26.08.24, 18:33
Znalazlyście jakieś w wakacje? Może same się bawicie?

Znalazłeś pokolorowany kamyk podczas swoich wakacyjnych wojaży i zastanawiasz się o, co chodzi? #kamyczki to zabawa, która zawędrowała do Polski od naszych południowych sąsiadów – z Czech. Polega na kolorowaniu kamyków i pozostawianiu ich w dowolnych miejscach w całym kraju.
Obserwuj wątek
    • dni_minione Re: Kamyczki 26.08.24, 18:45
      Był tu już taki wątek. Ematki uznały, że to bardzo nieekologiczny trend.
      • manala Re: Kamyczki 26.08.24, 18:57
        szukałam, ale nie znalazłam
        Nieekologiczny? Hmm...
        • manala Re: Kamyczki 26.08.24, 19:00
          Może ktoś wrzucić linka do tamtego wątku?
          • leosia-wspaniala Re: Kamyczki 26.08.24, 19:45
            Nieekologiczne to chyba były mini maskotki.
        • dni_minione Re: Kamyczki 26.08.24, 22:07
          Chodziło o toksyczne farby i lakiery wrzucane do środowiska. Zaraz poszukam i zalinkuję.
          • dni_minione Re: Kamyczki 26.08.24, 22:13
            forum.gazeta.pl/forum/w,567,177646915,177646915,Eksperymentalny_sygnal_dobra.html#p177650113
            • dni_minione Re: Kamyczki 26.08.24, 22:14
              Kamyki i inne włóczkowe cudaki. Produkcja śmieci + toksyczne substancje. Ale niektóre kamyki są piękne, wkleiłam tam przykładowe zdjęcia naprawdę zjawiskowych.
    • kotejka Re: Kamyczki 26.08.24, 18:45
      Widziałam na FB, idiotyczne
      • saszanasza Re: Kamyczki 26.08.24, 19:34
        kotejka napisała:

> Widziałam na FB, idiotyczne

Możesz rozwinąć, dlaczego idiotyczne?
        Jak dla mnie to super zabawa (uprzedzając pytania: nie jestem ani „wytwórcą”, ani „znalazcą”), integruje ludzi, jest pozytywna w samej swojej istocie a przede wszystkim nieszkodliwa. Lepsze to niż niebezpieczne gry oparte o „wyzwania” na tiktoku.
        • moni_485 Re: Kamyczki 26.08.24, 19:44
          Ja np. wolę naturalnie wyglądające kamienie, takie pomalowane mnie wkurzają. Beznadziejna ta moda. Może rodzice wolą kiedy ich dzieci malują kamyczki niż siedzą w internecie, ale dobrze by było jakby te kamyczki rodzice trzymali sobie w domu a nie rozrzucali gdzie popadnie, bo to wygląda jak śmieci.
          • kamin Re: Kamyczki 26.08.24, 22:28
            Przecież nie pomalują wszystkich kamieni na Ziemi. Ja malowanego jeszcze nigdy nie znalazłam, a wiem o zabawie już od pewnego czasu. Jakim cudem natknęłaś się na taką ilość, że zdołały cię wkurzyć i wygladają jak śmieci?
            • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 08:12
              Nie natknęłam się. Widziałam w TV jak to wygląda i co to za akcja.
          • ykke Re: Kamyczki 27.08.24, 08:50
            moni_485 napisała:

> Ja np. wolę naturalnie wyglądające kamienie, takie pomalowane mnie wkurzają. Be
            > znadziejna ta moda. Może rodzice wolą kiedy ich dzieci malują kamyczki niż sied
            > zą w internecie, ale dobrze by było jakby te kamyczki rodzice trzymali sobie w
            > domu a nie rozrzucali gdzie popadnie, bo to wygląda jak śmieci.

Naprawdę? W swuecie wszechobecnych bannerów, realnych śmieci, obsranych chustek na szlakach 1 kamyk na ileś km kwadratowych wygląda jak śmieć ? smile
            • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 13:21
              ykke napisała:

> moni_485 napisała:
              >
              > > Ja np. wolę naturalnie wyglądające kamienie, takie pomalowane mnie wkurza
              > ją. Be
              > > znadziejna ta moda. Może rodzice wolą kiedy ich dzieci malują kamyczki ni
              > ż sied
              > > zą w internecie, ale dobrze by było jakby te kamyczki rodzice trzymali so
              > bie w
              > > domu a nie rozrzucali gdzie popadnie, bo to wygląda jak śmieci.
              >
              > Naprawdę? W swuecie wszechobecnych bannerów, realnych śmieci, obsranych chuste
              > k na szlakach 1 kamyk na ileś km kwadratowych wygląda jak śmieć ? smile
              >
              >
              >
              >

No tak. Jest dużo śmieci to wyprodukujmy jeszcze więcej, zamiast robić wszystko żeby ich było mniej. Bo czyjś bombelek ma zajęcie.
        • kotejka Re: Kamyczki 26.08.24, 20:59
          saszanasza napisała:

> kotejka napisała:
          >
          > > Widziałam na FB, idiotyczne
          >
          > Możesz rozwinąć, dlaczego idiotyczne?
          > Jak dla mnie to super zabawa (uprzedzając pytania: nie jestem ani „wytwórcą”, a
          > ni „znalazcą”), integruje ludzi, jest pozytywna w samej swojej istocie a przede
          > wszystkim nieszkodliwa. Lepsze to niż niebezpieczne gry oparte o „wyzwania” na
          > tiktoku.
          >
          >
          No szkoda czasu na szukanie kamieni, fotografowanie kamieni i meldowanie obcym ludziom, ma grupie, że znalazłaś kamień
          Czas, energia, koszty
          Po co?
          • gaga-sie Re: Kamyczki 26.08.24, 21:22
            Dzieciaki Pokemonów szukały, to chyba już kamyczki lepsze.
            • kotejka Re: Kamyczki 26.08.24, 21:37
              gaga-sie napisała:

> Dzieciaki Pokemonów szukały, to chyba już kamyczki lepsze.

W czym lepsze?
          • kamin Re: Kamyczki 26.08.24, 22:28
            Przecież jak ktoś nie chce to nie musi smile
            • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 08:14
              Rób co chcesz tylko trzymaj to u siebie w domu a nie śmieć gdzie popadnie.
              • kamin Re: Kamyczki 27.08.24, 08:58
                Kamienie jakby naturalnie występują w przyrodzie smile
                • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 13:22
                  kamin napisał(a):

> Kamienie jakby naturalnie występują w przyrodzie smile

Takie pomazane?
      • ykke Re: Kamyczki 27.08.24, 08:48
        kotejka napisała:

> Widziałam na FB, idiotyczne

Ale dla dzieciaków twórcze, integrujące, trenujące umiejętności manualne, ćwiczące wyobraźnię, zachęcające do wędrówek i szukania co równa się - mniej czasu w smartfonie.
        • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 13:23
          ykke napisała:

> kotejka napisała:
          >
          > > Widziałam na FB, idiotyczne
          >
          > Ale dla dzieciaków twórcze, integrujące, trenujące umiejętności manualne, ćwic
          > zące wyobraźnię, zachęcające do wędrówek i szukania co równa się - mniej czasu
          > w smartfonie.
          >
          >
          >
          >

To sobie te kamienie pomazane trzymaj w domu.
    • sandy_cheeks Re: Kamyczki 26.08.24, 19:02
      Córka kiedyś znalazła, ale nie wiedzieliśmy ocb, więc zostawiła tam gdzie leżał.
      Odnośnie kamieni jako takich, to zawsze przywozimy kilka z wakacji. W tym roku były to oliwiny i pare kamyków lawowych…
      • myszu13 Re: Kamyczki 27.08.24, 10:45
        za to chyba są spore kary
    • szarmszejk123 Re: Kamyczki 26.08.24, 19:11
      Córka znalazła aaale zaraz potem zgubiła:p
      • kocynder Re: Kamyczki 26.08.24, 20:56
        Czyli postąpiła zgodnie z zasadami - bo wszak chodzi o to, żeby kamyczek "wędrował". smile
        • szarmszejk123 Re: Kamyczki 27.08.24, 09:03
          No to ten daleko nie zawędrował, bo został zgubiony niemal natychmiast:p
          A był ładny i z jakąś sentencją na odwrociewink
    • zona_mi Re: Kamyczki 26.08.24, 19:21
      Sama nie znalazłam, ale widziałam na FB - urocze.
    • n-ell Re: Kamyczki 26.08.24, 19:35
      Bawicie, bardziej w malowanie niż szukanie, ale kilka sie znalazło.
      • jasnoklarowna Re: Kamyczki 26.08.24, 21:27
        a zdradzisz czym malujesz? jakie to muszą być farbki żeby w ciągu tygodnia nie zeszły?
        • ursgmo Re: Kamyczki 26.08.24, 22:48
          Farbki i pisaki akrylowe, utrwalane werniksem.
    • ursgmo Re: Kamyczki 26.08.24, 19:45
      Córka maluje, czasami i ja coś popełnię. Zostawiała głównie za granicą, niestety jeszcze żaden się nie znalazł. Jutro porozkłada w Biogradzie (Chorwacja). Żadnego nie znalazłyśmy jeszcze. Zabawa fajna, odrywa nastolatkę od telefonu, koleżanki wciągnęła. Ja widzę same pozytywy.
    • b.bujak Re: Kamyczki 26.08.24, 20:40
      znajduję w różnych miejscach, raczej nie fotografuję ....
      ten zestaw zeszłorocznych wakacji spodobał mi się najbardziej
      • manala Re: Kamyczki 26.08.24, 20:54
        Fajne. Syn znalazł jednego na wakacjach i nas wciągnęło. Teraz jak wychodzę, to się rozglądam za kamykami (coś jak szukanie grzybów wink) W sumie 4 już znaleźliśmy. Niektóre to prawdziwe dzieła sztuki.
        • gaga-sie Re: Kamyczki 26.08.24, 21:24
          Spotkalam jeden na wakacjach ale nie wiedziałam o co chodzi. Został tam gdzie był.
    • abria Re: Kamyczki 26.08.24, 20:54
      czy te farby sa ekologiczne i neutralne dla srodowiska, czy tez zluszczaja sie pod wplywem slońca i zanieczyszczają toksynami glebe i wodę?

pytam, bo "ostatnie pokolenie" truje mi coś że jest ostatnie, ale ich mlodsze kolezanki i koledzy chyba o tym nie wiedza, skoro tak sie bawia
      • b.bujak Re: Kamyczki 26.08.24, 22:12
        ostatnie pokolenie to może niech przeanalizuje na przykład taki kontener płynący z Chin:
        po pierwsze w kontekście tego, czym jest pomalowany i jaka ilość tej powłoki jest złuszczana i uwalniana do środowiska;
        po drugie w kontekście emisji zanieczyszczeń uwalnianych przy jego transporcie przez pół świata
        po trzecie w kontekście zawartości w większości stanowiącej bombę chemiczną

niech sobie "ostatnie pokolenie" przemnoży przez ilość takich transportów i niech się zastanowi nad skalą szkodliwości śmieciowego konsumpcjonizmu względem miłej zabawy z kamyczkami
      • kamin Re: Kamyczki 26.08.24, 22:30
        Faktycznie z takiego kamienia tony farby spłyną.
        Bez porównania z elewacjami budynków czy lakierami samochodowymi.
        • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 08:17
          Ojej. Masz rację to nic takiego. Może tylko jakieś zwierzątko poliże i zejdzie z tego świata w cierpieniach. Świetna akcja syfienia bo czyjeś dziecko się od telefonu oderwało.
          • kamin Re: Kamyczki 27.08.24, 09:00
            Równie dobrze może polizać pomalowany na kolorowo płot na wsi albo twój samochód. Jakoś tego nie robią, albo nie umierają od odrobiny barwnika. W dowolnym torcie żresz więcej farby.
            • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 13:26
              kamin napisał(a):

> Równie dobrze może polizać pomalowany na kolorowo płot na wsi albo twój samochó
              > d. Jakoś tego nie robią, albo nie umierają od odrobiny barwnika. W dowolnym tor
              > cie żresz więcej farby.

Żresz ty, ja jem. I nie jem ciast z barwnikami.
          • szarmszejk123 Re: Kamyczki 27.08.24, 09:02
            Nie sądzę żeby zwierzęta jakoś nagminnie lizały napotkane kamienie 🤣
          • kocynder Re: Kamyczki 27.08.24, 09:18
            Zanim pochowasz biedne zwierzątka to się doucz. W akcji "#kamyczki" maluje się farbkami/markerami akrylowymi - farby akrylowe nie są szkodliwe dla zdrowia, nie są również toksyczne dla środowiska. z tego też powodu jest to rozwiązanie często wybierane przez jednostki ceniące ekologię i kontakt z przyrodą.
            • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 13:33
              kocynder napisała:

> Zanim pochowasz biedne zwierzątka to się doucz. W akcji "#kamyczki" maluje się
              > farbkami/markerami akrylowymi - farby akrylowe nie są szkodliwe dla zdrowia, ni
              > e są również toksyczne dla środowiska. z tego też powodu jest to rozwiązanie cz
              > ęsto wybierane przez jednostki ceniące ekologię i kontakt z przyrodą.
              >

Wczoraj w TV pracownicy TPN twierdzili, że negatywnie na zdrowie zwierząt wpływa moczenie stóp przez turystów w potokach górskich. Więc tak na sto procent sztuczny syf taki jak jakieś markery akrylowe nie wpływa na zwierzęta bo producent tak napisał, a douczona kocynder łyka to jak młody pelikan i jeszcze innych nazywa nieukami. Jednostki ceniące ekologię i kontakt z przyrodą, które ja znam mówią nie zaśmiecaniu środowiska i podtruwaniu zwierząt.
              • kocynder Re: Kamyczki 27.08.24, 14:09
                Wiesz, "douczku telewizyjny", w ten sposób patrząc to w ogóle obecność człowieka jest dla przyrody szkodliwa, więc najlepiej palnij sobie w łeb i rozwiąż ten problem od ręki... tongue_out Tak, sokoły są zagrożone wyginięciem przez pestycydy, ryś liczy około 200 osobników w Polsce i tak dalej. Ale, wyobraź sobie - żaden się nie zatruł liżąc kamienie pomalowane akrylami.
                To co napisał producent jest dość proste do sprawdzenia, w przeciwieństwie do "autorytetu telewizji", z całym szacunkiem dla pracowników Tatrzańskiego Parku Narodowego... big_grin
      • ykke Re: Kamyczki 27.08.24, 08:45
        abria napisała:

> czy te farby sa ekologiczne i neutralne dla srodowiska, czy tez zluszczaja sie
        > pod wplywem slońca i zanieczyszczają toksynami glebe i wodę?
        >
        > pytam, bo "ostatnie pokolenie" truje mi coś że jest ostatnie, ale ich mlodsze k
        > olezanki i koledzy chyba o tym nie wiedza, skoro tak sie bawia

Uwierz, że same kosmetyki i ubrania, których używasz stokroć bardziej trują środowisko ( na 1sztuce) niż zluszczona farbka z kamyczka.
        • abria Re: Kamyczki 27.08.24, 13:26
          jednakże chodzi o zasady: "ostatnie pokolenie" wrzeszczy, ze ich zabijamy, a sami maja wywalone na wszystko, maluja kamyczki, moda smieciowa to domena nastolatek a nie moja i to nastolatki maja 1500 smieciowych kosmetykow a nie ja, bo ja mam sprawdzone

i nagle ja mam cos tam robic i ponosic wyrzeczenia, a te wszystkie dzieci i nastolatki wcale nie czuja sie ostatnim pokoleniem i robia co chca
          • moni_485 Re: Kamyczki 27.08.24, 13:34
            Masz rację.
    • bi_scotti Re: Kamyczki 26.08.24, 22:36
      W czasie pandemic dzieci zbieraly, malowaly & przynosily do parkow - czasem z jakimis messages typu "hope" czy "love" etc. W sumie wtedy to bylo calkiem mile, bo ogolnie bylo ponuro. Ale po pandemic jakos zniknely - pewnie farbki sie zluszczyly, deszcze/sniegi zmyly, kamienie czyms zarosly ... Life.
    • ykke Re: Kamyczki 27.08.24, 08:51
      Nie tworzę i nie znalazlam, ale te kamyki są cudne.
    • jakasik0 Re: Kamyczki 27.08.24, 09:36
      Od jakiegoś czasu maluję, rozkładam i znajduję inne. Fajna zabawa
    • siedemkropek82 Re: Kamyczki 27.08.24, 11:18
      Znalazłam o 5.30 rano idąc bo pracy.Byl pomalowany jak arbuz.Sprawilo to ,że uśmiech się pojawił na twarzy.Nie wzięłam.Zistawilam dla innych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka