Dodaj do ulubionych

Sardynia - praktyczne rady

02.09.24, 02:54
Pytam doświadczonych smile
Skąd lecieć, gdzie się zatrzymac, co zwiedzac i co jesc smile
Kiedy organizować ? Inne praktyczne rady mile.widziane
To nasze marzenie podróżnicze na przyszłe lato. 5 osób co najmniej
Obserwuj wątek
    • grey_delphinum Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 07:17
      Corka jest właśnie teraz. Podpytam, gdy wróci.
    • eliszka25 Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 08:19
      Zaraz wychodzę do pracy i nie mam czasu pisać zbyt wiele. Napiszę tylko, że bardzo warto, ale jeśli nie jadą z wami dzieci szkolne, to wybrałabym inny termin niż lato. Jeżeli ograniczają was wakacje, no to trudno, wiadomo.

Przede wszystkim Sardynia jest duża, więc najlepiej nastawić się na to, że nie zobaczycie wszystkiego. Wybierzcie jakiś region czy część wyspy i wtedy planujcie. Wszędzie jest to zwiedzać i bez względu na to, jaki region wybierzecie, nie będziecie żałować.

Dla mnie najpiękniejszy region, to Sulcis, czyli południowo-zachodnia Sardynia. Z tym, że jest to też najmniej turystyczny i najbardziej dziki region, a co za tym idzie ma najmniejszą bazę turystyczną, więc domku na lato szukałabym już teraz.

Skąd lecieć z Polski, to nie mam pojęcia. Jeżeli zaplanujecie zwiedzanie bardziej północnej części wyspy, to lećcie do Olbii, jak chcecie południe - to Cagliari.

Co jeść? Wszystko, co lokalne. Sardyńskie jedzenie jest pyszne i nie są to tylko owoce morza, ale też mięso. Warto znaleźć miejsce, gdzie serwują porcetto sardo, czyli prosie pieczone w specjalny sposób. W okolicach Siniscoli koniecznie posmakujcie wszystkiego, co się da z pompiji. To owoc, który rośnie tylko w tym regionie i nigdzie indziej na świecie. Warto spróbować likieru, lodów, deserów. Oczywiście sardyński chleb, czyli pane carasau lub carasatu, bo funkcjonuje pod obiema nazwami, ser peccorino sardo, dolce sardo i w ogóle sardyńskich serów. Jeżeli zahaczycie o Sulcis, to polecam odwiedzić Santadi i napić się wina Terre Brune i/lub Rocca Rubia.

Mogla bym pisać bardzo długo, ale nie mam czasu. Zajrzę po południu i może coś uzupełnię. Swoje inspiracje na temat Sardynii czerpię z tego bloga
      www.italiapozaszlakiem.com/category/sardynia/

Magda opisuje nie tylko uroki wyspy, ale daje też mnóstwo praktycznych rad, również na temat wynajmu kwater czy samochodu ( bo do zwiedzania wyspy samochód jest raczej niezbędny). Tekstów o Sardynii jest więcej niż to co widać na pierwszej stronie. O jedzeniu też jest.

Wyspa jest przepiękna, różnorodna i inna niż Włochy kontynentalne. My się zakochaliśmy i wracamy w tym roku już chyba ósmy raz, a i tak nie widzieliśmy jeszcze wszystkiego.
      • lena.morgenstern Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 09:42
        My też już kilkakrotnie byliśmy na Sardynii - za każdym razem w innym miejscu. Tak jak Eliszka polecam „skoncentrować“ się na jednym regionie wyspy i tenże intensywnie eksplorować.
        Pięknie jest wszędzie - wschód i północny-wschód są najbardziej oblegane, więc tu również polecam wybrać się poza feriami szkolnymi. Najpiękniejsza z plaż (według rankingów) La Pelosa, zapełniona jest totalnie - teraz trzeba ponoć rejestrować się w internecie, żeby na nią wejść. Wejście jest płatne, potrzebne są specjalne maty do plażowania (można kupić na miejscu). No i jest rzeczywiście przepięknie. Tyle że te tłumy to naprawdę koszmar. La Pelosa znajduje się na północnym-zachodzie wyspy.
        Piękne plaże są wszędzie - Cala Brandinchi na pn.-wsch. (cała Costa Smeralda), Berchida na wsch., region Costa-Rei na południu - tam było już trochę bardziej „afrykańsko“ według mnie i mniej tłumów niż na wschodzie i północy.
        Na zachodzie masz plaże z przepięknym piaskiem kwarcowym - (plażę Półwyspu Sinis - Mari Ermi, Is Arutas) oraz przepiękne Alghero (plaża „miastowa“ również jest wspaniała!) z wyraźnym wpływem hiszpańskiej architektury.

Na mnie największe wrażenie zrobiły:
        - rejs motorówką po zatoce Orosei (poszukaj na YouTube - Cala Golotitze, Cala Luna, Cala Mariolu)
        - wyspa La Maddalena (przepiękna 😍) i wędrówka do Cala Coticcio (zwana europejskimi Seszelami)
        - plaże z piaskiem kwarcowym
        - Costa Rei
        - Costa Smeralda
        - Alghero

Polecam też spróbować likieru sardyńskiego „Mirto“ oraz świeżego wina z beczki, prosto od chłopa „Vini Sfusi“ lub „Vino Sfuso“ - są to wina sprzedawane na litry, bezpośrednio z nalewaka - bardzo lekkie i smaczne.
        Oprócz tego warto spróbować czerwonego Cannonau oraz białego Vermentino.

Jeśli chodzi o jedzenie to Pane Guttiau (przepyszny chlebek pasterzy, smakuje mi bardziej niż Pane Carasau, gdyż zawiera jeszcze dodatek oliwy z oliwek). Seadas - pierożki z serem i miodem (słodko - słone), pierożki Culurgiones (sardyńska wersja ruskich pierogów - tyle że z Pecorino, serem owczym).
        No i tradycyjnie we Włoszech (chociaż Sardynczycy bardzo cenią swoją odrębność i właściwie nie czują się Włochami - przypominają mi bardzo dumnych Basków) - kawa, kawa, kawa 🙂

Ogólnie Sardynia to więcej plażowania i obcowania z naturą niż zwiedzania (w porównaniu np. do Sycylii).

My zawsze płyniemy promem (kabina z noclegiem) z Livorno lub Genui. Polecam, bo to też fajne rozwiązanie, no i ma się własny samochód na miejscu. W zeszłym roku ceny w wypożyczalniach były ponoć kosmiczne.
    • swiezynka77 Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 09:32
      też się zakochałam po zeszłorocznych wakacjach. my byliśmy na południu - wynikało to z dogodnych lotów, zwiedziliśmy część południowo-wschodnią. na pewno wrócimy zobaczyć resztę smile
      dom wynajęłam na Casamundo, samochód konieczny. wszędzie jest pięknie, plaże cudowne, jedzenie pyszne smile

sardyniaalicji.pl/ - przewodniki polecam.
      • lena.morgenstern Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 09:48
        Też polecam stronę Alicji na Sardynii - można się wiele dowiedzieć czy też zabukować dom lub mieszkanie.

My byliśmy parę razy na campingach (kiedy dzieci były mniejsze) oraz w wynajętych apartamentach i domach (booking). To co na Sardynii jest piękne, to brak betonozy - plażujesz w otoczeniu natury, a nie przy betonowych, hotelowych klocach.
    • karmello29 Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 10:15
      kotejka napisała:

> Pytam doświadczonych smile
      > Skąd lecieć, gdzie się zatrzymac, co zwiedzac i co jesc smile
      > Kiedy organizować ? Inne praktyczne rady mile.widziane
      > To nasze marzenie podróżnicze na przyszłe lato. 5 osób co najmniej

Lot z Katowic do Alghero ,bardzo fajne połączenie.Jechalam też z Interrail pociągami przez Austrię ,Udine i Rzym po czym z Livorno promem do Olbii -chcialam żeby córka miała przygodę a nie tylko krótki przelot i było fajnie wink podróż trwała 32 godziny i był fun.
      Byłam kilka razy w Sassari,Olbii i w Alghero.
      Olbii nie polecam,jest co prawda Pittulongu Beach ale daleko od miasta,ogólnie miasto mnie kompletnie nie porwało -Aspo jeździ jak chce ,promenada taka sobie ,w jeden dzień wszystko obejrzane .
      Alghero polecam gorąco,dużo ładnych plaż i bardziej przyjazne turystom plus pamiątki o niebo lepsze -Zawsze kupuje biżu z korali ,tylko tam można dostać takie cudenka
      Sassari też piękne .
      Ceny -kawiarnie ,kawki i desery taniutkie ,restauracje jak zwykle zależy od gwiazdek.
      Najlepszy sklep na zakupy Conad-takich promocji i pysznych wędlin i serów nie uświadczyłam nigdzie
      Apartamentów zatrzęsienie ,ja zawsze przez booking -jesli będzie automatyczny check in to będą chcieli skany paszportu do przesłania.
      Ogólnie wyspa piękna ale nie każdy lubi turystow-angielski na poziomie mocno średnim ,raczej będą mówić na siłę po włosku.
    • koko8 Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 10:16
      Ja z kolei polecam środkowo- wschodnią cześć Sardynii. Po zwiedzeniu wyspy tę cześć uznaję za najpiękniejszą. Park Narodowy Genneratu jest zielony przez cały rok, jest tam wiele urokliwych szlaków. Przy jednym z nich są naturalne zbiorniki Monte Ferru, w których można się kapać, jak w meksykańskich cenotach, więc warto zabrać na szlak ręczniki. Poza tym widoki na zatokę del Golfo di Orosei zapierają dech, zarówno od strony lądu jak i morza (zajebiste groty i warunki do snorkelingu). Do tego piękne plaże, rozległe winnice w okolicach Jerzu (z degustacja), praktycznie brak turystów.
      Z miast bardzo podobało mi się Sassari.
      • swiezynka77 Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 10:56
        koko8 napisała:

> Park Narodowy Genneratu jest zielony przez cały
        > rok, jest tam wiele urokliwych szlaków. Przy jednym z nich są naturalne zbiorni
        > ki Monte Ferru, w których można się kapać, jak w meksykańskich cenotach, więc w
        > arto zabrać na szlak ręczniki.

też tam dotarliśmy, wspaniałe doświadczenie. a wracając przez góry trzeba zobaczyć nuragi - prehistoryczne budowle
        • simply_z Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 11:02
          Fajne sa tez wykopaliska w Noura, a i polecam wioske San Sperate, fajny jest tam ogrod muzyczny i murale, No i Santa Teresa Gallura i rejsiksmile.
    • karmello29 Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 10:17
      kotejka napisała:

> Pytam doświadczonych smile
      > Skąd lecieć, gdzie się zatrzymac, co zwiedzac i co jesc smile
      > Kiedy organizować ? Inne praktyczne rady mile.widziane
      > To nasze marzenie podróżnicze na przyszłe lato. 5 osób co najmniej

Aha no i z Alghero koniecznie grota Neptuna ,byłam z córką ,przejazd stateczkiem -naprawde warto
      • mania_222 Re: Sardynia - praktyczne rady 03.09.24, 01:22
        Byłam w grocie Neptuna, ale od góry (droga jest z parkingiem) i schodziłam do niej po kilkuset kamiennych stopniach. To do wytrzymania, ale potem to wchodzenie!
        Grota przepiękna.
    • kotejka Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 12:33
      Jesteście nieocenione, wszystko uważnie czytam i za kazda radę dziękuję smile
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Sardynia - praktyczne rady 02.09.24, 13:25
      Nie wiem, czy ktoś już wspominał, ale polecam wybranie się do jakiejś winnicy. Sardynia ma swoje endemiczne szczepy winorośli, które nie rosną nigdzie indziej - można potestować dobrego wina w pięknych okolicznościach przyrody.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka