Dodaj do ulubionych

Choroba lokomocyjna u dorosłych

17.08.24, 20:02
Nigdy nie miałam problemów z podróżami. Ostatnio tzn od może dwóch lat zaobserwowałam że każdą podróż muszę odchorować i trwa to około jeden dzień. Długa jazda autem jako pasażer i zmiana pasów powoduje że kręci mi się w głowie. Wczoraj wracałam samolotem z wakacji. Lot krótki bo 2,5 godziny, później jazda autem do domu około 1,5 godziny. Po powrocie do domu podłoga mi wirowała, czułam się jak na rejsie statkiem. Później wymiotowałam w nocy kilka razy. Pójdę do lekarza pytać jakie badania zrobić żeby to sprawdzić. Czy są jakieś testy żeby być pewnym? Jak sobie pomóc w czasie podróży? Tylko aviomarin? Kurczę boję się następnych wyjazdów.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Choroba lokomocyjna u dorosłych 17.08.24, 20:05
      Niestety, bywa, mogą tez byc problemy z błędnikiem i powszchny problem starszych pań - nie pije, bo sie będzie chciało sikać i potem sie źle czuje. A sika i tak, z nerwów.
    • little_fish Re: Choroba lokomocyjna u dorosłych 17.08.24, 20:10
      Ja po prostu biorę aviomarin. Szkoda czasu na złe samopoczucie.
    • miki.20105 Re: Choroba lokomocyjna u dorosłych 17.08.24, 20:10
      Od trzech lat cierpię na migrenowe bóle głowy i doczytałam teraz że to może być powodem choroby lokomocyjnej. Do jakiego lekarza pójść? Neurolog czy internista?
      • imponderabilia20 Re: Choroba lokomocyjna u dorosłych 17.08.24, 21:28
        Internista po skierowanie do neurologa
    • feldmarszalek.duda Re: Choroba lokomocyjna u dorosłych 17.08.24, 21:16
      Mam chorobę lokomocyjną i ona się tak nie objawia. U ciebie obstawiałabym wirusa.
      Choroba lokomocyjna jest zawsze w trakcie jazdy. Nie słyszałam o przypadku, żeby występowała z opóźnieniem. A i zawroty głowy nie są typowe - głównie mdłości i wymioty.
    • imponderabilia20 Re: Choroba lokomocyjna u dorosłych 17.08.24, 21:27
      Wydaje mi się, że to nie choroba lokomocyjna. Ja mam ją od dziecka - oprócz samolotu, tramwaju i pociągu. Biorę aviomarin. Nic słabszego mi nie pomaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka