Dodaj do ulubionych

Pytanie mam!

07.08.24, 10:43
W wątku cottonrose o surowej ocenie zapytałam co to pieczonki. I zaraz jakiś nowy nick (raczej nowy z odzysku) postanowił mnie oświecić, że jest google i chyba jestem niepełnosprytna, że nie mogę sobie wyguglać.

Odpowiedzi udzieliłam tam, ale popełnię sobie nowy wątek (trochę kopiując z siebie).

Nie jestem niepełnosprytna tylko tak zagajam rozmowę. Zadam pytanie, ktoś może odpowiedzieć i jakoś leci. Jak widać, tamta gałązka rozwinęła się w rozmowę o kulinariach i regionalnych potrawach. (Naprawdę byłam w biegu i dopiero teraz do tego wracam.) Ale do tego ktoś musiał być tym pierwszym, który spyta: a co to pieczonka?

Tymczasem w Polsce zadawanie pytań świadczy o głupocie - to się bierze jeszcze z edukacji. Dzieci w szkołach, a potem dorośli - wszyscy boją się zadawać pytań, bo zostaną potraktowani jak głupki.

I teraz pytanie do ematek: jak właściwie jest z tym zadawaniem pytań w Polsce? No, specyficznie w Polsce, ale można opisać jak jest u was, emigrantki, tylko przypomnijcie gdzie jest to u was. Coś się zmieniło od czasów szkolnych? Taka postawa - traktowanie pytających jak głupich - dominuje w pokoleniu 40++++, a u młodszych jest jakby lepiej czy niekoniecznie?
Obserwuj wątek
    • grruu2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:47
      Mnie tu niektóre bardzo nie lubią za zadawanie pytań więc to chyba wkurza smile A lubię pytać i pytam zawodowo.
      • chloe30 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:54
        grruu2.0 napisała:

> ) A
        > lubię pytać i pytam zawodowo.

Gruu, czy masz pocztę gazetową albo inna na którą można do ciebie napisać w sprawach niezwiązanych z forum?
        • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:13
          Ktore sprawy sa niezwiazane z forum?suspicious
          • chloe30 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:22
            Kurde, może to jakoś źle zabrzmiało 🤔🤔
            Jakby co - w sprawie zawodowej 😊
            • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:25
              Co ty🙂 zarty sobie robie, w temacie watku, no i na forum juz bylo nawet planowane ukrywanie zwlok, wiec😜
        • grruu2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 20:40
          Napisz do mnie na gazetowa
    • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:49
      Jestem 40 minus big_grin ale uważam że wklepanie jednego słowa w google jest szybsze i skuteczniejsze niż zadawanie pytania i czekanie na odpowiedź.

Natomiast za wyraz skrajnego idiotyzmu uważam zadawanie pytania "a kto to jest?" pod artykułami o znanych osobach.
      Chcesz wiedzieć, to odpowiedź masz w tym artykule. Nie chcesz - po co pytasz?
      Chcesz pokazać jaki to jesteś ponad to bo nie znasz bohatera artykułu - nie jesteś ponad to, jesteś bucem. big_grin
      • malia Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:57
        Może i Google szybsze, ale czesem zadaje się pytanie żeby sobie luźno pogadać na dany temat. Takie zagajenie rozmowy.
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:59
        To zależy kiedy zamierzasz czytać odpowiedź. Byłam na wylocie, ale "niech tam, zdanie skrobnę".

Czasem ktoś zapomni linka. Czasem link nie działa. Czasem nie rozpoznajesz człowieka. Propagnozja vs. chirurgia estetyczna i filtry.

A z ostatnim zdaniem nie ma co dyskutować. Lubisz surowo oceniać, to sobie tak oceniasz. 30+ to trudno okres w życiu. Walka o wszystko.
        • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:05
          Nie wiem o jakim linku piszesz, ja pisałam o komentarzach pod artykułami.
        • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:06
          30+ to trudno okres w życiu. Walka o wszystko.

Z ciekawości - o co przykładowo?
          • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:12
            Kariera+rodzina. Byle do 40.

Ale niektórzy są ponad to!
            • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:18
              Ale niektórzy są ponad to!

To prawda, bardzo mnie to cieszy.
              • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:19
                Żeby tak jeszcze tę radość było widać na forum.
                • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:46
                  😀
          • szare_kolory Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:13
            35wcieniu napisał(a):

> 30+ to trudno okres w życiu. Walka o wszystko.
            >

> Z ciekawości - o co przykładowo?

"[...] uważam że wklepanie jednego słowa w google jest szybsze i skuteczniejsze niż zadawanie pytania i czekanie na odpowiedź."

Po co zadawać pytania, jest google 🙃
            • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:18
              big_grin
      • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:05
        Google może i szybsze, ale czasem liczy się też kontekst wypowiedzi i zwykłe co autor miał na myśli. Zwłaszcza w przypadku potraw regionalnych może być duży rozstrzał właściwych odpowiedzi.
        • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:12
          W tamtym wątku ktoś wyguglał makijażystkę.
          • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:14
            A rzeczywiście jest taka pani.
            Poza tym i tak siedzimy i stukamy na forum, więc co za problem komuś odpowiedzieć?
            • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:43
              A pozniej stukamy o tym dlaczego nie odpowiadamy😂
              Mnie sie to podoba na forum
      • ju8 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:48
        Dlaczego uważasz, że to skrajny idiotyzm? Czy jak rozmawiasz z kimś face to face to nie zadajesz pytań jak czegoś nie wiesz/kogoś o kim rozmowa nie znasz?
        • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:55
          Przecież napisałam że mówię o komentarzach pod artykułami o danej osobie, w których jest napisane kim jest.
          • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:34
            35wcieniu napisał(a):

> Przecież napisałam że mówię o komentarzach pod artykułami o danej osobie, w któ
            > rych jest napisane kim jest.
            >

Nie zawsze jest napisane kto to jest albo na tyle lakonicznie, że i tak dalej nie wiesz o co chodzi.
            Przykładowo ostatnio głośno jest o zębach Wersow, klikając w artykuł dowiesz się, że internauci krytykują nowy wygląd pani W ale już niekoniecznie to czym się pani W wsławiła.
            • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:36
              Świetne zacytowałas. Widzisz co tam napisałam?
      • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:58
        Moze i tak ale np moj watek z pajakiem z zeszlego roku ujawnil forumke/ka, ktora ma kopalnie wiedzy o pajakach i google by mi tylko rzeklo ,ze to katnik a watek wyewoluowal w ciekawy mini wyklad o pajeczych braciach mniejszychsmile
        • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:11
          Pamietam to, bardzo ladnie wyszlo
          • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:14
            Super jest ta osoba , go-jab , bodajze!
      • tania.dorada Re: Pytanie mam! 07.08.24, 14:58
        35wcieniu napisał(a):

> Jestem 40 minus big_grin ale uważam że wklepanie jednego słowa w google jest szybsze
        > i skuteczniejsze niż zadawanie pytania i czekanie na odpowiedź.

Wklepanie szybsze, odsianie miliona linków sponsorowanych niekoniecznie. To zależy od tematu oczywiście.
      • kocynder Re: Pytanie mam! 07.08.24, 18:44
        A swoją drogą w jakimś wątku o szmatach któraś wkleiła zdjęcia celebrytki. No i, oczywiście, zero informacji KTO to. Ja celebrytów nie rozróżniam i całkiem serio lotto mi, czy na zdjeciu to Ola Kwaśniewska czy Kasia Cichopek. Ale padły oburzone głosy, że jak mogę nie identyfikować tej akurat. No, mogę. I nic mnie z tego powodu nie boli.
        Ale lepiej byłoby zamieszczając fotkę podać też dane celebrytki. smile
    • niii Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:50
      Od zawsze zadaję mnóstwo pytań i mam gdzieś to, co ktoś sądzi o pytaniu.
      Kto pyta, nie błądzi o zdobywa informacje.
      • dekoderka Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:57
        Dlaczego nie odpowiadasz na pytania zadane ci w wątku malgosigosi?

niii napisała:

> Od zawsze zadaję mnóstwo pytań i mam gdzieś to, co ktoś sądzi o pytaniu.
        > Kto pyta, nie błądzi o zdobywa informacje.
        • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:00
          Ja mam prawo pytać, ludzie mają prawo nie odpowiadaćwink

Ale po co od razu obelgi (odnoszę się do wątku, w którym brałam udział)?
        • miaumia Re: Pytanie mam! 07.08.24, 14:51
          Odpisałam - trzeba wpisać frazy ' gen Boga', a pytający musi też sam dochodzić.
          wink
    • sza.aliczek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:52
      Lubię gdy się mnie pytają. Wręcz mam problem, kiedy nikt o nic nie pyta. : ) - to tak bardziej zawodowo.
      A w ogóle to nawet najlichsza komunikacja jest lepsza od żadnej.

• melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:59
        Tak. Ja tez lubie mowic 'nie wiem' i wole to niz 'szycie na sile'.
    • autentyczka Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:52
      Dokładnie- z edukacji.
      Z chęci oceniania non stop.
      Z ukrytego poczucia niższości które jest przykrywane poczuciem wyższości.
      Potem okazuje się w robocie że ktoś przez tydzień czy co źle coś robił, bo bał się zapytać. A co z innych krajów to debile co cały czas głupie pytania zadają🤦‍♀️
    • ga-ti Re: Pytanie mam! 07.08.24, 10:59
      Wątku nie kojarzę, bo jestem na wakacjach i czasu mam mniej 😉 ale zgadzam się z tezą. Ja nie lubię pytać, znaczy tak na żywo, a bo głupio, a bo sobie sama poczytam, poszukam odpowiedzi, a bo co będę ludziom głowę zawracać, a bo jeszcze głupio wyjdzie, ktoś sobie pomyśli... wiem, durne to, ale chyba właśnie odbija się to że pytają głupi, bo mądrzy wiedzą. Staram się z tym walczyć i dzieci uczę, żeby pytały, rozmawiały, dopytały, wyjaśniły.
      Świetny w tym jest mój mąż, zawsze, wszędzie i każdego dopyta, zapyta, bez jakichkolwiek obiekcji. Czasem mnie tym wkurza, ale podziwiam. I sporo mi to ułatwia, bo on spyta i ja już nie muszę 😄
      • malia Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:04
        To u mnie odwrotnie, ja mogę zapytać każdego o wszystko, a mój mąż nie. I korzysta na tym. Sa sytuacje ze sam otworzy telefon i godzinę będzie szukał odpowiedzi a zapytanie żywej osoby zajmuję minutę
    • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:00
      danaide2.0 napisała:

> Tymczasem w Polsce zadawanie pytań świadczy o głupocie.

Rzadko. Częściej świadczy o zatrważającym lenistwie i skłonności do niepowstrzymanej potrzeby zawracania ludziom dudy każdą pierdołą.
      • alexis1121 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:03
        Tak! Mam taką ciocię, uparcie proszę ją żeby skorzystała w wyszukiwarki. W końcu się obraziła, uff.
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:07
        Dziwna teza, zwłaszcza na forum dyskusyjnym.

Cóż, jednak odebraliśmy taką edukację w erze przedinternetowej. Google - to dopiero lenistwo! Czemu nie sięgniemy po encyklopedię?! Najlepiej tematyczną, na pewno w jakiejś bibliotece się uchowała.
        • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:12
          danaide2.0 napisała:

> Czemu nie sięgniemy po encyklopedię?!

Dlatego, że jednym z objawów inteligencji jest zdolność adaptacji do zmiennych warunków, a co za tym idzie, również optymalizacja narzędzi, z których się korzysta.
          • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:14
            Forum jest zmiennym warunkiem dla google czy google zmiennym warunkiem dla forum?

I które narzędzie w tym wypadku jest bardziej optymalne, dla kogo optymalne i dlaczego?
            • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:49
              danaide2.0 napisała:

> Forum jest zmiennym warunkiem dla google czy google zmiennym warunkiem dla foru
              > m?

Zmienna - zmieniająca się, nie zmienna matematyczna.

> I które narzędzie w tym wypadku jest bardziej optymalne, dla kogo optymalne i d
              > laczego?

No więc dla przykładu mamy w robocie system, który pokazuje nam, kto jest na urlopie, kto na HO, kto w delegacji etc. Wystarczy kliknąć i sprawdzić. I codziennie jest ktoś, kto wchodzi i pyta "czy X dzisiaj pracuje?". Dla tego ktosia optymalne jest pytanie ludzi (bo: 1. być może ktoś pamięta; 2. być może ktoś się zlituje, kliknie i powie; 3. a tak se chciał zagaić), a dla pozostałych optymalne byłoby, gdyby ów ktoś sam se kliknął, sprawdził i nie zawracał dudy.
              • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:05
                Moja pytanie rozpisałaś na przykład? Jak miło. Oczywiście jeden pyta, a reszta, en bloc, woli, by nie zawracać dudy... A gdzie reszta, której nie było w tym pokoju (chyba, że wszyscy tak siedzą na kupie), która była w toalecie, kuchni, delegacji, u szefa, spóźniona, na HO, na zwolnieniu, na wakacjach, nie dosłyszała i której zupełnie nie przeszkadza, że ktoś zadał optymalne dla niego pytanie?

To, że dla ciebie coś nie jest optymalne nie oznacza, że wszystkim to przeszkadza. Skoro ktoś spytał to znaczy, że dla niego było optymalne. Kar za to nie ma, bo rozumiem, że system ma ułatwić planowanie urlopów i zastępstw, ale nie wyrywa ludziom języków za zadanie pytania?
                • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:14
                  danaide2.0 napisała:

> Moja pytanie rozpisałaś na przykład?

Co?

> Skoro ktoś spytał to znaczy, że dla niego było optymalne.

Brawo, zrozumiałaś odpowiedź.

> bo rozumiem, że system ma ułatwić planowanie urlopów i zastępstw

System ma być źródłem informacji o dostępności pracowników. Do planowania mamy inną ścieżkę.
                  • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:17
                    Super, ciekawe jakie ematka ma systemy do pytania o pieczonki i czy poleci mi po premii, bo nie zaguglałam.
                    • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:23
                      A watki typu 'wasze polecajki kosmetyczne/ksiazkowe/serialowe'? Co za problem wyguglac 'best lipsticks /books/tv shows 2024'. Moze w ogole przestanmy sie ze soba komunikowac, pytac, wymieniac doswiadczenia. Po uj skoro jest google (inna kwestia, ze google nie jest nieomylne i np moja znajoma po wyguglaniu wynikow corki prawie zeszla na zawal a po konsultacji z pediatra wyszlo,ze dziecko zdrowe ale przeszlo jakas infekcje, ktora zostawila slab w badaniach).
                      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:29
                        Best? Opłacone i ustawione do wyświetlania na górze pod hasłem "best"?

Ja tylko przypominam, że przed erą google były sporządzane listy wartościowych stron internetowych; można było nawet kupić sobie książeczki z ich adresami wink
                      • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:44
                        melisananosferatu napisała:

> A watki typu 'wasze polecajki kosmetyczne/ksiazkowe/serialowe'? Co za problem w
                        > yguglac 'best lipsticks /books/tv shows 2024'.

Nie myl pytania o opinie z pytaniami o fakty ani źródeł informacji z reklamami.
                        • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:51
                          Jednakowoz mechanizm jest ten sam: po co pytac skoro jest google? Rozumiem,ze nie lubisz kontaktow miedzyludzkich (pytanie; po co w takim razie forum) ale wystarczy zmierzyc pytajacego pogardliwym wzrokiem a w przypadku forum zignorowac. Zajmuje to tyle samo cennych nanosekund, co odpowiedzenie/odpisanie na pytanie.
                          • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:22

> Jednakowoz mechanizm jest ten sam: po co pytac skoro jest google?

Jest całkowicie inny.

Rozumiem,ze n
                            > ie lubisz kontaktow miedzyludzkich

Dla mnie kontakty międzyludzkie to jednak coś wiecej niż zawracanie komuś dudy, ale rozumiem, że ludzie są różni.
                            • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:38
                              Jesli dla ciebie zadanie pytania to zawracanie dudy to mam nadzieje, ze nie pracujesz w urzedzie, szkole czy gdziekolwiek, gdzie udzielenie informacji jest czescia profesji. No i musisz byc super mila osoba na codzien.
                • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:19
                  Kar za to nie ma

Czasami są, pracowałam kiedyś z takim typem jak ten wyżej opisany, co to nigdy nie umiał sam sprawdzić i wiecznie zatruwał życie pytaniami.
                  W końcu wyleciał. Ale widocznie dla niego to było optymalne.
                  • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:24
                    Słowo klucz: pracowałam.

Może wypadałoby zacząć dyskusję od wskazania, że są miejsca, w których pytania mogą padać swobodnie i takie, w których niekoniecznie.

I czy mogą na forum, czy jednak koniecznie trzeba guglać a nie guglających potraktować stosownym komentarzem?
              • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:09
                jakis.login napisała:

> No więc dla przykładu mamy w robocie system, który pokazuje nam, kto jest na ur
                > lopie, kto na HO, kto w delegacji etc. Wystarczy kliknąć i sprawdzić. I codzien
                > nie jest ktoś, kto wchodzi i pyta "czy X dzisiaj pracuje?". Dla tego ktosia opt
                > ymalne jest pytanie ludzi (bo: 1. być może ktoś pamięta; 2. być może ktoś się z
                > lituje, kliknie i powie; 3. a tak se chciał zagaić), a dla pozostałych optymaln
                > e byłoby, gdyby ów ktoś sam se kliknął, sprawdził i nie zawracał dudy.

Akurat w tym przykladzie jestem ta pozostala, nie znosze takiego zawracania dudy, ale wiekszosc ludzi to uwielbia🤷‍♀️
                • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:16
                  boogiecat napisała:

> Akurat w tym przykladzie jestem ta pozostala, nie znosze takiego zawracania dud
                  > y, ale wiekszosc ludzi to uwielbia🤷‍♀️

I to jest coś, czego od lat nie potrafię zrozumieć big_grin big_grin big_grin Nie dość, że informacja pozyskana z drugiej ręki, bez gwarancji prawdziwości, to jeszcze świadomie przerywa się ludziom pracę totalną pierdołą.
                  • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:21
                    Wydaje mi się jednak, że mylisz systemy walutowe. Nie wiem, ilu tam jest was na tej sali, ale mam wrażenie, że przez pryzmat pracy postrzegasz sytuację na forum dyskusyjnym. Nie weszłam do twojej sali pełnej zapracowanych ludzi z pytaniem: "Ej, a w kuchni coś leży, co to? Pieczonka? A co to pieczonka?".
                    • jakis.login Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:27
                      danaide2.0 napisała:

> Wydaje mi się jednak, że mylisz systemy walutowe.

Wydaje mi się, że zapytałaś, co to oznacza "optymalne".
                      Wydaje mi się również, że założyłaś wątek "jak to jest z zadawaniem pytań w Polsce". No więc jest różnie, w zależnosci od kontekstu, ale jeśli masz zamiar optymalnie międlić temat dalej, to enjoy, mnie zaraz wezwie system rejestracji w przychodni (czy mimo systemu już ktoś zapytał "kto z państwa ostatni"? Oczywiście).

• danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:35
                        Nie powiedziałaś że "u mnie w pracy". Ok.

Zawsze pytam u lekarza co i jak. Ostatnio przyszłam pierwsza, nie spytałam, bo kogo, nie zapukałam. Po mnie przyszło ileś osób, nikt nie spytał o nic. A po iluś minutach okazało się, że ja w ogóle czekam nie do swojego gabinetu (na recepcji podali mi numer gabinetu, w którym przyjmuje lekarz danej specjalizacji, tylko nie powiedzieli, że przyjmuje ich kilku w różnych gabinetach), a osoby po mnie czekają po nic, bo lekarz siedział cichutko jak mysz pod miotłą w środku.

Kto pyta nie błądzi, kto nie pyta, siedzi.
                      • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:37
                        (czy mimo systemu już ktoś zapytał "kto z państwa ostatni"? Oczywiście).

Zoptymalizował. big_grin
                  • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:26
                    A to jest caly osobny temat w dzialce manazma lub nawet niupablikmanazma.
    • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:02
      Danaide w ogóle się nie przejmuj i nie rozkminiaj, to żaden nowy nick tylko jakaś
      znana wredota w przebraniu.
      I nie uważam, że kiedykolwiek zadawanie pytań świadczyło o głupocie. Mamy nawet porzekadła - kto pyta nie błądzi oraz nie ma głupich pytań
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:08
        Nie przejmuję się, tylko dzielę się z forum troską czy jakoś tak. wink
    • alexis1121 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:02
      Szczerze? Takich ludzi odsyłam do googla. Sama wczoraj też sprawdzałam co to pieczonki, to trwa sekundę.
      • malia Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:07
        No ok, a na żywo jak jest? Siedzi spora grupa osób i luźno rozmawia, ktoś rzuca hasło " pieczonki" , pytasz się normalnie co to jest i przyznajesz się nigdy o tym nie słyszałaś, czy szybko nos w telefon i sprawdzasz?
        • malia Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:08
          Albo odwrotnie, ktoś ciebie pyta o użyte przez ciebie słowo, a ty na to- sprawdz sobie w google
        • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:09
          Nie, no na żywo, kiwasz głową: tak, tak, uhmmm, no tak, pieczonka... i modlisz się w duchu o zmianę tematu.
        • alexis1121 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:17
          Przecież mowa jest o wątku z wczoraj. Nie zapytałabym o coś takiego na forum, skorzystałabym z googla.
      • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:17
        alexis1121 napisał(a):

> Sama wczoraj też sprawdzałam co to pi
        > eczonki, to trwa sekundę.

Normalnie medal z ziemniaka się należy 🙄
        • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:39
          Ja mam w pierwszych wynikach:
          - wioska w Polsce
          - pieczonki w garnku
          - w piekarniku
          - na patelni
          - w kociolku

Jaka sekunda🙄🙄🙄

A jestem mistrzem google i pytan do IA
          • bananananas Re: Pytanie mam! 07.08.24, 17:38
            boogiecat napisała:

> Ja mam w pierwszych wynikach:
            > - wioska w Polsce
            > - pieczonki w garnku
            > - w piekarniku
            > - na patelni
            > - w kociolku
            >
            > Jaka sekunda🙄🙄🙄
            >
            > A jestem mistrzem google i pytan do IA

Widziałam dzisiaj zdjęcie góry lodowej opublikowane przez National Geographic, gdzie dopiero w komentarzach zostało napisane, że to nie żadne zdjęcie,t ylko wizja artystyczna. Góra wyglądała jak Maczuga w Ojcowie, przy czym tylko ok 10% wystawało z wody.
            Niedługo łatwiej będzie o dezinformację niż informację w tych googlach, a w tej sytuacji forum może dostarczyć wiedzy już przefiltrowanej i ułatwić szukanie.
    • steampunk1999 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:04
      Nie. Nie lubię takiego prokuratorskiego stylu rozmowy.
    • chococaffe Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:09
      Zadaje pytania na forum (nawet dzisiaj wątek założyłam, bo google nie pomogły)

Zadaje w życiu ( z wyjątkiem 1 lub 2 osób)

P.s. w szkole prawie nie zadawałam, ale nie że strachu. Albo temat w ogóle mnie nie interesowal albo marzyłam o odpowiedzi bardziej eksperckiej.
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:10
        W mojej bańce eksperci nie istnieli i dlatego to ja musiałam spytać czemu ta Litwa jest ojczyzną moją.
        • chococaffe Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:18
          W mojej bywali (mówię o kadrze nauczycielskiej), ale zdecydowana większość była przeciętna - jakoś mnie nie kusiły zadawanie pytań. A z dziedzin, które mnie nie interesowaly zostawiałam wszystko na ostatnią godzinę. Wróć, korekta - zadawałam pytania na lekcji języków obcych
    • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:10
      Kwestia kulturowa. Niestety wpajano nam (i może nadal tak jest?), że nie wolno zadawać « głupich » pytań bo co ludzie pomyślą. Przed innymi należy pokazać się z najlepszej strony i należy równać do tych mądrzejszych. Jeśli czego nie wiesz to twoja wina. Problem z takim podejściem, jest taki, że jeżeli dana osoba obawia się zadania « głupiego » pytania, to często i mądrego nie zada z obawy przed ośmieszeniem. Ja wolę amerykańskie podejście, czyli nie ma głupich pytań (a nawet jeśli są, to korzyści społeczne z zadawania głupich pytań przeważają).
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:17
        Na reddicie są takie pytania, że wstyd pytać. Wiedza z naszej podstawówki!
        A jednak jedni ludzie pytają, a inni, bez oceniania, odpowiadają.

Kulturowa i chyba jednak pokoleniowa.
      • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:29
        Z mojego doswiadczenia we Francji jest troszke podobnie, mimo backgroundu filodebat wpajanego od liceum.

Ja jednak uparcie cale zycie zadaje wszystkim pytania i wogole zagaduje, bede ta znienawidzona ciotka Alexis niedlugo.
        Niedawno uslyszalam nawet w kontekscie zawodowym, ze lepiej udawac ze sie zrozumialo i sie doinformowac po fakcie, ze pytania destabilizuja rozmowce bo wyglada to jakby jego slowa nie byly jasne. No i ja te robote chce opuscic.

A prywatnie, to najczesciej pytam w restauracjach, czy to z cukrem, czy to z borowka amerykanska czy z tom naszom prawdziwom i dzikom😜, czy modzajto na syropie, no niestety tak mam ale zawsze jestem PRZE-mila;
        kelnerzy jednak zawsze staraja sie odpowiedziec, dopytac w kuchni, ale sa czasami troszke zaklopotani😬
        ostatnio to juz powiedzialam "moim" nastolatkom zeby za mnie zapytaly, no w ich niewinnych ustach to lepiej przejdzie
        • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:33
          Aha ostatnio przyszedl do nas, na wakacjach😂, swiadek Jehowy i Bugikocur mnie zawolal, zebym go splawila w sensie ze swiadek sam wymieknie.
          Takze moze sie ta pytajnosc w zyciu przydac
          • chococaffe Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:46
            To jest jedna z przyczyn, dla których nie przyjmuje księdza po kolędzie big_grin Z litości nad nim
          • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:26
            Ja do rozmów z Świadkami Jehowy i Mormonami deleguję mojego męża. Od razu wymiękają. Ja jestem za słaba w te klocki, zawsze mi szkoda takich akwizytorów idei i uważam, żeby nie urazić ich uczuć, a to błąd.
            • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:40
              Mormonow jeszcze nie spotkalam!

Akwizytor idei- dobrze ujete, poetycko. Rozumiem w jakim sensie ci ich zal i uwazam, ze dobrze robisz nie urazajac celowo. Co do reszty- wierze w bodylanguedz w komunikacji.
              • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:56
                Ja z mormonami, a raczej w mormońskim miasteczku spędziłam kiedyś wakacje (praca studencka), ciekawe doświadczenie, choć wtedy mnie nie próbowali szczególnie nawracać. Natomiast 10 lat lat później będąc na wakacjach w USA odwiedziłam świątynię LDS w Salt Lake City i wyraziłam chęć dostania Księgi Mormona, która miała przyjść pocztą czy jakoś tak. No więc kilka miesięcy później do drzwi w Polsce zapukali do nas misjonarze z Księgą Mormonasmile Nie pamietam, czy zostawili nam egzemplarz ale podejrzewam, że nie, zważywszy, że rozmawiał z nimi mój mąż...
                • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:01
                  Mormonów widywałam chyba sporo na ulicach (nie stali, raczej gdzieś zdążali) w latach 90. Myślałam, że to jacyś przedstawiciele handlowi (co potwierdza się w tej rozmowie).
                • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:15
                  Czy jakos tak😀
                  Historie o pracy studenckiej w tej wiosce pamietam, ale to drugie jest inaczej odlotowe.
        • chococaffe Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:40
          Przypomniała mi się jeszcze jedna sytuacja kiedy nie chce/boję się zadawać pytania. Kiedy czegoś nie przeczytałam przed spotkaniem albo na dłuższą chwilę się wyłączyłam i nie chce wyskakiwać z pytaniem, na które ktoś właśnie odpowiedział.
          • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:50
            Tutaj zawodowo tez milkne no bo jednak (lecz czy slusznie?), ale prywatnie to juz nie.
            • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:55
              O rany, przypomniało mi się jak zawodowo, przy pierwszej, nadarzającej się okazji zadałam pytanie i od razu reakcja w stylu: o, będzie problem.
              Tak się zawala karierę. Nie spieprzając z takich miejsc, gdy jeszcze można.
        • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:28
          >Niedawno uslyszalam nawet w kontekscie zawodowym, ze lepiej udawac ze sie zrozumialo i sie >doinformowac po fakcie, ze pytania destabilizuja rozmowce bo wyglada to jakby jego slowa nie byly jasne. >No i ja te robote chce opuscic.

To nie brzmi fajnie sad Ten (już nie tak) nowy szef? Argument o pytaniach destabilizujących rozmówcę brzmi jak gaslighting.
          • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:31
            Tak to ten szef, taki inteligentny i pasjonujacy. Chyba ma cos z psychopaty.
            • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:45
              Niedobrze sad. Ja mam niestety wewnętrzny radar na psychopatów i narcyzów, i pamietam, że coś mi zazgrzytało, kiedy o nim pisałaś (rok temu?). Sama byłam kiedyś ofiarą - ten jeden jedyny raz, kiedy zignorowałam intuicję.
              • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:50
                A widzisz. A z jakiego powodu zignorowalas intuicje?

Ja zignorowalam celowo wrecz ostrzezenia innych, uznalam ze cos z tego wyciagne i powiedzmy, ze rzeczywiscie sporo wyciagam ale w dobrym i zlym sensie.
                • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:58
                  Zignorowałam bo to była świetna okazja zawodowo i chciałam do sprawy podejść racjonalnie.
                  • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:10
                    Same here.

Zawodowo mozna przezyc, za to tego typu osobowosci w zwiazkach milosnych to musi byc kompletna destrukcja, dopiero teraz to konkretnie widze mimo tysiaca watkow na forum pt moj facet to psychol.
      • homohominilupus Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:29
        Taje, offtopowo. Odpisałam 👋
        • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:20
          Ja też!
      • evening.vibes Re: Pytanie mam! 07.08.24, 16:03
        taje napisała:
        > Kwestia kulturowa. Niestety wpajano nam (i może nadal tak jest?), że nie wolno
        > zadawać « głupich » pytań bo co ludzie pomyślą.
        (...)
        > Ja wolę amerykańskie podejście, czyli nie ma głupich pytań (a
        > nawet jeśli są, to korzyści społeczne z zadawania głupich pytań przeważają).

Nie na się ukryć, że Amerykanie nie mają na świecie opinii inteligentnych 🤣
        • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 18:17
          A jednak są skuteczni. Myślę, że edukacja w duchu pewności siebie i nie ma głupich pytań (a co za tym idzie szacunek kadry nauczycielskiej do uczniów zadających nawet głupie pytania) trochę się do tego przyczynia.
          • evening.vibes Re: Pytanie mam! 07.08.24, 18:41
            taje napisała:
            > A jednak są skuteczni.

Ale że ci którzy pytają o rzeczy, które można sprawdzić w 5 sekund w Googlu?

Swoją drogą - często na takie pytania padają błędne odpowiedzi tongue_out
    • berdebul Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:28
      To jeszcze od banki zależy. W naukowej pytania są ok, niezależnie od wieku. I niezależnie od kraju. Jeżeli pytasz, to znaczy że chcesz zrozumieć.
    • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:28
      Zawsze w takich wątkach ciepło myślę o tym wpisie:

forum.gazeta.pl/forum/w,567,177280192,177280192,Garnek_po_budyniu_jak_szybko_umyc.html?p=177280911

big_grin big_grin
      • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:36
        Ja czytam forum aby nie musiec zadawac tych pytan🙄
        • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:44
          To ja jeszcze a propos gugla. Czasem chcesz coś sprawdzić. Np. ile coś wytrzyma w takiej lodówce i można bez obawy zjeść. Więc guglam. I pierwsze pięć artykułów jest przepisanych jedne z drugiego, w każdym razie z jakiegoś tekstu źródłowego, te same potrawy (mojej brak), te same terminy, a w połowie jest info o tej rodzinie, która podała dzieciom makaron i część zjadła, a część nie zjadła i część umarła więc guglasz tę rodzinę i ten makaron i znajdujesz, że owszem, była taka sytuacja, ale makaron był w sałatce, czyli na zimno i nie np. odsmażony w międzyczasie, a do tego w lodówce było 14 stopni.

Więc teraz potrawę z makaronem do odsmażenia mam na góra 3 dni, w lodówce 4 stopnie, ale dalej nie wiem co z tą potrawą wyjściową. Ale guglałam? Guglałam.

Na pewno źle guglałam...
          Żle pytać, źle guglać, jak zyć?
          • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:04
            Czas umierac😩

Nawet gdybym byla bardzo bogata i mogla ten makaron wyrzucic, to i tak przeszkadzaloby mi ze sie nie dowiedzialam😘
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:37
        Może przy okazji poprawię sobie nim nastrój. Teraz mam dobry.
    • elinborg Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:43
      Nie przejmuj się tak. To tylko ktoś, kto lubi się poczepiać dla przyjemności. Olej.
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:45
        Ale ja się nie przejmuję. Ten wątek to taki trochę facepalm ze szczyptą antropologii/socjologii. Albo na odwrót.
    • angela_z_wesela Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:44
      >Tymczasem w Polsce zadawanie pytań świadczy o głupocie -

zadawanie głupich pytań świadczy o głupocie. to nie był regionalizm z jednego przysiółka jednej wsi, to było do wyguglania w sekundę
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:53
        Gugla się sekundę.
        Czyta dłużej.
        Mogłam nie mieć 15 sekund?
        Mogłam.
        Mogłam chcieć zagaić i nie kontynuować do razu?
        Mogłam.
      • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:01
        No to powiedzmy, ze ktos zadajacy glupie pytania jest glupi.

Uwaga, pytanie:
        Jak swiadczy ublizanie mu o ublizajacych w tym kontekscie?
      • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:15
        Taaa, komus wyszla M.Pieczonka od makijazy. To nie byl krupnik czy rosol. Ja wiem co to jest tylko dlatego, ze mam rodzine na Slasku.
      • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:38
        Kolejna do medalu z ziemniaka🏅
        • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:40
          W tym wątku rozdajemy medale z pieczonek!
          • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:42
            Ale co to jest tak po prawdzie ta pieczonka?
            • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:50
              Czy pieczonka ma szansę stać się nową doradą? 😳
              • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:53
                Raczej nie, to w ogóle nie była pieczonka.
              • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:56
                Co najwyżej w kontekście: po co pytasz, gugla ci zabrali? Nie wiem tylko, jak miałaby brzmieć ta uwaga. "Kolejna, która musi pytać, co to pieczonka!" "A wiesz, co to pieczonka?"?
                • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:56
                  "Nie ma głupich pieczonek..."
                  • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:01
                    Albo jak za dużo pytasz - "ale z ciebie pieczonka dzisiaj"
              • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:14
                Pieczonka jako symbol niewiedzy! Zamiast 'fizyka jadrowa jest moja pieta achillesowa' bedziemy pisac,ze 'pieczonka'smile
                • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:20
                  Pieczonki wszystkich narodów łączmy się 🙂
                  • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:24
                    Pieczonka jest, niestety, o ludzkiej glupocie😔
              • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 14:42
                borsuczyca.klusek napisała:

> Czy pieczonka ma szansę stać się nową doradą? 😳

Na forumowe spotkanie na obiad bedzie dorada z pieczonka!
                • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:33
                  boogiecat napisała:

> borsuczyca.klusek napisała:
                  >
                  > > Czy pieczonka ma szansę stać się nową doradą? 😳
                  >
                  > Na forumowe spotkanie na obiad bedzie dorada z pieczonka!

A na deser dżem morelowy 😄
                  • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:37
                    Nie jestem na biezaco w kwesti dzemu🤔

Normalnie to bym powoedziala, ze jagielnik. Ewentualnie kraftowe konfiturki Nikosia.
                    • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:38
                      A zaraz i tak ktos przyjdzie i powie, ze deser robi Daniela🙄😀
                      • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 16:26
                        O! Moglaby! No i jestem przez was glodna a obiad za 30 minut (ziemniaczki sie pieka ze skrzydelkami a deseru nie mam).
            • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:52
              A tu co ematki ustaliły?
              forum.gazeta.pl/forum/w,567,177968500,177968500,Surowa_ocena_ematki_mile_widziana.html
              Bo wiem, że już guglałaś, więc możesz teraz wejść na kolejny poziom gry - narade ematek.
          • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:59
            Zjadlabym!
        • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:41
          A mnie dopadla nostalgia i zaczelam sobie wyobrazac co by tu powiedziala wczesna Berga😀
    • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 11:57
      Nie przejmuj sie. To tylko ematka. Ja lubie Pytac, lubie dowiadywac sie nowych rzeczy i fajnie ludzie nie maja problemu z odpowiedzia. Pamietam jak pracowalam w Ire jako kelnerka i w pierwszym tygodniu pan poprosil o kawe i scone a ja nie wiedzialam co to ta scone (rodzaj buleczki podawanej zazwyczaj z bita smietana i z dzemem, moze byc z rodzynkami lub bez) i poszlam do kuchni z zamowieniem i dziewczyny (Polki) pokazaly i wytlumaczyly bez zbednych ceregieli. Na weselu zapytalam 14 letniego syna kuzynki czego teraz slucha mlodziez (bo nie rozpoznalam Young Leosi a Olivka Brazil to ponic obciach) i tez mi wyjasnil (choc, przyznam, nie pamietam) 'niech ciocia obczai...'smile
    • ju8 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:03
      A mnie okrutnie wkurzają takie glupie odpowiedzi typu: sprawdz sobie w Google. Nie chcesz odpowiedzieć to lepiej nic nie pisz.
      Nie ma glupich pytań. Nie ma osoby, która jest wszystkowiedzącą, od tego jest komunikacja aby zadawać pytania szczególnie na forum czy grupie dyskusyjnej.

Ja nie mam z tym problemu. A moje dziecko, kiedy raz odważyło się zadać pytanie, wygrało, póki co, bardzo fajne życie. Gdyby wtedy stchórzyła pewnie nie byłaby w tym miejscu co dzisiaj. Kiedy zapraszano ja na prelekcje do szkół czy inne eventy to zawsze mówila: nie bójcie się pytać.
      Na szczęście nie trafiła na mądralinskiego od głupiej porady: wstukaj w Google
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:15
        Mnie się przypomina, że swego czasu było na gazecie fajne forum o książkach dziecięcych i młodzieżowych. I pomimo, że były tam super listy lektur z określonej tematyki czy na określony wiek to często ktoś zadawał pytanie o konkretne pozycje czy pod określone potrzeby. I był odsyłany do wyszukiwarki gazety lub tych list przez moderację.

To forum praktycznie już padło, jak większość na gazecie. Choć rozczulił mnie najnowszy wątek: ktoś w 2024 udzielił odpowiedzi na pytanie z 2008 roku. Emama żyje głównie dzięki temu, że nadal ktoś pyta, a ktoś odpowiada.
        • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:17
          Mnie zastanawia tez, ze jeczacy 'a moglas sprawdzic w google' poswiecaja swe cenne 10 sekund na napisanie tego zamiast zignorowac.
          • ju8 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 14:54

> Mnie zastanawia tez, ze jeczacy 'a moglas sprawdzic w google' poswiecaja swe ce
            > nne 10 sekund na napisanie tego zamiast zignorowac.

Mnie tez to zadziwia. Czy to wynika z potrzeby dowartościowania się? Bo chyba nie troski o poszerzenie wiedzy pytajki?
            • borsuczyca.klusek Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:34
              ju8 napisała:

> Mnie tez to zadziwia. Czy to wynika z potrzeby dowartościowania się? Bo chyba n
              > ie troski o poszerzenie wiedzy pytajki?
              >

Pieczonki 🙄
          • evening.vibes Re: Pytanie mam! 07.08.24, 16:09
            > Mnie zastanawia tez, ze jeczacy 'a moglas sprawdzic w google' poswiecaja swe ce
            > nne 10 sekund na napisanie tego zamiast zignorowac.

Zapewne mają nadzieję, że pytający weźmie sobie radę do serca i zastosuje nie zaśmiecając forum/grupy kolejnymi tego typu problemami.

PS. Dla pytających na grupach podróżniczych 'czy taka i taka walizka przejdzie jako podręczny w linii xyz' jest osobny krąg w piekle tongue_out
    • alpepe Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:24
      No i teraz jesteś superobrażalska, że aż założyłaś o tym wątek, że ktoś się przypieprzył? O tempora, o mores!
      • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:30
        Bo kiedys to nie bylo obrazalskich😂

Juz abstrahujac od tego, ze obrazalski nie zaklada watku, tylko idzie sie dasac do kata😜
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:39
        Ja naprawdę w takich okolicznościach mam ochotę pisać: każdy widzi świat na swoje podobieństwo.

Poczekam jeszcze trochę aż w końcu będę mogła iść na ten uniwersytet trzeciego wieku i w spokoju pozadaję te wszystkie pytania...

Ludzie pytają z urazy?! Myślałam, że z ciekawości...
        • 35wcieniu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:46
          Nie sprawdzają wieku, każdy może wejść.
          Nie służy on do zadawania pytań ale próbować warto xD
        • alpepe Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:29
          Oj, kulka w płot, ale możesz próbować mi udowodnić, że założyłam kiedyś wątek pod tytułem: Oskarżam (pardon my french), bo ktoś gdzieś mi w którymś wątku powiedział, żem głupia. Feel free.
    • kachaa17 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 12:38
      Nie uważam za głupie zadanie pytania: co to są pieczonki. Jasne, że można sobie sprawdzić to w Google ale dla mnie naturalne jest, że się pyta autora o to i właśnie potem toczy się dyskusja.
      U mnie w pracy natomiast lepiej o nic nie pytać niestety sad
    • chococaffe Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:49
      Off top, do rzeczonego wątku nawet zajrzałam. Pieczonka, cokolwiek to jest, to nic przy całej historii, w ogóle nie zrozumiałam o co chodzi
      • taje Re: Pytanie mam! 07.08.24, 13:53
        Ja też nigdy wcześniej nie słyszałam o pieczonkach.
        • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 14:40
          Ja tez nie, ale dzisiaj wyguglalam i pokazalam mlodej, ktora uznala ze musimy koniecznie to zjesc (ale ona ma freudowski biais polskiej kuchni)
          • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:20
            Z tego, co pamietam (jadlam mlodym pacholeciem bedac) jest naprawde dobre. Tylko trzeba miec duzy gar zeliwny i najlepiej smakuje na dzialce. Mozliwe, ze sie myle z ta dzialka (w sensie: pieczone na ognisku) I mozna odtworzyc w domu.
            • boogiecat Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:28
              Wierze, ze najlepiej smakuje na dzialce i to polskiej😉
    • imponderabilia20 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 15:30
      Dla mnie zadawanie pytań czy bardziej dopytywanie to jest też sposób na okazanie zainteresowania rozmówcą. Oczywiście mowa o prawdziwym życiu ...
    • evening.vibes Re: Pytanie mam! 07.08.24, 16:06
      Gorsze od pytań, na które można znaleźć odpowiedź w 5 sekund w Googlu są pytania z tezą, jak twoje, sugerujące, że ocenianie ludzi po głupich pytaniach jest typowo polskie i wynika z jakichś kompleksów.
      • danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 18:50
        Nie z kompleksów a edukacji. Uprasza się o niemylenie kompleksów z lękami i o nieprzeinaczanie tezy.

Teza jak teza, przecież można obalić.
        • evening.vibes Re: Pytanie mam! 07.08.24, 18:53
          danaide2.0 napisała:
          > nieprzeinaczanie tezy.

Tak czy inaczej - teza jest 'ja cacy oni beeeee' tongue_out

• danaide2.0 Re: Pytanie mam! 07.08.24, 23:09
            Jakbyś raczyła doczytać wątek, to byś wiedziała, że dla niektórych jest dokładnie na odwrót. Pytający są beeee. a milczący cacy. Zarówno grupa pytających jak i milczących są otwarte, do ciebie należy wybór czy będziesz cacy czy beeee i dla kogo.
            Najgorsi beeee to czepialscy, tu chyba wszyscy są zgodni, że czepialscy nie będą cacy.
            • evening.vibes Re: Pytanie mam! 08.08.24, 09:40
              danaide2.0 napisała:
              > Jakbyś raczyła doczytać wątek, to byś wiedziała, że dla niektórych jest dokładn
              > ie na odwrót. Pytający są beeee. a milczący cacy.

Nie. Dla niektórych cacy jest ten, który włoży odrobineczkę wysiłkui używając googla a nie zaśmieca dyskusję.

Fascynujące jest ile ludzi nie odróżnia rodzajów pytań.
    • kocynder Re: Pytanie mam! 07.08.24, 18:24
      Rany boskie, jak mnie wkoorwia to "znajdź se w necie" jako odpowiedź na konkretne pytanie... "Jakie macie patenty, żeby usmażyć mrożonego morszczuka? - Znajdź se w Google jest tego pełno!". "Co znaczy IMHO? - Sprawdź se w Google!"...
      • miaumia Re: Pytanie mam! 07.08.24, 21:21
        A mnie drażni 'podaj źródło' wink
        • melisananosferatu Re: Pytanie mam! 07.08.24, 23:37
          Jesli ktos pisze klamstwa i oszczerstwa to tak wlasnie bywa.
          • jofin Re: Pytanie mam! 08.08.24, 00:35
            Fajna dyskusja, milo sie Was czyta.
            Do watku o pieczonce tez zajrzalam i w duchu podziekowalam tej osobie, ktora odwazyla sie zadac pytanie, co to te pieczonki. Choc z googla korzystam dosyc czesto to nawet nie przyszlo mid o glowy by to googlowac, Jest dyskusja, i normalne w dyskusji jest by zadawac pytania, jezeli cos nie jest jasne i klarowane.

A skoro mowa o googlach i wyszukiwarkach i innych zrodlach informacji. Moze warto wziac pod uwage, ze ematka rowniez jest bardzo cenna , szybko reagujaca i jakze kreatywana wyszukiwarka . Pytasz o pieczonki, a przy okazji dowiadujesz sie wielu innych rzeczy o innych potrawach regionalnych, poprawiasz sobie humor i..... kazdy moze sobie reszte dopisac.

Google daja ci suche informacje, Ematka daje ci znacznie ciekawsze i urozmaicone informacje. Co kto lubi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka