Dodaj do ulubionych

Podział majątku

24.07.24, 11:51
Mam w rodzinie bliską osobę, która się rozwodzi i prawie ex mąż nie chce zgodzić się na żaden polubowny podział majątku. Do podziału jest dom. Trwa to rok i koca nie widać. Czy znacie przypadki gdzie sąd podjął decyzję o spłacie lub sprzedaży nieruchomości? Jak to się odbywa? Bo wydaje mi się że trudno jest kogoś zmusić do sprzedaży domu nawet mając wyrok sądu.
Obserwuj wątek
    • marta.graca Re: Podział majątku 24.07.24, 11:53
      Tak, znamy. Są to jedne z najbardziej długotrwałych procesów, z opiniami biegłych. Kilka lat w pierwszej instancji to standard. Co się działo przez ten rok?
    • daniela34 Re: Podział majątku 24.07.24, 11:55
      Przecież jak jest postanowienie (to postanowienie jest a nie wyrok) to sprzedaje komornik. Jest to natomiast procedura długa.
      Natomiast jeśli sąd zasądza spłatę to określa wysokość, termin i warunki i to jest normalnie egzekwowane w drodze egzekucji komorniczej.

Proszę tu masz przykładowe postanowienie o podziale akurat nie domu a mieszkania z określeniem spłaty

orzeczenia.pisz.sr.gov.pl/content/$N/150515350000503_I_Ns_000098_2020_Uz_2021-03-31_002
      • daniela34 Re: Podział majątku 24.07.24, 11:57
        A tu postanowienie o sprzedaży licytacyjnej

orzeczenia.ms.gov.pl/content/$N/155515300000503_I_Ns_000232_2020_Uz_2021-10-07_002
    • alba27 Re: Podział majątku 24.07.24, 12:04
      Dziękuję, nie wiedziałam właśnie jak to się odbywa a kuzynka jest w fatalnym stanie psychicznym. W ciągu roku były dwie sprawy, na razie podzielono opiekę nad dziećmi i padła propozycja, bardzo korzystna dla Pana podziału majątku, ale on z czystej złośliwości się nie zgodził. Czyli komornik się tym zajmie. To dobra wiadomość, bo bałam się że będą musieli sami się tym zająć a facet będzie odganiał wszystkich potencjalnych kupców.
      • daniela34 Re: Podział majątku 24.07.24, 12:16
        Nie no, nie wink Takie postanowienie sądu, że strony sobie same mają sprzedać to by niczego nie rozwiązywało smile
        Natomiast niestety to trwa, a dwie rozprawy w roku to jest (również niestety) smutny standard w sądach rejonowych. A bywa i jedna na rok.
        Wszelkie sprawy działowe (czy to dział spadku czy zniesienie współwłasności czy podział majątku wspólnego) to są (przy braku zgody) jedne z najdłuższych spraw.
      • leosia-wspaniala Re: Podział majątku 24.07.24, 12:18
        To nie jest dobra wiadomość, bo kasa z licytacji komorniczej będzie mniejszą.
        • daniela34 Re: Podział majątku 24.07.24, 12:26
          No to trochę zależy od tego, ile się ostatecznie wylicytuje. Natomiast sama procedura licytacji też kosztuje. Pytanie, czy strony się nie złamią i nie dogadają w obliczu czekania na licytację. Często tak jest.
          • hrasier_2 Re: Podział majątku 24.07.24, 18:35
            To są zawsze duże koszta. Procedura komornicza. A drugie bez ugody taki proces ustalania majątku trwa długo. Mężowi wolno to zakwestionować.
    • alba27 Re: Podział majątku 24.07.24, 17:53
      Mam jeszcze jedno pytanie. Skoro sprawa dotyczy zarówno rozwodu jak i podziału majątku to czy sąd może na przykład na następnej rozprawie orzec rozwód a podział majątku będzie nadal trwał czy jest to że sobą ściśle związane?
      • daniela34 Re: Podział majątku 24.07.24, 18:01
        Ale robią sobie podział majątku w rozwodzie? Podział niezgodny? I sąd im to łyknął?
        No to teraz im wypluje

Art. 58 par.3 krio:
        Na wniosek jednego z małżonków sąd może w wyroku orzekającym rozwód dokonać podziału majątku wspólnego, jeżeli przeprowadzenie tego podziału nie spowoduje nadmiernej zwłoki w postępowaniu.

Nie ma zgody, będzie nadmierna zwłoka. Sąd nie zrobi podziału.
        • alba27 Re: Podział majątku 24.07.24, 18:05
          Przepraszam, ale nie zrozumiałam. Czyli może orzec rozwód beż podziału majątku ponieważ by to przedłużało postępowanie?
          • daniela34 Re: Podział majątku 24.07.24, 18:09
            Oczywiście. Trzeba powiedzieć odwrotnie - większość i to znaczna większość rozwodów w Polsce jest bez podziału majątku. Podział robi się albo po rozwodzie w osobnym postępowaniu (z takich postępowań linkowałam postanowienia) albo notarialnie (czyli zgodnie). Również po orzeczeniu rozwodu.
            • alba27 Re: Podział majątku 24.07.24, 18:17
              I wszystko jasne, dziękuję
            • hrasier_2 Re: Podział majątku 24.07.24, 18:36
              daniela34 napisała:

> Oczywiście. Trzeba powiedzieć odwrotnie - większość i to znaczna większość roz
              > wodów w Polsce jest bez podziału majątku. Podział robi się albo po rozwodzie w
              > osobnym postępowaniu (z takich postępowań linkowałam postanowienia) albo notar
              > ialnie (czyli zgodnie). Również po orzeczeniu rozwodu.
              Tylko tych postępowań może być trochę. I to nie jedna.
              • hrasier_2 Re: Podział majątku 24.07.24, 18:41
                Jeśli kwota majątku jest duża to adwokat, bo już widać że znajoma tego nie ogarnie. Jeszcze w to wchodzi biegły sądowy, ale to niuanse. Warto się przyłożyć i zakończyć ten rozdział w życiu.
                • alba27 Re: Podział majątku 25.07.24, 11:09
                  Dziękuję, przekażę kuzynce. Na chwilę obecną zależy jej na rozwodzie, to, że podział majątku będzie trwał kilka lat to sprawa drugorzędna
    • baszkircef Re: Podział majątku 25.07.24, 11:29
      Pisałam tu kiedyś o mojej bratowej, odmawia jakiegokolwiek podziału albo spłaty z żadnej ze stron na zasadzie, że wszystko jest jej, ale najlepsze jest to co wymyślił jej obecny facet. Ona się zwierzyła swojej koleżance, że ma zamiar doprowadzić do licytacji komorniczej, ponieważ jej facet ma znajomego komornika, który sprzeda dom za jak najniższą cenę podstawionej osobie, która ta osoba odsprzeda ten dom mojej bratowej za tą samą cenę i w ten sposób puści swojego byłego w skarpetkach. Nie wiem czy istnieje granica szaleństwa, ale u niej zaczyna startować w kosmos.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka