Dodaj do ulubionych

The Vegetarian

10.10.24, 13:50
Czy ematki znaja inne ksiazki tegorocznej Noblistki? Ja tylko "The Vegetarian" (czytane tuz przed pandemic wiec chyba siegne encore) - jak dla mnie very dark. Cos innego by Han Kang ematki poleca? smile Jesien - pora czytac dluzej & dluzej w coraz dluzsze wieczory wink Cheers.
Obserwuj wątek
    • ayanna Re: The Vegetarian 10.10.24, 17:29
      Ja też tylko Wegetariankę. Dobre to było.
    • vivyan Re: The Vegetarian 10.10.24, 17:32
      Ja znam tylko Wegetariankę.
    • agcerz Re: The Vegetarian 10.10.24, 18:01
      Tylko "Vegetarian."... Muszę nadrobić.
    • ingryd Re: The Vegetarian 10.10.24, 18:07
      nagroda Medicis 2023 (roman étranger) L'impossibles adieux

co jest znamienne dla literatury han kang to polaczenie tematow ktore porusza, najczesciej autobiograficznych i traumatycznych, bardzo ciezkich, historycznych, politycznych i zangazowanych, ale robi to w takim stylu z ogromna delikatnoscia i jezykowa jedwabistoscia...

jest tez poetka ale nie mialam dostepu do tlumaczen jej poezji, a bardzo jestem tejze ciekawa
      • bi_scotti Re: The Vegetarian 10.10.24, 18:16
        ingryd napisała:

> co jest znamienne dla literatury han kang to polaczenie tematow ktore porusza,
        > najczesciej autobiograficznych i traumatycznych,

Nie znam jej bio ale znam kilka (kilkanascie na przestrzeni lat??? hmm...) Korean-Canadian women, ktore doswiadczyly okropnosci w temacie domestic violence uncertain Duzo je kosztowalo czasu, pracy, energy & pomocy od reszty swiata zeby sie z tych okropnosci wyzwolic. The Vegetarian w wielu miejscach to jakis obraz doswiadczen tych kobiet, ktore ja znam, eh. Teraz pewnie bedzie wiecej info o niej niz bylo przy okazji Booker Prize, pewnie i jakies interview w naszych media sie przytrafi - cos sie czlowiek wiecej dowie wink Life.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka