pffpffpff 07.09.24, 08:22 Już jest! 😁 Jedyna pozytywna strona jesieni, jaką dostrzegam na ten moment. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 09:25 Widzę, że nikt się nie wpisał 😅 U mnie Berry hibiskus dopóki się nie skończy we wszystkich Starbucksach. Pumpkin Spice nie lubię, kiedyś piłam ale to raczej na bazie szału, bo wszyscy pili. Natomiast w 2018 było maple latte i mi smakowało. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:47 Ja odkryłam w zeszlym roku dopiero. I to pod koniec sezonu. W tym zamierzam korzystać 😁 Generalnie nie piję słodkich kaw. Do tej mam słabość. Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 19:28 Co piłyście? Patrzyłam na menu amerykańskie i wam zazdroszczę 🥲 Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pumpkin latte 08.09.24, 16:30 Od dwóch tygodni cały czas to samo: 3 espresso shots+lód+pumpkin cold foam🤤 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:31 Cholera U mnie tylko solo, cortado y con leche 😉 Jak żyć? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:46 Przynajmniej masz tanio, ja tylko w domu kawę piję a te pumpkin to w ogóle są skandalicznie drogie. Szkoda mi pieniędzy, za ciężko na nie pracuję. Poza tym musiałabym pojechać samochodem a to zaś wydatek. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:59 Mam tanio, to fakt. Inna sprawa, że i tak nie lubię tych wszystkich słodkich wynalazków. Chyba, że cafe bombon czasami, znasz? No i kawa jak i wino w Polsce przestały mi smakować. A Starbucks u nas jest, nie wiem kto tam chodzi ale jest. Co ciekawe, mało kto ma w domu wypasiony ekspres. Kawiarka wystarczy a w barze na osiedlu świetne cortado za 1,50 e. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:01 Bombon wygooglałam właśnie, nie dla mnie. Ja kawę wolę bez cukru zupełnie, odzwyczaiłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:01 Ja? Nie, dzięki. Lubię zwykłą kawę z kawiarki z odrobiną mleka a ze słodyczy najbardziej krówki Wawel 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Pumpkin latte 07.09.24, 16:29 a barraquito nie masz u siebie? Czy to tylko na wyspach kanaryjskich? tak mi zasmakowalo, ze zawsze mam butelczyne tego likieru i tubke mleka skondensowanego zeby sobie zrobic w razie naglej potrzeby doslodzenia sobie zycia Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:41 Nigdy nie piłam a wszędzie rzuca się na mnie kultura presji pumpkin latte. U nas nawet Starbaka nie ma, skończę z ADHD i depresją. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:45 Jak nie ma strabaka to i nie ma adhd i innych wymyslow Odpowiedz Link Zgłoś
matkadysk Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:42 Niesmaczny, pretensjonalna napój pozerów. Ale oczywiście smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:03 Biedna dynia, czym sobie na to zasłużyła? Odpowiedz Link Zgłoś
grruu2.0 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:43 To znaczy, że w Action już asortyment świąteczny 🙄 Lubię te korzenne jesienne rzeczy, ale nie latem! Ja jeszcze nie wypiłam pożegnalnego letniego drinka nad Wisłą! Odpowiedz Link Zgłoś
ta_jedna_karen Re: Pumpkin latte 07.09.24, 13:44 grruu2.0 napisała: ! Ja jeszcze nie wypiłam pożegnalnego letniego drinka nad > Wisłą! Czy Riki to słyszy?? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:46 Nie mam odwagi tego spróbować. NIe do końca czuję koncepcję kawy o posmaku owoców (w przeciewieństwie do herbaty, chociaż tu też wolę czarne aromatyzowane albo z sokiem niż stricte owocowe). Odpowiedz Link Zgłoś
alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:50 Jeżeli się zdecydujesz, to poproś o pompkę syropu mniej, bo ta kawa jest ekstremalnie słodka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:32 Ja nie kumam koncepcji dyni na słodko. Lubię dynie, ale tylko w potrawach wytrawnych i jesienią jem całkiem sporo, ale na słodko to dla mnie 🤢 Na szczęście kawy nie piję w ogóle 😄 Eksperymenty herbaciane bardzo lubię, choć nie zawsze kończą się smacznie 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:33 eliszka25 napisała: > Ja nie kumam koncepcji dyni na słodko. Pumpkin pie is a must na Thanksgiving Na dodatek okraszony bita smietana do upeku No i wspomniane nizej pumpkin-peacan muffins sprzedawane seasonally - mniam Dynia w sumie jest lekko bezplciowa, nie az tak jak tofu ale troche jak ziemniory - mozna z nia wszystko w kazda strone Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pumpkin latte 07.09.24, 15:06 A ja nigdy nie jadłam nic z dyni😂😭, kupuję je wyłącznie w celach dekoracyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 15:53 O, to ja też w zeszłym roku dopiero odkryłam na forum chyba nawet, pieczoną dynie. Kroi się w plastry, bez obierania, kropi oliwa, posypuje ziołami i można z tego generalnie zupę zrobić, ale u mnie ani razu się nie dało, bo wszystko zjedzone było prosto z blachy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:42 Dynie są różne i różnią się smakiem. Nie jakoś spektakularnie, bo zawsze wiadomo, że to dynia, ale jest to wyczuwalne. Moja ulubiona, to dynia butternut. Uwielbiam zupę krem z dyni i cukinii, z pomidorami, na ostro, bez żadnego mleka kokosowego czy curry, za to ze zwykłą kwaśną śmietaną. Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:55 Jak Ci się to udało w Stanach. Ja non stop od września do czerwca robię zupę z dyni hokkaido. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pumpkin latte 08.09.24, 15:25 Udalo mi się mieszkając w Massachusetts i trochę w Maine nie zjeść nigdy homara ani ostrygi, więc się da😉. Butternut squash jadam często, ale dla mnie to nie pumpkin🎃😏 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:35 Ja wiem, że można i że ludzie robią, ale dla mnie jest to w najlepszym wypadku dziwne, a najczęściej po prostu niejadalne. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:55 eliszka25 napisała: > Ja nie kumam koncepcji dyni na słodko. Lubię dynie, ale tylko w potrawach wytra > wnych i jesienią jem całkiem sporo, ale na słodko to dla mnie 🤢 > > Na szczęście kawy nie piję w ogóle 😄 > > Eksperymenty herbaciane bardzo lubię, choć nie zawsze kończą się smacznie 🤪 Naprawdę? Dla mnie dynia jest sama w sobie słodka i ja z dyni to robię jedynie zupę i dynie pokrojoną w kostkę pieczoną w piekarniku . Desert z dyni robi moja koleżanka turczynka, który jest popularny w Turcji i muszę przyznać, że smakuje dobrze. www.tureckieprzepisy.pl/desery/kabak-tatlisi-deser-z-dyni/ Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:47 Naprawdę. To chyba nic dziwnego, że ludzie lubią różne rzeczy? Ziemniaki same w sobie też są dość słodkie, ale jakoś nikogo nie dziwi, że się je gotuje w osolonej wodzie i zjada w przeróżnych wytrawnych daniach. Choć niektórzy jedzą je też na słodko np. w postaci placków ziemniaczanych czy kopytek z cukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 10:02 Deser pt „Brzoskwinie z kompotu mamy w domu!” Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:37 Widzisz, a ja jestem z domu, gdzie dynię przyżądzało sie tylko na słodko i dłuuuugo nie mogłam się przełamać, żeby ją zjeść po wytrawnemu. Teraz już robię zupkę, czy curry, ale latami nie mieściło mi się to w głowie i otrząsałam się na samą myśl o solonej dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:48 U mnie w domu rodzinnym dyni się w ogóle nie jadło. Posmakowałam ją dopiero jako dorosła i bardzo lubię, ale wersja na słodko mi kompletnie nie podchodzi. Zupełnie nie moje smaki. Odpowiedz Link Zgłoś
husky_cat Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:48 Nie lubię. Jesiennie lubię curry z dynia Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:54 Zwykle kuszą mnie nowe smaki, ale to ma jakieś 500 kalorii w jednym łyku, więc dziękuję, postoję Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:00 Nie, w średniej bez bitej śmietany jest około 300 kcal. Bez dramatu. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:05 PSL będzie jak zrobię w domu, ale jeszcze zbyt ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:29 Sorry, Starbucks boycott trwa - ja czekam na pumpkin muffins z mojej lokalnej sieci kawowej, musze sprawdzic czy juz maja Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:21 Ja w Tim Hortons kupuję, wolę tam kawe niż w Starbuck's Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Pumpkin latte 08.09.24, 10:05 A co jest ze Starbuniem nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
fogito Re: Pumpkin latte 08.09.24, 12:49 Sporo, ale ostatnio oskarżany o wspieranie Izraela. Wrzuć w Google i poczytaj. Ja nie kupuję, bo dla mnie to słaba jakość niewarta wydanych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:49 Smacznego. Dla mnie fuuujjj, raz mnie koleżanka namówiła, obrzydliwy ulepek, to jest deser a nie kawa, nie dałam rady tego dokończyć. Nie ma to jak czarna gorzka z kawiarki. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:53 To ja wolę uczciwego lodzika! Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 15:00 Widziałam dzisiaj, że już dostępne. Ja uwielbiam tyle, że nie przy takiej pogodzie. Nie skusiłam się, dla mnie to jakby jeść barszcz z uszkami j karpia latem. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Pumpkin latte 07.09.24, 16:00 pffpffpff napisał: > Jedyna pozytywna strona jesieni, Żartujesz?? Jesień jest cudowna🧡 U nas pumpkin spice jest już od sierpnia, ale w tym tygodniu zobaczyłam pierwsze bombki w sklepie😅 Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:53 Ja nie dość, że zobaczyłam to kupiłam dzisiaj w Tigerze pluszaka pierniczka z kolekcji świątecznej 😜 Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:26 Pilam po raz piewrszy w zeszlym roku gdy kolezanka zszokowana dowiedziala sie, ze nigdy jeszcze nie pilam i mnie zaciagnela do sb ( i nie dopilam do konca bo za slodkie). Gdybym byla 20 lat mlodsza to pewnie bylby hit Zauwazam, ze z wiekiem mam mniejsze upodobanie w slodkich, aromatyzowanych napojach. Ale fajne sa takie sezonowe przyjemnostki, pijcie i delektujcie sie do woli; czekam na chlodniejsze dni bo wtedy u mnie zaczyna sie sezon na herbate z cytryna, imbirem i miodem (tak, miod tez slodki ale daje go malo). Odpowiedz Link Zgłoś
arabelax Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:29 a później wpisy, że jem jak wróbelek, a tu bebzon😃 jak można coś takiego pic? Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:32 Jak ktos lubi to pije. Ciebie nikt nie zmusza. Odpowiedz Link Zgłoś
panirobak82 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:55 Po tym to Ci gwarantuję, że nikt nie je. To bardziej jak posiłek jest traktowane. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:32 Ja się dziś delektuję lemoniadą z dużą ilością lodu i mięty. Na pumpkin spice nabiorę ochoty jak temperatury spadną poniżej 10 stopni. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:34 Musi być jeszcze odpowiednia aura. Póki co, aury brak. Ale pamiętam, że w zeszłym roku o tej porze siadywałam już z pumpkin latte nad pustoszejącą Rusałką. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 18:12 Daj spokój… w galeriach jest costa taka, że razem z tym latte wyszłam ostatnio z nieplanowanym sweterkiem, bo sutki chciały mi przebić podkoszulek. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:38 Jaka jesień? Leżę w bikini na leżaku i popijam prosecco. A kawę uznaję tylko czarną o każdej porze roku. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:56 Całkowicie wyrosłam z.picia kawy w kawiarniach typu starbaks. Ale.sezon dyniowy uwielbiam. Jem dużo dyni, ciasto tez super smakuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 19:37 ja sobie kiedys kupilam pumpkin spices i doprawiam zwykla latte w domu I nawet mi bardziej smakuje bez slodkiego syropu. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pumpkin latte 07.09.24, 21:17 Gdzie masz tę jesień? U mnie dziś było 32 w cieniu, w słońcu to bałam się sprawdzić. Klima na full cały dzień... Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:09 Wychodziłam z domu o 8 rano. W tank topie i lnianych spodniach. Po 9 zajechałam z synem na śniadanie. W środku klima, na zewnątrz cień. Całą zgezialam. Zaraz później podjechaliśmy do galerii po sweterek. Do chaty miałam za daleko i nie miałam czasu. Oczywiście tuż po kupnie sweterka i rozgrzaniu się kawa z przyprawami, zrobił się upał. Przypomniały mi się studenckie czasy, kiedy nienawidziałam tej pory roku. Rano człowiek dygotał z zimna na przystanku, a z ust leciała para. Wracając z roboty, w drodze na uczelnię człowiek się topił z gorącą, a po zajęciach ponownie zamarzał. Ha tfu! Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Pumpkin latte 08.09.24, 10:11 Hmmm mieszkam w tej samej strefie klimatycznej co Ty. W nocy jest aktualnie po 18-20 stopni wiec o 8 nie ma szans dygodać z zimna. Wczoraj o 7 szłam po zakupy, normalnie na krótko, jak wszyscy wokół. To jeszcze NIE jest ta pora. Lato w pełnym rozkwicie i tylko wczesne zmierzchy przypominają, że jesień się zbliża. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Pumpkin latte 08.09.24, 11:33 Ja wychodziłam z domu o 6:10, bo szłam na spacer _zanim_ zrobi się paskudnie gorąco. Było przyjemne 16 stopni, akurat żeby się przejść. Jak wróciłam, to jeszcze przez 2 godziny dało się jakoś oddychać, a potem trzeba było odpalić klimę. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Pumpkin latte 08.09.24, 13:01 Gdzie ty mieszkasz? U mnie w nocy było 21 stopni. A mieszkam na peryferiach a nie w nagrzanym betonem centrum miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
pffpffpff Re: Pumpkin latte 08.09.24, 14:06 Jeszcze raz. Powoli. O 8 było chłodno. Możliwe, że w słońcu było 18 stopni. W cieniu, a w cieniu jadłam śniadanie, było chłodno. A raczej byłam nieodpowiednio ubrana. Top na ramiączkach. W galerii handlowej, do której podjechałam po sweterek na szybko, była klima na maksa. I było zimno. Później już faktycznie było upalnie. Możliwe, że mam inną odczuwalnosc temperatury. Dziecko mi na temp nie narzekało Odpowiedz Link Zgłoś