Dodaj do ulubionych

COVID objawy obecnie

14.09.24, 22:25
Pytanie do tych, które świeżo po lub w trakcie: jak to teraz wygląda? Dlugo utrzymują się objawy? Źle się poczułam, zrobiłam test, no i pozytywny. Wygląda jak gorsze przeziębienie, żadnych znanych kiedyś objawów jak kaszel czy utrata smaku (przy ostatnim miałam awaryjny Inhalator na napady duszności, tak było zle). Planów 1001 na nowy tydzień i dumam, co już odwoływać, a na co mam jeszcze szanse...
Obserwuj wątek
    • ga-ti Re: COVID objawy obecnie 14.09.24, 22:33
      U mego dorosłego dziecka był ból głowy, stan podgorączkowy (2 dni) I kaszel suchy, napadowy (przez ten kaszel pogoniłam do lekarza). Kilka dni trwało, osłabienie, męczliwość, potliwość trochę dłużej.
      Zaraziły się młodsze bombelki, u nich kaszel ale słabszy i ból głowy, osłabienie.

Niedawno był wątek i dziewczyny wspominały o atrakcjach jelitowych do tego.
    • fibi00 Re: COVID objawy obecnie 14.09.24, 22:35
      Teraz objawy są baaardzo różne. Wśród znajomych: gorączka, ból mięśni, ból gardła, zapalenie zatok. Ogólnie takie przeziębienie lub lżejsza grypa.
    • fazifokus Re: COVID objawy obecnie 14.09.24, 22:36
      Syn w czwartek zrobił test, wyszedł pozytywny. Objawy jak przy mocnym przeziębieniu - temperatura, katar, ból gardła i głowy.
      W piątek już czuł się znacznie lepiej, a dzisiaj pozostał tylko katar.
      Ja za to zaczęłam się źle czuć mam temperaturę i przeokrutnie bolą mnie wszystkie stawy i gardło.
      Testu nie robiłam, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej.
    • gorzka.gorycz Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 00:13
      Kogoś to jeszcze obchodzi?
      • makurokurosek [...] 15.09.24, 00:26
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • ga-ti Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 07:42
          Serio, myślisz, że napisałam w tym wątku żeby wzbudzić strach, czy że watkodajka w budziła mój strach?
          Bałam to się kilka lat temu, gdy chorowałam i nie mogłam zbic gorączki, jak w nocy miałam 40 i spadało do 39 to tak, stracha miałam.
          Teraz wolę wiedzieć, jak przebiega, na co zwracać uwagę, żeby np przez przypadek nie zawlec moim starszym i słabszym rodzicom.
          To takie dziwne?
          • anka_one_and_only Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 08:37
            A przeziębienie to można zawlec? Ewidentnie mas zobjawy infekcji to nie lataj po ludziach. A, to nie covid to spoko, może staruszkowie przeżyją.
            • ga-ti Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 09:43
              Objawem jest np silny bol głowy, nie kojarzysz z covidem, łykasz coś przeciwbólowego i idziesz tam, gdzie musisz. A może jeśli wiesz, że to może być covid, zrobisz test, odpuścisz wizyty tam, gdzie możesz.
              No i niestety z przeziębieniem typu katar wielu łazi, bo musi.
              • anka_one_and_only Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 10:00
                A jak się ma covid bezobjawowy? Przecież i tak bywało. Trzeba robić testy przed każdym spotkaniem z rodzicami.
                • ga-ti Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 10:35
                  To nie jesteś świadoma, trochę różnica między świadomym lekcewazeniem i narażaniem innych.
                  • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 10:57
                    Jeżeli jesteś chory siedzisz w domu i nie ma to znaczenia czy gorączka wywołana jest koronawirusem, grupą czy przeziębieniem.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 09:26
            Ale przecież u różnych ludzi różnie przebiega, tak samo jak przeziębienie, czy grypa. Co ci da wiedza, że u iksińskiej tylko kaszel był i lekkie zmęczenie? A jakby to nie był covid tylko przeziębienie czy grypa, to poszłabyś do rodziców?
            • madami Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 10:47
              No właśnie ciągle zadaję to pytanie i szczękę zbieram z podłogi - tylko covid wyłącznie covid, obłęd na punkcie covid, tylko z covidem trzeba się izolować

z grypą spokooo można łazić uncertain
              • ga-ti Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 11:23
                Nie chorowałam na grypę chyba nigdy. Pierwszy raz od wielu lat i ostatni jak narazie miałam temperaturę przy covidzie.
                • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 11:47
                  Na choroby grypopodobne ( za które w 40% odpowiadają wirusy z grupy koronawirsów) czy przeziębienia, za które odpowiada ponad 200 wirusów, również nie chorowałaś ?
      • forumologin Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 09:29
        ciebie, bo tu wlazlas
    • pytajacakinga Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 00:45
      Pierwszy raz jestem na to chora , ból gardła katar brak gorączki zrobiłam test i covid wyszedł.Na razie mecze się 3 dni
      • fibi00 Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 09:09
        Bez gorączki? Czyli jest szansa że i my przeszliśmy na przełomie czerwca i lipca. Najpierw mąż silny ból gardła, katar a później kaszel trwający 2 miesiące, potem syn ból gardła i katar trwający miesiąc i ja dwa dni ból gardła i katar. Na początku nawet przez myśl mi nie przeszło żeby to był covid ale jakiś tydzień czy dwa później mój syn spędził dwa dni u swojej babci która leżała z gorączką i typowymi objawami covidu (nie przyznała się że jest chora🤦) później zaraz dziadek był chory. Syn się nie zaraził. W tym czasie w naszej miejscowości przechodziła fala covidowa -dużo chorych, testy pozytywne.
        • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 11:04
          Wirusy z grupy koronawirusow bardzo szybko mutują za lipcowe zachorowania odpowiadała inna mutują więc i objawy mogą być inne.
          Co do testów część oparta jest o białko S i ich wiarygodnosc jest bliska zeru
    • mondovi Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 01:07
      Mój syn 18+ przeszedł źle, wysoka gorączka, ból gardła, kaszel, dwa tygodnie chorował. Ale zero duszności. Brak sił przede wszystkim.
    • forumologin Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 09:34
      wszystkie objawy przeziebienia w pakiecie z nasilonym zmeczniem
      do tego niektore nie mijaja lub wracaja sie znowu, po poprawie.
    • usha Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 10:10
      Właśnie wychodzę z covid. Objawy po kolei: ból gardła, łamanie w kościach, zmęczenie, katar, wysypka na przedramionach, ból gałek ocznych, temp do 38 wieczorem, lekki suchy kaszel, przytłumiony wech i smak- kawa smakowała jak spalona. Ten ostatni objaw skłonił mnie do zrobienia testu ( nawet dzieliłam się nim na forum🙃) Po tygodniu wszystkie objawy minęły oprócz zmęczenia i mam wrażenie, że covid uszkodził mi wzrok. Mam problem z czytaniem/ widzeniem małych liter z bliska.
      • karollo26 Re: COVID objawy obecnie 16.09.24, 15:04
        Mam identyczne objawy (poza wysypką), test pozytywny wykonany przez lekarza w przychodni. Najbardziej dokucza mi ból głowy i właśnie gałek ocznych, oraz osłabienie/ męczliwość. Przestraszyłaś mnie z tym wzrokiem.m, mam nadzieję że to przejściowe....
    • trut_u Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 11:26
      Dzięki dziewczyny. Slowem: nic typowego... Ale dzięki za dobre chęci.
      Co do głosów krytycznych. Ja jednak uważam, że lepiej wiedzieć na co się choruje. Wnerwia mnie, jak ludzie np.nie zgłaszają w przedszkolu. Potem dzieciak np.dostaje wymiotów, obwiniasz o to przeżarcie się ciastkiem z bitą śmietaną, a za dwa dni już cała rodzina jest chora... Albo ostatnio zaraził się młodszak grypą przyniesioną z przedszkola, byliśmy u lekarza ale mówili, że trochę wcześnie na test i nic nie wyjdzie. W efekcie właściwe leczenie wdrożone dwa dni później, zamiast natychmiast. A wystarczyło zgłosić przez apke, że dzieciaki chore na grypę... A tak dowiedziałam się potem, że i ten miał grypę, i tamten...
      • fibi00 Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 11:54
        Ale w zasadzie co za różnica czy jest się chorym na covid, przeziębienie czy grypę? Leczenie jest to samo czyli objawowe. A czy się na covid czy grypę i tak powinno się siedzieć w domu i wirusa nie roznosić.
        • trut_u Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 12:28
          Nie wiem, jak na COVID, ale na grypę są leki, przynajmniej dla dzieci. No i COVID i grypa są jednak groźniejsze i gorsze w przebiegu (zwłaszcza grypa - z moich doswiadczeń).
          • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 12:38
            Choroby grypopodobne wywołane są przez wirusy, leczenie jest wiec takie samo niezależnie od tego czy chorobę wywołał wirus grypy czy jeden z kilkuset innych wirusów ( jest ich ponad 200 ) . Przy grypopodobnych chorobach wirusowych stosujesz leki przeciwgorączkowe i przeciwzapalne . Trzeba mieć mocno niepokoleji w głowie aby czekać z podaniem leków przeciwgorączkowych na wizytę lekarza.
      • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 12:26
        Zaczął się okres przeziębień, tak więc przeziębienia nikogo nie powinny dziwić. Gdyby tak jak sugerujesz w przedszkolach wprowadzono alerty telefony non stop by piszczały. przeziebienia i choroby grypopodobne w okresie jesiennym sa norma. Co do leczenia za większość chorób grypopodobnych odpowiadają wirusy , jakiego więc leczenie oczekujesz.
        • trut_u Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 12:34
          Jeśli u nas ktoś informuje o konkretnej zdiagnozowanej chorobie, to dostajemy taką informację, czy to wszy, bostonka czy COVID. Nie wiem, co w tym dziwnego. Ja wolę wiedzieć, czy mamy rotawirusa w grupie lub ospę (np.nie wchodzę wtedy do szatni z mlodszym nieszczepionym dzieckiem, odwołuje spotkanie z koleżanką w ciąży). Jak ktoś nie wie, co mu jest, trudno, ale człowiek z diagnozą mógłby dawać znać, to 3 sekundy dopisać do zgłoszenia nieobecności jej powód.
          • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 15.09.24, 13:09
            Za choroby grypopodobne odpowiada ponad 200 wirusów, kto i o czym ma cie informować. Od kiedy to mamy testy na wszystkie wirusy wywołujące choroby grypopodobne.
            Czym innym jest ospa czy wszawica czym innym choroba grypopodobne.
            Jak ktoś nie potrafi dziecku podać leków przeciwgorączkowych to znaczy , że rodziną powinna zainteresować się pomóc społeczna .
            Jak mozna nie wiedziec co podać na zbicie gorączki.
          • madami Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 10:44
            Tylko, że ty nie jesteś w stanie i sumie nikt nie jest powiedzieć dokładnie który wirus konkretnie jest przyczyną choroby dającej objawy grypopochodne, testy ogólnodostępne są obarczone dużym błędem i jeżeli wyjdzie dodatki to możesz podejrzewać właśnie tego wirusa, można powiedzieć że z dużym prawdopodobieństwem to on wywołał chorobę. Wirusów powodujących podobne objawy jest bardzo dużo i postępowanie z nimi jest w sumie identyczne - do łóżka i wyleżeć. Z osobami zarażajacymi możesz spotkać się na każdym kroku i jedyną opcją jest nie wychodzenie z domu po wieki wieków.

Jeżeli chodzi o objawy pokarmowe to również nie masz pojęcia, którym wirusem jesteś zarażona, może rotawirusem, może coronawirusem, może xxx wirusem.

Mam wrażenie, ze teraz wiele ludzi masturbuje się wręcz covidem - musi być covid jest tylko covid, każdy objaw to covid bo covid to najgroźniejsza choroba na świecie

tymczasem inne choroby od lat się bagatelizuje biega co chwilę z obłędem w oczach na test
            tu artykuł z 2011 roku kiedy nie było jeszcze covidopsychozy - opisane poważne powikłania po grypie

www.termedia.pl/Artykul-pogladowy-Grypa-i-infekcje-grypopochodne-a-funkcje-poznawcze,46,16251,1,0.html

ale grypa jakoś nie istnieje w świadomości jako mordercza choroba i dająca poważne powikłania,
            może dlatego że telewizor tego ludziom nie powiedział i nie kręcił paniki i histerii na jej punkcie
    • rita_s Re: COVID objawy obecnie 16.09.24, 15:15
      Silne bóle stawów, wyczerpanie organizmu, wręcz niemoc.
      • rita_s Re: COVID objawy obecnie 16.09.24, 15:16
        A po kilku dniach katar, lekki kaszel i zapalenie zatok.
      • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 11:49
        Czyli objawy jakie daje ponad 200 wirusów odpowiedzialnych za choroby grypopodobne.
    • 999aluette Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 10:52
      Mąż teraz coś ma, objawy jelitowe i ból głowy. Ale bez gorączki. Czym to dziadostwo leczyć?
      • madami Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 10:58
        Tak jak każde inne objawy jelitowe - dużo pić by się nie odwodnić, podawać elektrolity, potem probiotyki, odpoczywać
      • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 11:50
        Będąc osobą dorosłą i zapewne posiadając dzieci nie wiesz jak leczyć objawy jelitowe ?
        • 999aluette Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 14:25
          O covido-jelitowe. To nowość.
          • makurokurosek [...] 17.09.24, 14:59
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 18.09.24, 20:21
            Skoro twoje braki w wiedzy o zdrowiu nie są konsekwencja mgły pocovitowej, to jak rozumiem jest to efekt słabych możliwości intelektualnych .

Swoją drogą w twoim zachowaniu brak konsekwencji . Wszędzie widzisz covid , a sugestia mgły pocovitowej cię oburza .
      • makurokurosek Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 12:24
        Jedna nie wie czym zbić gorączę, duga nie wie co zrobić w przypadku jelitówki.
    • pytajacakinga Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 15:47
      Po 5 dniach stwierdzam że gdybym nie zrobiła testu to bym myslala że mam anginę takie same objawy.
    • marzeka11 Re: COVID objawy obecnie 17.09.24, 17:41
      U koleżanki osłabienie, a przede wszystkim mocne wymioty.
    • greatbarrierreef Re: COVID objawy obecnie 18.09.24, 11:20
      U męża lekki katar, u mnie ból skóry i mięśni przez 2 dni, następnie katar i suchy, duszacy kaszel który za diabła nie chce przejść. Zna ktoś dobry lek na kaszel? Bo mam już trzeci i żaden nie działa... U dziecka temperatura powyżej 39 st i wysypka na dłoniach (myślałam że go coś pogryzło, ale lekarz potwierdził, że to covid).
    • tryggia Re: COVID objawy obecnie 18.09.24, 11:31
      Test wyszedł pozytywny, więc to było to. Niestrawność, miłości, poleciało górą i dołem i okropny ból mięśni i oczu. Lekka gorączka. Po 3 dniach osłabienie jak po 2 tygodniach grypy.
      Nie polecam tego allegrowicza.
      • tryggia Re: COVID objawy obecnie 18.09.24, 11:31
        Mdlosci, jaki romantyczny ten mój telefon.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka