Dodaj do ulubionych

Wałek do ciasta

25.11.24, 00:02
W tym roku zdążę zapytać i mam nadzieję kupić.
Mam stary, drewniany, z marketu zwykłego. I dla mnie jest ok. Ale wigilijne pierogi wyrabia i wałkuje mąż. No i co roku marudzi, że ma za duże łapska i wałkując, obija sobie kostki o stolnicę. Więc co roku obiecujemy sobie kupić nowy wałek.
I teraz pytanie: jaki? Czy są jakieś wieksze/grubsze? Czy sprawdzają się nie drewniane bez rączek z boków? W tv takimi wałkują, ale raczej kruche ciasto na ciasto. A my robimy pierogi drożdżowe i trzeba się porządnie nawałkować.
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 00:06
      Używam wałka Tupperware.
      Dla mnie ma tę zaletę, że jest lekki, ale skuteczny, a można go dociążać wodą i w zależności od potrzeb gorącą lub zimną.
      • laluga Re: Wałek do ciasta 26.11.24, 19:53
        Co walkujesz zimnym, a co ciepłym wałkiem?
        • zona_mi Re: Wałek do ciasta 26.11.24, 22:53
          laluga napisała:

> Co walkujesz zimnym,

Ciasto, które powinno być schłodzone (mam przepis na jakieś takie kruche), w tym roku pewnie też na pierniki, bo wyszło jakieś rzadkie, szybko się rozgrzewa i rozłazi po stolnicy.

> a co ciepłym wałkiem?

Jak dotąd nic, ale mogę 😉
    • sueellen Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 00:16
      w sklepie na stronach podaja najczesciej grubosc i szerokosc walka. Zmierz swoj i bedziesz wiedziala ze musisz kupic szerszy niz ten ktory masz. Nie lubie walkow bez raczek, ale ja mam male rece wiec rozmiar nie byl dla mnie problemem.
    • snakelilith Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 00:29
      Kupiłam sobie silikonowy z wypełnieniem ze stali nierdzewnej z Tchibo. Drewniane mnie wkurzały, bo używam często, często myję i drewno szybko zaczyna ciemnieć, bo u mnie nie wysycha tak szybko. Ten silikonowy myję w zmywarce.
      Więc zamówiłam i najpierw byłam sceptyczna bo to taki długi wałek z dwoma rodzajami nakładek, na dwie grubości ciasta i wydawało mi się jakoś nieporęczne, takie płaskie, bez wygodnych uchwytów. Ale dziś wałkowałam ciasto na pizzę, bez tych nakładek i to jest genialne. Rozwałkował ciasto błyskawicznie praktycznie bez użycia siły. I ciasto się mniej klei niż do drewnianego.
    • pepsi.only Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 13:29
      Skoro pojawił się wątek o wałkach, to się podepnę wink

A takie wałki we wzorki to znacie?
      Fajne to?
      Tylko Jak to potem wyczyścić? surprised

https://www.garneczki.pl/galeria/1000x/l/e/legalne-walki-kafle-portugalskie-24-cm---maly-walek-dekoracyjny-do-ciasta-obrotowy-drewniany.jpg
      • mysiulek08 Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 16:51
        to tylko ladnie wyglada na instagramowych fotach 😋 nie udalo mi sie,jak na razie, uzyskac takiej twardodci ciasta, zeby
        wyrazne wzorki zostaly zachowane po upieczeniu
        ciastka nie lamaly zebow

przy tlustym ciescie nic sie lepi a jak juz to ja myje w zmywarce

lepsze sa stemple z wzorkami
        • pepsi.only Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:09
          Dzięki.
          Czyli bez sensu.

A wykrawaczy mam pokaźne pudełko, i chciałam zastąpić je 1-2 wałkami. Czułam jednak, że zanim wydam pieniądze warto zapytać kogoś, kto użytkuje. ...
          • mysiulek08 Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:11
            nie wykrawacze, stemple

www.garneczki.pl/produkty/stemple-do-ciastek,837

mam plastikowe / silikonowe z tascomy
            • pepsi.only Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 20:09
              Ja rozumiem, że wykrawacze, a stemple to nie jest to samo.
              Plan miałam taki (trochę naiwny) że chciałam pozbyć się wszystkich wykrawaczy, których mam dużo ( dużo za dużo), i już nic nie dokupować, na rzecz 2 porządnych wałków, i jednego radełka do cięcia ciastek.
              3 rzeczy zamiast pudełka drobiazgów.
              I mieć wreszcie porządek wink
              Trudno, zostaję przy tym co mam, i nic nie dokupuję. wink
              • mysiulek08 Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 21:35
                wykrawacz nie zrobi wzorka na ciastku a walek nie potnie 😃
                tez juz nic nie dokupuje*, blaszki i foremki wymienilam na takie, ktore starcza mi do konca zycia 😁

*
                chyba, ze bedzie dobra promocja na dluga keksowke, bo jednak 2 czasami by sie przydaly
          • mysiulek08 Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:15
            ja sie bardzo nakrecilam na taki walek, z PL sobie wyslalam 😉 i jestem rozczarowana, szukalam 'glebokiego' bo spodziewaalam sie, ze przy ' plytkim' wzorek bedzie sie rozlewal ale i tak nie wychodzi jak na fotach blogersko- instagramowych 😋

ale sprobuj, majatku nie kosztuja, moze Tobie bedzie lepiej wychodzic😘
        • berdebul Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 21:12
          mojewypieki.com/przepis/miodowe-ciasteczka-z-przyprawami-korzennymi
          Z tego przepisu da się wywałkować wzorek.
          • mysiulek08 Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 21:36
            do stempli tak, z walkiem nie wyszlo a i te ciasteczka jakos sie nie przyjely
    • mysiulek08 Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 16:55
      technike walkowania moze malzonek zmienic 🙂
      jak pisze sue, poszukaj na stronach z gadzetami kuchennymi grubosc walkow
      u mnie silikonowe bez raczek sie nie sprawdzily, wole z raczkami, silikonowe sa ok ale ceramiczne jeszcze lepsze
    • mysiulek08 Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:03
      do pizzy czyli drozdzowego

www.garneczki.pl/produkt/tescoma-delicia---walek-do-pizzy-drewniany,161775

grubosc / srednica 7 cm
      www.garneczki.pl/produkt/walek-do-ciasta-obrotowy-porcelanowy-laura-ashley-candy-bialy-46-cm,86468
      8 cm
      allegro.pl/oferta/walek-do-ciasta-drewniany-gruby-45cm-na-lozyskach-14028749072
      • ga-ti Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 22:03
        Dziękuję!
    • bene_gesserit Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:17
      Najlepszym wałkiem w mojej karierze cukiernicy okazał się drewniany drążek od szczotki, przycięty. Wałkuje się rozłożonymi łapami, bez chwytania.
      • yadaxad Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:22
        Mam wałek marmurowy choć mam + innych i działa.
        • yadaxad Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:28
          Tak a propos leży za urodę na wierzchu, a dziś nie minimalizowałam, przyszedł nieznajomy od gazu, nie wpuszczenie go jest pod paragrafem, pętał się od licznika do kuchni, bulteriera zamknęłam, nie zgwałcił, ani go wałkiem nie musiałam zabić. Ale ryzyko przecież było. Nieznajomy facet u samotnej kobiety.
          • bene_gesserit Re: Wałek do ciasta 26.11.24, 10:49
            Nie no, nie każdy nieznajomy to gwałciciel. Tak czy inaczej, podczas wizyt nieznajomych fachowców warto dołożyć w łazience drugą szczoteczkę do zębów, a w przedpokoju - kapcie męskie, najlepiej w rozmiarze 47
    • berdebul Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 17:18
      To kwestia techniki. Powinien otwartymi dłońmi popychać wałek rozsuwając ręce na boki.
      • ga-ti Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 22:03
        Pouczę męża 😀
        • berdebul Re: Wałek do ciasta 25.11.24, 22:25
          0.56 s m.youtube.com/watch?v=eOMK-jS0Jbc&pp=ygUVI3Bhc3RhY29uaWxtYXR0YXJlbGxv
          Jak włoska mamma
    • tilijka123 Re: Wałek do ciasta 26.11.24, 10:50
      Kilka lat temu dostałam wałek Fiskarsa z rączkami wygiętymi do góry. Całkiem nieźle się sprawdza.
    • mava12 Re: Wałek do ciasta 27.11.24, 09:34
      ja miałam wałek drewniany, Niby był w porządku ale z czasem zaczął strasznie skrzypieć, widocznie gdzies tam drewno wyschło. Poza tym ciasto lubiło się do niego przyklejać. Kupilam jakis czas temu wałek silikonowy i ten jest lepszy bo pozbawiony wad poprzedniego. Wałek z marketu a więc nic specjalnego.
      Ja nie mam problemu z wałkowaniem ciasta na pierogi bo zwykle odkrawam malutki kawałek ciasta, tak na 1-2 pierogi, wałkuje i wrzucam rozwałkowany kawałek na foremke do pierogów. Nie wałkuje większego kawałka i nie wycinam go potem szklanką...
      Może zmień mężowi stolnicę? na jakąś "płachtę" silikonową, która nie ma brzegów więc mąż nie będzie obijał sobie kostek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka