Dodaj do ulubionych

Kanapki, dodatki

12.10.24, 22:22
Do jedzących kanapki na śniadania albo kolacje. Robicie sobie kanapkę z serem, bułka albo chleb, masło, ser i co? Czy taka kanapka jest dla was kompletna, czy potrzebujecie dodatków? Jakieś warzywa, majonez, musztarda?
Pytanie na tle jakiegoś głupiego filmiku z tiktoka, rzekomo te dodatki to polska specjalność, ale to chyba jakaś bzdura (jak 3/4 treści na tiktoku).
Obserwuj wątek
    • atoness Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:29
      Z hummusem, serem, burakiem, ogórkiem, pomidorem, papryką, szpinakiem i sałatą. Przyznaję, zmieścić w paszczy nie jest łatwo, ale smakuje bosko.
      • wakacje_50 Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:31
        Weź, ślinka mi leci na takie pyszności, robię się głodna, a już za późno na jedzenie
        • atoness Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:38
          O tak, doskonale to rozumiem. Współpracownikom zdarza się dziwić, że jem w kółko to samo, a mnie ochota na kanapki ze wszystkim nie mija.
    • iwles Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:33

Taka kanapka jest dla mnie goła, musi być dodatek.
    • bywalec.hoteli Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:36
      minimum to pieczywo, masło, obkład na kanapkę i pomidor, czasami dodaję cebulki, posypki, sera tartego, humusu, oliwy itp
    • liliawodna222 Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:36
      Rukola, pomidy, ogorek, wedlina, jako
    • snakelilith Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:40
      Ja z majonezem zjadłabym chyba nawet starą podeszwę od buta, więc wystarczy mi jako dodatek smakowy. Ale owszem, mam zawsze coś, co można położyć na kanapkę. Jakiegoś pomidora na przykład. Świeżego ogórka maceruję najpierw w słoiku z cukrem, solą i octem. Często mam sałatkę z surowej kapusty. Od biedy znajdą się oliwki albo korniszony z chilli. Kiszone ogórki mam rzadko, tylko małosolne latem. Niekiedy mam też buraczki konserwowane w occie. I sos BBQ jalapeño z Aldi. Na jajka lubię kapary. Jak nie mam prawie nic, to kroję czerwoną cebulę albo dymkę.
      Nie wiem czy to polska specjalność, bo mój niemiecki mąż też nie pogardzi tym, co ja sobie zrobię i często smaruje na ser musztardę albo kroi sobie na to jabłko.
      A Duńczycy to zrobili z tego nawet tradycję, smørrebrød to się nazywa:
      • wakacje_50 Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:46
        Snake, napisz jakoś dokładniej o tych ogórkach macerowanych
        • snakelilith Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 23:03
          Normalnie. Szatkuję ogórka sałtkowego ze skórką na szatkownicy, by plasterki były cienkie. Wcieram ręką pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru, skrapiam octem jabłkowym i zostawiam co najmniej godzinę do puszczenia soku. Im dłużej się w nim macerują tym lepiej smakują. Można dodać jeszcze pieprzu, koperku, szczypiorku i ciut oleju. Wkładam w słoiku do lodówki. 2-4 dni się trzymają.
          • madame_edith Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 23:05
            Tak, bez majonezu nie ma życia 🙈
            • madame_edith Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 23:05
              W sensie, dla mnie smile
              • homohominilupus Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 00:22
                I dla mojego chlopa. Pożera majonez w ilościach przeogromnych.

Dla mnie takim majonezem jest rukola
      • damartyn Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:48
        snakelilith
        "Ja z majonezem zjadłabym chyba nawet starą podeszwę od buta, więc wystarczy mi jako dodatek smakowy".

No kurde ja też. Bardzo rzadko jem kanapkę, ale im więcej "naciepanych rzeczy" ,tym lepiej, jednak majonez i ogórek kiszony zawsze robią robotę.
      • ga-ti Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:48
        Podpinam się pod pierwsze zdanie! Majonez i wszystko smakuje idealnie 😄
        • chatgris01 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:45
          ga-ti napisała:

> Majonez i wszystko smakuje idealnie 😄

Bo jak mówi stare przysłowie, błędy lekarza skrywa cmentarz, a błędy kucharza-majonez 🤪
        • berber_rock Re: Kanapki, dodatki 14.10.24, 16:56
          ga-ti napisała:

> Podpinam się pod pierwsze zdanie! Majonez i wszystko smakuje idealnie 😄

Team kielecki? Czy Winiary? smile
      • primula.alpicola Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:47
        O jakie piękne, i widzę, pomprostu widzę, jak po dwóch pierwszych kęsach muszę się myć i przebierać, oferma jedna😅
        • snakelilith Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 15:48
          primula.alpicola napisała:

> O jakie piękne, i widzę, pomprostu widzę, jak po dwóch pierwszych kęsach muszę
          > się myć i przebierać, oferma jedna😅

Bo to się je nożem i widelcem. wink
      • konsta-is-me Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 19:58
        "Nie wiem czy to polska specjalność, bo mój niemiecki mąż też nie pogardzi tym, co ja sobie zrobię i często smaruje na ser musztardę albo kroi sobie na to jabłko."

W mojej ( i pewnie nie tylko) podstawówce kanapka z twarogiem
        przegryzana jabłkiem była klasykiem.

• kachaa17 Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:42
      Ja najczęściej robię: plasterek wędliny, ser żółty i jakieś warzywo typu 2 plasterki pomidora, ogórek kiszony, liść sałaty, kiełki. Czasem jeszcze jajko na twardo ale to już jest wtedy kanapka na wypasie.
    • ga-ti Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 22:54
      Na kanapkę z serem daje majonez, a jak mi się chce to pomidora.
      Ogólnie nie lubię kanapki ze wszystkim, naćkane, do buzi się nie mieści i wszystko spada. Takie pomieszanie smaków to w sałatkach. Kanapka to pieczywo, masło, wędlina, majonez, czasem pomidor, ogórek, sałata (nie wszystko na raz), z wędliną wymiennie ser, serek do smarowania, twaróg, pasztet, jajko, ryba ( ryba bez warzywa).
      A najbardziej lubię sobie nakroic różności, do tego pieczywo i na każdy gryz nakładać czegoś innego.
    • geez_louise Re: Kanapki, dodatki 12.10.24, 23:13
      Jaką polska specjalność? Jeszcze jak byłam dziewczęciem, w Polsce jadało się głównie smutne kromki z bladym i samotnym plasterkiem czegokolwiek (była tylko ciut bogatsza wersja imprezowa) a „zagranico” były wypchane bułki i bajgle z wieloma warstwami mięsa, serów, warzyw i sosami.

U mnie kanapki na bogato. Bez koziego sera, orzechów, oliwek, pesto, pieczonej wołowiny i innych cudów nawet nie zbliżam się do glutenu suspicious
    • konsta-is-me Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 02:07
      Lubię dużo dodatków i uważam że polskie kanapki to sztos.
      Aczkolwiek nieprawda że kładzenie czegoś więcej niż ser czy szynka to wyłącznie polska specjalność.
      Moi znajomi Amerykanie sztuk.3 byli oszołomieni iloscia dodatków ( ze 3-4 składniki) ale nie wiem czy to reprezentatywna grupa.
    • 3-mamuska Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 03:30
      Zalezy bardzo od ochoty i nastroju ,bardzo lubie kanapki z hednym składnikiem, ze zwykłego chleba, maslo i szynkę (2-3 kupuje zaminnie) lub jeden jedyny pasztet.
      Ale czasem do pasztetu ogórek kiszony lub pomidor.
      Ale czasem robie caly stos takich mix jajko wedlina ser warzywka, maslo majonez kto lubi dodaje ketchup czy musztarde.
      Albo np. Kotlet z kurczaka czy mieso z rosolu i do tego musi byc maslo majonez sałata , ogorek i pomidor.

Jednak niezaleznie od rodzaju , dodatkiem musi byc goraca slodka herbata nie za slodka, nie za gorzka. To jest idealne dopelnienie.
    • mysiulek08 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 04:40
      zawsze w domu, kanapka to byl 'oklad' i jakies warzywo, pomidor/ogorek/rzodkiewka albo 'pikle' typu ogorki konserwowe- kiszone-masolne/grzybki, to w zaleznosci co bylo glownym oblozeniem

najlepsze pod sloncem byly mini kanapeczki (kromki chleba pokrojone na kawalki), ktore robila mi mamuska, chleb/maslo ( albo roslinne) cienko pokrojona kielbasa krakowska albo sucha mysliwska i na to plaster ogorka kiszonego/malosolnego/konserwowego, do tego herbata lekko poslodzon ( najlepsza robil tatko ) , talerz takich kanapeczek pochlanialam uczac sie albo czytajac 🥺
      dzisiaj robie sobie z chorizo ale to nie to samo 🥺

kanapki robie na bogato, najczescie w wersji 'zlozonej' bo latwiej jesc 😁 baza jest chleb/bulki wszelakie/bajgle/bagietki, najczesciej majonez/serek kremowy jako 'przyklejacz' choc maslo tez, czesto avocado robi za smarowidlo

sery twarde, twarozek, feta, jajka, pasztet, fasolowy tez, paprykarz, pasty rybne i jajeczne, jajecznica bardzo dobrze sie komponuje, jesli baza sa tosty to zwykle quacamole, ceviche, tatar, pieczony schab, wspomniane chorizo, 'rolada chlopska' i co tam pan niemiec miewa w ofercie i zielenina wszelaka w roznej kombinacji

klasyka wycieczkowa sa ciabaty z majonezem, musztarda, pieczona piersia kurczaka, piklami z ogorkow, salata, papryka
      lubimy kanapki
    • szarsz Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 05:15
      Ja szanuję I z dodatkami i bez dodatkow. Ale jak dzieci były male, to to miały nawet kanapki ochrzczone nazwą "najlepsze kanapki", to był chleb lub bulka, maslo, szynka, majonez, ogórek konserwowy i pomidor. Opcjonalna byla sałata i cieniutko pokrojoną delikatna cebula, czosnkowa albo podobna. W sumie to dawno nie robiłam, a śniadanie blisko
    • nellamari Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 06:23
      Może być i polska specjalność 🤔Ja kanapki na bogato ( i nie na słodko) wyeksportowałam już prawie dwie dekady temu do Francji, za to teraz jest jakaś fala nowej diety, bo już któraś z kolei osoba pyta się mnie jak to robię ze dzieci nie jedzą syfiastych płatków z mlekiem na śniadanie. Normalnie = polskie kanapki rulezzzzz ogórki serki pomidory sałata szczypior to podstawa podstaw do tego kiszonki i marynaty
    • trampki-w-kwiatki Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 06:59
      Robienia wypsionych kanapek nauczyłam się we Włoszech, więc to nie jest polska specjalność.
    • mia_mia Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 07:38
      Najczęściej jakaś sałata, wędlina/ser/jakaś ryba/jajko albo pasta, zamiast masła często serek albo humus, na wierzch warzywo jakieś, czyli na bogato, ale nie pogardzę kanapką z samym jednym dodatkiem, zwłaszcza jeśli chcę poczuć smak pieczywa albo tego dodatku. Lubię na kanapkach dziwne, dla niektórych, połączenia typu pieczone mięso z żurawiną albo jakimś dżemem mniej słodkim, sery z figami, lubię też wszelkie bruschetty, zapiekane kanapki, jak mam czas to nawet czasami sobie robię.
      Przecież w wielu miejscach na świecie, a na pewno w krajach, gdzie jada się pieczywo można kupić przeróżne wypasione kanapki. Jak jada się tam na co dzień w domu trudno ocenić. Kiedyś mieszkałam jakiś czas z holenderską rodziną, to rzeczywiście podstawą było pieczywo tostowe z posypkami, na kursie w Anglii nie mogę sobie przypomnieć, co było na kanapkach w domu, gdzie mieszkałam.
    • piataziuta Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 07:40
      Kiedyś robiłam wypasione kanapki, ale potem przyszła do mnie Eureka, popukała się w czoło i rzekła:

"Dziewczyno, nigdy nie upchasz tu tyle ile chcesz i już wszystko ci z tej kanapki wypada - prosto na świeżo uprasowaną bluzkę. A pieczywo tylko rozmięka od tych mokrych warzyw i po godzinie kanapka jest fujki."

Od tej pory kanapki robię proste:
      - masło/sałata/indyk/musztarda
      - masło/chutnej z cebuli/ser
      - sałata, serek, łosoś (tu wyjątkowo kładę duże kawalki papryki na wierzch, dzięki czemu podczas trzymania kanapki nie dotykam łososia bezpośrednio)

i do tego mam oddzielny talerz warzyw.
    • primula.alpicola Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 08:48
      Tak, zawsze jakieś warzywa, ale osobno, nie na kanapce.
    • pepsi.only Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 08:51

ZALEŻY.

Ogólnie to nie jesteśmy bardzo kanapkowi
      Bardzo rzadko chleb (bułka) ser żółty lub szynka.

Dużo częściej przykładowo ser twarożkowy. Albo jakaś pasta. Jajko (niekoniecznie na twardo, może być sadzone) Albo ostatnio na pieczywie lądują po prostu pomidorki ze słoika (konfidowane)

A jeśli ser/szynka/ serek biały, to czasem daję pomidor , papryka , ogórek, ogórek kiszony, i pikle- wszystkie razem .
      Lub tylko jeden - dwa z tych dodatków. Albo pomidor + papryka , pomidor + ogórek kiszony. Tylko ogórek kiszony. Biała rzepa. Czarna rzodkiew. Pikle. Lub tylko majonez (zamiast masła tongue_out)
      Czasem mogę też zjeść chleb z masłem i solą- też lubię.
    • mieszkankaroztocza Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 08:56
      No ja musze sobie nałożyć jeszcze jakiś warzyw. Albo żywych, albo ze słoika. Nie zawsze ser czy wędlina jakąś pastę, albo kotleta czy to mięsnego, czy warzywnego, paprykarz, pasztet warzywny jakiś. Jak do jakiejś pracy to żeby się nie rozsypało wkładam mniej I coś z warzyw co nie ma dużo soku, żeby się tym nie upaprać. W domu to tak bardziej na bogato dużo na kanapce. Ze chleba czy bułki mniej niż tego co na nich. Czasem majonez, czasem keczup, czasem sos tatarski, czosnkowy, musztardę chrzan lub inny sos. Chyba że chce tak na szybko to jest to maslo/ margaryna, ser ogórek czy co innego.
      • mieszkankaroztocza Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 08:58
        Ale zdarza mi się też jeść suchą bułkę czy kromkę chleba lub z dodatkiem czyli przegryzając całego pomidora, ogórka, czy cebulę.
      • mieszkankaroztocza Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:12
        No i jeszcze są takie kanapki że np. Chcę czuć smak kanapki gdzie jest tylko szczypiorek i masło lub coś innego tego typu. Albo jak upieke chleb to wtedy dla tego smaku daje samo masło. Pewnie bym sobie jeszcze coś przypomniała.
    • mariola233 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:00
      Robię pastę, jajka,szczypior,rzodkiewka, majonez, sól, pieprz, chleb albo bułkę smaruję cienko masłem na to pasta,wędlina, ser żółty, ogórek konserwowy, i polać majonezem
    • wapaha Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:32
      rzadko jem kanapki ale jesli już to w formie super -kanapki :

- buła-maslo-wędlina ( !)-ser-ogórek kiszony-pomidor-majonez-natka pietruszki/szczypiorek

cześciej jem kanapki na ciepło :
      -grzanka-guacamole-jajko sadzone - i obok fura warzyw
    • karotka_plus Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:33
      U mnie mix dodatków
      masło/serek śmietankowy jako smarowidło
      pomidor, pomidory koktajlowe, ogórek, papryka, rzodkiewka, ogórek kiszony, kiełki, sałata, rukola, roszponka, jajka gotowane lub w formie pasty jajecznej, łosoś wędzony w plastrach, awokado, ser żółty.
      Robię z tego różne mixy. Np chleb, serek śmietanowy, rukola i ogórek kiszony lub zwykły, pasta z serka i awokado na chleb, na to łosoś wędzony i pomidorki koktajlowe. I inne.
    • chatgris01 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:51
      Yyy, polska specjalność? 🤔

https://lepainbeurre.fr/wp-content/uploads/2020/10/VITRINE-SALEE-3.jpg
      • primula.alpicola Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 11:28
        No właśnie. Wszędzie na świecie są kanapki, w tej czy innej formie.
        Można zaryzykować stwierdzenie ze polska specjalnosc to kanapki "otwarte", ale przecież i te duńskie, które wkleiła snake, takie są.
        • pepsi.only Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 11:32
          Otóż to.
    • imponderabilia20 Re: Kanapki, dodatki 13.10.24, 09:58
      Sałata, rzodkiewka, pomidor, ogórek, papryka, natka pietruszki, szczypiorek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka