Dodaj do ulubionych

Zdrowie seniorki

30.08.24, 20:20
Pisałam kilka tygodni temu o tym, że u mamy zdiagnozowano reumatoidalne zapalenie stawów. Dostala się wreszcie do reumatologa, zostało ustawione leczenie. Po prawie 2 miesiącach leczenia niepokojąco wzrósł poziom cukru. Reumatolog kazal sie nie przejmowac. Poziom przekroczyl 250 j. , konsultacja u diabetologa na cito, on nie wie jak zmodyfikowac leki (sterydy). Zaproponowal calkowite odstawienie lekow na rzs, rodzinna, ktora zna historie pacjentki zaprotestowala, zmniejszyla dawki (krocząco). Cukier nieco spadl, ale nadal jest powyzej 150-170j. po posilku. Mama bardzo schudla. Podpowiedzcie co badac, bardzo sie martwię.
Obserwuj wątek
    • aguar Re: Zdrowie seniorki 30.08.24, 20:44
      Poniżej 200 po posiłku jest ok.
      • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 03:59
        Tak, ale bywa, ze jest powyżej, a zanim mama zmniejszyła dawkę sterydów było prawie 400 uncertain
        • anorektycznazdzira Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 07:39
          Nooo, ale przecież zmniejszyła i tej dawki, która robiła 400 już nie ma?
          Po prostu kontrolować ten cukier i tyle, przecież jeśli zmiana dawki leków na rzs załatwiła problem to chyba nie ma co przy tym majstrować?
          • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 08:12
            Możliwe, pytałam o dalszą diagnostykę, może jest inna przyczyna tego drastycznego spadku wagi.
    • berdebul Re: Zdrowie seniorki 30.08.24, 23:05
      Witaminy z grupy B - u starszych osób częste są niedobory i wtedy też cukier potrafi być wyższy.
      Z naturalnych środków jest ocet, wyciąg z kozieradki, ruch, berberyna, wyciąg z morwy.
      • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 03:59
        Dzięki, podpowiem!
    • agnes_gray Re: Zdrowie seniorki 30.08.24, 23:19
      Spróbujcie skonsultować się z innym diabetologiem.
      Niestety tak to bywa, że leki na jedną chorobę szkodzą na coś innego.
      Mama bierze jakieś leki na cukrzycę?

Wiem, co czujesz, od kilku tygodni mamy podobną sytuację z mamą, ciągły lęk i bezsilność.
      • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 04:06
        Przykro mi, że przechodzisz to samo uncertain

Mama ma przepisane Jardiance, metformina powodowala męczące skutki uboczne. Martwi mnie spadek wagi, doszly jeszcze powiekszone węzły w pachwinach. Boję się.

• kochamruskieileniwe Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 07:36
          A długo brała metformine? Ja do niej przyzwyczajam się że 3-3 miesiące. Teraz nic nie powoduje. Żadnego dyskomfortu.
        • silenta Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 08:35
          No to powiększone węzły by mnie najbardziej niepokoiły. Kiedy była u ginekologa? Nie ma żadnych objawów ze strony przewodu pokarmowego /po odstawieniu metforminy ustąpiły?/.
          • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 08:38
            Na razie obiecała, ze jutro pojdzie pokazać rodzinnej te węzły i ew zrobi usg. Upiera się, ze to przepuklina. Dopilnuję tego ginekologa.
    • kochamruskieileniwe Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 07:35
      Czy mama bierze leki na cukrzycę?

Skonsultuje mamę u innego diabetologa. Jestem cukrzykiem i nie tak dawno, z powodu (pokowidowego) powrotu choroby skórnej, musiałam przejść kurację sterydową. Cukier po sterydach wystrzelą w kosmos, niestety ( za to sterydy nakręcają człowieka, że chodzi jak ten króliczek z reklamy pewnych baterii).
      Diabetolog, po prostu włączył inne leki i zmienił dawki dotychczas branych... absolutnie nie kazał przerywać kuracji sterydowej. Zresztą widział moją skórę 😬
      • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 08:14
        Dziękuję Ci Ruskie 💚
        Metforminę brała ponad 3 miesiące, biegunki były nie do opanowania uncertain
        • kochamruskieileniwe Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 17:30
          Nie wiem, czy jasno się wyraziłam. Dermatolog wiedział o cukrzycy i dobrał steryd i jego stosowanie do cukrzycy. Zalecił konsultacje u diabetologa. Diabetolog ruszał tylko leki cukrzycowe. Łącznie z insulina szybko działającą (przy cukrzycy drugiego typu). Fakt, cukier też miewałam w okolicy 400 mimo rygorystycznej diety...
          • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 31.08.24, 19:13
            Tak, jasno smile
        • lauren6 Re: Zdrowie seniorki 02.09.24, 16:16
          Bo metforminę bierze się zaczynając od małych dawek i co kilka tygodni dawkę zwiększa. Jeżeli nadal występują objawy od przewodu pokarmowego to zmienia się rodzaj metforminy i znowu próbuje dobrać dawkę.

To co opisujesz w tym wątku brzmi na naprawdę słabego diabetologa.
          • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 02.09.24, 18:40
            Nie pamietam w tej chwili szczegółów tego dobierania dawki, ale możliwe, ze diabetolog był do bani.
    • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 02.09.24, 16:01
      Mama idzie do szpitala, oddzial nefrologii, ale będzie miała pełną diagnostykę. Trzymajcie kciuki i czarujcie proszę.
      • silenta Re: Zdrowie seniorki 02.09.24, 17:32
        Trzymam kciuki, przynajmniej ją konkretnie przebadają.
        • bazia_morska Re: Zdrowie seniorki 02.09.24, 18:42
          To prawda, liczę na szybką diagnozę.
      • cranberries1983 Re: Zdrowie seniorki 02.09.24, 18:51
        bedzie dobrze!
    • cranberries1983 Re: Zdrowie seniorki 02.09.24, 18:50
      słuchać lekarza, pacjent w tym wieku wymaga konsultacji specjalistów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka