Dodaj do ulubionych

Leki a zaparcia

03.11.24, 08:28
Jak sobie poradzić z zaparciami po leku, którego musimy brać? Zanim zaczęłam brać wszystko było ok. Niestety te leki tak mają.
Obserwuj wątek
    • mak_z_figa Re: Leki a zaparcia 03.11.24, 08:49
      Idź do lekarza, który prowadzi Twoje leczenie. Powinien coś przepisać, bo pewnie będzie to zależało od leku, który teraz bierzesz. Ja w takim przypadku dostałam prokit.
    • bazia_morska Re: Leki a zaparcia 03.11.24, 09:06
      Zapytaj w aptece. Najszybciej Ci doradzą.
    • evee1 Re: Leki a zaparcia 03.11.24, 09:15
      Mi lekarka zasugerowała branie supplementu zawierającego macrogol 3350. Pewnie coś podobnego w polskich aptekach znajdziesz.
      To nie jest lęk przeczyszczający, chociaż w bardzo wysokiej ilości stosowany jest w przygotowaniu do kolonoskopii. W mniejszych ilościach zapobiega zaparciom. Ja używam go w postaci białego proszku, który dosypuje bo picia albo jedzenia. Nie na prawie żadnego smaku, w każdym razie nie tyle, żeby zmienić smak.
    • alexandra1984 Re: Leki a zaparcia 03.11.24, 10:25
      moj maz od gastrologa kiedys otrzymal opakowanie 'Łupina (łuska) babki jajowatej' - mysle ze mozna to kupic w sklepach bio czy w aptekach ... ma bardzo sile dzialanie przeczyszczajace ale w malych dawkach moze by Tobie pomoglo.
      • alexandra1984 Re: Leki a zaparcia 03.11.24, 10:49
        a z takich codziennych sposobow to mi pomaga kawa z cytryna ale jesli to wynik dzialania lekow to moze nie byc dobra. Jesli nie chcesz brac kolejnych lekow na zaparacia to polecam poczytac o tej babce jajowatej.
    • pffpffpff Re: Leki a zaparcia 03.11.24, 14:00
      Spróbuj preparatów z maślanem sodu.
    • swinka-morska Re: Leki a zaparcia 03.11.24, 18:52
      Kapsułki z błonnikiem z babki płesznik (uwaga, duża ilość błonnika może upośledzać wchłanianie się niektórych leków, więc nie przy posiłku kiedy bierze się lek)
      Pić dużo wody
      Probiotyki, kefir
      A najlepiej wszystko powyższe na raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka