22.07.24, 16:33
Ale jeszcze mnie nie pogrzało, żeby bulić za taki gadżet cztery stówy.
Chodzi o zawieszkę do okularów. Zaraz wrzucę zdjęcia.
Ematka wie wszystko i bawi się w tkanie, dzierganie, szydełkowanie, to pewnie będzie wiedziała co konkretnie kupić w pasmenterii, żeby sobie taką zabawkę samemu zrobić, prawda?

A jeśli nie, mam pytanie dodatkowe:

co byście zrobiły, gdybyście miały ostatnie dwa dni wolności, przed wielkim zapierpapierdolem?
Obserwuj wątek
    • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 16:34
      Obwjusli - potrzebne są koraliki. Ale na co to nadziać? Żyłkę? Gumkę? Co na końcówki?

https://surf.inc/4515-large_default2x/shopping-net-bag-khaki-tree.jpg

https://surf.inc/4518-large_default2x/shopping-net-bag-khaki-tree.jpg

• berdebul Re: Chcę to! 22.07.24, 16:39
        Perełki do okularów + żyłka (może być wędkarska) i koraliki.
        Albo za 14 PLN gotowiec z Tigera.
        • berdebul Re: Chcę to! 22.07.24, 16:39
          Pętelki do okularów. Sorry.
          • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 17:43
            Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak pętelki do okularów!
            Dzięki.
      • pani.asma Re: Chcę to! 22.07.24, 16:45
        Nadziać Koraliki????

za nic bym nie chciała takiego badziewia szarpnie sz ręką niechcący i okulary na ziemi

nie nie nie
        • ichi51e Re: Chcę to! 22.07.24, 17:29
          To są specjalne żyłki powiesić się na tym można a nie peknie
          • arthwen Re: Chcę to! 23.07.24, 14:20
            Żyłka to nie pęknie, ale w miejscu połączenia żyłki z pętelką trzaśnie. Musiałaby kute kółeczko sobie zrobić, a do tego to już trzeba troszkę sprzętu i umiejętności.
        • tania.dorada Re: Chcę to! 23.07.24, 11:58
          Kojarzysz, że zylka służy do łowienia ryb, które swoją wagę i siłę mają i wcale nie tak łatwo ją w związku z tym zerwać?
          Chociaż ja bym nie szła w żyłkę tylko w takie nici które też są do łowienia ryb, nie wiem jak się nazywają ale są bardzo mocne i nie takie sztywne jak żyłka.
      • dni_minione Re: Chcę to! 22.07.24, 17:32
        Kto sobie za to życzy 4 stówy??? Sprawdź aliexpress, pewnie są takie same po 12 zł.
        • dni_minione Re: Chcę to! 22.07.24, 17:35
          a nawet 7 zł. pl.aliexpress.com/i/1005001310377439.html
        • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 17:43
          surfinc
      • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 10:40
        Ziuta, czujemy się aby dobrze? Przecież takich cosiow jest pełno w sklepach typu Tiger, że o Amazonie nie wspomnę. I kosztuje toto na pewno 10x mniej :p
        • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 10:51
          O co Ci chodzi? Przecież tego nie kupuję za 400, tylko chcę zrobić.
          W chłamowych sklepach nie zamawiam niczego.
          • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 10:58
            Sama nie wiem co mi chodzi, 40 stopni upału i mózg mi się ugotował. Do tego pi*&€#&ne plecy mi dają bardzo popalić i jestem ogólnie wqrwuona, bo nawet pi&-+$#nych krótkich spodenek nie mogę sobie kupić w tym po$#@nym kraju, bo tu wszystkie kobiety mają doopy a ja nie mam i mi wszystko spada.

Także sorry za moje przypuerdalaństwo 😘
            • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 11:07
              Kucnij sobie, odciążysz kręgosłup.

https://zwierciadlo.pl/_resource/res/path/b4/fd/b4fd73d2-3b03-31bd-b809-77fd2ae3d034

A spodenki kup ze sznurkiem w pasie.
              • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 11:09
                Pół nocy tak spędziłam, nic kuźwa nie spałam 😩
                • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 11:16
                  No to fizjo.
                  • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 11:28
                    Heh,na wakacjach jestem, nie jest lekko z tym tutaj...
                    Nic, przeżyję.
                    • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 11:34
                      A w ogóle to wiesz , co " odkryłam"?
                      Była żona mojego męża pod naszą nieobecność przychodziła do naszego mieszkania na seksy z gachem 🤣🤣
                      ( Klucze zostawiliśmy nastoletnimi synowi męża a ona je sobie przejęła)
                      A wszystko przez to, że ta kretynka zostawiła w łazience bardzo charakterystyczny grzebień 🤣
                      • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 11:47
                        Że co???😱
                        Ona jest chora psychicznie???
                        • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 11:49
                          Myślę,że ma sporo problemów pod tym względem.
                          Nie wiem, czy ci już opowiadałam, jak parę lat temu przyjechała do nas odebrać dzieciaki z wakacji, zatrzymała się w naszym domu na weekend a dzieciom powiedziała, że spala w hotelu?
                          • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 12:01
                            🤦
                            fajna babka, nie ma co
                            • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 12:06
                              Co jest najlepsze, ona ogólnie jest dość ogarnięta, pracuje w sądzie, nie jest głupia. A wali takie kretyńskie akcje, że aż nie wiadomo, co powiedzieć...
                      • arthwen Re: Chcę to! 23.07.24, 14:12
                        Boję się zapytać skąd po grzebieniu wiesz, że na seksy wink
                        • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 17:47
                          Dodając dwa do dwóch - ona gacha przed dziećmi ukrywa więc do domu nie zaprosi a do naszego przychodzić bez wyższej potrzeby, to by nie przyszła.
                          Taki sam grzebień zostawił u nas nastolatek męża, myślałam, że jego i mu oddałam a on był bardzo zaskoczony że mu grzebień z Holandii wiozłam 😉
          • mava12 Re: Chcę to! 23.07.24, 11:41
            >W chłamowych sklepach nie zamawiam niczego.

i tu byś sie zdziwiła...Wiele z tego, co kupujesz np. na all, pochodzi z chłamowych sklepów - ty kupujesz to wielokroc drożej w polskich sklepach czy platformach.
            Ja niedawno zaryzykowałam jakąś stówę (pt. najwyżej stracę) i kupiłam parę dupereli w Temu, głównie dlatego, że były tam różne fajne spinki do włosów, których (jednak) na np. all, nie było. Przejrzałam ich stronę i wiele rzeczy, widzianych na all, jest tam dostępne tylko w cenie 2-3 razy wyzszej. W tym trafiłam na to, co sama kiedyś kupiłam na all.
            Przesyłka dotarła bez problemu, ze spinek jestem bardzo zadowolona, jakosc bardzo dobra, i zrobiłam drugie zamówienie, na inne "duperele", też potrzebne.
            Oczywiście łańcuszki do okularów też są, a tu tylko jeden z przykładów. Cena - niecałe 5 zł.

https://img.kwcdn.com/product/fancy/e2f72f4c-3eef-47df-a2fd-59fd99fad0f2.jpg?imageView2/2/w/800/q/70/format/webp

Oczywiście, że nie wydałabym 4 stów na kilkanaście koralików, które mogę mieć za 5 zł.
            • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 11:46
              Nie kupuję na "all".
              • claudel6 Re: Chcę to! 23.07.24, 13:34
                nie ma znaczenia gdzie kupujesz - kupujesz te same produkty z Chin, tylko z polską marżą.
                • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 13:54
                  Tak, tak.
                  Tak sobie wszyscy tłumaczą kupowanie chińskiego badziewia.
                  • primula.alpicola Re: Chcę to! 23.07.24, 14:57
                    piataziuta napisała:

> Tak, tak.
                    > Tak sobie wszyscy tłumaczą kupowanie chińskiego badziewia.

Yhm, i jest to racjonalne tłumaczenie.
                    Jak Cię stać, to płać kilkaset pln za koraliki.
                    • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 16:22
                      Nie zapłacę 400 zł za koraliki, zrobię sobie sama.
                      Natomiast nigdy niczego nie zamówię na aliexpress, temu czy innym shein.
                      Nie chce mi się nawet tłumaczyć dlaczego. Może ktoś inny się podejmie.
                      • mava12 Re: Chcę to! 23.07.24, 18:04
                        zrobisz sobie sama z koralików i żyłek z Chin. Zabawne...
                        Chyba, że koraliki i żyłki też sama sobie zrobisz.
                        Nawet nie chcę próbować rozumieć twojego pokrętnego tłumaczenia. Jak dla mnie to możesz nawet ryzu nie jeść "bo z Chin" i okolic. Przyznaj się, jesz ryż?
                        • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 18:30
                          Nie znam się na koralikach, pewnie będą chińskie.
                          Niemniej, nie zamówię ich z shein, temu ani aliexpress.

Ryż do pl jest importowany nie tylko z Chin, ale też w dużej mierze z Włoch. Jadam rzadko.
              • mava12 Re: Chcę to! 23.07.24, 14:48
                >Nie kupuję na "all".

na "all" funkcjonuja pełnoprawne polskie firmy/sklepy, np chocby Ikea.
                Ciekawe dlaczego? pewnie dlatego, ze jest tam wielu przeglądających i kupujacych. Tak że nie wiazałabym "all" jako ze sprzedażą przez pokątnych prywatnych sprzedawców, którzy sprowadzaja towar z Chin. To juz dawno nie te czasy.
    • komunia23 Re: Chcę to! 22.07.24, 16:35
      Ja bym siedziała w necie i jadła.
      • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 16:49
        Jesteś moim złym alter ego? suspicious
        Cały dzień robiłam właśnie to!
        Dzieki tobie właśnie wychodzę biegać.
      • majenkirr Re: Chcę to! 22.07.24, 19:04
        Haha, to ja mam przez 20 lat te ostatnie dwa dni wolności😅🤣
        • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 19:07
          I jak się z tym czujesz?
          • majenkirr Re: Chcę to! 23.07.24, 13:48
            Rewelacyjnie!🤣
    • daniela34 Re: Chcę to! 22.07.24, 16:37
      piataziuta napisała:

> co byście zrobiły, gdybyście miały ostatnie dwa dni wolności, przed wielkim zap
      > ierpapierdolem?

Robiłabym same rzeczy przyjemne - pojechała gdzieś, albo wyszła na obiad/kolację/drinka.
      Właśnie jestem w trakcie zapierpapier i w ramach relaksu marnuję czas na ematce. Powinnam poprawiać pismo, ale nie mam siły psychicznej po słuchaniu o znęcaniu pisać o znęcaniu. Po prostu nie mam siły. Akumulatory mi się rozładowały czy cuś...
      • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 16:50
        Nie rób tego!
        No chyba, że musisz mieć to na dziś, to zrób jak najszybciej...
        • daniela34 Re: Chcę to! 22.07.24, 17:01
          Muszę. Jestem na stronie siódmej z piętnastu.
          • taje Re: Chcę to! 22.07.24, 17:02
            Poprawiasz, czy piszesz?
            • daniela34 Re: Chcę to! 22.07.24, 17:07
              Poprawiam już.

Mam serio dość, bo rano siedziałam 4h na rozprawie o stalking plus znęcanie a teraz piszę w sprawie rozwodowej o znęcaniu.
              • taje Re: Chcę to! 22.07.24, 17:18
                Ale przynajmniej jest jakiś namacalny sens (walka z stalkingiem, znęcaniem). Ja chyba mam kryzys zawodowy bo wszystko, co robię wydaje mi się bez wpływu na namacalną rzeczywistość obok. Abstrakcja do potęgi. Czasami myślę, że wolałabym być garncarką, kucharką albo sprzątaczką, od razu widać efekty pracy.
                • daniela34 Re: Chcę to! 22.07.24, 17:53
                  Dobra. Skończyłam. 15 na 15 i ani strony więcej.

Jak widać wszystko ma swoje "plusy dodatnie i plusy ujemne" wink
                  Ja właśnie sobie wyobrażalam, że będę taką prawniczką co to "makes a difference." Chwilowo jednak mam dość. Może to ten upał.
              • wylacznie_grawitacja Re: Chcę to! 23.07.24, 11:08
                Podziwiam, szanuję i nie zazdroszczę.
    • konsta-is-me Re: Chcę to! 22.07.24, 16:43
      Zamów takie na Ali albo Allegro,pełno tego.Kosztuje kilka zl.
    • gaga-sie Re: Chcę to! 22.07.24, 16:46
      allegro.pl/oferta/sznurek-kolorowych-koralikow-zawieszka-do-okularow-9570394440
      • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 18:01
        Nope.
        Ale dzięki temu widzę, jak wygląda pętelka do okularów. Dzięks!
    • primula.alpicola Re: Chcę to! 22.07.24, 16:48
      Kup sobie na Shein za 15 zł.

Pojechałabym na cały dzień na plażę, SAMA, a resztę czasu przespała.
      • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 17:47
        Obawiam się, że nic co jest zamówione na shein albo ali, nie sprawi mi radości.
        Albo wybulę, albo samodziełka.

A ta plaża to w sumie całkiem niezły pomysł! 🤔
        To jest 18 km rowerem w jedną stronę - kolanko będzie zadowolone i trening będzie z bani, a ostatnio wszystkie dotychczasowe formy trenigów mnie nużą. 🤔
    • taje Re: Chcę to! 22.07.24, 16:48
      Ja bym sobie kupiła tę zawieszkę, ale ja nie mam zdolności manualnych, ani czasu na robótki ręczne. A dwa ostatnie dni przed powrotem do pracy, której nie lubię (tak się domyślam z Twoich postów?) to bym spędziła na binge watching jakichś ulubionych seriali i gotowaniu wymyślnych dań. Niestety jestem mało sportowa.
      • primula.alpicola Re: Chcę to! 22.07.24, 17:08
        Ja mam dziś binge procrastination, totalny bezwład, niech mnie ktoś kopnie.
        • taje Re: Chcę to! 22.07.24, 17:11
          Nie kopnę Cię bo sama mam to samo.
          • primula.alpicola Re: Chcę to! 22.07.24, 17:21
            No to pomogłaś🙄
            Chcę jechać na trening i nie jestem w stanie zwlec się z kanapy😫
            • kanna Re: Chcę to! 22.07.24, 17:38
              O, tez chciałam jechać na trening, ale samej mi się nie chce, a koleżanki nie jadą dziś sad
              Więc może włączę zmywarkę.
          • kanna Re: Chcę to! 22.07.24, 17:32
            A ja mam dziś wolne big_grin
            Pracowałam od piątku non-stop i teraz wypoczywam.

Trochę śpię, trochę czytam matkę, trochę sprzątam, trochę oglądam tvn24, trochę robię nic.
            A, ugotowałam jedzenie dla zwierzą i rosół.

I jeszcze Duolingo mam w planach, ale tylko parę minut, żeby perfect streaka nie stracić.
            • taje Re: Chcę to! 22.07.24, 17:35
              Ha, przypomniałaś mi, że w Duolingo jestem w diamentowej lidze w semi-finals i trzeba się wziąć w garść. Ale tak mi się nie chce.
              • kanna Re: Chcę to! 22.07.24, 17:37
                Ja też w diamentowej smile od tygodnia.
                Nie ociągamy się, do roboty
                wink
              • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 17:58
                Co ćwiczycie na duolingo?
                Ja niedawno zaczęłam hiszpański, ale od kiedy wróciłam z Teneryfy, przestało mi się chcieć. Co drugi dzień mi zamarza.
                Za to Mieciu prawie spadł z krzesła, jak poszliśmy do knajpy i powiedziałam Para mi, una copa vino blanco, por favor. Para esposo, la cerveza grande. Y dos platos del dia.
                Ale potem mi pani odpowiedziała, a ja nic nie zrozumiałam. tongue_out Strasznie szybko mówią ci ludzie.
                • abasia0 Re: Chcę to! 22.07.24, 18:04
                  Był u mnie w mieście taki sklepik z materiałami do robienia ozdób wszelakich i tam dziewczyny przyjmowały zlecenia na zrobienie koralików czy innych bransoletek. Może masz w okolicy coś podobnego?
                  • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 18:27
                    Nic mi o tym nie wiadomo.
                    Nienawidzę zakupów. Kojarzę tylko główne centra handlowe w okolicy.
                • kanna Re: Chcę to! 22.07.24, 18:28
                  Ja włoski.
                • beaucouptrop Re: Chcę to! 22.07.24, 23:57
                  》Para mi, una copa vino blanco, por favor. Para esposo, la cerveza grande. Y dos platos del dia. 《
                  Może chciał się pod stół schować. Wyszłaś za mąż?
                  • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 09:20
                    Jeszcze nie, ale nie wiem jak jest partner. tongue_out
          • beata985 Re: Chcę to! 22.07.24, 20:29
            taje napisała:

> Nie kopnę Cię bo sama mam to samo.
            >

To chyba jakiś beznadziejny dzień dzisiaj...mam to samo....kompletnie zmarnowany....jedyne co zrobilam to przeniosłam wiatrak z pokoju do pokoju w którym siedzę i teraz poszłam na balkon, wcześniej otworzylam wino i nalalam lampeczkę.
            • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 20:35
              Zaczynam czuć się dobrze ze swoją żałosną pięciokilometrówką. big_grin
        • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 17:32
          Chodź na piąteczkę przebieżki!
          30 minut i z bani.l!
          • primula.alpicola Re: Chcę to! 22.07.24, 17:37
            Dobra, jadę do klubu. Na zewnątrz nie, nie będę biegać przy takiej temperaturze.
          • cytrynazwoda Re: Chcę to! 22.07.24, 21:18
            Przepiękne nogi
            • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 21:25
              Szit.
              To znaczy, że muszę zrobić redukcję a potem rzeźbę.
      • piataziuta Re: Chcę to! 22.07.24, 17:52
        To nie jest czas na gotowanie - rano zdołałam wysmażyć fajitę (z guacamole, pico de galo i salsą mango) i prawie się stopiłam z gorąca.
        Za to obejrzałam już cały dostępny Ród Smoka i żałuję, że nie poczekałam, aż wyjdą wszystkie odcinki, bo teraz będę musiała czekać aż tydzień na kolejny jeden, malutki odcinek. 😭
    • srubokretka Re: Chcę to! 22.07.24, 22:54
      Zykla i gumowe koncowki

> co byście zrobiły, gdybyście

Zalezy jaki on bedzie, fizyczny, psychiczny itp. Teraz poszlabym poplywac sobie na kajaku, a raczej podryfowac w spokoju, bo po malowaniu elewacji rece mam slabe.
      • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 09:26
        > Zalezy jaki on bedzie, fizyczny, psychiczny itp.

Nieznacznie fizyczny i poczwórnie psychiczny.

Teraz poszlabym poplywac sobie
        > na kajaku, a raczej podryfowac w spokoju, bo po malowaniu elewacji rece mam sl
        > abe.

Pracujesz w firmie budowlanej, czy malowałaś sobie? suspicious
        • srubokretka Re: Chcę to! 23.07.24, 14:56
          U siebie. W firmie to bym wczoraj padla. Wilgotnosc mielismy prawie 90% Musialam przerwac malowanie, bo w farbie grudki sie robily. Po nocnej burzy balam sie sprawdzic , czy nie splynela.

>Nieznacznie fizyczny i poczwórnie psychiczny.

Nawlekanie koralikow wtedy jest najlepsza opcja. Malowanie przy dobrej muzie tez ladnie odstesowuje.
          • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 16:33
            Szacun.
    • szarmszejk123 Re: Chcę to! 23.07.24, 10:42
      "co byście zrobiły, gdybyście miały ostatnie dwa dni wolności, przed wielkim zapierpapierdolem?"

Nic, tzn. Jak naj mniej :p dwa dni takiego, jak my to nazywamy " svuota cervello" , czyli oczyszczanie mózgu ze zbędnych myśli wink
    • piataziuta Re: Chcę to! 23.07.24, 16:32
      OJP jak można łatwo wkooorwić człowieka.
      Pod wpływem wątku "co na stopach" i zdjęcia stóp nutelli fan, zamówiłam sobie sandały sportowe.
      Wysłali mi paczkę z prędkością światła (sportano).
      Lecę podjarana do paczkomatu. Otwieram...a tam inne buty. Też sandały sportowe, tylko zupełnie inny model. Tańszy o 120 zł. Pomyślałam, że może nie zauważyłam jakiegoś maila z wyjaśnieniami, ale nie. Faktura jest na to co zamówiłam. I coś przyszło, nawet w sumie ładne i pewnie bym zostawiła, gdyby nie to, że mnie oyebali.

Co robi ematka?
      Odsyła dla zasady i zamawia w innym sklepie, czy czeka na wyjaśnienia?
      • taje Re: Chcę to! 23.07.24, 20:04
        Jak ładne i pasują to proszę o zwrot 120 zł i cieszę się z oszczędności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka