zapłacisz za następny miesiąc, a potem jak oddasz klucze i nie bedzie zadnej niedoplaty, ani zniszczeń, to powinien ci oddać tę kaucję. Poza tym, to jest stały problem, ze ludzie nie rozumieja, co to znaczy miesiac wypowiedzenia. I nie rozumieją dlaczego nie zwracam kaucji, jesli oni na drugi dzien po podpisaniu umowy i wplaceniu kaucji, jednak dochodzą do wniosku, ze nie chcą tego pokoju🤤
      • eliszka25 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:12
        Tak, bardzo wielu ludzi tego nie rozumie. Nie tylko jeśli chodzi o umowę najmu, tylko ogólnie.
      • kk345 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:20
        Chyba, że spółdzielnia rozlicza c.o. jesienią, ale wtedy w umowie powinien być akapit o zwrocie kaucji po rozliczeniu ogrzewania za sezon.
      • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:23
        Tak rozumiem czynsz. Ale tak musiałam dopytać 😵 łooo ale się zrobiło.
        W umowie mam że nie odda kaucji jak wypowiem umowę. Nie ma żadnych zniszczeń. Muszę wiedzieć czy ma do tego prawo bo jutro będę z panem się rozmawiać nt.
        • 1matka-polka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 16:55
          sweterwkrate napisała:

>
          > uszę wiedzieć czy ma do tego prawo bo jutro będę z panem się rozmawiać

Normalnie, chytra baba z Radomia🫣
          • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 17:09
            Taa, ty wiesz lepiej. Z tą twoją wredotą w każdym wątku w każdej wypowiedzi.
            • 1matka-polka Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 17:19
              Ja cie nie tu pierwszy raz widzę, a ty taka obeznana na forum? 🙄
              • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 17:54
                😲
    • hrabina_niczyja Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 17:58
      Oczywiście, że może. Ja mam umowę na czas określony 12 miesięcy. Po tym czasie umowa przechodzi w czas nieokreślony z miesięcznym okresem wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca. Oznacza to, że przez 12 miesięcy umowy rozwiązać się nie da.
      • hrabina_niczyja Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 17:59
        Aha, kaucję wzięłam 2 miesięczna.
      • leosia-wspaniala Re: Kaucja za wynajem 15.07.24, 18:08
        Nie wpisałaś do umowy sytuacji, w których możesz ją wypowiedzieć, że piszesz, że się nie da?
    • cranberries1983 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 17:59
      kaucja to kaucja, powinna byc zwrotna

mozesz zawrzec odstepne za rozwiazaniu umowy wczesniej

jezeli umowa była terminowa, i nie przewidywała wczesniejszego roziwazania, to niestety - pozostaje porozumie albo jej trwanei do końca
      • hrasier_2 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 21:10
        Wynajmujący nie jest uprawniony do potrącania wszelkich kosztów z wpłaconej przez nas kaucji i w każdym czasie tego dokonywać.
        Potrącenie z kaucji może zostać dokonane jedynie po upływie okresu obowiązywania umowy najmu i opróżnieniu zajmowanego przez nas lokalu.
        • banicazarbuzem Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 21:15
          Może też ma kiepskie doświadczenia i wcześniej zostawał z niezapłaconymi rachunkami. Więc tak się zabezpiecza
    • rb_111222333 Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 22:12
      Byłam ciekawa odpowiedzi. Według mnie umowa na czas określony jest umową, której nie da się wypowiedzieć bez zgody drugiej strony.
      • leosia-wspaniala Re: Kaucja za wynajem 15.07.24, 18:09
        Bo sie nie da, chyba że strony w umowie postanowią inaczej.
    • eagle.eagle Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 22:24
      Jak dowiesz się że wynajmując nie może zostawić sobie kaucji przy zerwaniu umowy, a on i tak Ci jej nie odda, to co zrobisz ? Pójdziesz do sądu ?
      • sueellen Re: Kaucja za wynajem 16.07.24, 08:21
        W Polsce właściciel nadal trzyma kaucję u siebie? U nas kaucja leży sobie bezpiecznie w banku i nikt jej nie dotknie tak długo aż strony podpiszą porozumienie.
        • eagle.eagle Re: Kaucja za wynajem 16.07.24, 08:46
          sueellen napisała:

> W Polsce właściciel nadal trzyma kaucję u siebie? U nas kaucja leży sobie bezpi
          > ecznie w banku i nikt jej nie dotknie tak długo aż strony podpiszą porozumienie
          > .

Oczywiście że tak. Kaucję do rąk własnych dostaje właściciel mieszkania i może nią rozporządzać.
    • bywalec.hoteli Re: Kaucja za wynajem 14.07.24, 22:37
      Niech się córka przeprowadzi za następny miesiąc, wtedy jak rozumiem nic nie stracisz a właściciel odda kaucje
    • sweterwkrate Re: Kaucja za wynajem 15.07.24, 05:31
      Dzięki za odpowiedzi. Trochę mam jaśniejszy pogląd na temat 🙂
    • tania.dorada Re: Kaucja za wynajem 15.07.24, 08:37
      W moim regionie jak wynajmowałem standardem był system wynajem na rok, kaucja za zniszczenia plus dwunasty miesiąc płatny z góry przy wprowadzeniu się. Czyli jeśli wynajmujesz w styczniu to wynajem jest do grudnia, zatem jeśli wyprowadzasz się w kwietniu to ten zapłacony grudzień ci przepada. Pierwszego grudnia masz do wyboru, albo nie zapłacić za grudzień i z jego końcem się wynieść, albo zapłacić i mieszkać dalej a ten grudniowy czynsz się staje kaucją za ostatni miesiąc, czyli masz z góry opłacony ostatni miesiąc i miesięczne wypowiedzenie. To jest zupełnie niezależne od kaucji za zniszczenia, którą zwrócą lub nie w zależności od tego w jakim stanie zostaje mieszkanie.
    • ulla_cebulla Re: Kaucja za wynajem 15.07.24, 20:53
      Zatrzymuję kaucję do czasu spłynięcia rachunków za okres objęty wynajmem. U mnie rozliczenia przychodzą kwartalnie. Zwracam później pozostałos, jeśli nie było zniszczeń i mieszkanie zostało odmalowane.
    • sueellen Re: Kaucja za wynajem 16.07.24, 08:17
      Nigdy czegoś takiego nie miałam . Wynajmuje się na okres np pół roku. Po tym czasie można złożyć miesięczne wypowiedzenie. Jeśli chce się opuścić lokal wcześniej, np po 3 miesiącach to za pozostałe trzy trzeba zapłacić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka