Dodaj do ulubionych

L4 a wyjazd za granicę

01.11.24, 12:24
Może ktoś z Was będzie wiedział, bo google podają różne opcje

Mamy z mężem wykupiony lot na grudzień, w czasie przerwy świątecznej. Na początku stycznia mąż miał mieć planowy zabieg, po którym musi być za L4 minimalnie miesiąc, ale najlepiej dwa miesiące, no i okazało się, że zabieg będzie przesunięty na połowę listopada, czyli wyjazd wypadł by podczas zwolnienia, fizycznie mąż będzie mógł normalnie funkcjonować, więc może lecieć, ale jak z prawnego punktu widzenia?

p.s dla tych co się zaraz przyczepią, że czemu lecieć może a pracować nie może tongue_out - wyjaśniam, mąż pracuje fizycznie, dźwiga, po zabiegu dźwigać nie może, walizkę poniosę mu ja jak coś tongue_out
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 12:37
      Wziąć miesiąc zwolnienia i jeśli się będzie dobrze czuł to może zarówno na urlop jak i do pracy. Akurat przed świętami przyda się pomóc w domu smile
      • rb_111222333 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 12:43
        Nie o to pytała autorka wątku. Są takie schorzenia, że można się dobrze czuć i na siłach, ale nie wolno np. dźwigać bo zniweczy się efekty operacji.
        • eva_evka Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 12:49
          Wiem o co jej chodziło.
          Warto spytać lekarza, nie na forum.
          Natomiast skrajną głupotą byłoby na L4 wybierać się na urlop za granicę, co, jeśli tak trafi do szpitala?
    • homohominilupus Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 12:49
      Nie jestem pewna jak się na to zapatruje polski ZUS. U mnie jak chlop był na zwolnieniu to się nigdzie za granicę nie ruszał.
    • b.bujak Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 13:28
      trochę ryzykowna wycieczka;
      google podaje różne opcje, bo każdy przypadek jest inny - w zależności od zalecen lekarza;
      jeśli macie sensownego lekarza to może warto przedstawić mu sytuację taka, jak jest i ustalić długosc zwolnienia i zalecenia (np po zabiegu zalecenie "leżenia" w domu a przed świętami wizyta kontrolna i zalecenie umiarkowanej aktywności, spacerów itp);
      najbezpieczniejsza opcja - zwolnienie do świąt, urlop na czas wyjazdu, ewentualne przedłużenie zwolnienia po powrocie
    • slonko1335 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 13:40
      Nie przesuwać zabiegu lub wziąć zwolnienie do wyjazdu Nie, na zwolnieniu nie powinien wyjeżdżać za granicę na urlop.
      • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 21:05
        no niestety nie ma wpływu na przesunięcie zabiegu...
    • volta2 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 13:57
      miałam w pracy podobny przypadek, kolega wyleciał do stanów na l4, pracodawca go złgosił, jedyne co się stało, to cofnęli kasę za ten okres, i zamiast l4 kolega musial wypisać bezpłany urlop, bo akurat my nie posiadamy wypoczynkowego w dowolnym okresie.
      koledze l4 wystawiła własna żona i to było dla zusu najbardziej nie do przejścia. pomogłam?
      • slonko1335 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 14:00
        Mam pracownice której l4 zawsze wystawia jej własny mąż. Zusu to kompletnie nie interesuje.
        • volta2 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 18:44
          a też ta pracownica nie ma urlopu wypoczynkowego i tylko za pomocą zwolnienia może ten urlop sobie zrobić? i możliwe że zusu to nie interesuje, bo nie zgłaszasz? a moja szefowa zgłosiła i to raczej dlatego zus się zainteresował
          • slonko1335 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 19:46
            Ale czemu mąż lekarz tej pracownicy miałby nie moc wystawić jej zwolnienia? ZUS nie ma pojęcia jaki pracownik ile ma urlopu wypoczynkowego bo to dane których się do zusu nie wysyła.
            • volta2 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 20:37
              nie ma, dopóki pracodawca nie poprosi o zbadanie dokumentów. a jak poprosi, to przecież można wysłać wszelkei zastrzeżenia, nasza szefowa wiedziała że chodzi o wyjazd, bo pracownik ją poprosił o bezpłatny, dostał odmowę i poszedł na l4. szefowa wysłała dokumenty do zus w tym podanie o wyjazd w terminie zwolnienia lekarskiego. z czym masz problem?
              ostatecznie pracownik pojechał na bezpłatnym, finalnie o to wnioskował, kasę do zusu oddał, na czym mu i tak nie zależało przecież. zależało mu na wolnym, którego a) nie miał, b) nie dostał

tobie nie przeszkadza, że twoja pracownica ma zwonienia od męża, niektórym przeszkadza, jeśli nie mają rąk do pracy.
              • slonko1335 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 20:50
                Ale nikogo nie ochodzi czy mi przeszkadza czy nie, przepis nie zabrania nawet jeżeli lekarz wystawia zwolnienie dla siebie, tym bardziej nie zabrania dla członka rodziny.
              • maslova Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 07:46
                > tobie nie przeszkadza, że twoja pracownica ma zwonienia od męża, niektórym przeszkadza, jeśli nie mają rąk do pracy

Czyli podsumowując:
                1. Pracownik zawnioskował o urlop bezpłatny.
                2. Pracodawca się nie zgodził.
                3. Pracownik poszedł na L4.
                4. Pracodawca zgłosił go do ZUS
                5. ZUS cofnął zasiłek.
                6. Pracownik wypisał wniosek o urlop bezpłatny.
                7. Pracodawca zaakceptował wniosek 😄
                • volta2 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 08:20
                  no tak, dlatego napisałam że jedyne co się stało to to, że pojechał na bezpłatnym, na którym chciał jechać, tylko nie dostał zgody. no tak się u nas oszukuje system, który nie przwiduje urlopu w terminie który chce pracownik, jedyną drogą jest bezpłatny (to dla żon i mężów mających dobrze zarabiające połówki i ugodowego szefa) lub l4, które wymaga jednak nieco zachodu (umówić lekarza, nakłamać mu i drżeć, żeby się nie wydało - nie dotyczy żon i mężów mających połówki lekarzy, co w sumie rzadkie nie jest).

pracodawca nie wiem, czy zaakceptował wniosek, coś mi świta, że jednak wpisał nieobecność nieusprawiedliwioną bez prawa do wynagrodzenia za ten okres, i za kilka miesiecy państwo się rozstali. więc gotowość do zmiany pracy w tym przypadku występować jednak powinna.
                  • maslova Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 09:46
                    Nie mógł wpisać nieobecności nieusprawiedliwionej, skoro pan miał L4. Nawet, jeśli ZUS cofnął zgodę na wypłatę zasiłku za ten okres, to sama nieobecność była usprawiedliwiona, tyle że niepłatna. Nie wiem też, po co pracownik miałby wypisywać urlop bezpłatny za ten czas, skoro miał "podkładkę" w postaci zwolnienia lekarskiego. Jakoś nie klei się ta historia.
                    • volta2 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 18:00
                      nie wiem, co ci się nie klei. czego nie rozumiesz w stwierdzeniu, że zus uznał l4 za fikcyjne. nie miał podkładki, bo nie miał żadnego zwonienia, nie dostał bezpłatnego, bo nie dostał go od razu, jak złożył podanie. i jak piszę, nie pamiętam, czy wypisał prośbę o bezpłatny jeszcze raz, czy jednak szefowa poszła w nieusprawiedliwoną nieobecność. jak znam kobietę, to poszła w to drugie, nie będę teraz do kolegi dzwonić, by opowieść skleić ze 100% pewnością. wiem, że miał kłopot, wiem, że po paru miesiącach odszedł z pracy, wiem, że żona miała kontrolę w papierach i że zwonienie zostało podważone. a czy był na bezpłatnym, czy na nieusprawiedliwionej nieobecności to faktycznie nie pamiętam, bo to było mi opowiedziane jakiś rok, dwa lata temu, miało prawo mi sie ten akurat szczegół zapomnieć.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 08:27
          Miałam raz taką samą agentkę w zespole. Była 11 miesięcy na zwolnieniu ciążowym.
          • volta2 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 08:42
            ale za granicą też?
          • kamin Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 18:48
            Akurat około 10-11 miesięcy na zwolnieniu ciążowym też mogłam kiedyś być. Byłam we wczesnej ciąży potwierdzonej beta hcg, pojawiło się plamienie, poszłam do ginekologa, dał mi zwolnienie (normalne, ciążowe z kodem B. Ponieważ z ponownego badania beta hcg wynikało, że z ciąży nic już nie będzie, to tego zwolnienia nie przedstawiłam pracodawcy (czasy papierowych zwolnien).
            I w dwa tygodnie po utracie tej ciąży zaszłam w kolejną, po czym tym razem już grzecznie poszłam na l4. Gdybym skorzystała z tego pierwszego, to byłabym na ciążowym spokojnie ponad 10 miesięcy.
    • motyllica Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 14:08
      Na chorobowym ma się siedzieć w domu czyli miejscu wskazanym w druku ZUS Zla.
      Może to być dom swój, kochanki czy babci.
      To tam pójdzie ewentualna kontrola od pracodawcy lub zusu.
      Nie można sobie chodzić gdzie się chce, urlopować się czy naprawiać dachu.
      L4 jest od chorowania!
      • droch Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 18:18
        Ja bardzo chętnie wskażę miejsce - rodzina w Hamburgu będzie mną opiekować się. Zakazu nie ma, można rozejść się.
      • berdebul Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 18:31
        Patrz, lekarz mi kiedyś wystawił zwolnienie z zaleceniem żebym się udała na południe Europy, grzać się na słoneczku. tongue_out
        Nie każde zwolnienie wymaga leżenia, a nawet wtedy można iść np do apteki.
        • vivi86 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 07:56
          I nie widzisz różnicy między pójściem do apteki a wyjazdem za granicę? Na kazdymvl4 jest wskazanie wyjazdu na południe Europy?
    • mizantropka_20 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 16:54
      Z chęcią zapłacę, bawcie się dobrze
    • zerlinda Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 18:30
      No nie, l4 nie jest od podróżowania. Nawet, jeśli ktoś za chorym nosi walizkę.
    • sueellen Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 18:37
      Skoro wakacje były zaplanowane, to urlop w pracy pewnie też był zaklepany? Nie można zmienić L4 na urlop wypoczynkowy?
      • slonko1335 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 19:48
        Można po prostu nie brać zwolnienia lekarskiego. Na siłę nikt nie zmusza dorosłych osób.
      • iwles Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 19:58
        sueellen napisała:

> Nie
        > można zmienić L4 na urlop wypoczynkowy?

Nie można.

• kk345 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 20:39
          A ty skąd wiesz, jakie możliwości ma mąż wątkodajki?
          • iwles Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 22:43
            kk345 napisała:

> A ty skąd wiesz, jakie możliwości ma mąż wątkodajki?

Bo nikt nie ma możliwości samodzielnie zmienić zwolnienia na urlop.
            Ewentualnie lekarz może skrócić zwolnienie.
      • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 21:04
        a można? da się tak dzielić? że L4, potem urlop, a potem znowu L4? to byłoby najlepsze i prawdziwe rozwiązanie
        • b.bujak Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 21:07
          roszponka123 napisała:

> a można? da się tak dzielić? że L4, potem urlop, a potem znowu L4? to byłoby na
          > jlepsze i prawdziwe rozwiązanie

dlaczego nie? jeśli lekarz nie stwierdzi przeciwskazań do wyjazdu i zgodzi się rozpisać zwolnienia w odpowiednich terminach to nie ma problemu
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 22:20
      Abstrahując od kwestii wyjazdów urlopowych na L4 to gratuluję odwagi i chęci wsiadania ( jak mniemam) do samolotu po zabiegu czy operacji, która wymaga miesiąca zwolnienia. O ryzyku zakrzepicy w ogóle slyszala? A wysiadywanie paru godzin w samolocie po ingerencji np. chirurgicznej - no cóż, gratuluje ułańskiej fantazji i braku wyobraźni
      • tania.dorada Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 22:26
        I każde ubezpieczenie podróżne spuści ich po brzytwie gdyby potrzebował pomocy medycznej.
        • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 07:33
          ponad miesiąc po zabiegu?
          • 35wcieniu Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 08:13
            Co za różnica ile po zabiegu. Ubezpieczyciela nie będzie interesowało ile po zabiegu, tylko że facet formalnie pozostający na zwolnieniu był na wakacjach.
            Oczywiście kwestia ubezpieczyciela, ale to jest bardzo trafna uwaga.
            • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 09:48
              źle zrozumiałam, myślałam, ze na urlopie ubezpieczyciel się będzie się czegoś doszukiwał miesiąc po zabiegu
              z tego co tu piszą, można mieć l4, potem urlop na wyjazd, a potem znowu L4, to tak właśnie mąż zrobi, więc na wyjeździe będzie na urlopie
      • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 07:25
        wg lekarza, można lecieć już 7 dni po, ale dziękuję za ten wpis, Ty na pewno wiesz lepiej jaki to zabieg i czy można latać po nim i kiedy smile
        • hermenegilda_zenia_is_back Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 17:18
          Znam za to człowieka, który wracał samolotem ze złamaną ręką i zrobił mu się skrzep. Niecały tydzień po urlopie był już w piachu a ja przedwczoraj zapalałam znicz na jego grobie. Bo mu się Egiptu zachcialo
          • hermenegilda_zenia_is_back Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 17:18
            Więc w zasadzie to powinno być - znałam
    • tania.dorada Re: L4 a wyjazd za granicę 01.11.24, 22:29
      przecież święta są więcej niż miesiąc po połowie listopada
    • vivi86 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 07:36
      Wzięłabym urlop bo pachnie szwindlwm i tak może być odebrane
      • vivi86 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 07:40
        Szwindlem
        • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 09:49
          weźmie urlop, nie wiedzieliśmy, ze się da przerwać zwolnieni na urlop, skoro się da, to tak zrobi, bedzie najbezpieczniej
          • kamin Re: L4 a wyjazd za granicę 03.11.24, 10:11
            Po "przerwaniu zwolnienia" musi otrzymać zgodę lwkarza medycyny pracy na powrót do pracy. Jeśli lekarz uzna, że to za wcześnie (skoro l4 domyślnie ma trwać dwa miesiące) to i z urlopu nici.
    • vivi86 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 07:40
      Aaaa i jak są szwy to możliwe, że lot odpada.
      • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 09:50
        może lecieć, już się dowiadywałam, musi mieć tylko przedłużone zastrzyki przeciwzakrzepowe, i nie wchodzić do brudnej wody
    • pffpffpff Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 08:28
      Nie chwalcie się wyjazdem i powinno być ok.
    • iwles Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 08:49

Może się zdarzyć, że ZUS będzie chciał sprawdzić zwolnienie twojego męża (czy to akurat wypadnie wyrywkowo, czy ktoś życzliwy podpierniczy), to co wtedy zrobi mąż?
      Lepiej skrócić zwolnienie i na czas wyjazdu wziąć urlop.
    • roszponka123 Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 09:51
      dziękuję za odpowiedzi, nawet nie wiedziałam, ze można L4 przerwać urlopem i wrócić do L4,

ale tak właśnie zrobimy, że normalnie polecimy na urlopie, a potem jak będzie potrzeba, to mąż wróci na L4

dziękuję bardzo
      • kamin Re: L4 a wyjazd za granicę 02.11.24, 20:07
        Hola.
        Jak mąż będzie na zwolnieniu dłużej niż 30 dni, to po zakończeniu idzie do lekarza medycyny pracy, który musi potwierdzić jego zdolność do powrotu do pracy.
        Dopiero po uzyskaniu tego kwitka może wrócić do pracy (w tym przypadku na urlop).
        Więc jak po uzyskaniu zdolności do pracy i odbyciu dwutygodniowego urlopu zgłosi się do lekarza po kontynuację zwolnienia pooperacyjnego, to tym samym podważy decyzję lekarza, który mu tę zdolność do pracy wystawił.
        Chyba, że po powrocie z urlopu "zachoruje" na jakąś nową chorobę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka