Dodaj do ulubionych

Kanapki, dodatki

• princesswhitewolf Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 10:04
      Kanapki trojkatne lub bagietki wypchane czyms sa w kazdym jednym sklepie w UK a nawet sa specjalne sklepy kanapkowe. Wypchane sa roznymi rzeczami. Chyba nie widzialam tu w UK kanapki tylko z serem i maslem, zawsze sa wypchane dodatkami .

Jak pamiecia siegam do 1996 juz takowe byly wszedzie. Np siec Pret a Manager ale i wiele innych
    • katriel Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 10:23
      Jeśli coś jest polską specjalnością - a może bardziej nawet klasykiem PRL - to standardowa kanapka barowo-maturalna: bułka z żółtym serem i sałatą, opcjonalnie do tego plasterek wędliny (a na maturze z matmy dodatkowo ściąga).
      Natomiast szok kulturowy przeżyłam w przeciwną stronę niż znajomi Konsty: będąc w Stanach zgodziłam się, żeby lokalna studentka stomatologii zdawała egzamin na moim zębie, i w zamian poczęstowano mnie (i innych podobnych desperatów) kanapkami "ze wszystkim": ser, wędlina, majonez, ketchup, ogórki, pomidory, awokado, sałata i licho wie co jeszcze, wszystko w jednej kanapce.
      • princesswhitewolf Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 10:28
        >bułka z żółtym serem i sałatą, opcjonalnie do tego plasterek wędliny

To nie jest polska specjalnosc bo bulki sa w roznych krajach jak i ser i wedliny
    • shmu Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 11:20
      Ja muszę mieć warzywa lub owoce, i to w większej ilości niż to co się mieści na/w kanapce. Najczęściej do kanapki idzie ogórek, papryka, konserwowa kukurydza lub pomidor, lub gruszka czy figa, w zależności od sezonu, ale zjadam jeszcze inne warzywa zapakowane czy podane niezależnie od kanapki.
    • princesswhitewolf Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 12:52
      A jestes pewna, ze chodzilo o to ze bogate kanapki to polska specjalnosc, a nie ze polska specjalnoscia jest jadac takowe kanapki na sniadanie?

Bo jak swiat swiatem od dekad sklepy krajow polnocno europejskich sa pelne rozmaitosci kanapkowych. I to jeszcze za komuny w PL gdy nie bylo mody na takowe urozmaicenia w PL, na zachodzie juz istniały
    • kaki11 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 15:42
      Różnie. Są pasty czy smarowidła które są dla mnie kompletnym dodatkiem do kanapki i już niczego tam nie dodaję. Jeśli to ser żółty, twaróg czy hummus, to zdarza mi się zjeść tylko to, ale częściej jednak ląduje tam jeszcze jakieś warzywo (jedno lub więcej), a jeśli mówimy o serze żółtym, to przynajmniej jakiś sos- ketchup czy majonez, prosto na ten ser, czy na te dodane warzywa.
    • szmytka1 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 16:03
      Ja lubię z dodatkami. Taka z żółtym serem jem jeszcze z pomidorem na wierzchu. W sezonie letnim to kanapki z mięsem potrzebują też sałaty, koperkuz rzodkiewki, szczypiorku, no całego tego zielonego z ogrodu 😅 Zimą sztuczna zielenina już mi tak nie smakuje. Jak jem kanapkę z jajkiem na twardo, to musi być majonez. Ogólnie kanapka typu chleb, plaster wędliny czy tam sera, to wygląda mi tak ubogo i takie jem jak się śpieszę, dla zabicia głodu, a nie celebracji smaku 😄
    • taje Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 16:52
      Ja lubię tak i tak. Na przykład pod plasterek wędliny często daję twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką albo chrzanowy serek Almette a na wierzch też dodatki, np marynowana papryka albo dobry pomidor. I zawsze musi być na chlebie masło. Bez masła nie ma życia. Z nietypowych dodatków lubię pomidor do wędzonego łososia. Natomiast na śniadanie często lubię prostą bułkę z masłem i cienkim (koniecznie cienkim) plasterkiem żółtego sera.
    • a74-7 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 17:27
      Czasami tak :
    • a74-7 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 17:30
      Albo tak :
    • nenia1 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 17:46
      jem kanapki, z dodatkami, potrzebuję dodatków, ale dodatki kładę obok kanapek smile Nie mam tak ładnych zdjęć jak tu wklejane, ale to moje śniadanie z dzisiaj. Lubię czuć różne smaki, ale lubię gdy są wyraźne, stąd nie nakładam rzeczy jednej na drugą bo wtedy gryzę je naraz, a ja lubię czuć wyraźnie i odrębnie raz smak chleba i sera, a za chwilę rzodkiewki, czy śledzia jak w zestawie. Nawet na talerzu nie lubię jak się smaki mieszają stąd najczęściej jadam na dwóch talerzach naraz. I tak na zdjęciu pół kromki z hummusem pomidorowym, pół z serem feta, do tego pół niewędzonego oscypka, rzodkiewki i osobno na talerzu śledź w oleju (żeby olej nie zakłócił smaku pieczywa) wink matias z cebulą i zieloną sałatą. Tak więc wszystkiego sporo ale większość osobno smile
      • konsta-is-me Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 20:26
        Też tak robię czasami, bo lubić sobie "dawkować" tyle ile chce, np.odgryzam po kawałeczku jalapeno albo pomidora, więcej lub mniej, jak mam ochote itp.Pokrojone,położone na kanapce to nie to samo
    • szare_kolory Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 17:58
      Pomidory i papryka z octem balsamicznym, do tego grubo pietruszki i bazylii. To wszystko cyk na twarożek. Małmazja.
      Albo ogórki kiszone, pomidory, papryka i cebulka. Do tego grubo pietruszki i trochę bazylii. Pod spodem jakiś dobry żółty ser albo wędlina albo gotowany kurak. Pyycha.
      Albo jakiś dobry włoski ser, na to siekane pomidory same albo z octem balsamicznym. Do tego grubo pietruszki i bazylii. Albo pomidory suszone. Do tego wiadomo co z pietruszką i bazylią.
      Albo kromka z masłem, a na nią grubo pietruszki.
      • szare_kolory Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 18:01
        Aa, jeszcze zapomniałam o bułce z bananem big_grin Banan w plastry, a pod spodem masło orzechowe. A na wierzch cynamon. A w lecie twarożek, a na to truskawki, maliny, borówki, porzeczki, brzoskwinie. I kichnąc na to miodku. A jeszcze jak chleb to graham i lekko podpieczony.
        • nuta15 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 18:23
          Nie przepadam za musztardą i majonezem, kanapkę z żółtym serem, jajkiem, wędliną lubię posmarować ketchupem, pastą paprykową, tartym chrzanem, a biały ser miodem gryczanym albo spadziowym.
    • berdebul Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 18:33
      Jeżeli już robię kanapkę to ma być wypas - warzywa, dodatki, bajery.
    • stara-a-naiwna Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 20:09
      no to ja dla odmiany kanapka na biedno
      ciemny chleb, masło 82% i szynka (albo pasztet, albo kiełbasa)

i tak w 8 na 10 przypadków

jak mam pomidora to dam, ale zdarza mi się że pomidor nadkrojony po 2 dniach zeschnięty nadaje się do wywalenia

jak by mi ktoś robił wypasione kanapki pewnie bym jadła ale... nikt mi nie robi.
      Dzieci dostają kanapkę z szynką (drugie z serem) i próby nałożenia im czegoś kończą się fochem i wojną. Jedzą wybrane warzywa ale nie na kanapce
      • piataziuta Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 16:55
        Pomidora je się do kanapki całego - kroisz w kawałki mieszczące się do ust, sypiesz ziołami, solą, pieprzem, czy co tam lubisz - bierzesz gryza kanapki i widelcem kawałek pomidora do ust. Dzięki temu pomidor się nie marnuje, jesz go więcej niż plasterek i nie ścieka z kanapki po ręku.
        Pomogłam? ;P
    • mania_222 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 23:57
      Jem 3 kromeczki, a każda musi być z listkiem chrupiącej sałaty lodowej. Na to na każdej inne dodatki - szynka, pasztet, jajko na twardo w plastrach, zgnieciona ryba z puszki, boczek wędzony, pieczona karkówka - plasterek, twarożek, pasta jajeczna, żółty ser albo pleśniowy itp. Na to pomidor, papryka, kiszony/konserwowy ogórek, rzodkiewka, cebulka lub cienko siekany surowy por (środkowa zielona część) + majonez, ale każda kanapka musi być z czymś innym. Czasem też na kromce z masłem ląduje jajecznica z 1 jajka + koperek albo rukola.
    • arthwen Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:45
      Dla mnie kanapka bez warzywnego dodatku, to nie jest kanapka tongue_out
    • zbytomia100 Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:57
      Od co najmniej 20 lat mozna w wielu miejscach europy kupic w knajpce wypasione, pietrowe kanapki. Ale w domach ludzie takich nie jedza. W NL kreceniem glowa, reagowano w pracy na moje kanapki z pomidorem, bo oni dadza na podlej jakosci pieczywo plaster, zacnego, owszem, sera zotlego i tyle. A przeciez obok w barze sa eleganckie kanapki. Wiec opcje znaja, ale w zaciszu domowym to skromnie jest, po protestancku wink
    • wena-suela Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:58
      Bo kanapki, takie "odkryte" z dodatkami to polska specjalność. W innych krajach się tego nie je, jeżeli już to kanapka typu sandwich. Zazwyczaj dodatki podawane są w formie sałaty, a pieczywo oddzielnie. My to łączymy, więcej chleba się przy tym je i są bardziej sycące.
    • milla7605 Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 15:59
      Ja nie lubię takiego misz maszu. A majonez to tylko w wielkanoc mi smakuje.
      Zazwyczaj pieczywo, masło, żółty ser/wędlina i sałata albo rukola. Pomidory mi nie służą, jem rzadko.Ogorki surowe po przechorowaniu covida nie smakują mi.
      Taki misz masz to w sałatkach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka