taki-sobie-nick 12.09.24, 22:47 Jak się wymawia imię Dagny? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szara.myszka.555 Re: Pytanie może głupie - imię 12.09.24, 22:56 A proszę, tak je mówi Szwed: en.wiktionary.org/wiki/File:LL-Q9027_(swe)-Moonhouse-Dagny.wav Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Pytanie może głupie - imię 12.09.24, 23:07 Nie wiem jak gdzie indziej, ale w Polsce najnormalniej na świecie "D-a-g-n-y". Żona Przybyszewskiego miała tak na imię. W Polsce zresztą sugeruje się jego "spolszczoną" wersję Dagna. Imieniny obchodzi 11 września i 16 października. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Pytanie może głupie - imię 13.09.24, 21:55 Dagna to przepiękne imię i jakbym miała córkę, to bardzo bym się upierała, żeby jej dać tak na imię. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: Pytanie może głupie - imię 13.09.24, 04:13 Tak jak się pisze. Dagny. W liceum miałam koleżankę o tym imieniu Odpowiedz Link Zgłoś
feldmarszalek.duda Re: Pytanie może głupie - imię 13.09.24, 12:49 Mam polską koleżankę o tym imieniu - wymawia się całkowicie zgodnie z polską pisownią (na cześć Dagny Przybyszewskiej). Tylko jest to imię obojętne fleksyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Pytanie może głupie - imię 13.09.24, 20:46 Normalnie, po prostu Dagny. Tak samo jak polski wariant - Dagna. Nie podoba mi się to imię ani jako Dagna, ani Dagny. Lepsza jest Dagmara. A prywatnie wolę Dafne. Najlepiej w wersji angielskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: Pytanie może głupie - imię 13.09.24, 21:02 Dagny Juel Przybyszewska. Norweska pisarka. Ciekawa historia i powiązanie z Polską. Odpowiedz Link Zgłoś