Dodaj do ulubionych

Ból krzyża

17.08.24, 16:57
Dziewczyny, co skutecznego na bol krzyża. Od kilku dni czułam jakby początki rwy kulszowej raz pobolewało do prawego pośladka raz do lewego- byłam wtedy na urlopie więc postanowiłam to rozchodzić, korzystałam z basenu , masaży relaksacyjnych, sauny. W niektórych dniach bol praktycznie zanikał w innych lekko czułam ( zwłaszcza po siedzeniu). Wróciłam do domu- starałam rozluźnić się na piłce czy na macie z kolcami. Ale od dwóch dni ból czuje już jakby przez cały krzyż- nie mogę określić czy bardziej po którejś ze stron. Jakby mnie zblokowało. Nie mogę schylać się do przodu, boli przy siedzeniu i leżeniu. Najlepiej jeszcze mi się chodzi. Smaruje krzyż naproksenem ale po prostu czuje tam jakąś blokadę. Może macie metody jak zmniejszyć ból. Dodam że na zwykły atak rwy pomagał mi fizjoterapeuta ale jest do końca przyszłego tygodnia na urlopie sad
Obserwuj wątek
    • silenta Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:01
      Standardowo to bierze się leki przeciwzapalne i zmniejszające napięcie mięśni. Leki do smarowania przy zaostrzeniu choroby nie są skuteczne. Idź do lekarza po prostu, nawet na nocną pomoc.
      • silenta Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:04
        I leżenie w takiej pozycji polecam, tak z pół godziny chociaż. Potem bardzo delikatne i powolne wstawanie bokiem.

www.youtube.com/watch?v=cYvnwpzWHeQ
    • berdebul Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:04
      Próbowałaś takich ćwiczeń www.healthline.com/health/back-pain/sciatic-stretches#knee-to-opposite-shoulder ?
      • joasik001 Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:12
        Dzisiaj wypróbuje- dziękuję.
    • beataj1 Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:14
      Ja biorę Nimensil. Staram się możliwie szybko jak tylko zacznie boleć bo im bardziej bol się rozwinie tym dłużej muszę się leczyc aż przestanie boleć.
      A ponieważ mam takie sytuacje raz na 2-3 lata nie boję się o wątrobę czy co tam nimensil niszczy.
    • pepsi.only Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:17
      Joga, polecam.

Jak nadwyrężę sobie plecy ( bo przeracuję się schylona, czy dźwignę coś ciężkiego) to potem przy bolach plecow praktykuję sobie jogę. Oczywiście przed youtubem, praktykuję przez ok 20 minut, więc nie są to pełne sesje. W 2-3dni, no, max tydzień potrafię rozćwiczyć, rozluźnić, "naprostować" i nie dopuścić do rwy kulszowej, wręcz wyleczyć z wszystkich bóli- zanim dotrę do lekarza już mam po wszystkim
      (zresztą podobnie miałam z ostrogą piętową, naciągnięciem szyi. )
      Właśnie teraz też wychodzę z takiego stanu, że bolaly mnie strasznie plecy, i chyba 5 dzień, i na serio różnica ogromna.
      • joasik001 Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:26
        Yoga to dla mnie masakra- chodziłam z 10 lat temu przez krótki okres. Ja jestem totalnie nierozciągnieta- miałam tak od małego. O ile byłam w miarę sprytna w fikolakach na trzepaku i drabinkach tak w rozciąganiu pokona mnie każda babcia 70+.
        • bistian Re: Ból krzyża 17.08.24, 17:36
          joasik001 napisała:

> Ja jestem totalnie nierozciągnieta

Lepiej być mniej rozciągniętym, niż za bardzo. Joga to też nie jest lekarstwo na wszystko, jest tam mnóstwo ćwiczeń rozciągających, a rozciągać się powinno równomiernie, tak samo wzmacniać mięśnie również uzupełniająco. Znam ludzi ćwiczących sensownie od lat, dla których joga jest pomysłem na sprawność, ale również znam takich, którzy sobie zrobili krzywdę ćwicząc jogę.
          • abasia0 Re: Ból krzyża 17.08.24, 18:11
            Póki co nie schylaj się a jeśli musisz to na jaskółeczkę. Pomaga bardzo pozycja " dziecka" z jogi.
            Rozciągaj nerw kulszowy: kładziesz się na plecach na podłodze, jeśli dasz radę podnosisz jedną nogę do pionu i ruszasz stopą góra- dół. Potem zmiana nogi.
            Ale tak, potrzebne badanie i leki na początek.

• janja11 Re: Ból krzyża 17.08.24, 18:55
      Pilates lub joga. Tabletki i rozmaite smarowidła to rozwiązanie na kilka godzin.
    • princesswhitewolf Re: Ból krzyża 17.08.24, 21:26
      Wit b12 w zastrzykach,seria. Nie, nie mow ze suplementujesz doustnie bo to nie chodzi o male dawki
      • joasik001 Re: Ból krzyża 17.08.24, 22:27
        Ostatnio postanowiłam zadbać o zdrowie suplementuje witaminy z grupy b( fosydyna plus) i magnez, jem mniej - bo chcę zrzucić 3-4 kg, dużo się ruszałam- i ... połamało mnie jak nigdy.
      • silenta Re: Ból krzyża 18.08.24, 11:58
        Przy bólach kręgosłupa przyjmuje się B1 i B6 w zastrzyku, nie B12.
    • mikawi Re: Ból krzyża 18.08.24, 12:30
      Zrób morfologię, OB i CRP. Nie chcę straszyć i być może jestem przewrażliwiona po doświadczeniach w rodzinie, ale przebadałabym się profilaktycznie w kierunku nowotworów.
      • silenta Re: Ból krzyża 18.08.24, 13:19
        Też mam takie doświadczenie w rodzinie ale morfologia, OB i CRP niewiele wniosły bo przecież przykładowe wypadnięcie dysku to jest stan zapalny i parametry zapalne mogą być podwyższone. Dopiero tomografia i rezonans dały odpowiedź. Ból pleców okazał się przerzutami w kręgosłupie. RTG po raz kolejny w bliskim otoczeniu fałszywie uśpił czujność.
        Natomiast nie ma co straszyć dziewczyny bo jednak niemal każdy ma dyskopatie czy inne choroby kręgosłupa i w związku z tym odczuwa ból.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka