Dodaj do ulubionych

a pod drzewem leży trup

• mikams75 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 10:30
      Zgadzam sie - bez trupa traci sens. Siekiere tez zostawic.
      Co robie? Chwale dziecko i umacniam w tym, ze jej artistic statement jest dobry, zeby sie umiala bronic przed ewentualna krytyka w szkole.
      Gdyby szkola sie zglosila do mnie z pretensjami, to bym dopytala, co im najbardziej przeszkadza i czemu nie jest to tona kleju jesli juz rozmawiamy o ekologii i czemu nie bylo w zalozeniu projektu opisanych warunkow wykonania typu wylacznie ekologiczne materialy, bez drastycznych scen itp. Jesli zalozenia/cele byly okreslone to bym sie dopytala, ktory z punktow nie zostal spelniony przy produkcji tego dziela.
    • sueellen Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 13:54
      Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Poszłam z nia do szkoły. Trup też. Panią poprosiłam na stronę gdy już młoda wejdzie do klasy i uprzedziłam że jest trup z siekierą w plecach ale młoda to uzasadni. Wiem o tym i pozwoliłam jej zabrać pracę. Minęło południe, telefonu nie było 😅
    • 1matka-polka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 13:56
      sueellen napisała:

> Chło
      > p jej naznosil materiałów z pracy , młoda to drzewo kleiła dwa tygodnie. Sama s
      > obie wszystko zorganizowała, ja jej dałam tylko gluegun i 50 naboi które wszyst
      > kie wypaprala.

Czy córka już zna słowo hipokryzja?
    • leosia-wspaniala Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 14:34
      >Co robi ematka?

Pewnie czasem zagląda do pokoju 11-letniego dziecka i nie jest potem tak zaskoczona.
    • srubokretka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 14:57
      Moj wojek modelujac drzewo zabil sie. Pila zaplatala sie w szalik. Jego wnuki chodza do sredniej , wiec pewnie by sobie poradzily z takim art, ale mlodsze juz nie. Ryzykowny projekt, jednak bardzo dobry.
      • srubokretka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 14:57
        wujek , o matko
      • nick_z_desperacji2 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 15:04
        Zawsze znajdzie się ktoś, kto ma jakieś przykre doświadczenia, ale bez przesady. To, że mój dziadek zginął prowadząc TIRa, to nie znaczyło, że brat nie bawił się małymi ciężarówkami. Sam projekt interesujący, właśnie przez to, że jest kontrowersyjny.
        • srubokretka Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 15:41
          > Zawsze znajdzie się ktoś, kto ma jakieś przykre doświadczenia

Jestem dorosla i o tym wiem, ale pod uwage bierzemy male dzieci. Ja ze swoimi wiekszos trudnych tematow przerobilam, ale... no zycie trudne jest. Zwlaszcza siekiera w plecach. Niby w grach dzieciaki widza wszystko, ale tutaj to inne srodowisko. Ja bym popracowala na bardziej poetyckim, mniej wulgarnym przekazie.
          • nick_z_desperacji2 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 16:01
            Ale jak weźmiesz pod uwagę wszystko, to nie pokażesz ani nie porozmawiasz o niczym. Dziadek Krzysia spadł z dachu - nie rysujcie kominiarza, siostrę Zdzisia potrącił samochód, jak jechała rowerem - nie robimy wycieczek rowerowych,. itp.itd. Przekaz nie jest wulgarny, tylko mocny. Wulgarny byłby, gdyby człowieka drzewo gwałciło.
    • maly_fiolek Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 15:01
      W sumie trollowanie opieki społecznej może być niezwykle interesującym zajęciem, zwłaszcza w połączeniu z cotygodniowymi wizytami dziecka u psychologa i kawką z kuratorem...
      Jak to lubisz, to czemu nie?
    • malia Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 15:33
      Zostawić tak jak jest, nic nie usuwać. Dziecko mówić umie, wytłumaczyło tobie, to wytłumaczy w szkole
    • cosinuss Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 16:59
      To można jeszcze dorzucić , że wycinka drzew w Amazonii jest również po to, żeby stworzyć nowe pastwiska dla bydła i że ta krew na drzewie to mogłaby być z tych zabijanych na kotlety krów i spokojnie można jeszcze jakieś jelita porozwieszać dla mocniejszego przekazu artystycznego. Li i jedynie.
    • 3-mamuska Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 17:03
      Skoro sama ogarnęła i ma koncepcje bornić trupa to nich dalej robi jak zaplanowała.
    • sueellen Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 17:20
      Odpowiadam zbiorowo na pytania. Praca bardzo się podobała, ale tak jak się spodziewałam wywołała zamieszanie i dyskusję. Dyrektorka chce te prace wyeksponować w głównej sali, ale z uwagi na wrażliwsze dzieci trup z siekierą w plecach musi odejść. Młoda postanowiła go więc pochować i właśnie robi z modeliny grób z czerwonymi kwiatami. To drzewo będzie płakać na grób i te kwiaty na grobie. Młoda sama zmieniła koncept i już kombinuje nad zmianami. Jutro w szkole dokończy, zainstaluje nagrobek.

Zdjęcia nie zrobiłam niestety. Praca zostanie w szkole do końca roku do ogólnego podziwiania 🙂. Jeśli któregoś dnia wpadnę tam to postaram się pstryknąć fotkę. A tak ogólnie jestem z niej dumna , bo pomimo , że robi "reasonable adjustments", są jej własnym pomysłem.
      • pani.asma Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 17:51
        A jaka nagroda ?
        Będzie pierwsza w kolejce do kantyny ?
      • czcigodnystarzec Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 18:13
        sueellen napisała:
        > Młoda postanowiła go więc pochować i właśnie robi z modeliny grób z
        > czerwonymi kwiatami. To drzewo będzie płakać na grób i te kwiaty na grobie. Mło
        > da sama zmieniła koncept i już kombinuje nad zmianami. Jutro w szkole dokończy
        > , zainstaluje nagrobek.

A zamiast krzyża, siekiera.
        Taką mam koncepcję.
    • tania.dorada Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 17:41
      W tym samym wieku musieliśmy przerabiać Krzyżaków w tym wątek dwóch giermków rąbiących się siekierami, jakoś nikogo z dorosłych to nie wzruszało.
      • fogito Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 17:47
        Nie mówiąc o krzyżach z Chrystusem w polskich szkołach…
      • nick_z_desperacji2 Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 18:30
        Albo Chłopcy z Placu Broni, albo Kamienie na szaniec, bo przecież umieranie za straconą sprawę, to to, co powinny robić nastolatki uncertain
        • memphis90 Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 17:45
          Jak byłam dzieckiem, to bardzo lubiłam „Chłopców”. Teraz przeczytałam przy okazji tego, że moje dziecko czyhało i w głowie wyło mi „obraz traumy pokoleniowej!!!”.
    • pani.asma Re: a pod drzewem leży trup 12.11.24, 17:50
      Kurczę
      Co wy w tym uk z tymi pracami ręcznymi ?
      Metrową praca ???
      Jak to zawleczesz do szkoły ?
      Jakiej wielkości ten trup ?
      Szła bym do psychologa , mam dziecko w tym wieku
      Rysuje koty
      Nie wie że istnieją siekiery które można wbijać w plecy

Martwiłabym się
      Serio

I skąd tą siekierę w ogóle miała ?

• asia_i_p Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 16:59
      Chyba poprosiłabym o dopisanie karteczki z wyjaśnieniem i przyczepienie do eksponatu. Powinno być OK wtedy moim zdaniem.
    • cegehana Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 17:30
      Nie odbieraj nauczycielom pracy. Po to ktoś to zadał, żeby ta praca dziecka posłużyła jako część procesu edukacyjnego. Jeśli szkoła "nie zrozumie" to będzie też cenna lekcja o tym, że odbiorca może coś widzieć inaczej niż twórca.
    • kozica111 Re: a pod drzewem leży trup 13.11.24, 19:42
      Nie śmieszne, kreatywne jak cholera ale straszne, zmartwiłabym się a nie chwaliła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka