28.10.24, 18:18
Do kiedy leki z apteki a kiedy interwencja lekarza / operacja
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Hemoroidy 28.10.24, 18:39
      W dzisiejszych czasach rzadko sie operuje juz hemoroidy. No chyba ze jakies wielkie i nieustannie nawracajace. Skuteczna metoda jest skleroterapia czyli zabieg po ktorym zaraz idzie sie do domu, albo zabieg gumkowania po tym cie troche obserwuja, albo tez
      krioterapia i tez do wieczora cie poobserwuja. Skleroterapia najprostsza- Po prostu igla z plynem i zyla sie zapada.
      Czasami po kilku latach odzywa i znowu ja bach..
      • princesswhitewolf Re: Hemoroidy 28.10.24, 18:40
        No chyba ze takie zabiegi nazywasz operacja. Bo ja zawsze z operacja to kojarze powazna procedurę
    • princesswhitewolf Re: Hemoroidy 28.10.24, 18:43
      A i zeby nie bylo znow ze zaraz jakas przylezie i mi zarzuci ze nie na temat mowie. Wiec twoj lekarz rodzinny obejrzy i powie I stopnia czy II stopnia. Idealni kandydaci na zabiegi wyzej wymienione. A jak III stopnia to tez albo zabieg albo gumkowanie ( najskuteczniejsze) albo co rzadko skalpel
      • enia17 Re: Hemoroidy 28.10.24, 22:05
        A jak po
        Koleżanka miała ale nie wiem jaka metodę to leżała tydzień na oddziale na przeciwbólowych
        • princesswhitewolf Re: Hemoroidy 28.10.24, 22:46
          Ale co miala? Po skleroterapii wychodzisz zaraz i nic nie czujesz. Zyla sie zapada stopniowo. Zadnych środków przeciwbolowych nie bralam. Weszlam, zabieg, wyszłam. Za dwa tygodnie powtorka o kolejne dwa tyg i ostatnie. To jest skuteczne ale jest to seria zabiegow i to powoli sie poprawia- tak po miesiacu nuz z ta zyla byl spokoj na zawsze.

Gumkowanie to troche boli i po krioterapia nie jest bolesna ale trzymaja przes pare godzin na obserwacje.
    • alexis1121 Re: Hemoroidy 28.10.24, 18:43
      Moja fryzjerka miała operację/zabieg, ale po jakimś czasie, tak po około roku problem wrócił. Nie w takim natężeniu jak wcześniej, ale jednak. Teraz kąpie się w korze dębu i mówiła, że jest lepiej.
      • sarah_black38 Re: Hemoroidy 28.10.24, 22:38
        alexis1121 napisał(a):

Teraz kąpie się
        > w korze dębu i mówiła, że jest lepiej.

Napar z kory debu jest lepszy od tych wszystkich maści i czopków. Paczka kory kosztuje 5-6 zł i bardzo pomaga. Mnie ostatnio dopadla ta przypadłość, dodam, że ze stersu. Robiłam sobie przez kilka dni nasiadówki w wywarze - przeszło jak ręką odjął big_grin
    • ardzuna Re: Hemoroidy 28.10.24, 22:20
      Byłaś w ogóle choć raz z tym u lekarza?
    • alpepe Re: Hemoroidy 29.10.24, 08:10
      Masz hemoroidy, czy szczelinę odbytu?
      • princesswhitewolf Re: Hemoroidy 29.10.24, 13:44
        No napisala o hemoroidach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka