Dodaj do ulubionych

Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji

02.09.24, 08:55
Tym razem chodzi o inne dziecko, dziewczynkę chorą na SMA a całą sprawę nagłośnił poseł Litewka.
Jestem bardzo ciekawa jak to się wszystko skończy

www.plotek.pl/plotek/7,154063,31270493,fundacja-filipa-chajzera-znow-miala-nie-wyplacic-ogromnych-pieniedzy.html
Obserwuj wątek
    • abria Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 09:40
      najlesze oszystwa to na dzieci

aaa.. Litewka to jednak nie kupił mieszkania temu dziecku ostatnio - będą mu wynajmowac, a reszte gotowki teoretycznie dzieciak dostanie w wieku 18 lat - pewnie po to zeby mu odbilo i zainwestowal w samochod
      • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 10:28
        A wiesz, jaka jest dokładnie sytuacja tego chłopaka? Mieszkanie na kogo miałoby być i czy mając w ręku takie pieniądze matka poradziłaby sobie tak, by było jak najlepiej dla syna?
        • abria Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 10:41
          Mieszkanie na kogo miałoby być

Prawo polskie nie wyklucza możliwości nabywania i rozporządzania nieruchomością na rzecz niepełnoletniego
        • pseudo_stokrotka Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 10:48
          Właśnie. Mogłaby być tak, że kupują teraz mieszkanie, matka je zadłuża i chłopak wchodzi w dorosłosc bez chaty, za to z długami...
          • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:14
            Otóż to. Od początku Litewka mowił, że pomoc ma być długofalowa, dla Sebastiana. To nie chodzi o to, by matkę Sebastiana wyręczyć w obowiązkach.
        • amarantha Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:47
          Jak się okazuje, w sprawie Sebastiana jest coraz więcej niejasności: krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,31269560,nowe-fakty-ws-bezdomnego-od-lat-nastolatka-z-krakowa-jego.html

Z czasem do mediów zaczęło docierać coraz więcej nieoficjalnych informacji na temat sytuacji Sebastiana i jego mamy. Niektóre portale zaczęły poddawać w wątpliwość to, czy rzeczywiście sytuacja Sebastiana była aż tak zła, jak opisywał to w liście.

[...]

Po opublikowaniu listu Sebastiana w internecie przez posła Łukasza Litewkę sprawą zainteresowali się krakowscy urzędnicy, których ta historia także mocno poruszyła. Spotkanie z rodziną planował nawet prezydent Krakowa Aleksander Miszalski, wcześniej jednak Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej zaprosił do siebie Sebastiana razem z jego mamą, by zorientować się, jak najlepiej im pomóc. O tym spotkaniu krąży po urzędzie wiele opowieści. Co wiemy na pewno?

Sebastian i jego mama przyszli na spotkanie. - Próbowaliśmy się zorientować, w jaki sposób możemy pomóc tej rodzinie. Mamy wiele możliwości: zasiłki celowe, ciepłe obiady, pomoc psychologiczna itp. By przyznać pomoc, musimy jednak postępować zgodnie z procedurami, czyli m.in. zapoznać się ze stosownymi dokumentami, przeprowadzić wywiad środowiskowy itp. — mówi Agnieszka Pers, rzecznik MOPS w Krakowie. Zdradza ciąg dalszy: - Mama Sebastiana nie była jednak zainteresowana żadną z tych form pomocy. Powiedziała, że potrzebuje tylko pomocy prawnej. Umówiliśmy się na następne spotkanie na 26 sierpnia, ale na to spotkanie już się nie stawiła — mówi Agnieszka Pers.

[...]

Z nieoficjalnych informacji wynika, że mama Sebastiana jest Czeszką i mieszkała z synem wcześniej w Warszawie, a po rozstaniu z ojcem chłopca, przeprowadziła się do Krakowa. Utrzymuje się z dorywczych prac. Ma też finansowe zobowiązania, które musi regularnie spłacać.

W tej sytuacji pojawiło się pytanie, czy fundacja posła Litewki sprawdziła dokładnie, jakiej pomocy rodzina potrzebuje.

Czyli, jednym słowem, sprawa jest szemrana, chłopak pomocy niewątpliwie potrzebuje, ale poseł Litewka, gdyby chciał rzeczywiście go wesprzeć, a nie polansować się na ckliwej historyjce, powinien zacząć od ścieżki instytucjonalnej, a nie zbiórki. Zamiast skupienia się na usprawnieniu/naprawie systemu pomocy mamy znowu granie na emocjach i robienie sobie PR czułego pomagacza.
          • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 12:29
            Litewka działa spontanicznie, na gorąco, a jego funclub odpowiada równie błyskawicznie. Kasę zebrano w 2 dni, procedury sprawdzania i weryfikowania trwałyby 2 miesiące. Może gość wychodzi z założenia, że lepiej zebrać od razu ile się da, grając na emocjach, a potem w przypadku wykrycia oszustwa ewentualnie odmówić wypłaty, a kasę spożytkować na inny cel. Chłopak do szkoły poszedł już dziś, już teraz potrzebował mieszkania. Choć nie przeczę, że poseł Litewka mógł mu coś za fundacyjną kasę wynająć po cichu na miesiąc czy dwa, aż wszystko się zweryfikuje.
            Na pewno niepokoi postawa matki, ale to było od początku wiadomo, że ta kobieta jest niewydolna wychowawczo. Grunt, żeby dziecko miało pomoc. Mam nadzieję, że nie wyjdzie za chwilę, że z tą bezdomnością to była ściema, bo młody miałby wtedy gorzej niż przed akcją Litewki.
            • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 12:37
              rzeczywiście, już jest mocno podważana ta bezdomność: Mama bywała na wywiadówkach. Chłopiec zawsze był czysto i elegancko ubrany - jasne spodenki, biała koszulka, markowe buty. Mieliśmy adres zamieszkania ucznia. Gdy podczas pandemii było nauczanie zdalne, to Sebastian uczestniczył w lekcjach bez żadnego problemu. Tak nie wygląda bezdomne dziecko - mówi Edyta Chorobik.
              Litewka: - Bezdomność może mieć różne oblicza. Wątpię, że jeśli ktoś ma mieszkanie, to od czasu do czasu mieszkań w hostelu - wyjaśnia polityk. Poseł słowo "dwór" zamienia już jednak na dworzec. Mówi, ze jak dzwonił do chłopca i jego mamy, to w tle słyszał "dworcowe odgłosy".

gazetakrakowska.pl/cala-polska-uwierzyla-w-bezdomnosc-nastolatka-i-jego-mamy-zebrano-duze-pieniadze-w-sprawie-rodza-sie-watpliwosci/ar/c1-18769511
              • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 14:50
                Z jednej strony- ja się nie dziwię szkole, urzędnikom, że się bronią jak mogą. Ludzie zaczęli na nich strasznie najezdzać w komentarzach. Sebastian napisał "nikt nam nie chce pomóc", ale czy na pewno orientował się, co jego mama zrobiła, żeby mogli mieć normalne życie?
                I co mowiła synowi, dlaczego tak żyją? Coś mi ta kobieta nie pasuje. Ma długi, czy tam "zobowiązania finansowego", ale może to z powodu męża? To by jakoś wyjasniało brak miejsca zamieszkania i prace dorywcze. Z tym że z dzieckiem takie życie?
                • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:11
                  Te zobowiązania finansowe to mogą być tez alimenty na inne dzieci. Litewka teraz będzie pewnie szedł w zaparte, że on wszystko wie i jest ok. Ilekroć czytam jego wypowiedzi na ten temat, to magluje w kółko "oni płaczą i są wdzęczni", jakby to był dowód, że są też prawdomówni. Martwię się, że tego chłopaka ktoś wykorzystał. Że napisał do Litewki to, co ktoś mu kazał. I naściemniał o swojej sytuacji, trochę albo bardzo. I że jeśli dziennikarze to wywleką, to chłopak nie będzie miał życia w nowej szkole.
                  • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:29
                    Problemy finansowe mieli na pewno. Ale to spanie na dworze, no nie wiem.
                    Przypomina mi się "Droga do szczęścia", bohater zawsze w garniturze , a spał w noclegowniach i na dworcu- ale to tylko film.
                    Onet robił śledztwo na dworcu, pytani ochroniarze, panie że sklepików i bezdomni tam bywajacy- nikt chłopca nie widział. Ale też dziennikarka użyla zdjęcia ze zbiorki- jak się okazuje, mocno nieaktualnego.
                    • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:40
                      Pisałam Wam w poprzednim wątku, że moim zdaniem w Krakowie dziecko bezdomne by się nie ukryło przed SM, policją, innymi bezdomnymi i fundacjami. Jednorazowo tak, ale nie przez kilka lat. Dworzec jest monitorowany, ma ochronę całodobowo, sklepy całodobowe tam są, za dużo par oczu, żeby dziecko mogło tam sypiać na ławce. Tam generalnie zresztą nikt nie sypia w budynkach, bo ochrona goni, może gdzieś poza, na zewnątrz... W Krakowie na dworcu nawet WC jest płatne i to słono, to nie jest przyjazne miejsce dla bezdomnych. W sumie nie wiem zresztą skąd teraz ta narracja z dworcem, młody pisał o spaniu po chrmurką.
                      • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:47
                        Narracja z dworcem od Litewki. Jak dzwonił, to tam ponoć byli. Któryś dziennikarz się dopytywał, czy to możliwe, że dziecko spało kilka lat na dworze, no to właśnie powiedział, że spali różnie, w tym na dworcu.
                        • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:50
                          AA, przepraszam, cytowałaś przecież wywiad, też to się komuś rzuciło w oczy.
                          • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 17:13
                            Tak, to ze raz było słychać dworzec (nie wiem, może zawiadowcę PKP?) to wiadomo, ale skąd mu się wzięło, że cały czas spali na dworcu? Media zaczęły nawet okraszać zdjęciem krakowskiego dworca artykuły o tej sprawie, a chłopak przecież niczego o dworcu nie mówił. Strasznie się to rozłazi w szwach, wolałabym, żeby już nie kopano w tej historii, nawet jeśli to matka miała taki plan i jej się to udało.
              • kamin Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 19:41
                W czasie pandemii chłopak prosił na pomocnej ręce o pomoc w ogarnięciu telefonu. Jego się zepsuł, miał odłożone 60 zł na naprawę. Telefon był mu potrzebny do udziału w lekcjach online.
      • hanusinamama Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 10:42
        Jak emtaki dziecko dostaje kasę to mu nie odbija, jak dostaję inne dziecko nagle mu odbija...
        • abria Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 10:49
          nie mam przekonania - ja swoim nie dam takiej kasy (700 000) jak Litewska temu chlopcu
          • pseudo_stokrotka Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:19
            Ale dajesz zapewne dach nad głową i jedzenie. I to dostanie Sebastian.
            Żal ci? Idź na ulicę, napisz do Litewki, może też na Ciebie zbiórkę założy i przestaniesz zazdrościć.
            • abria Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:30
              zalozyl zbiorke na mieszkanie i jego kupno a nie na wynajem
              • pseudo_stokrotka Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 13:55
                Nie, zakładał zbiórkę na pomoc chłopakowi. Nie na zakup mieszkania.
              • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:13
                Nie, tam ani razu (poza komentarzami ludzi) nie pojawił się plan zakupu mieszkania, od początku była mowa o najmie.
          • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 13:36
            Przez 3 lata zejdzie coś z tych 700 tys. Pewnie ze 3k miesięcznie wynajem, 4 z mediami, to już 150 tys. Pytanie, czy matka uzna, że już nic nie musi i będą żyć za kasę ze zbiórki, czy będzie zarabiać i ich samodzielnie utrzymywać. I czy ojca pociągną do odpowiedzialności finansowej (może i wstecz).
      • hummorek Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:00
        Przecież od początku to było jasne
    • daniela34 Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 10:48
      No cusz...postawa Chajzera w tym wszystkim, nawet jeśli jest biedną ofiarą nieuczciwego dyrektora fundacji, bardzo mi się nie podoba.
      • alpepe Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:05
        Daniela, on to jak Felicjańska, usłyszał gdzieś, że na fundacji najbardziej pasą się ci, co ją zakładają, no i niestety się nie udało.
        • 35wcieniu Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:07
          Czy się nie udało to się dopiero okaże. Coś mi każe przypuszczać że może się okazać że pasienie dla niektórych zakończone powodzeniem...
      • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:17
        On jest obrzydliwie niemoralny w tym umywaniu rączek.
        Coś ma nie po kolei w głowie, zupełnie nie potrafi się zachować, nie tylko w tej sprawie.
        • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:23
          I jeszcze- pisał coś w stylu- on już ma dość pomagania, teraz już żadnych działań na rzecz innych, teraz to on się sobą zajmie.
          Jakby nie w tym rzecz teraz..
          I jak wygląda sprawa pieniędzy na Oskara, co to matka miała wyłudzać? A teraz dyrektor fundacji jest oskarżony o przywłaszczenie 700 tys.?
          • borsuczyca.klusek Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:28
            Z artykułu wynika, że do tej pory trójka podopiecznych fundacji nie otrzymała pieniędzy ze zbiórek. A pan Ch. jest w tym czasie aktywny w social mediach i nawet się nowymi zębami ostatnio pochwalił...
            • 35wcieniu Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:34
              Zębami, wakacjami, jakaś nowa chata w Hiszpanii chyba była, generalnie "**uj z podopiecznymi fundacji, zraziliscie mnie i już nie będę pomagał, teraz zajmę się sobą i chętnie pokażę jak to robię, a w ogóle to JAAAa, JA jestem ofiarą więc nie zadawajcie mi trudnych pytań, poza tym nie mam czasu z wami gadać bo mi się winko mrozi na jachcie"

Jak celebrytów mam zasadniczo w du*pie, tak ten upadek jest w jakiś sposób fascynujący. Zwłaszcza że podejrzewam że to początek i zrobi się grubiej.
            • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:34
              On w ogóle się spakował i pojechał do Hiszpanii, jak tylko pojawiły się kłopoty. Odciął się i nie czuje się odpowiedzialny.
              • alexis1121 Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:41
                I nadal się odcina, zapominając że dyrektorem fundacji mianował przecież swojego najlepszego kumpla wink Najlepszy jest jego najnowszy manewr, czyli pozowanie na katolika. Rano widziałam story z kościoła.
                • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:47
                  Coraz ciekawiej
                • karyna-z-radzymina Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:55
                  alexis1121 napisał(a):

> Najlepszy jest jego najnowszy manewr, czyli pozowanie
                  > na katolika. Rano widziałam story z kościoła.

I ochrzcil swojego kebabowoza przez prawdziwego księdza!
                  • alpepe Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 16:57
                    Serio? Fajnie.
                    • karyna-z-radzymina Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 17:02
                      alpepe napisała:

> Serio? Fajnie.
                      >

Proszę, masz tu relację z wydarzenia. Bardzo dobrze, arabskie jedzenie lepiej pobłogosławić, nie wiadomo jak ono dziala na człowieka

www.pudelek.pl/filip-chajzer-sciagnal-ksiedza-na-otwarcie-budki-z-kebabem-duchowny-poswiecil-przybytek-i-dostal-porcje-na-wynos-zdjecia-7058970008812160g
                      • borsuczyca.klusek Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 19:34
                        Jak można świecić włazy od studzienek kanalizacyjnych to czemu nie kebabowozy?
              • borsuczyca.klusek Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 12:02
                I jeszcze na samym początku próbował zwalić winę na matkę tego pierwszego chłopca a teraz się okazuje, że takich poszkodowanych dzieci jest więcej
                • daniela34 Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 12:29
                  Tak, to jest jakaś zdumiewająca historia - w przypadku pierwszego dziecka niby matka próbowała wyłudzić pomoc. Ok. Niby fundacja złożyła zawiadomienie (chociaż zdaje się, że media śladu tego zawiadomienia na matkę nie znalazły). A potem była historia druga i trzecia. A pan Chajzer się obraził na ludzkość i przestał się kontaktować.
                  A przepraszam - co mają rodzice tego drugiego i trzeciego dziecka teraz zrobić? Bo zdaje się zostali z problemem i pan Chajzer się nie poczuwa.
                  • a23a23 Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 03.09.24, 04:22
                    daniela34 napisała:

> Tak, to jest jakaś zdumiewająca historia - w przypadku pierwszego dziecka niby
                    > matka próbowała wyłudzić pomoc. Ok. Niby fundacja złożyła zawiadomienie (chocia
                    > ż zdaje się, że media śladu tego zawiadomienia na matkę nie znalazły).

Nie do końca nie znalazły, raczej nie chciały szukać. Podwójne finansowanie, przedstawianie oswiadczen zamiast faktur, na koncu przeniesienie calosci na portal, ktory nie weryfikuje juz niczego. Poza tym zbiorka byla na diagnostyke i leczenie w klinice w Chicago (rzeczywiscie normalny szpital), a cala afera jest o niezaplacone rachunki z jakiegos ziebowatego miejsca z zupelnie innej czesci stanow. Te leki, ktorych rzekomo nie ma w Polsce to rituximab i plazmafereza. Rituximab jest drogi, ale nie kosztuje 800tys.
                    I to co pisze nie jest w obronie FCh, bo on to przede wszystkim na poczatku powinien sprawdzic wiarygodnosc takiej zbiorki. Reszta jest juz tylko skutkiem zaniedban na poczatku.
                    • daniela34 Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 04.09.24, 13:57
                      Ok. Dziś albo wczoraj pojawiły się informacje dotyczące tej sprawy że jednak jest, przy czym ja nie kwestionuję ani tego, że fundacja mogła paść ofiarą oszustwa ze strony matki ani że strony tego dyrektora. Natomiast nie podoba mi się, że Chajzer umywa ręce i zostawia tych uczciwych rodziców bez pomocy.
                      To jedno.
                      A dwa to tp co piszesz - weryfikacja zbiórek.
            • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 12:23
              Zęby to pewnie ma za friko, bo robił mu je ten skompromitowany dentysta, który ma dużą kupkę pozwów w szufladzie. Chajzerowi też schrzanił te zęby zresztą, choć może tylko wizualnie, bo tym od pozwów porobił straszną kaszanę.
              • borsuczyca.klusek Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 12:45
                Jak komentujący słusznie zauważyli sam pan doktor takich zębów nie ma...

www.pudelek.pl/filip-chajzer-tez-ma-nowe-zeby-internauci-w-szoku-wyglada-to-kiczowato-i-komicznie-wideo-7064513619479456g
                • dni_minione Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 13:32
                  Lojezu co to się na pudelku podziało w komentarzach. Jakieś sekcje wyróżnione, nawalone zdjęć pudelka, gwiazdek i ramek, rózowe napisy, cóż to za metamorfoza straszliwa.
                • pseudo_stokrotka Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 13:58
                  No przecież sam sobie nie zrobi 😂
          • daniela34 Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:39
            elinborg napisała:

> I jeszcze- pisał coś w stylu- on już ma dość pomagania, teraz już żadnych dział
            > ań na rzecz innych, teraz to on się sobą zajmie.

Tak. Ten foch był cudowny, pan się obraził, zabrał zabawki i wyszedł z piaskownicy.
    • alexis1121 Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 11:38
      Mam na niego alergię od 2007 roku.
      • kropkaa Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 12:13
        Nie pamiętam od kiedy, ale równie dawno.
        Ale jest też plus - tak przychlasta nie mogę znieść, że dzięki niemu zaprzestałam włączać ddtvn.
        • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 14:55
          On jest głupi. Mam wrażenie, że pod czaszką jest przeciąg.
          Ale sprawa tej fundacji to już o wiele większy kaliber niż głupota.
        • elinborg Re: Znowu Chajzer i pieniądze z fundacji 02.09.24, 14:56
          Tak, przychlast i jeszcze mi się z czasów podstawówki przypomniał- przymuł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka