Dodaj do ulubionych

nie ma piosenek ponadczasowych

18.06.21, 15:22
Mieliśmy dziś dzień sportu, moja klasa obsługiwała. Na samym początu sprawdzaliśmy podłączenie laptopa do głośników, to przetestowałam je na "Shape of my heart" Stinga. Oczekiwałam, że wszyscy to znają, a tych paru, co nie zna, to się zachwycą.

Tymczasem usłyszłam: "Proszę pani, możemy to wyłączyć, bo trochę wiocha?" oraz "Proszę pani, ludzie dzwonią, żeby to wyłączyć". Po zbadaniu tematu okazało się, że Stinga to słuchają 40-latkowie.

Tak więc, koleżanki kochane, Sting jest passe, Sting jest dla boomerów. I jak ja to mam zaakceptować?
Obserwuj wątek
    • huang_he Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:25
      Jestem po 40tce i nie cierpię Stinga. I szczególnie to Shape to dla mnie taka staroć, blech, ktorej nie chce wiecej sluchac nigdy
      • huang_he Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:27
        Za to wszystkie znajome dzieci uwielbiają „yellow submarine”. Moja córka juz jako pięciolatka wykumała, jak to sobie wpisac w youtube, zeby to znalezc.
        • abasia0 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:30
          Stinga lubię , chętnie bym posłuchała🙂
          • znowu.to.samo Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:11
            Nie lubię bo smuci
          • bergamotka77 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:30
            Tez lubię. Moje starsze lubi jak ja The Doors czy Kaczmarskiego więc jest muzyka ponadczasowa
      • jolie Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:48
        Podpisuję się! Nienawidzę jego wysokiego głosu, drażni mnie. A już "Roxanne" i to wycie w tym utworze doprowadza mnie do szału, durny tekst już pomijam.
        • waleria_s Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 21:13
          Też nie przepadam za nim, taka zamulająca muzyka na dłuższą metę.
        • simply_z Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 21:20
          też tak mam!
    • tiszantul Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:28
      "Po zbadaniu tematu okazało się, że Stinga to słuchają 40-latkowie"

Raczej 50-latkowie
    • piekna_remedios4 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:28
      serio włączyłaś licealistom Shape of my heart i myślałaś, że się zachwycą? Jak można byc tak odklejonym od rzeczywistości?
      • asia_i_p Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:31
        Mam licealistkę w domu, która Stinga uwielbia, więc zakładałam, że to pokoleniowe.
        • asia_i_p Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:33
          Plus trochę zakładałam, że gust gustem, ale jakość zawsze się przebije. Ja Stinga kocham za absolutną, stuprocentową muzykalność, przy zerze efekciarstwa.
          • simply_z Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:43
            wez pod uwage, ze to taki wiek tez..teraz to nawet Wodeckiego zdarza mi sie posluchacwink. Zreszta nasz narod przez brak edukacji muzycznej (byc moze?) nie jest specjalnie muzykalny..a juz spiewanie grupowe totalnie nam nie wychodzi. Nie wiem jak to jest mozliwe, ze Bialorusini, Chorwaci i inni slowanie sa w stanie czysto i poprawnie zaintonowac jakas piesn..a u nas wychodzi falszujace paskudne buczenie.
          • laura.palmer Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:58
            Jakość jakością, ale Sting, a już zwłaszcza Shape of my Heart, po prostu nie pasuje nadawany z głośników w dzień sportu w liceum. Równie dobrze mogłaś im puścić kwartet smyczkowy i liczyć na to, że się zachwycą.
            • rexona_sport Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:15
              Hehe zgadzam się z Laurą, coś nie tak poszło z wyciąganiem wniosków
    • runny.babbit Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:29
      40- latkom trudno się pogodzić z tym że zaczynają być zgredami 😁 ale tak chyba zawsze było co? Oni też nie zasluchiwali się przecież przebojami z lat 50-60 gdy byli uczniami....
      Spytaj ich czy znają the Beatles, a to niby grupa wszechczasów....
      • euze_bia000 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:33
        No, nie znać the Beatles to jak jakby nie wiedzieć kto to jest Adolf Hitler. Może dziwne porównanie, ale chodzi o to, że są takie osoby o których każdy wie i słyszał.
        • runny.babbit Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:40
          Otóż byś się zdziwiła. Współczesne nastolatki nie kojarzą, też się zdziwiłam.
          • simply_z Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:44
            przez zdalne to coraz mniej beda kojarzycwink.
            • riki_i Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:52
              The Beatles poza samą końcówką to straszna naftalina. Zupełnie obok dzisiejszych czasów.
              Ps. Mam 50 lat
              • ichi51e Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:54
                ludzie z charyzma po prostu to byli - takich to już nie ma samo pozerstwo m.youtube.com/watch?v=Pbg8T9r1DiQ;;Pbg8T9r1DiQ;;https://i.ytimg.com/vi/Pbg8T9r1DiQ/default.jpg;;A Hard Day's Night (1964) Trailer #1 | Movieclips Classic Trailers
                  • ichi51e Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:59
                    albo ta - uwielbiam jak Ringo gra i pali jednocześnie... big_grinvimeo.com/379915055?ref=em-share
                      • aandzia43 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:42
                        Taaak, Telly... Jedna z erotycznych fascynacji mojej bardzo wczesnej młodości smile
    • borsuczyca.klusek Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:32
      To taka muzyka rodem z radia złote przeboje (nie mówię że zła) ale raczej zachwyci babcie niż wnuka.
    • simply_z Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:35
      Nigdy nie przepadalam za Stingiem..zawsze wydawal mi sie ramotka..
    • mama-ola Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 15:39
      Ja puściłam kiedyś INXS i nikt tego nie chciał...
      • 7katipo Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:30
        A to już coorva skandal! 🤪😉
      • hosta_73 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 22:33
        Nie gadaj! 😱
    • jedn0raz0w0 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 16:01
      Był taki czas (połowa lat 80tych) gdy ABBA była wiochą dla boomerów. Ale jednak się obroniła po latach. Podobnie z np. Wodeckim. Nie mówiąc o Davidzie Bowie (gdzieś w 96 czy 97 mial mieć koncert w Polsce, odwołany z powodu niesprzedanych biletów - no chyba, że to było tylko oficjalne wytłumaczenie). Nie tyle akceptować ile przeczekać a potem mówić "Słuchałam Stinga zanim był modny".
      • asia_i_p Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 16:04
        Przypomniała mi się definicja hipstera mojej młodszej siostry. Hipster to ktoś, kto na pytanie "Czego słuchasz?", odpowiada "I tak nie znasz".
        • jednoraz0w0 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:28
          fajna smile
        • riki_i Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:02
          asia_i_p napisała:

> Przypomniała mi się definicja hipstera mojej młodszej siostry. Hipster to ktoś,
          > kto na pytanie "Czego słuchasz?", odpowiada "I tak nie znasz".

Są takie portale porcys i screenagers, gdzie hipsterka dorabia dupie uszy i ogłasza jakieś niespodziewane rewelacje, typu "Papa Dance i album 'Poniżej krytyki' to dzieło wszechczasów", albo "Anna Jurksztowicz to poziom Madonny" itp. Są to wypociny budzące na przemian wesołość i zażenowanie
          www.porcys.com/review/papa-dance-papa-dance-ponizej-krytyki/
          • huang_he Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:08
            "Ocean wspomnień" jest dziełem, które przetrwa wszystko. Tekst, który uderza w najczulsze struny duszy.
            W sumie powinieneś być fanem big_grin
            Ale nie, nie bądź, bo to moja piosenka, hehe. Chciałabym, żeby mi na pogrzebie to zagrali. A Paweł... No kochałam Pawła. Śpiewał na moim wieczorze panieńskim.
            • riki_i Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:19
              O tekście się nie wypowiem, ale "Ocean wspomnień" został akurat mocno skomplementowany przez jazzmana Michała Urbaniaka - za trudną tonację i interesujący aranż. Panowie Wesołowski i Zabrodzki, którzy napisali ten utwór i pełnili rolę inżynierów studia powinni czuć się usatysfakcjonowani.
      • zona_glusia Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 21:45
        Zgadzam się. Trzeba poczekać. W latach 90-tych ABBA też była obciachem. Pamiętam marudzenie krytyka filmowego na muzykę w filmie "Wesele Muriel". Według niego niemożliwe było, że ta muzyka mogła zmienić życie bohaterki. I czy ona nie mogłaby słuchać czegoś ambitniejszego (pomijając już że nie była ambitnym typem postaci, kto widział ten wie), bo mu ABBA film popsuła.
        • jedn0raz0w0 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 22:12
          W latach 90 ABBA zaczęła powoli wracać bo się wtedy zrobiła moda na lata 70, spodnie szerokie dołem, samplowanie BeeGees itd, a w filmach nie tylko Wesele Muriel ale też Priscilla, królowa pustyni na przykład.
          • zona_glusia Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 22:24
            Byłam zdziwiona jego opinią, bo ja nie widziałam nic obciachowego w tej muzyce, więc pewnie masz rację, że już powoli wracała.
    • chococaffe Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 16:04
      I jak ja to mam zaakceptować?

De Do Do Do, De Da Da Da
    • abecadlowa1 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:02
      😂😂😂
    • zwyczajnamatka Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:21
      Jeszcze nie mam 40 a Stinga kocham i uwielbiam. Moja córka słuchając ze mną mojej muzyki w samochodzie (kto prowadzi ten wybiera muzę) przekonała się do kilku wykonawców z "moich" czasów i nawet dodała kilka "moich" utworów do swojej playlisty.
    • nickbezznaczenia Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:24
      Są.
      Oni jeszcze posłuchają Stinga.
      Nie wszyscy,,rzecz jasna.
    • przepio Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:26
      Mam 50 lat i Stina nie lubiłam, nie słuchałam. Chyba na przekór, bo w latach studenckich wszyscy go słuchali. Oraz Sade
      • riki_i Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:56
        przepio napisała:

> Oraz Sade

Coś mi zawsze w niej nie grało. Po latach się dowiedziałem, że przed karierą śpiewaczą trudniła się luksusowym nierządem.
        • ewka.n Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:30
          riki_i napisał:

> przepio napisała:
          >
          > > Oraz Sade
          >
          > Coś mi zawsze w niej nie grało. Po latach się dowiedziałem, że przed karierą
          > śpiewaczą trudniła się luksusowym nierządem.

Ależ Ty masz słuch! Czy może raczej nosa? A może inny organ?
          • memphis90 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 19:16
            Wysłuchał nutkę fałszu z nieczystego gardła...
    • huang_he Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:29
      A jest tu ktoś, kto był na pamiętnym, porażkowym koncercie Stinga w 2005 r.? Darmowym big_grin
    • krwawy.lolo Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:35
      Sting zrobił jedynie Roxanne. Reszta to piskliwy szajs.
      • chococaffe Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:05
        Jeszcze Message in the bottle i faktycznie to chyba na tyle
      • aandzia43 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:08
        Roxanne The Police to piskliwy szajs, Sting zaczął się po The Police. A Roxanne robi wrażenie dopiero w Moulin rouge. Co człowiek to inny stosunek do Stinga i całej reszty.
      • abecadlowa1 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:45
        Nie no, jest jeszcze ta piosenka o stalkerze. Wszyscy ją znają i ma mnóstwo coverów
        • krwawy.lolo Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 19:23
          Tak, niejaki burdelowy tatuś w ciemnych okularach nagrał też.
    • riki_i Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:50
      asia_i_p napisała:

> Tak więc, koleżanki kochane, Sting jest passe, Sting jest dla boomerów. I jak j
      > a to mam zaakceptować?

Puść im Mieczysława Fogga.
      • zona_glusia Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 21:51
        Ty sobie żartujesz, ale ja znam takich o wiele ode mnie młodszych, którzy mieli parę lat temu fazę na słuchanie Fogga. Wprawdzie hipsterzy straszni, ale jednak.
    • ichi51e Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:50
      Nigdy nie lubiłam. The Kinks to co innego...
      • myszu13 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 17:59
        Queen jest ponadczasowy. Sprawdzałam wink
    • arwena_11 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:03
      Abbę trzeba było puścić. Chyba bardziej jest ponadczasowa. Zwłaszcza, że młodzi ich piosenki znają z filmów.
      • aandzia43 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:12
        Przypominam że jeszcze 10 lat temu Abba była obciachem smile
        • aandzia43 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:13
          No, 15 lat temu, do Mama mia.
          • riki_i Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:27
            Album "ABBA GOLD Greatest Hits" wydano już w 1992 roku (wersja po remasterze została wydana w 2002 roku). Ta kompilacja największych przebojów osiągnęła nakład 28 milionów i znalazła się w pierwszej trzydziestce najlepiej sprzedających się płyt wszech czasów.
            • aandzia43 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 20:16
              W filmie "Wesele Muriel" z 1994 roku główna bohaterka słucha obsesyjnie Abby co jest w jej pokoleniu bardzo passe, cała jest zresztą passe. Pamiętam też klimaty wśród polskiej młodzieży wokół Abby w tamtych czasach, i ciut wcześniejszych. Żeby coś stało się oldskulowe i ponadczasowe musi się trochę odleżeć.
              • manon.lescaut4 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 20:47
                To prawda. A całkowicie niedawno po śmierci Krawczyka zauważyłam te zależność. Wszyscy wypowiadali się o nim z szacunkiem, nucili te Parostatki z nostalgia, a przecież Krzysztof Krawczyk był przez całe lata synonimem obciachu grubego kalibru.
                • primula.alpicola Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 22:16
                  Ja się o tym fenomenie Krawczyka dowiedziałam dopieto kiedy oburzona córka przyleciała z twitem Dudy. Złorzeczyła, że ten dureń bredzi o tym, że młodzież Krawczyka nie zna, no jak nie zna, jak zna i wielbi!
                • jedn0raz0w0 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 22:19
                  przez całe lata owszem, ale przeciez wydal 5 lat temu płytę z duetami z artystami z naszego pokolenia. tak mniej więcej a tej samej fali co Wodecki wrócił, choć nie z takim impetem (inna sprawa, że córka Wodeckiego bardzo sprawnie zarządza jego spuścizną)
      • ren.s Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:53
        Chyba żartujesz. To nie wesele było (wtedy ABBA jest najlepsza).
    • janja11 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:49
      Po prostu założyłaś, że jeśli Tobie się coś podoba, to inni też się powinni zachwycić.

a tu się nie podoba piosenka, co oni jej nie znają.

Ja lubię "Shape of my herat", ale to taki intymny klimat jest. Nie na dzień sportu.
    • ren.s Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 18:51
      Ja też przeżyłam rozczarowanie dzisiaj.
      Nie muzyczne, ale też nie wstrzeliłam się w gusta młodzieży. Na ostatnich dwóch lekcjach w tym roku szkolnym puściłam młodym na Netflix-sie jeden odcinek Naszej planety. Prze-piękny imo. I co? NIKT nie oglądał, podzielili się na grupki i gadali (fajnie), a jak zaproponowałam, że wyłączę, bo film im przeszkadza w integracji, to zaprotestowali.... bo "niech leci, przynamniej pani nie słyszy o czym gadamy" big_grin Lubię moich uczniów smile
    • lajtova Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 19:01
      Mam 46 lat. Dla mnie od zawsze Sting to był stary nudny dziadek.
    • mrs.solis Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 19:29
      Jestem boomerem i tez bym cie poprosila o wylaczenie tej piosenki. Nie lubie sluchac takich smetow.
    • chatgris01 Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 20:04
      Było puścić Wrapped Around Your Finger tongue_out
      • krwawy.lolo Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 20:07
        Sting posiada irytującą barwę emisji paszczowej. Jak wspomniałem, jedynie Roxanne neutralizuje.
        • krwawy.lolo Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 20:10
          Prawdziwe, męskie głosy to Hooker, Morrison, dorosły Gahan, itp.
    • primula.alpicola Re: nie ma piosenek ponadczasowych 18.06.21, 20:27
      A trzeba było iść w aktualne bożyszcze młodzieży, Krawczyka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka