Dodaj do ulubionych

HTZ przed menopauzą

26.11.24, 12:23
Mam pytanie, czy miesiączkując mniej lub bardziej regularnie można zażywać htz? Chodzi o sytuację, w której pojawiają się objawy typu bezsenność czy uderzenia gorąca.
Obserwuj wątek
    • taje Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 12:58
      Można. Poczytaj wypowiedzi Snejk. Dużo dobrych rad dawała.
    • przepio Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 14:02
      Ja zażywałam tak 2 lata. Leki dostałam w momencie uderzeń gorąca.
    • natalyaxx Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 14:07
      Jak najbardziej, HTZ najlepiej wprowadzać już na początku, sama zamierzam zacząć stosować jak tylko będą pierwsze objawy.
    • snakelilith Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 14:19
      Możesz najpierw zacząć brać bio-identyczny progesteron w drugiej połowie cyklu, np. 100 albo od razu 200 mg. Progesteron masz już na pewno obniżony, a jego suplementacja może już złagodzić bezsenność i uderzenia gorąca.
      Jeżeli efekty nie będą satysfakcjonujące, to dodać małą ilość estradiolowego żelu na skórę. Żel ma tą zaletę, że możesz każdego dnia regulować indywidualnie dawki i np. natychmiast dawkę zmniejszyć, albo zrobić przerwę, gdy czujesz, że twój organizm ma fazę z wyższym estradiolem.
      Jako alternatywę możesz wziąć doustny preparat kombinowany, estradiol plus gestagen, który wyłączy twój naturalny cykl (by nie było wahań) i może też łagodzić objawy perimenopauzy.
      Dla ciekawości możesz zbadać w drugiej połowie cyklu, na kilka dni przed spodziewaną miesiączką estradiol, progesteron i FSH.
      • larix_decidua77 Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 14:27
        A bez badań jakikolwiek lekarz wypisze receptę?
        • snakelilith Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 15:16
          Jeżeli jesteś w "odpowiednim" wieku, to subiektywne objawy są ważniejsze, od wartości hormonów, bo te są indywidualne. Dobry lekarz na podstawie wywiadu potrafi postawić diagnozę i przepisać hormony. HTZ nie ma też za zadanie uzyskanie poziomu hormonów z wcześniejszych czasów, to tylko łagodzenie objawów ich spadku.
          • taje Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 15:26
            Mnie powiedziano, że po 45 r. życia przy objawach perimenopauzy nie robi się badań
            • snakelilith Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 16:11
              Po 45 roku życia w zasadzie nie trzeba robić badań. Ale czasem się robi, np. gdy objawy są trochę niejasne i nie wiadomo, czy pełna htz z estradiolem jest już konieczna i czy nie wystarczyłby tylko progesteron.
              • claudel6 Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 17:12
                w Polsce kierują zawsze na badania, nawet pigułki zwykłej anty nie chcą wypisać teraz bez badań.
        • primula.alpicola Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 15:28
          larix_decidua77 napisała:

> A bez badań jakikolwiek lekarz wypisze receptę?

Mój gin powiedział, że to zbędny wydatek i kłucie, że w razie czego dobierzemy po objawach.
      • sunflowerin Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 14:56
        Snake, a co myslisz na temat wkladki Mirena? Lekarz mi ja ostatnio zalecil. Nigdy nie bralam hormonow, troche sie obawiam, choc mam 44 lata i plamienia od kilku lat.
        • snakelilith Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 15:22
          Mirena jest bardzo dobrym sposobem na ochronę macicy przy spadającym już po 40 tce progesteronie. Wpływ zawartego w niej gestagenu na cały organizm jest jednak niewielki, Mirena działa głównie miejscowo, więc chroni przed przerostem endometrium, silnymi krwawieniami, polipami i mięśniakami, ale na inne ewentualne objawy nadchodzącej menopauzy nie ma wpływu.
          • sunflowerin Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 15:31
            Dziekuje ze tak szybko odpisalas. Wlasnie wybor tej wkladki jest spowodowany bardziej moimi zmianami w macicy. Rozumiem ze oprocz wkladki mozna wtedy dolozyc jakies plastry lub HTZ ?
            • snakelilith Re: HTZ przed menopauzą 26.11.24, 16:18
              HTZ u kobiet posiadających jeszcze macicę to jest zawsze kombinacja estradiolu i progesteronu/ gestagenu, w celu ochrony macicy. Gestagen z wkładki też tak działa, więc w wypadku objawów możesz dołożyć tylko estradiol w postaci żelu, spraju, albo plastrów. Jeżeli wyciągniesz wkładkę, to będzie konieczny jeszcze dodatkowy progesteron/gestagen. Albo preparat kombinowany.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka