Dodaj do ulubionych

Pumpkin latte

07.09.24, 08:22
Już jest! 😁
Jedyna pozytywna strona jesieni, jaką dostrzegam na ten moment.
Obserwuj wątek
    • alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 09:25
      Widzę, że nikt się nie wpisał 😅 U mnie Berry hibiskus dopóki się nie skończy we wszystkich Starbucksach.
      Pumpkin Spice nie lubię, kiedyś piłam ale to raczej na bazie szału, bo wszyscy pili. Natomiast w 2018 było maple latte i mi smakowało.

• pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:47
        Ja odkryłam w zeszlym roku dopiero. I to pod koniec sezonu. W tym zamierzam korzystać 😁
        Generalnie nie piję słodkich kaw. Do tej mam słabość.
        • alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:51
          A no to rzeczywiście korzystaj 😅
      • majenkirr Re: Pumpkin latte 07.09.24, 16:35
        🥂😉
        • alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 19:28
          Co piłyście? Patrzyłam na menu amerykańskie i wam zazdroszczę 🥲
          • majenkirr Re: Pumpkin latte 08.09.24, 16:30
            Od dwóch tygodni cały czas to samo:
            3 espresso shots+lód+pumpkin cold foam🤤
    • homohominilupus Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:31
      Cholera
      U mnie tylko solo, cortado y con leche 😉
      Jak żyć?
      • anka_one_and_only Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:46
        Przynajmniej masz tanio, ja tylko w domu kawę piję a te pumpkin to w ogóle są skandalicznie drogie. Szkoda mi pieniędzy, za ciężko na nie pracuję. Poza tym musiałabym pojechać samochodem a to zaś wydatek.
        • homohominilupus Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:59
          Mam tanio, to fakt.
          Inna sprawa, że i tak nie lubię tych wszystkich słodkich wynalazków. Chyba, że cafe bombon czasami, znasz?
          No i kawa jak i wino w Polsce przestały mi smakować.
          A Starbucks u nas jest, nie wiem kto tam chodzi ale jest.
          Co ciekawe, mało kto ma w domu wypasiony ekspres. Kawiarka wystarczy a w barze na osiedlu świetne cortado za 1,50 e.
          • anka_one_and_only Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:01
            Bombon wygooglałam właśnie, nie dla mnie. Ja kawę wolę bez cukru zupełnie, odzwyczaiłam się.
        • marta.graca Re: Pumpkin latte 07.09.24, 13:48
          Możesz robić w domu pumpkin.
          • homohominilupus Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:01
            Ja?
            Nie, dzięki.
            Lubię zwykłą kawę z kawiarki z odrobiną mleka a ze słodyczy najbardziej krówki Wawel 😋
            • marta.graca Re: Pumpkin latte 07.09.24, 15:44
              Nie, to do anki smile
      • mayaalex Re: Pumpkin latte 07.09.24, 16:29
        a barraquito nie masz u siebie? Czy to tylko na wyspach kanaryjskich? tak mi zasmakowalo, ze zawsze mam butelczyne tego likieru i tubke mleka skondensowanego zeby sobie zrobic w razie naglej potrzeby doslodzenia sobie zycia smile
        • homohominilupus Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:16
          Akurat u mnie nie ma...
    • karyna-z-radzymina Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:41
      Nigdy nie piłam a wszędzie rzuca się na mnie kultura presji pumpkin latte. U nas nawet Starbaka nie ma, skończę z ADHD i depresją.
      • boogiecat Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:45
        Jak nie ma strabaka to i nie ma adhd i innych wymyslow
    • matkadysk Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:42
      Niesmaczny, pretensjonalna napój pozerów.
      Ale oczywiście smacznego.
      • boogiecat Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:45
        Wow🤣
      • karyna-z-radzymina Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:03
        Biedna dynia, czym sobie na to zasłużyła?
    • grruu2.0 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:43
      To znaczy, że w Action już asortyment świąteczny 🙄 Lubię te korzenne jesienne rzeczy, ale nie latem! Ja jeszcze nie wypiłam pożegnalnego letniego drinka nad Wisłą!
      • ta_jedna_karen Re: Pumpkin latte 07.09.24, 13:44
        grruu2.0 napisała:

! Ja jeszcze nie wypiłam pożegnalnego letniego drinka nad
        > Wisłą!

Czy Riki to słyszy??
    • asia_i_p Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:46
      Nie mam odwagi tego spróbować. NIe do końca czuję koncepcję kawy o posmaku owoców (w przeciewieństwie do herbaty, chociaż tu też wolę czarne aromatyzowane albo z sokiem niż stricte owocowe).
      • alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:50
        Jeżeli się zdecydujesz, to poproś o pompkę syropu mniej, bo ta kawa jest ekstremalnie słodka.
        • pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:51
          I bez bitej śmietany
          • alexis1121 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:52
            Tak, z samą pianką jest lepsza.
      • eliszka25 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:32
        Ja nie kumam koncepcji dyni na słodko. Lubię dynie, ale tylko w potrawach wytrawnych i jesienią jem całkiem sporo, ale na słodko to dla mnie 🤢

Na szczęście kawy nie piję w ogóle 😄

Eksperymenty herbaciane bardzo lubię, choć nie zawsze kończą się smacznie 🤪
        • bi_scotti Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:33
          eliszka25 napisała:

> Ja nie kumam koncepcji dyni na słodko.

Pumpkin pie is a must na Thanksgiving big_grin Na dodatek okraszony bita smietana do upeku wink No i wspomniane nizej pumpkin-peacan muffins sprzedawane seasonally - mniam smile Dynia w sumie jest lekko bezplciowa, nie az tak jak tofu ale troche jak ziemniory - mozna z nia wszystko w kazda strone wink Cheers.
          • majenkirr Re: Pumpkin latte 07.09.24, 15:06
            A ja nigdy nie jadłam nic z dyni😂😭, kupuję je wyłącznie w celach dekoracyjnych.
            • pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 15:53
              O, to ja też w zeszłym roku dopiero odkryłam na forum chyba nawet, pieczoną dynie.
              Kroi się w plastry, bez obierania, kropi oliwa, posypuje ziołami i można z tego generalnie zupę zrobić, ale u mnie ani razu się nie dało, bo wszystko zjedzone było prosto z blachy.
              • majenkirr Re: Pumpkin latte 07.09.24, 16:17
                A jak smakuje? podobne do squasha?
                • eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:42
                  Dynie są różne i różnią się smakiem. Nie jakoś spektakularnie, bo zawsze wiadomo, że to dynia, ale jest to wyczuwalne. Moja ulubiona, to dynia butternut. Uwielbiam zupę krem z dyni i cukinii, z pomidorami, na ostro, bez żadnego mleka kokosowego czy curry, za to ze zwykłą kwaśną śmietaną.
            • fogito Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:55
              Jak Ci się to udało w Stanach. Ja non stop od września do czerwca robię zupę z dyni hokkaido.
              • majenkirr Re: Pumpkin latte 08.09.24, 15:25
                Udalo mi się mieszkając w Massachusetts i trochę w Maine nie zjeść nigdy homara ani ostrygi, więc się da😉. Butternut squash jadam często, ale dla mnie to nie pumpkin🎃😏
          • eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:35
            Ja wiem, że można i że ludzie robią, ale dla mnie jest to w najlepszym wypadku dziwne, a najczęściej po prostu niejadalne.
        • leyla76 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:55
          eliszka25 napisała:

> Ja nie kumam koncepcji dyni na słodko. Lubię dynie, ale tylko w potrawach wytra
          > wnych i jesienią jem całkiem sporo, ale na słodko to dla mnie 🤢
          >
          > Na szczęście kawy nie piję w ogóle 😄
          >
          > Eksperymenty herbaciane bardzo lubię, choć nie zawsze kończą się smacznie 🤪

Naprawdę? Dla mnie dynia jest sama w sobie słodka i ja z dyni to robię jedynie zupę i dynie pokrojoną w kostkę pieczoną w piekarniku .
          Desert z dyni robi moja koleżanka turczynka, który jest popularny w Turcji i muszę przyznać, że smakuje dobrze.

www.tureckieprzepisy.pl/desery/kabak-tatlisi-deser-z-dyni/

• eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:47
            Naprawdę. To chyba nic dziwnego, że ludzie lubią różne rzeczy? Ziemniaki same w sobie też są dość słodkie, ale jakoś nikogo nie dziwi, że się je gotuje w osolonej wodzie i zjada w przeróżnych wytrawnych daniach. Choć niektórzy jedzą je też na słodko np. w postaci placków ziemniaczanych czy kopytek z cukrem.
          • memphis90 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 10:02
            Deser pt „Brzoskwinie z kompotu mamy w domu!”
        • biala_ladecka Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:37
          Widzisz, a ja jestem z domu, gdzie dynię przyżądzało sie tylko na słodko i dłuuuugo nie mogłam się przełamać, żeby ją zjeść po wytrawnemu. Teraz już robię zupkę, czy curry, ale latami nie mieściło mi się to w głowie i otrząsałam się na samą myśl o solonej dyni.
          • eliszka25 Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:48
            U mnie w domu rodzinnym dyni się w ogóle nie jadło. Posmakowałam ją dopiero jako dorosła i bardzo lubię, ale wersja na słodko mi kompletnie nie podchodzi. Zupełnie nie moje smaki.
    • husky_cat Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:48
      Nie lubię.
      Jesiennie lubię curry z dynia
    • la_felicja Re: Pumpkin latte 07.09.24, 10:54
      Zwykle kuszą mnie nowe smaki, ale to ma jakieś 500 kalorii w jednym łyku, więc dziękuję, postoję
      • pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:00
        Nie, w średniej bez bitej śmietany jest około 300 kcal. Bez dramatu.
    • berdebul Re: Pumpkin latte 07.09.24, 11:05
      PSL będzie jak zrobię w domu, ale jeszcze zbyt ciepło.
    • bi_scotti Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:29
      Sorry, Starbucks boycott trwa - ja czekam na pumpkin muffins z mojej lokalnej sieci kawowej, musze sprawdzic czy juz maja wink Cheers.
      • leyla76 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:57
        Ja też nie chodzę do Starbucks.
      • summerland Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:21
        Ja w Tim Hortons kupuję, wolę tam kawe niż w Starbuck's
      • biala_ladecka Re: Pumpkin latte 08.09.24, 10:05
        A co jest ze Starbuniem nie tak?
        • fogito Re: Pumpkin latte 08.09.24, 12:49
          Sporo, ale ostatnio oskarżany o wspieranie Izraela. Wrzuć w Google i poczytaj. Ja nie kupuję, bo dla mnie to słaba jakość niewarta wydanych pieniędzy.
    • primula.alpicola Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:49
      Smacznego.
      Dla mnie fuuujjj, raz mnie koleżanka namówiła, obrzydliwy ulepek, to jest deser a nie kawa, nie dałam rady tego dokończyć.
      Nie ma to jak czarna gorzka z kawiarki.
      • pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:51
        No deser! smile
        • primula.alpicola Re: Pumpkin latte 07.09.24, 14:53
          To ja wolę uczciwego lodzika!
    • panirobak82 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 15:00
      Widziałam dzisiaj, że już dostępne.
      Ja uwielbiam tyle, że nie przy takiej pogodzie.
      Nie skusiłam się, dla mnie to jakby jeść barszcz z uszkami j karpia latem.
    • majenkirr Re: Pumpkin latte 07.09.24, 16:00
      pffpffpff napisał:
      > Jedyna pozytywna strona jesieni,

Żartujesz?? Jesień jest cudowna🧡
      U nas pumpkin spice jest już od sierpnia, ale w tym tygodniu zobaczyłam pierwsze bombki w sklepie😅
      • panirobak82 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:53
        Ja nie dość, że zobaczyłam to kupiłam dzisiaj w Tigerze pluszaka pierniczka z kolekcji świątecznej 😜
    • mag-la-swag Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:01
      Nie lubie 😬😬😬
    • melisananosferatu Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:26
      Pilam po raz piewrszy w zeszlym roku gdy kolezanka zszokowana dowiedziala sie, ze nigdy jeszcze nie pilam i mnie zaciagnela do sb ( i nie dopilam do konca bo za slodkie). Gdybym byla 20 lat mlodsza to pewnie bylby hitsmile Zauwazam, ze z wiekiem mam mniejsze upodobanie w slodkich, aromatyzowanych napojach. Ale fajne sa takie sezonowe przyjemnostki, pijcie i delektujcie sie do woli; czekam na chlodniejsze dni bo wtedy u mnie zaczyna sie sezon na herbate z cytryna, imbirem i miodem (tak, miod tez slodki ale daje go malo).
    • arabelax Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:29
      a później wpisy, że jem jak wróbelek, a tu bebzon😃
      jak można coś takiego pic?
      • pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:31
        U talking to me? 🤓
        • arabelax Re: Pumpkin latte 07.09.24, 18:14
          ogólnie mowie smile
      • melisananosferatu Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:31
        ale to do mnie?
      • melisananosferatu Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:32
        Jak ktos lubi to pije. Ciebie nikt nie zmusza.
      • panirobak82 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:55
        Po tym to Ci gwarantuję, że nikt nie je. To bardziej jak posiłek jest traktowane.
    • eglantine Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:32
      Ja się dziś delektuję lemoniadą z dużą ilością lodu i mięty. Na pumpkin spice nabiorę ochoty jak temperatury spadną poniżej 10 stopni.
    • biala_ladecka Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:34
      Musi być jeszcze odpowiednia aura. Póki co, aury brak. Ale pamiętam, że w zeszłym roku o tej porze siadywałam już z pumpkin latte nad pustoszejącą Rusałką.
      • pffpffpff Re: Pumpkin latte 07.09.24, 18:12
        Daj spokój… w galeriach jest costa taka, że razem z tym latte wyszłam ostatnio z nieplanowanym sweterkiem, bo sutki chciały mi przebić podkoszulek.
    • swiezynka77 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:38
      Jaka jesień? Leżę w bikini na leżaku i popijam prosecco.
      A kawę uznaję tylko czarną o każdej porze roku.
    • afro.ninja Re: Pumpkin latte 07.09.24, 17:56
      Całkowicie wyrosłam z.picia kawy w kawiarniach typu starbaks.
      Ale.sezon dyniowy uwielbiam. Jem dużo dyni, ciasto tez super smakuje.
    • mikams75 Re: Pumpkin latte 07.09.24, 19:37
      ja sobie kiedys kupilam pumpkin spices i doprawiam zwykla latte w domu smile I nawet mi bardziej smakuje bez slodkiego syropu.
    • arthwen Re: Pumpkin latte 07.09.24, 21:17
      Gdzie masz tę jesień? U mnie dziś było 32 w cieniu, w słońcu to bałam się sprawdzić. Klima na full cały dzień...
      • pffpffpff Re: Pumpkin latte 08.09.24, 07:09
        Wychodziłam z domu o 8 rano. W tank topie i lnianych spodniach. Po 9 zajechałam z synem na śniadanie. W środku klima, na zewnątrz cień. Całą zgezialam. Zaraz później podjechaliśmy do galerii po sweterek. Do chaty miałam za daleko i nie miałam czasu.
        Oczywiście tuż po kupnie sweterka i rozgrzaniu się kawa z przyprawami, zrobił się upał.

Przypomniały mi się studenckie czasy, kiedy nienawidziałam tej pory roku. Rano człowiek dygotał z zimna na przystanku, a z ust leciała para. Wracając z roboty, w drodze na uczelnię człowiek się topił z gorącą, a po zajęciach ponownie zamarzał. Ha tfu!
        • biala_ladecka Re: Pumpkin latte 08.09.24, 10:11
          Hmmm mieszkam w tej samej strefie klimatycznej co Ty. W nocy jest aktualnie po 18-20 stopni wiec o 8 nie ma szans dygodać z zimna. Wczoraj o 7 szłam po zakupy, normalnie na krótko, jak wszyscy wokół. To jeszcze NIE jest ta pora. Lato w pełnym rozkwicie i tylko wczesne zmierzchy przypominają, że jesień się zbliża.
        • arthwen Re: Pumpkin latte 08.09.24, 11:33
          Ja wychodziłam z domu o 6:10, bo szłam na spacer _zanim_ zrobi się paskudnie gorąco. Było przyjemne 16 stopni, akurat żeby się przejść. Jak wróciłam, to jeszcze przez 2 godziny dało się jakoś oddychać, a potem trzeba było odpalić klimę.
        • hanusinamama Re: Pumpkin latte 08.09.24, 13:01
          Gdzie ty mieszkasz? U mnie w nocy było 21 stopni. A mieszkam na peryferiach a nie w nagrzanym betonem centrum miasta.
          • pffpffpff Re: Pumpkin latte 08.09.24, 14:06
            Jeszcze raz. Powoli. O 8 było chłodno. Możliwe, że w słońcu było 18 stopni. W cieniu, a w cieniu jadłam śniadanie, było chłodno. A raczej byłam nieodpowiednio ubrana. Top na ramiączkach.
            W galerii handlowej, do której podjechałam po sweterek na szybko, była klima na maksa. I było zimno.
            Później już faktycznie było upalnie.

Możliwe, że mam inną odczuwalnosc temperatury. Dziecko mi na temp nie narzekało smile
    • ardzuna Re: Pumpkin latte 08.09.24, 15:51
      Czy ona bardzo zajeżdża kawą?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka