Dodaj do ulubionych

Automat czy manual?

03.10.24, 20:55
Jakie auto wolicie?
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: Automat czy manual? 03.10.24, 20:57
      Automat oczywiście.
      Manual widzę tylko dla rajdowców i drifterow smile
      • homohominilupus Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:21
        eva_evka napisał(a):

> Automat oczywiście.
        > Manual widzę tylko dla rajdowców i drifterow smile

Yyy no bez przesady.
        Faktycznie fajny jest automat i kolejny samochód już będę chciała taki ale manualny jest ok. J jak to leciało? Dziewczyna, która potrafi używać manualnej skrzyni biegów poradzi sobie w życiu 😉
    • marianna211272 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 20:59
      ja bym wolala automat ale mam manual
      • kaki11 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:58
        Tak samo
        • alina460 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:24
          Tak samo i u mnie.
    • blasckbird13 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:03
      Z ręczną skrzynią biegów.
    • agnes_gray Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:04
      Automatem nie jeździłam, ale lubię manualną skrzynię biegów 😊
      • jowita771 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 06:59
        Ja jeździłam że dwa miesiące, bo mąż namawiał. Twierdził, że już nie będę chciała manualnej, ale się pomylił, lubię ręczną skrzynię i chętnie do takiej wróciłam.
        • iza232 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 09:29
          jowita771 napisał:

> Ja jeździłam że dwa miesiące, bo mąż namawiał. Twierdził, że już nie będę chcia
          > ła manualnej, ale się pomylił, lubię ręczną skrzynię i chętnie do takiej wrócił
          > am.

U mnie właśnie podobna sytuacja. Musimy kupić nowy samochód, bo miałam stłuczkę. Dostaliśmy zastępczy automat, on zachwycony a ja nie bardzo, wolę ręczny. I on chciałby kupić automat a ja chcę ręczny i dziwi się jak można lubić ręczny, skoro automat to taka bajka.
          • princesswhitewolf Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:29
            Kto lubi mieszac w kotle ciagle stojac w korku?
    • kira_03 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:05
      Tylko automat. Bajka.
      • blasckbird13 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:09
        kira_03 napisała:

> Tylko automat. Bajka.
        Nuda.
        I nie mam co zrobić z lewą nogą.
        • alicia033 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:33
          blasckbird13 napisał(a):

> I nie mam co zrobić z lewą nogą.

Trawestując klasykęwink: nie wiesz, co masz robić z nogami? Nic nimi nie rób.
        • kira_03 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:49
          Trochę z cyklu: automatyczna pralka? Nuuda, ja tam lubię jechać na tarze.
          • z_lasu Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:53
            To czym Ty jeździsz, że mieszanie wajchą porównujesz do prania na tarze? 😄
            • kira_03 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:36
              Nie, po prostu: po co upierać się przy starych rozwiązaniach, jak można sobie ułatwić życie/ zwiększyć komfort?
              • z_lasu Re: Automat czy manual? 04.10.24, 16:20
                Bo w tym przypadku różnica w komforcie nie jest dla mnie aż tak duża, żeby się tym kierować. Mamy kilka aut, w tym automat i decydując, które chcę wziąć na dany wyjazd, kieruję się zupełnie innymi kryteriami. Automat to miły bonusik, ale niezbyt istotny.
                • kira_03 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 18:13
                  Ano widzisz, a dla mnie to taki komfort, że aż rozleniwia. Co nie znaczy, ze chce z niego zrezygnować 😎
        • czerwonylucjan Re: Automat czy manual? 04.10.24, 06:39
          Machanie wajcha, ale rozrywka, wow.
          • kira_03 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:35
            Co nie?
            • memphis90 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:39
              Gorsza jest ciągła praca sprzęgłem w korku… Mam teraz zastępczy manual - i tym bardziej doceniam mój automat w korkach…
              • princesswhitewolf Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:29
                ....sprzeglem i wajcha
    • kotejka Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:08
      Nie wiem jakie wolę. Zawsze jeżdżę z ręczna
      Raz jeden jechałam autem koleżanki z automatem i to było dziwne .
      Zakładam,.że.tez bym się przyzwyczaiła
      Ale ręczna lubię również smile
    • barbaram1 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:08
      Tylko automat. Od 20 lat jeżdżę wyłącznie na automacie. Jak czasami gdzieś muszę pojechać autem rodziców na manualu, to nie mogę uwierzyć, że większość ludzi tak jeździ. Przecież to jest mega niewygodne.
      • zosia_1 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 06:45
        "nie mogę uwierzyć, że większość ludzi tak jeździ. Przecież to jest mega niewygodne." - całą ematka, a potrafisz uwierzyć, że dla większości ludzi to kwestia pieniędzy?
    • princesswhitewolf Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:09
      Oczywiscie ze automat. Meczyc sie w korkach z manual....🙆😄
      • agnes_gray Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:53
        Ja akurat rzadko stoję w korkach, a lubię na autostradzie sobie zredukować bieg i docisnąć gaz 🚘 nie wiem, czy w automacie się tak da.
        (dozwolonej prędkości nigdy nie przekraczam)
        • bib24 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:57
          przestawiasz na sport i dajesz!
          • katriel Re: Automat czy manual? 04.10.24, 00:25
            Ale nawet przestawiony na sport automat zredukuje mi bieg dopiero wtedy, kiedy się zorientuje, że dociskam gaz. Ja bym chciała, żeby redukował ułamek sekundy wcześniej, kiedy ja dopiero zamierzam docisnąć - bo wtedy bym redukowała ręcznie. I myślę, że w dobie AI to jest spokojnie do zrobienia, za kilka lat automaty będą redukowały gaz zawczasu.
            (I tak, wiem że jest możliwość ręcznej redukcji, o której pisze Princess poniżej. Rzadko jeżdżę automatem i jakoś nie wyrobiłam sobie odruchu używania jej.)
            • bib24 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:33
              jak myślisz co jest szybsze:
              - automat ustawiony na sport, naciskasz gaz, samochód zmienia bieg i gwałtownie przyspiesza
              - manual, za każdym razem jak chcesz gwałtownie przyspieszyć najpierw redukujesz ręcznie bieg.

jeździłam automatem i maualem, po wiele lat. zwykły przeciętny człowiek w życiu nie zmieni biegów tak szybko jak automat.
            • memphis90 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:41
              Ja mogę w moim manuału zredukować sobie ręcznie bieg na niższy.
        • princesswhitewolf Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:46
          >a lubię na autostradzie sobie zredukować bieg i docisnąć gaz 🚘 nie wiem, czy w automacie się tak da.

Przeciez wiele skrzyni biegow ma dodatkowe biegi wlasnie w tyn celu.
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Automat czy manual? 04.10.24, 09:33
          W automacie też możesz przestawić na ręczną zmianę biegów, zmieniasz wówczas manetkami przy kierownicy
          • alicia033 Re: Automat czy manual? 04.10.24, 09:55
            jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> W automacie też możesz przestawić na ręczną zmianę biegów, zmieniasz wówczas manetkami przy kierownicy

o ile masz akurat taki model samochodu...
    • berdebul Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:11
      Lubię manual, ale pojadę wszystkim.
    • heca007 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:14
      Przez lata miałam manual i byłam zadowolona. Teraz automat i czasem mi jednak brakuje tego wachlowania wink
    • dwa_kubki_herbaty Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:16
      Manualna.
      Jeżdżę automatem od przeszło pół roku, ma swój urok np. na ślimaku w parkingu podziemnym - no tu jest mistrzostwo świata, albo na wiadukcie gdy jest korek ale sama jazda w długiej trasie - nuda.
      Mój automat jest kilku letni nie ma automatycznego hamulca gdy stoisz, nie wraca zawsze do pozycji park gdy włączasz, ma przerzucanie pozycji trochę w stylu manualnych skrzyń, pewnie jakbym pojeździła takim na pokrętło ze wszystkimi bajerami to bym się przekonała,a tak to mnie prawe kolano nawala od trzymania hamulca.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:25
        I nie ogarniam dlaczego nie są w stanie wymyślić skrzyni automatycznej gdzie wsteczny jest na tylnej pozycji tuz przed P a D na pierwszej.
        Jest to tak nie logiczne, że aż boli.
        • nelamela Re: Automat czy manual? 04.10.24, 11:24
          dwa_kubki_herbaty napisała:

> I nie ogarniam dlaczego nie są w stanie wymyślić skrzyni automatycznej gdzie ws
          > teczny jest na tylnej pozycji tuz przed P a D na pierwszej.
          > Jest to tak nie logiczne, że aż boli.

Siostro!!! W końcu ktoś myśli podobnie.Od trzech lat mam automat.No wygodnie się jeździ nie powiem.Ale dokładnie też nie kumam oznaczenia tego automatu że wsteczny jest na początku...Moi koledzy patrzą na mnie jak na ufo że uważam inaczej bo przecież nie ma tu logiki za grosz.
    • ewka.n Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:21
      Czasem jeżdżę manualem i muszę przyznać, że lubię potarmosić kija smile
      • homohominilupus Re: Automat czy manual? 04.10.24, 10:24
        Zboczeństwa 🙄
    • z_lasu Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:25
      Mamy takie i takie, obie opcje lubię, nie robi mi większej różnicy.
    • nangaparbat3 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 21:29
      Lubię zmieniać biegi, ale moja lewa noga nie lubi sprzęgła - załatwiłam już dwa, teraz jeżdżę automatem i bardzo sobie chwalę.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:01
      W Polskiej rzeczywistości drogowej i korkach oraz jeździe stop and go, szczególnie w miastach, manual jest dla masochistów oraz osób lubiących często wymieniać sprzęgło.
      Tylko automat
    • gryzelda71 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:09
      Bez różnicy.
    • mag-la-swag Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:12
      Manual.
    • madame_edith Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:20
      Jak dużo koni i automat typu dsg to wolę automat.
      Natomiast mało koni i skrzynia niedajboże jednostopniowa (czy jak to się tam zwie) to tragedia, jazda jak kosiarką. Jak mam mieć coś takiego to już wolę manual.
    • koronka2012 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:24
      Mam manual.
      Wiem że kiedyś będę musiała się przesiąść bo obecnie robi się chyba tylko w automacie, ale jakoś mi do tego nie spieszno
    • n-ell Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:43
      Oczywiście, że automat. W warszawskich korkach (a jeżdzę dużo) to byłby masochizm z reczną 😜. Mąż sobie czasem przełącza na półautomat, jak ma ochotę pomachać wajchą. Borsuczyca, nie czytaj, wyszło mi dwuznacznie chyba
    • sueellen Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:49
      Wszystko mi jedno. Mam oba. Automat wygodniejszy w mieście w korkach, ale manuał mi zupełnie nie przeszkadza.
    • fogito Re: Automat czy manual? 03.10.24, 22:55
      Automat
    • koko8 Re: Automat czy manual? 03.10.24, 23:16
      Wolę manualną skrzynię, czasem jeżdżę automatem męża -więc tak, wole zmieniać biegi.
    • bi_scotti Re: Automat czy manual? 04.10.24, 00:58
      U siebie tylko automat ale poniewaz jestem cheap, gdy pozyczam w Europie to zawsze manual. Wole automat w kazdych okolicznosciach, pogodzie, na kazdej drodze ale z jakichs powodow Europejczycy kaza sobie placic extra za rental wiec nie place & pewnie podniszczam im skrzynie biegow gdy biore manual wink Cheers.
      • fogito Re: Automat czy manual? 04.10.24, 12:53
        Hahaha to taka zemsta. I słusznie.
      • claudel6 Re: Automat czy manual? 06.10.24, 00:39
        no ja tego totalnie nie rozumem, manual jest już normą, a z jakiegos powodu w wypożyczalniach jest to ciągle luksus, za który trzeba dodatkowo zapłacić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka