pade 15.09.24, 10:14 Czy ktoś wie, czy drogi z Lądka do Czech są przejezdne? Córka próbuje się wydostać z Lądka przez Czechy. Albo może wiecie kto wie, gdzieś na fb? Pliss Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dekoderka Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:20 I don't know, please call road managament services. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:21 Niech nie kombinuje; w Czechach sytuacja jeszcze gorsza niż w Polsce; połączenia kolejowe między obydwoma państwami wstrzymane; z Lądka w razie W ją ewakuują; jak ugrzęźnie gdzieś na trasie, nie mówiąc o utknięciu gdzieś w obcym państwie to dopiero będzie miała problem. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:49 Przestań pisać głupoty jak nie znasz sytuacji. Wczoraj już pisali, że Lądek jest całkowicie odcięty od Polski i jedyna droga ewakuacji to Czechy. Ale to było wczoraj, nie wiadomo czy dzisiaj jest to aktualne. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:51 z_lasu napisała: > Przestań pisać głupoty jak nie znasz sytuacji. Wczoraj już pisali, że Lądek jes > t całkowicie odcięty od Polski i jedyna droga ewakuacji to Czechy. Ale to było > wczoraj, nie wiadomo czy dzisiaj jest to aktualne. Niestety, teraz piszą, że Lądek jest już całkowicie odcięty na wszystkie kierunki. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:55 Gdzie napisał głupotę? To akurat chyba pierwszy rozsądny post profesa, niech laska siedzi na tyłku i słucha poleceń lokalnych służb. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:22 Nie wiem, podbije wątek. Ja z nizin i dla mnie cały czas jest niesamowite, że nieduża rzeczka może nagle wystąpić z brzegów i to z głębokiego koryta. Byłam w sierpniu w Lądku, piękne miasteczko, takie spokojne...ech. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica [...] 15.09.24, 10:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:42 Ty to powinnaś się zacząć leczyc Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:55 Kurna babsztyle, zostawicie pełne jadu komentarze na inną okazję Pade merytorycznie nie pomogę, ale trzymam kciuki za córę . Młodzi mają to do siebie, że sami na swoich błędach muszą się o pewnych rzeczach przekonać, bo rady matki to histeria . I dobrze znam to uczucie, jak jesteś daleko nic nie możesz zrobić, ale ruszasz niebo i ziemię, aby sytuacja się unormowała. I duużo spokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:10 Najrozsądniejsze co w tej chwili ta córka może zrobić to zastosować się do poleceń służb ratunkowych. W przeciwieństwie do dwóch poprzednich dni, gdy się nie zastosowała. Służby ratunkowe o ile mi wiadomo nie wydają poleceń za pośrednictwem tego forum. O ile mi również wiadomo, córka w tej chwili nie tonie. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:11 A doczytałaś już, że ma problem z prądem i internetem, więc jej matka szuka informacji za nią? Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:39 scarlett74 napisała: > Kurna babsztyle, zostawicie pełne jadu komentarze na inną okazję > Pade merytorycznie nie pomogę, ale trzymam kciuki za córę . Młodzi mają to do s > iebie, że sami na swoich błędach muszą się o pewnych rzeczach przekonać, bo rad > y matki to histeria . I dobrze znam to uczucie, jak jesteś daleko nic nie moż > esz zrobić, ale ruszasz niebo i ziemię, aby sytuacja się unormowała. I duużo sp > okoju. Dziękuję! Tak, trzy dni temu jak wg młodej panikowałam i mówiłam "kupcie baterie, naładujcie powerbanki, zbierajcie wodę" to się ... śmiała. No to ten się śmieje, kto się śmieje ostatni... Ja przeżyłam powódź, ona nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:04 Ale wiesz, to jest trochę dziwne. Skoro córka jest na wyjeździe bez ciebie, to chyba jest już pełnoletnia? Powerbanki, baterie i woda to taki standard nawet przy większych burzach czy opadach śniegu, więc dziwi mnie, że dorosły człowiek tak się zachowuje. Można nie mieć doświadczenia z powodzią, ale zdrowy rozsądek podpowiada, żeby naładować telefon... Pogadajcie powaznie jak córka wróci. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:10 To nie czas i miejsce na te dywagacje ale pozwolę sobie tylko krótko wspomnieć jakie chichyśmichy tutaj spotkały osoby, które wspomniały że mają takie rzeczy jak powerbanki, radio na baterie i korbkę, zapas wody, awaryjną żywność. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:11 Znam całkiem sporo dorosłych, dla których nie jest to standard niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
gulcia77 Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:45 Siedzimy sobie w Turcji i oglądamy wiadomości z Polski. Oprócz młodego każdy z nas ma jakieś wspomnienia z powodzi z 97. Młody dopiero teraz, kiedy ogląda relacje na żywo dochodzi do wniosku, że nasze opowieści sprzed lat wcale nie były przesadzone. Wiesz, dla mnie tamtą powódź była "chwilę temu" i przyzwyczajenia w postaci zgrzewki wody w bagażniku, baterii i naładowanego powerbanka traktował zawsze jak akceptowalną schizę. Może teraz do niego dotrze. Ja się ewakuowałam z Dusznik Zdroju dziewięć lat przed jego urodzeniem. Dla mnie to wciąż żywe wspomnienie, dla dwudziestolatka kosmos. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:28 Przecież ma komunikaty w czasie rzeczywistym i objazdy na chociażby yanosiku albo mapach Google, o lokalnych grupach nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:37 Oni co chwilę tracą zasięg i prąd. Pomóż proszę. Ja się tak denerwuję, że trzęsą mi się ręce Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:41 Nie denerwuj się, dają radę, Lądek jest objęty interwencją służb i na pierwszej linii obecnie. To jest teren górzysty- dość łatwo pójśc/ewakuowac się na suche, gdzie woda nie dojdzie. To już gorszym pomysłem jest wyjeżdżanie na siłę, kiedy nie wiadomo którędy. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:43 A mówiłam wczoraj, cały dzień prosiłam wyjedź, to nie, a teraz ratunku Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:45 Powiem tak. Bylam tam an wakacjach - do Czech jedzie sie gorami lasami I serpentynami. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:47 Innyminslowy naprawde birch tam te 2 dni posiedza Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:49 Ale denerwujesz czym? Nich jadą wg yanosika i tyle, jak będzie nieprzejezdna droga to zawrócą, kwestia czy mogą ewentualnie przedłużyć pobyt. Ale denerwować się nie ma specjalnie czym, przecież nie są w niebezpieczeństwie, najwyżej im dłużej zejdzie. No chyba że jutro do roboty, to owszem trochę lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:52 Teraz to ja bym się nigdzie nie ruszała. Tam woda tak szybko jak przyszła, tak szybko zejdzie. Do jutra już może być po wszystkim. Nie znaczy to oczywiście, że będzie działać łączność i komunikacja, ale na pewno będzie łatwiej i bezpieczniej niż teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:54 Ja bym jechała i w razie czego zawróciła no ale to już kwestia jak kto uważa, natomiast do denerwowania się nadal nie ma powodów bo córka nie jest w niebezpieczeństwie, co najwyżej będzie w niedoczasie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:22 Bardzo głupi pomysł, co pokazał przykład pani, która wczoraj o mało nie utopiła się w aucie. Byłam kiedyś w sytuacji dużo mniej poważnej, ale pozwalającej zobaczyć jak to jest w przypadku gdy przerywa się wał lub puszcza zbiornik retencyjny (mały). Jak stawałam na światłach to tylko lał straszliwy deszcz i ulicami płynęły strugi, nic dziwnego ani nienormalnego, poza tym że skrzyżowanie było w niecce. W ciągu bo ja wiem, 20-30? sekund zauważyłam że woda w aucie przede mną nagle sięga do pół koła i ogólnie zrobiło się jej więcej. Szybka decyzja, przejazd chodnikiem i skręt w ulicę wiodącą lekko do góry. Potem się okazało że gdybym tam poczekała na zielone to pewnie bym już nie wyjechała bo dokładnie w tym momencie puścił staw retencyjny i zalało całe skrzyżowanie na ponad metr tak, że niektórzy nie powyjeżdżali. I to była naprawdę kwestia sekund, może 1 minuty, szczęście miałam w tym że było pustawo, nie było ludzi, aut mało i można było pojechać po chodniku i na czerwonym. Zawrócić bym nie zdążyła. Takie powodzie są naprawdę błyskawiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:27 35wcieniu napisał(a): > Ja bym jechała i w razie czego zawróciła Taaa, w razie czego zawróciła. Na pewno miałabyś na to czas. Ta kobieta, którą wczoraj uratowali w ostatnim momencie, tez pewno tak myślała. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:16 W takiej sytuacji w górach możesz już nie zawrócić. Niech siedzą w Lądku, gdzieś wyzej (Lądek-Zdrój jest dużo wyżej niż miasto, to które pokazują w tv zalane) . Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:18 Przez Lądek przeszła taka fala, że zmiotła kawałek wiaduktu, kilka budynków się rozpadło. Tragedia. Dobrze, że nigdzie nie pojechali. I nie wiem kiedy pojadą bo są odcięci od świata. Nie ma żadnej przejezdnej drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
novembre Re: PILNE!!! 15.09.24, 19:34 Widzialam przed chwila wiadomosci. Trzymaj sie, pade, mam nadzieje, ze masz kontakt z corka i ze siedzi ona na czterech literach bezpieczna. Trzymaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:24 Byłam w Lądku w lipcu i to co dzisiaj zobaczyłam w tv wstrząsnęło mną. Dobrze, że zrezygnowali z jazdy, posiedzą tam, ile trzeba, doświadczenie nie byle jakie. Najważniejsze, że są bezpieczni, a Ty możesz już spać spokojnie. Moi bliscy przezyli coś podobnego w Polanicy w 1998 - całe centrum było zniszczone, w ciągu paru godzin normalnie sięgająca kostek Bystrzyca zrujnowała miasteczko, kilka domów się zawaliło, kiosk z sernikami popłynął. A ci moi, 500 metrów dalej i trochę wyżej, o niczym nie mieli pojęcia. I potem przez kilka dni nie mogli stamtąd wyjechać. Odpowiedz Link Zgłoś
pseudo_stokrotka Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:53 Nie denerwuj się. Wiem, łatwo powiedzieć. Przezylam powódź we Wrocławiu, układałam worki z piaskiem, pracowałam w centrum dystrybucji darów, widziałam dużo. Ludzie tracili majątek, ale rzadko życie. Niech córka stosuje się do instrukcji dla ludności na miejscu, jeśli będzie naprawdę źle, to ją ewakuują łodzią albo śmigłowcem. W domu ją opieprzysz... I mam nadzieję że nie tylko za narażanie siebie, ale i innych - każdy, kto mógł wyjechać, a tego nie zrobił, jest dodatkowym obciążeniem dla ratowników. Jeśli córka była tam na wakacjach i nie wyjechała, to... sama pewnie wiesz. Ale będzie dobrze, nie panikuj. Daj znać jak się sprawy mają. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:01 Tym bardziej nigdzie nie jechać. Kolejny głupi pomysł z serii głupich pomysłów. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:09 Pade, bedzie dobrze. Gorszym pomyslem teraz jest pchanie sie w trasę, w bardzo dynamiczne warunki powodziowe. Tam, gdzie teraz jest, jest mimo wszystko bezpieczniej. Tulę. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:16 Pade weź coś na uspokojeniw, masz? Hydroxisinę, czy coś. Wszystko będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:32 Niestety najlepsza rada jaką jej możesz w tej chwili dać to żeby oszczędzała baterie jak długo się da, czyli nie marnowała jej na kontakt z tobą bo potrzebne jej na kontakty ze służbami. Ty jej z daleka i tak nie pomożesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:56 tania.dorada napisał(a): > Niestety najlepsza rada jaką jej możesz w tej chwili dać to żeby oszczędzała ba > terie jak długo się da, czyli nie marnowała jej na kontakt z tobą bo potrzebne > jej na kontakty ze służbami. Ty jej z daleka i tak nie pomożesz. I taką radę też dostała. Nie wydzwaniam do niej, ani nie wypisuję, mam nadzieję, że siedzi na pupie w domu i się stamtąd nie rusza. A nie, sorry, napisałam tylko jedną rzecz, żeby nie pili wody z kranu. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: PILNE!!! 16.09.24, 00:48 Na googlu nie ma wszystkiego, dzisiaj wracałam z okolic wałbrzycha, dwa razy droga była zalana i zawracałam, wiedziałam o jednej nieprzejezdnej, a przez jeden most przejeżdżalam jako jedna z ostatnich, znajomi 5 min później już byli zawracani przez straż. Na googu wszystko pięknie wygladało a proponował takie trasy o których wiedzielismy, że sa metr pod wodą. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:38 Przepraszam, ale się nie mogę powstrzymać: niech przedłuży wakacje? Sorry, ale dokładnie w tym rejonie jest teraz kulminacja problemu, znajomi przysyłają mi zdjęcia i filmy- okoliczne drogi w rejonie Bystrzycy, Żelazna, Kłodzka, a także małe "wiochy" jak Gierałtów czy Krosnowice dookoła mają pozalewane drogi. Sytuacja jest tak dynamiczna, że nawet jak godzinę temu ktoś wrzucił do netu info, że gdzieś się daje przejechać, to zanim ona tam dojedzie okaże się, że utknie. Naprawdę, będąc w Lądku polegałabym już tylko na lokalnych służbach. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:41 anorektycznazdzira napisała: > Przepraszam, ale się nie mogę powstrzymać: niech przedłuży wakacje? tak by było najlepiej, tylko młodzież chyba nie przygotowana albo słabo na brak prądu, wody itd. > Sorry, ale dokładnie w tym rejonie jest teraz kulminacja problemu, znajomi przy > syłają mi zdjęcia i filmy- okoliczne drogi w rejonie Bystrzycy, Żelazna, Kłodzk > a, a także małe "wiochy" jak Gierałtów czy Krosnowice dookoła mają pozalewane d > rogi. Sytuacja jest tak dynamiczna, że nawet jak godzinę temu ktoś wrzucił do n > etu info, że gdzieś się daje przejechać, to zanim ona tam dojedzie okaże się, ż > e utknie. zgadza się > Naprawdę, będąc w Lądku polegałabym już tylko na lokalnych służbach. > toteż napisałam jej, żeby dzwoniła do OSP, ale nawet nie wiem czy wiadomość dotarła jka nie zwiariuję wcześniej, to ją rozszarpię na kawałki jak wróci Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:45 Minister infrastruktury właśnie odsyła do precyzyjnych komunikatów. Tylko gdzie one są? Przeszukuję fb, wszystko jest z wczoraj. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:49 www.facebook.com/kurortladekzdroj Tu masz fb Lądka i komunikat z wczoraj Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:51 www.facebook.com/groups/724360598660039/?ref=share Tu jest jakaś lokalna grupa, zawsze można zapytać o nockeg Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:53 74 814 62 45 Tu masz nr na informacje turystyczną. Oni są na miejscu, mogą pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:49 też szukałam i nie wiem gdzie - w sensie dla małych miejscowości jest pierdylion prognoz i obliczeń eksperckich np. dla Wrocławia, ale co się dzieje w wiochach, o których Ci pisałam to wiem od znajomych, którzy tam mieszkają i właśnie są na miejscu Tak czy siak trzymam kciuki, nie martw się na zapas!!! Dają radę. Najwyżej naprawdę rozszarpiesz jak wróci Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:12 Facebook burmistrza Lądka Zdroju www.facebook.com/Burmistrz.LadekZdroj Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:17 Burmistrz w obecnej sytuacji tylko siedzi i przegląda fb i inne fora 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:18 Być może, tym niemniej właśnie na tej stronie znalazłam ogłoszenie o ewakuacji z numerem telefonu, pod który mają się zgłaszać osoby chcące się ewakuować indywidualnie - przepisałam ten numer w odpowiedzi poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:27 dekoderka napisała: > Burmistrz w obecnej sytuacji tylko siedzi i przegląda fb i inne fora 🤣 Wydaje komunikaty i przekazuje informacje od służb Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:50 dekoderka napisała: > Burmistrz w obecnej sytuacji tylko siedzi i przegląda fb i inne fora 🤣 Durny jesteś jak but Rajner, w dzisiejszych czasach to najnormalniejsza rzecz na świecie, że alarmy ogłasza się przez media społecznościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:30 anka_one_and_only napisał(a): > dekoderka napisała: > > > Burmistrz w obecnej sytuacji tylko siedzi i przegląda fb i inne fora 🤣 > > Durny jesteś jak but Rajner, w dzisiejszych czasach to najnormalniejsza rzecz n > a świecie, że alarmy ogłasza się przez media społecznościowe. I nie robi tego burmistrz osobiście, a pewnie jakiś podległy mu urząd. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:00 Wróci mądrzejsza - nie rozszarpuj, bo szkoda. Myślę, że sama już sobie wystarczająco pluje w brodę, że nie słuchała matki. Głupio pisać "nie panikuj", ale panika nic nie poprawi. Trzymam kciuki, pisz jak się czegoś dowiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:33 kot.z.kosmosu napisała: > Wróci mądrzejsza - nie rozszarpuj, bo szkoda. Myślę, że sama już sobie wystarcz > ająco pluje w brodę, że nie słuchała matki. Głupio pisać "nie panikuj", ale pan > ika nic nie poprawi. Trzymam kciuki, pisz jak się czegoś dowiesz. Dziękuję. Tak, po głosie było słychać, że spokorniała, że jej głupio, bo olała wszystko o czym wczoraj mówiłam. Jak już wiem, że się nigdzie nie ruszą to się uspokoiłam. Będzie miała lekcję życia, bez prądu, bez wody, ponudzi się trochę. I bardzo dobrze, może gdzieś do tej łepetynki dotrze, że czasem (a nawet zawsze) warto posłuchać matki. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:36 Dla niej to, co sie wydarzyło, jest najgorszą karą. Zyebki nie trzeba. Najważniejsze, ze jest bezpieczna. Odpowiedz Link Zgłoś
kot.z.kosmosu Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:38 yenna_m napisała: > Dla niej to, co sie wydarzyło, jest najgorszą karą. Zyebki nie trzeba. > > Najważniejsze, ze jest bezpieczna. Po trzykroć tak! Odpowiedz Link Zgłoś
midge_m Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:31 pade napisała: > Dziękuję. Tak, po głosie było słychać, że spokorniała, że jej głupio, bo olała > wszystko o czym wczoraj mówiłam. > Jak już wiem, że się nigdzie nie ruszą to się uspokoiłam. Będzie miała lekcję ż > ycia, bez prądu, bez wody, ponudzi się trochę. I bardzo dobrze, może gdzieś do > tej łepetynki dotrze, że czasem (a nawet zawsze) warto posłuchać matki. > Musiała się przekonać sama. Taka lekcja zostaje na długo. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:40 Mapy.cz ale powiem ci ze nienodwazylabym sie. Wczoraj przyjechalam z Pradubic I po drodze byla jatka Odpowiedz Link Zgłoś
rita83rita Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:42 Twoja córka jedzie samochodem? Może niech gdzieś stanie i przeczeka. Nie ryzykowałabym jazdy gdziekolwiek i polegałabym na komunikatach w radiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:43 niczym innym się nie da, trakcja kolejowa zerwana Odpowiedz Link Zgłoś
rita83rita Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:47 Ojoj, będę myśleć o bezpiecznym powrocie twojej córki, rozumiem stres. Odpowiedz Link Zgłoś
johana7419 Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:48 Przecież jest cała i zdrowa, wróci trochę później niż planowała i odbierze lekcję pokory Odpowiedz Link Zgłoś
tromedlov Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:49 To niech nie jedzie. Cały czas komunikaty, żeby NIE PODRÓŻOWAĆ, EWAKUOWAĆ SIĘ TAM, gdzie nie zalane, a tutaj będzie radośnie podróże odbywać? Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:59 EWAKUOWAĆ SIĘ TAM, gdzie nie zalane, a tutaj będzie radośnie podróże odbywać? No ona to właśnie chce zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:09 No ale teraz chyba nie stoi po kolana w wodzie, więc niech zostanie gdzie jest i przeczeka ile trzeba. Teraz jest bezpieczna, jak ruszy w drogę to już nie będzie oczywiste Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:54 Lawiny błotne, woda - no i to ze cały czas leje… Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:15 Ale może niekoniecznie na własną rękę, bo jakby udowodniła już że racjonalnie to ona nie myśli Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:47 Tam jest aktualnie kulminacja fali. Niech siedzi na tyłku w suchym miejscu do jutra i przeczeka. To IMO bezpieczniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:48 Wczoraj po południu jeszcze się dało. Niech dzwoni na miejską infolinię. A po której stronie rzeki jest? Bo wszystkie mosty i kładki zamkniete. Jeśli nie jest na właściwym brzegu, to się może nie przedostać Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:54 kadfael napisała: > Wczoraj po południu jeszcze się dało. wiem Niech dzwoni na miejską infolinię. to samo powtarzam > A po której stronie rzeki jest? Bo wszystkie mosty i kładki zamkniete. Jeśli ni > e jest na właściwym brzegu, to się może nie przedostać aha Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:10 Do Czech jedzie się z tej strony, na której jet kurort. Od strony starego miasta może się nie przedostać. Górami przejeżdża się do Javornika w Czechach. Tam jest wąska droga wzdłuż strumienia. W normalnych warunkach malutkiego i płytkiego. Ale teraz mógł tę drogę kompletnie zalać. Więc różnie może być. Z kolei jazda przez góry w lesie nie jest bezpieczna, nie w każdym miejscu da się zawrócić. Więc na ten moment chyba rzeczywiście najlepiej zostać w tym Lądku. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:28 Oczywiście, że tak. Dzisiaj się dowiedziałam, że wczoraj próbowali wyjechać, ale natknęli się na zwalone drzewo. Jazda samochodem podczas kulminacyjnej fali to jest szaleństwo a nie ryzyko. Odpowiedz Link Zgłoś
mak_z_figa Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:51 Jeśli w tym Lądku jest w bezpiecznym miejscu, to lepiej żeby przeczekała na miejscu. Nie ryzykowałabym jazdy autem. Droga przez Kłodzko jest nieprzejezdna. Nawet jeśli znajdzie jakiś objazd, to nim dojedzie, może się okazać również zalana, a i drogę odwrotu może mieć już niemożliwą i utknie gdzieś, gdzie może być jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: PILNE!!! 15.09.24, 10:56 To ta uparta córka, ktora wczoraj postanowila zostac u chlopaka? Teraz po ptokach, niech siedzi na dudzie. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:02 Eee jak u chlopaka to ma dach nad głową. Myślałam, że utknęła w trasie. Tak to luz, niech siedzi, najgorsze co ich czeka to brak prądu i wody Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:02 No cóż, kilka dni sobie teraz posiedzi w Lądku Zdroju. W warunkach niekomfortowych, niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:09 Jak na biwaku. Lepiej, bo namiot nie przemaka. Nie histeryzuj, innego wyjścia raczej nie ma, trzeba zacisnąć zęby i przeczekać a nie płakac, że netflixio nie działa Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:28 riki_i napisał: > Karyna, brak prądu i wody to nie jest luz. No, dla młodzieży szczególnie. Nie będzie scrollowania netu. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:16 To będzie miała czas na myślenie, ze matka ZNOWU miała racje i że trzeba jej było posłuchać😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lillyinchains Re: PILNE!!! 15.09.24, 23:53 Oby tylko z tego wnuków nie było, jak za komuny ( wybacz, Pade). 😂 karyna-z-radzymina napisała: > riki_i napisał: > > > Karyna, brak prądu i wody to nie jest luz. > > No, dla młodzieży szczególnie. Nie będzie scrollowania netu. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: PILNE!!! 16.09.24, 00:07 pade napisała: > wypluj to! Lądek był znany jako uzdrowisko na pewno pod koniec XV stulecia. Najstarszy zakład przyrodoleczniczy Jerzy został zbudowany właśnie w tym okresie. Moze Ci sie trafi wnuczek Jurek albo wnusia Georgia ... ku pamieci All's well that ends well Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: PILNE!!! 16.09.24, 00:22 bi_scotti napisała: > pade napisała: > > > wypluj to! > > Lądek był znany jako uzdrowisko na pewno pod koniec XV stulecia. Najstarszy > zakład przyrodoleczniczy Jerzy został zbudowany właśnie w tym okresie. > Moze Ci sie trafi wnuczek Jurek albo wnusia Georgia ... ku pamieci All's wel > l that ends well Cheers. > Gdyby się poczęło z tego dziecko to czas zacząć wybierac imiona na L 😂 Leon, Leokadia, Lew, Liliana i tak dalej 🤣🤣🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: PILNE!!! 16.09.24, 00:41 bardzo_wredna_dziewucha napisała: > > Gdyby się poczęło z tego dziecko to czas zacząć wybierac imiona na L 😂 Leon, L > eokadia, Lew, Liliana i tak dalej 🤣🤣🤣 Laurenty, but of course Lawrence of Arabia. Badz Ciotka Letycja zeby nie wspomniec o Babci Livii Mam nadzieje, ze Pade spi & nie podglada tych smichow-chichow Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:27 primula.alpicola napisała: > To ta uparta córka, ktora wczoraj postanowila zostac u chlopaka? Teraz po ptoka > ch, niech siedzi na dudzie. tak, to ten osioł uparty, co od małego łazi własnymi ścieżkami, przez co ja mam wiek biologiczny o połowę większy od metrykalnego posłuchała chyba, w końcu, mają siedzieć na dupie, jutro zobaczymy co dalej Odpowiedz Link Zgłoś
malia Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:02 A nie może przedluzyc pobytu na jeden dwa dni i zostać? Głupota jest pchać się przez wode. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna211272 Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:02 powiedz corce zeby siedziala na tylku, nie posluchala cie wczoraj niech poslucha dzis. Bylabym stanowcza juz sobie narobila problemow nie wyjezdzajac teraz pozostaje tylko czekac gdzie bedzie sie pchac po lasach i pustkowiach kto ja tam teraz bedzie szukal w razie czego .Wspolczuje ci stesu sama mam synow 21 ,19 glupi wiek niby dorosli a czasmi takie decyzje podejmuja, ze tylko wlosy rwac Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:03 Pade, wdech wydech. Ona się tam naprawdę nie utopi, a wszystko inne jest odwracalne. Jeżeli są w pensjonacie lub mieszkaniu na terenie, który nie był ewakuowany, niech tam zostaną. Jeżeli byli w prywatnym mieszkaniu lub pensjocie na terenie ewakuowanym, niech łapią pierwszego strażaka/ policjanta/ żołnierza na widokku i pytają, dokąd jest ewakuacja. Jakieś miejsce znajdą, starczy kawałek suchego dachu nad głową, dostęp do wody i miejsca, gdzie się można wysiusiać. W całkowitej ostateczności nawet samochód zaparkowany koło pensjonatu spełnia te warunki. Niech się raczej trzymają innych ludzi i nie wymyślają własnych ścieżek ewakuacji. Będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pani.asma Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:06 Jejku Od tygodnia trąbią o tym tornado Serio Nie mogła się wcześniej ewakuować zlbo zaczekać aż kryzys minie Musi się ewakuować podczas kulminacji i narażać sapje życie oraz przeszkadzać ? Odpowiedz Link Zgłoś
anka_one_and_only Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:06 A nie powinna się czasem ewakuować? Co ona, samochodu ma pilnować? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:10 Cześć autostrad w Czech jest zamknięta, ale policja kieruje na objazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:14 chicarica napisała: > Nie możemy. Wiadomość z tytułem PILNE!!!! pisze się jak ruskie rakiety lecą na > Warszawę. Dlaczego na Warszawę? Jak będą leciały na Kraków czy Poznań to już bez capsa? Czy nie można wtedy pisać słowa "pilne"? > Córka niech siedzi na dupie i czeka, byle na wyższym terenie/ piętrze. Jazda gd > ziekolwiek w tej chwili jest bardzo głupim pomysłem. > Co ty nie powiesz, tuż obok jest taki uroczy wątek o głupich ludziach, którzy siedzą na tyłku zamiast się ewakuować Odpowiedz Link Zgłoś
heca007 Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:42 Pewnie dlatego, że Warszawa jest bliżej Rosji niż Poznań. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:44 To co trzeba pisać kiedy rakiety poleca na Rzeszów? Odpowiedz Link Zgłoś
dekoderka Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:29 Pod Rzeszowem stacjonuje armia amerykańska. Odpowiedz Link Zgłoś
karyna-z-radzymina Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:30 To można pisać "pilne" czy nie? Poproszę o szczegółowe instrukcje nadawania tytułów postow Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:15 Cytat z wczorajszego ogłoszenia o ewakuacji w Lądku: Osoby chcące się ewakuować indywidualnie proszone są o zgłoszsenie do remizy OSP w Lądku -Zdrój lub kontakt pod numer 74 81 17 850 Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:24 podałam im ten numer, ale telefony nie działają Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:27 To niech łapią pierwszego przedstawiciela służb w zasięgu wzroku i robią dokładnie to, co im powie. Zero kreatywności. W ostateczności, tak jak pisałam wyżej, niech parkują pod jakimś pensjonatem na bezpiecznym terenie, w samochodzie będą mieć sucho, w pensjonacie co najmniej pozwolą im skorzystać z toalet i dadzą/ kupią wodę zdatną do picia. Naprawdę, będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:39 W takich sytuacjach: radio (przenośne na baterie lub to które mają w samochodzie) komunikaty o ewakuacji nadawane są przez megafony z samochodów policyjnych, trzeba otworzyć okno i słuchać i robić to co każą złapać strażaka/ policjanta (najczęściej widać ich gdzieś w okolicy) i pytać gdzie się ewakuować, jeśli nie ma zarządzonej ewakuacji - siedzieć w domu i słuchać co mówią w radiu Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:49 Dzięki. Tak im właśnie powiedziałam. Na szczęście wyszli i wrócili, widać strach im w oczy zajrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
malaperspektywa Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:24 Dobrze będzie. Przeczeka na miejscu, woda trochę opadnie to służby pokierują. Bezpieczniejsza jest tam niż w podróży w tej chwili. Rozumiem emocje. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:15 I na odległość jej nie pomożesz. Niech czeka i słucha służb. Odpowiedz Link Zgłoś
hermenegilda_zenia_is_back Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:16 W tej chwili zdaje się może tylko siedzieć w budynku, czekać na ewentualną ewakuację przez służby i nie cwaniakować. Komentarz co do idiotyzmu zachowań córki w obliczu zapowiadanego rozwoju sytuacji litościwie pominę milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:23 UPDATE rozmawiałam przed chwilą z córką jednak młodej całkowicie nie odbiło i zostaną na miejscu oboje bali się o pracę, stąd te paniczne ruchy na szczęście udało mi się ich przekonać, że praca jest w tym momencie totalnie nieważna zresztą, rzeka koło domu wylała i już nie wyjadą przepraszam za alert, ale oni naprawdę chcieli jechać... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:26 NIech zgłoszą pracodawcy; wezmą uż; wezmą zwykły urlop - wszystko można dogadać a sytuacja w przypadku normalnego pracodawcy powinna nie być jakimś ogronmym problemem (podkreślę - normalnego; wczoraj Stal Nysa wystąpiła do Asecco Resovii z prośbą o przełożenie meczu (w Rzeszowie) ze względu na sytuację w Nysie i konieczność pomocy rodzinom; Resovia odmówiła. Dopiero shitstorm jaki się na nich wylał skłonił ich dzisiaj do zmiany decyzji...) Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:51 Chłopak córki jest z Lądka, pracuje w Czechach a to... sku..syny, ci, którzy wczoraj nie dotarli do pracy są zwolnieni. Ci, którzy jutro nie dojadą również. Czyli chłopak córki jest bez pracy. uj z tym ale co to za ludzie?? w takiej sytuacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:05 Pewnie tak zwany "sprytny", co to go nikt nie będzie oszukiwał. Nie ma co się takiej pracy trzymać, ale dla czystego sportu zgłosiłabym do czeskiej inspekcji pracy na do widzenia. Proste pismo deep.l przetłumaczy na tyle, że będzie zrozumiałe. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:09 To jest duża fabryka. Ale masz rację, warto to zgłosić. Co znaczy pismo deep? Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:14 Deep.l to jest automatyczny tłumacz oparty na AI. www.deepl.com/pl/translator#pl/cs/Zg%C5%82aszam%2C%20%C5%BCe%20m%C3%B3j%20pracodawca%20zwolni%C5%82%20mnie%20pomimo%20%C5%BCe%20moja%20nieobecno%C5%9B%C4%87%20by%C5%82a%20usprawiedliwiona%20dzia%C5%82aniem%20si%C5%82y%20wy%C5%BCszej Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:31 pade napisała: > Chłopak córki jest z Lądka, pracuje w Czechach a to... sku..syny, ci, którzy wc > zoraj nie dotarli do pracy są zwolnieni. Ci, którzy jutro nie dojadą również. C > zyli chłopak córki jest bez pracy. uj z tym > ale co to za ludzie?? w takiej sytuacji?? > Pade, powiem po żolniersku: wuj im w dudę. Najważniejsze życie i zdrowie. A czeskie wuje niech się walą. I wsadzą se te etaciki w ucho. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:58 yenna_m napisała: > pade napisała: > > > Chłopak córki jest z Lądka, pracuje w Czechach a to... sku..syny, ci, któ > rzy wc > > zoraj nie dotarli do pracy są zwolnieni. Ci, którzy jutro nie dojadą równ > ież. C > > zyli chłopak córki jest bez pracy. uj z tym > > ale co to za ludzie?? w takiej sytuacji?? > > > Pade, powiem po żolniersku: wuj im w dudę. > Najważniejsze życie i zdrowie. > A czeskie wuje niech się walą. I wsadzą se te etaciki w ucho. I twoje zdanie rozwiązało problem. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:06 pade napisała: > Chłopak córki jest z Lądka, pracuje w Czechach a to... sku..syny, ci, którzy wc > zoraj nie dotarli do pracy są zwolnieni. Ci, którzy jutro nie dojadą również. C > zyli chłopak córki jest bez pracy. uj z tym > ale co to za ludzie?? w takiej sytuacji?? Taki pracodawca to sqr.wiel. Ale brutalnie mówiąc, nieboszczykowi robota niepotrzebna. Chłopak znajdzie coś innego. Najważniejsze, że siedzą w domu i nie ryzykują. Wszystko, absolutnie wszystko inne w tej sytuacji jest całkowicie nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
tania.dorada Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:46 pade napisała: > Chłopak córki jest z Lądka, pracuje w Czechach a to... sku..syny, ci, którzy wc > zoraj nie dotarli do pracy są zwolnieni. Ci, którzy jutro nie dojadą również. C > zyli chłopak córki jest bez pracy. uj z tym > ale co to za ludzie?? w takiej sytuacji?? Są to ludzie którzy czekają na pozew zbiorowy. Chyba że praca to coś w rodzaju first responder. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:43 Nie znam się na czeskich przepisach, ale jeśli w oczach pracodawcy katastrofalna powódź nie usprawiedliwia nieobecności w pracy (jakiś absurd) to może niech chłopak córki się rozchoruje? Ba, podejrzewam, że może być w takim stanie, że całkiem uczciwie należy mu się L4. Honorują polskie zwolnienia? Może jakaś teleporada albo lekarz za dwa dni, kiedy sytuacja się unormuje? I zaczęłabym szukać innej pracy bo to jakiś folwark. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:46 Nie honorują zwolnień, serio. Od razu zaproponowałam, że "załatwię", ale powiedzieli, że to nic nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:12 pade napisała: > Nie honorują zwolnień, serio. To nie może być zgodne z prawem, ręce opadają. Tym bardziej niech się pracą nie przejmują, najważniejsze, żeby byli bezpieczni. A najbezpieczniej zostać, tam gdzie są i stosować się do instrukcji służb. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: PILNE!!! 15.09.24, 20:23 pade napisała: > Nie honorują zwolnień, serio. Od razu zaproponowałam, że "załatwię", ale powied > zieli, że to nic nie da. > To jest obóz pracy czy co? Przecież nawet na zleceniu honorowane jest L4, Czechy są w UE, pracodawca po prostu jawnie łamie prawo. Jeba.... takich pracodawców, rzucić robotę i zgłosić do odpowiednika PIPy. Odpowiedz Link Zgłoś
bardzo_wredna_dziewucha Re: PILNE!!! 15.09.24, 20:24 Borze jak mnie niemożliwe wkuuuuu, denerwuje znaczy, że w 21 wieku są jeszcze miejsca, gdzie traktuje się pracowników jak niewolników. Tępić takich! Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: PILNE!!! 15.09.24, 21:41 Sugerujesz, że w Czechach nie obowiązuje Dyrektywa work-life balance? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: PILNE!!! 15.09.24, 17:54 W Polsce usprawiedliwia? Wszystko zależy od pracodawcy. Jak się upsze to może dać absencję. A jak zroumnie to napisze urlop (jak jeszcze ma) lub będzie musiał odpracowywać. Są prace gdzie jest pewna elastyczność. Są takie gdzie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:16 Usprawiedliwia. Niezależnie od Kodesku pracy, jest Ustawa z dnia 16 września 2011 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z usuwaniem skutków powodzi, a w niej Art. 8 Nieobecność w pracy w związku z powodzią. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:18 asia_i_p napisała: > Usprawiedliwia. Niezależnie od Kodesku pracy, jest Ustawa z dnia 16 września 20 > 11 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z usuwaniem skutków powodzi, a w > niej Art. 8 Nieobecność w pracy w związku z powodzią. > > i ta ustawa (oraz kodeks) obowiazuja w Czechach ? czemus watpie Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:20 Odpowiedź była na pytanie Kropkakom "A w Polsce usprawiedliwia?" Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:20 Chodzi o czeskie przepisy. Tyle, że podejrzewam, że Czesi też muszą mieć odpowiednik tego przepisu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:21 Odpowiadam na pytanie Kropkakom "W Polsce usprawiedliwia?" Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:26 A ok, czytam na telefonie i nie widzę kto komu odpowiada. Co do przepisów w Czechach zacytuję taki fragment ze strony EU. Czechy też muszą respektować te zasady. Time off work for urgent family reasons (force majeure) All employees have the right to take time off on the grounds of force majeure for urgent family reasons. For example, if a family member falls ill or has an accident. EU countries can limit this right to a certain number of days per year or by incident or both. europa.eu/youreurope/business/human-resources/working-hours-holiday-leave/leave-flexible-working/index_en.htm Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:29 taje napisała: > A ok, czytam na telefonie i nie widzę kto komu odpowiada. może ich trzyma na zleceniach, wtedy tak jak w PL, kodeks pracy nie obowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:05 Dokładnie. A może takie gadanie plus okres próbny. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: PILNE!!! 15.09.24, 18:29 I pewnie respektuja, tylko z tym nalezy isc do ichnich urzedow/inspekcji pracy (lub jej odpowiednika), nie z polskim kodeksem. Inna rzecz, nie doczytalam, ze to byla odpowiedz na pytanie o polskie wlasnie przepisy, sorki. Odpowiedz Link Zgłoś
yenna_m Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:29 Wezmą urlop bezplatny. Albo www.prawo-pracy.pl/nieobecnosc_pracownika_w_pracy_spowodowana_wystapieniem_naglych_zdarzen_zywiolowych-a-369.html Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:29 No oczywiście, że praca jest nieważna. Zresztą bądźmy realistami, pracodawca, który by wywalił ludzi w takiej sytuacji, podkłada się pod taki ostracyzm społeczny, że nikt nie zaryzykuje. Jak durna mantra powtórzę - będzie dobrze. Może być niewygodnie, ale będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
szeptucha.z.malucha Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:56 Może zgłosić do czeskich mediów też? Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:38 no i bdb zwyczajnie przeczeka, nic się nie martw! Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:39 A, dopiero doczytałam, że decyzja zapadła. Ufff... Robota nie ważna, jeśli nawet pracodawca młodą zwolni to, kurczę, to TYLKO praca! Owszem, bez niej żyć trudno, bo rachunki płacić trzeba, ale nie warta życia! Nie ta to będzie inna! A możliwe też, że pracodawca przyjmie na klatę, ze to zdarzenie losowe niezależne od pracownika i nic złego się nie stanie. Najważniejsze, żeby byli bezpieczni - reszta to detal, który zawsze da się jakoś naprostować. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 11:53 To samo powiedziałam, uj z robotą, są młodzi a nie przed emeryturą, będą mieli jeszcze dziesiątki prac. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:02 Ej pade , te zwolnienia dotyczą tylko Polaków czy wszystkich? Bardzo chamskie posunięcie, nwm jakie w Czechach są przepisy, ale jeżeli tak pogrywają w sytuacji kryzysowej , to chyba lepiej poszukać innej pracy... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:06 scarlett74 napisała: > Ej pade , te zwolnienia dotyczą tylko Polaków czy wszystkich? Bardzo chamskie > posunięcie, nwm jakie w Czechach są przepisy, ale jeżeli tak pogrywają w sytuac > ji kryzysowej , to chyba lepiej poszukać innej pracy... Wcześniejsze informacje jakie miałam od córki mówiły, że nie cierpią Polaków i bardzo źle ich traktują. Z wczoraj od kolegów z pracy chłopaka, że są zwolnieni bo nie dotarli do pracy. Nie wiem czy dotyczy to tylko Polaków. Chore to wszystko. Może to i na dobre wyjdzie, niech się chłopak przeprowadzi do Wrocka i tutaj szuka pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
riki_i Re: PILNE!!! 15.09.24, 13:37 Czesi to luje i nie lubią Polaków. N-ty przykład potwierdzający. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkacom Re: PILNE!!! 15.09.24, 22:07 Pracuje w i z Czechami i nie powiedziałabym, że nie lubią Polaków. Ktoś chce w temacie ze mną merytorycznie podyskutować? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: PILNE!!! 16.09.24, 00:01 Mnie kiedyś pewien czeski turysta powiedział, jak się już zgadaliśmy na temat lubienia nas przez Czechów, że kiedy studiował blisko granicy z Polską i czasem przywoził coś do domu kupionego u nas w sklepie, matka powtarzała, żeby nie przywoził jej tego polskiego g...ogolnie mam wrażenie, że my ich lubimy bardziej, niż oni nas. Odpowiedz Link Zgłoś
kobietazpolnocy Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:30 Trzymaj się, pade. Doskonale rozumiem twoje emocje, każdy normalny człowiek, który ma bliskich też by zrozumiał. Trzymam kciuki, żeby najgorsze już było za nimi. Córka nie jest sama, poradzą sobie, choć pewnie przestraszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 12:34 kobietazpolnocy napisał(a): > Trzymaj się, pade. Doskonale rozumiem twoje emocje, każdy normalny człowiek, kt > óry ma bliskich też by zrozumiał. > Trzymam kciuki, żeby najgorsze już było za nimi. Córka nie jest sama, poradzą s > obie, choć pewnie przestraszeni. Dziękuję. Tak, przestraszeni, na szczęście są bezpieczni póki co. Odpowiedz Link Zgłoś
kafana Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:57 Trzymaj się ❤️moja mama jest w Lądku. Nie możemy uwierzyć ze to znów się zdarzyło 😕 na razie brak łączności. Stronie dosłownie zmiotło … Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: PILNE!!! 15.09.24, 14:59 Ty też się trzymaj mocno. Tak, nie ma łączności, kamery internetowe też wywaliło Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: PILNE!!! 15.09.24, 15:37 na 40% powierzchni powiatu kłodzkiego nie ma proądu Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: PILNE!!! 17.09.24, 22:16 Ale zobaczcie - troche wody i witamy z powrotem w XlX wieku Nawet pieniędzy ile byś w banku nie miał to nie użyjesz, jeśli masz tylko kartę Odpowiedz Link Zgłoś