triismegistos 16.05.23, 20:16 Czy ktosia piję ten wynalazek? Zapragnęłam Pić ten napój w domu. No dobra, częścią "latte" jakoś sobie poradzę, ale jak zaparzyć dobrą matchę? Potrzebne są do tego jakieś fikuśne sprzęty? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blondzidelko Re: Matcha latte 16.05.23, 20:21 Zeby zrobić po Bożeny to potrzebujesz miotełkę bambusowa. A ja po prostu zalewam troszkę wrzątku i mieszam takim mini blenderem ręcznym (on chyba się uzywa do spieniania mleka) i taki rozpuszczony dobrze napar wlewam do mleka (mam taki indukcyjny spieniacz osobny) które się robi do 65’C Smakuje jak z kawiarni dla mnie 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
trampki_w_kwiatki Re: Matcha latte 16.05.23, 20:41 Mój chłop to lubi. Zalewa wodą, miesza porządnie i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Matcha latte 16.05.23, 21:26 Japońska cukiernia w Poznaniu robiła warsztaty z przyrządzania. Ja nie nich nie byłam ale była moja koleżka ze swoim 10 letnim synem. Po warsztatach zrobili dość obszerne i kosztowne zakupy (już niestety nie pamiętam kwoty). Potem ten chłopiec zrobił taki pokaz (warsztaty) w klasie mojego syna (na lekcji wychowawczej) i mój syn skomentował, że to się robi długo i skomplikowanie Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: Matcha latte 16.05.23, 21:28 Tego się nie parzy, to jest zawiesina. Potrzebujesz proszek, mieszadło i gorącą wodę (coś koło 70*C chyba). I coś śmiesznego słodkiego do pogryzania, jakieś ciasteczko z fasoli. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Matcha latte 16.05.23, 22:22 Mieszałaś kiedyś mleko w proszku z wodą albo prawdziwe kakao z mlekiem? Jak tak to umiesz ;P Odpowiedz Link Zgłoś