princesswhitewolf Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 10:04 Kanapki trojkatne lub bagietki wypchane czyms sa w kazdym jednym sklepie w UK a nawet sa specjalne sklepy kanapkowe. Wypchane sa roznymi rzeczami. Chyba nie widzialam tu w UK kanapki tylko z serem i maslem, zawsze sa wypchane dodatkami . Jak pamiecia siegam do 1996 juz takowe byly wszedzie. Np siec Pret a Manager ale i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
katriel Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 10:23 Jeśli coś jest polską specjalnością - a może bardziej nawet klasykiem PRL - to standardowa kanapka barowo-maturalna: bułka z żółtym serem i sałatą, opcjonalnie do tego plasterek wędliny (a na maturze z matmy dodatkowo ściąga). Natomiast szok kulturowy przeżyłam w przeciwną stronę niż znajomi Konsty: będąc w Stanach zgodziłam się, żeby lokalna studentka stomatologii zdawała egzamin na moim zębie, i w zamian poczęstowano mnie (i innych podobnych desperatów) kanapkami "ze wszystkim": ser, wędlina, majonez, ketchup, ogórki, pomidory, awokado, sałata i licho wie co jeszcze, wszystko w jednej kanapce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 10:28 >bułka z żółtym serem i sałatą, opcjonalnie do tego plasterek wędliny To nie jest polska specjalnosc bo bulki sa w roznych krajach jak i ser i wedliny Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 11:20 Ja muszę mieć warzywa lub owoce, i to w większej ilości niż to co się mieści na/w kanapce. Najczęściej do kanapki idzie ogórek, papryka, konserwowa kukurydza lub pomidor, lub gruszka czy figa, w zależności od sezonu, ale zjadam jeszcze inne warzywa zapakowane czy podane niezależnie od kanapki. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 12:52 A jestes pewna, ze chodzilo o to ze bogate kanapki to polska specjalnosc, a nie ze polska specjalnoscia jest jadac takowe kanapki na sniadanie? Bo jak swiat swiatem od dekad sklepy krajow polnocno europejskich sa pelne rozmaitosci kanapkowych. I to jeszcze za komuny w PL gdy nie bylo mody na takowe urozmaicenia w PL, na zachodzie juz istniały Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 15:42 Różnie. Są pasty czy smarowidła które są dla mnie kompletnym dodatkiem do kanapki i już niczego tam nie dodaję. Jeśli to ser żółty, twaróg czy hummus, to zdarza mi się zjeść tylko to, ale częściej jednak ląduje tam jeszcze jakieś warzywo (jedno lub więcej), a jeśli mówimy o serze żółtym, to przynajmniej jakiś sos- ketchup czy majonez, prosto na ten ser, czy na te dodane warzywa. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 16:03 Ja lubię z dodatkami. Taka z żółtym serem jem jeszcze z pomidorem na wierzchu. W sezonie letnim to kanapki z mięsem potrzebują też sałaty, koperkuz rzodkiewki, szczypiorku, no całego tego zielonego z ogrodu 😅 Zimą sztuczna zielenina już mi tak nie smakuje. Jak jem kanapkę z jajkiem na twardo, to musi być majonez. Ogólnie kanapka typu chleb, plaster wędliny czy tam sera, to wygląda mi tak ubogo i takie jem jak się śpieszę, dla zabicia głodu, a nie celebracji smaku 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 16:52 Ja lubię tak i tak. Na przykład pod plasterek wędliny często daję twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką albo chrzanowy serek Almette a na wierzch też dodatki, np marynowana papryka albo dobry pomidor. I zawsze musi być na chlebie masło. Bez masła nie ma życia. Z nietypowych dodatków lubię pomidor do wędzonego łososia. Natomiast na śniadanie często lubię prostą bułkę z masłem i cienkim (koniecznie cienkim) plasterkiem żółtego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 17:46 jem kanapki, z dodatkami, potrzebuję dodatków, ale dodatki kładę obok kanapek Nie mam tak ładnych zdjęć jak tu wklejane, ale to moje śniadanie z dzisiaj. Lubię czuć różne smaki, ale lubię gdy są wyraźne, stąd nie nakładam rzeczy jednej na drugą bo wtedy gryzę je naraz, a ja lubię czuć wyraźnie i odrębnie raz smak chleba i sera, a za chwilę rzodkiewki, czy śledzia jak w zestawie. Nawet na talerzu nie lubię jak się smaki mieszają stąd najczęściej jadam na dwóch talerzach naraz. I tak na zdjęciu pół kromki z hummusem pomidorowym, pół z serem feta, do tego pół niewędzonego oscypka, rzodkiewki i osobno na talerzu śledź w oleju (żeby olej nie zakłócił smaku pieczywa) matias z cebulą i zieloną sałatą. Tak więc wszystkiego sporo ale większość osobno Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 20:26 Też tak robię czasami, bo lubić sobie "dawkować" tyle ile chce, np.odgryzam po kawałeczku jalapeno albo pomidora, więcej lub mniej, jak mam ochote itp.Pokrojone,położone na kanapce to nie to samo Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 17:58 Pomidory i papryka z octem balsamicznym, do tego grubo pietruszki i bazylii. To wszystko cyk na twarożek. Małmazja. Albo ogórki kiszone, pomidory, papryka i cebulka. Do tego grubo pietruszki i trochę bazylii. Pod spodem jakiś dobry żółty ser albo wędlina albo gotowany kurak. Pyycha. Albo jakiś dobry włoski ser, na to siekane pomidory same albo z octem balsamicznym. Do tego grubo pietruszki i bazylii. Albo pomidory suszone. Do tego wiadomo co z pietruszką i bazylią. Albo kromka z masłem, a na nią grubo pietruszki. Odpowiedz Link Zgłoś
szare_kolory Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 18:01 Aa, jeszcze zapomniałam o bułce z bananem Banan w plastry, a pod spodem masło orzechowe. A na wierzch cynamon. A w lecie twarożek, a na to truskawki, maliny, borówki, porzeczki, brzoskwinie. I kichnąc na to miodku. A jeszcze jak chleb to graham i lekko podpieczony. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 18:23 Nie przepadam za musztardą i majonezem, kanapkę z żółtym serem, jajkiem, wędliną lubię posmarować ketchupem, pastą paprykową, tartym chrzanem, a biały ser miodem gryczanym albo spadziowym. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 18:33 Jeżeli już robię kanapkę to ma być wypas - warzywa, dodatki, bajery. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 20:09 no to ja dla odmiany kanapka na biedno ciemny chleb, masło 82% i szynka (albo pasztet, albo kiełbasa) i tak w 8 na 10 przypadków jak mam pomidora to dam, ale zdarza mi się że pomidor nadkrojony po 2 dniach zeschnięty nadaje się do wywalenia jak by mi ktoś robił wypasione kanapki pewnie bym jadła ale... nikt mi nie robi. Dzieci dostają kanapkę z szynką (drugie z serem) i próby nałożenia im czegoś kończą się fochem i wojną. Jedzą wybrane warzywa ale nie na kanapce Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 16:55 Pomidora je się do kanapki całego - kroisz w kawałki mieszczące się do ust, sypiesz ziołami, solą, pieprzem, czy co tam lubisz - bierzesz gryza kanapki i widelcem kawałek pomidora do ust. Dzięki temu pomidor się nie marnuje, jesz go więcej niż plasterek i nie ścieka z kanapki po ręku. Pomogłam? ;P Odpowiedz Link Zgłoś
mania_222 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 23:57 Jem 3 kromeczki, a każda musi być z listkiem chrupiącej sałaty lodowej. Na to na każdej inne dodatki - szynka, pasztet, jajko na twardo w plastrach, zgnieciona ryba z puszki, boczek wędzony, pieczona karkówka - plasterek, twarożek, pasta jajeczna, żółty ser albo pleśniowy itp. Na to pomidor, papryka, kiszony/konserwowy ogórek, rzodkiewka, cebulka lub cienko siekany surowy por (środkowa zielona część) + majonez, ale każda kanapka musi być z czymś innym. Czasem też na kromce z masłem ląduje jajecznica z 1 jajka + koperek albo rukola. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:45 Dla mnie kanapka bez warzywnego dodatku, to nie jest kanapka Odpowiedz Link Zgłoś
zbytomia100 Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:57 Od co najmniej 20 lat mozna w wielu miejscach europy kupic w knajpce wypasione, pietrowe kanapki. Ale w domach ludzie takich nie jedza. W NL kreceniem glowa, reagowano w pracy na moje kanapki z pomidorem, bo oni dadza na podlej jakosci pieczywo plaster, zacnego, owszem, sera zotlego i tyle. A przeciez obok w barze sa eleganckie kanapki. Wiec opcje znaja, ale w zaciszu domowym to skromnie jest, po protestancku Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:58 Bo kanapki, takie "odkryte" z dodatkami to polska specjalność. W innych krajach się tego nie je, jeżeli już to kanapka typu sandwich. Zazwyczaj dodatki podawane są w formie sałaty, a pieczywo oddzielnie. My to łączymy, więcej chleba się przy tym je i są bardziej sycące. Odpowiedz Link Zgłoś
milla7605 Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:59 Ja nie lubię takiego misz maszu. A majonez to tylko w wielkanoc mi smakuje. Zazwyczaj pieczywo, masło, żółty ser/wędlina i sałata albo rukola. Pomidory mi nie służą, jem rzadko.Ogorki surowe po przechorowaniu covida nie smakują mi. Taki misz masz to w sałatkach. Odpowiedz Link Zgłoś