Dodaj do ulubionych

Iga Świątek i melatonina

29.11.24, 17:49
Chyba nie było jeszcze wątku? W skrócie, testy na środki dopingowe wykazały w jej organizmie obecność zakazanej substancji TMZ. Została zawieszona, a następnie dochodzenie wykazało, że cała seria melatoniny, którą okazjonalnie brała na sen, była zanieczyszczona (sprawdzono nowe opakowania fabrycznie zamknięte). Po wyjaśnieniu sprawy, Świątek dostała od organizacji ITIA karę (najniższą z możliwych, czyli miesiąc zawieszenia). Poprzednie zawieszenie zaliczono jej na poczet ostatecznej kary.

Nie upieram się, że dobrze znam sprawę, bo przeczytałam raptem jeden krótki artykuł na CNN i jeden na jakiejś polskiej stronie (oba mówiły mniej więcej to samo). Moje refleksje opierają się tylko na tych wiadomościach prasowych.

Uderzyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze, w świetle wyników dochodzenia, które jednoznaczne oczyściło Igę Świątek z zarzutów (brała lek przepisany przez lekarza i w żaden sposób nie mogła przypuszczaċ, że jest zanieczyszczony, co zresztą ITIA przyznaje), karanie jej przez ITIA wydaje się absurdalną decyzją. Musiała też oddaċ nagrodę z zawodów w Cincinnati, chociaż badania laboratoryjne stwierdziły, że śladowy poziom TMZ w jej organizmie nie mógł w żaden sposób wpłynąć na jej grę. Jeśli przepisy ITIA nie pozwalają inaczej zdecydować, to należy jak najszybciej zmienić te przepisy, a jeśli dopuszczają inne rozstrzygnięcie (np. całkowite uniewinnienie i przeprosiny), które tu nie zostało zastosowane, to należy w trybie pilnym zwolnić tych oficjeli.

Po drugie, pod polskim artykułem (który klarownie wyjaśniał okoliczności sprawy) zobaczyłam dużo negatywnych komentarzy na temat Świątek, w duchu “brała, a teraz ściemnia, to kłamczucha”. Co dowodzi, że wielu rodaków albo nie umie czytać ze zrozumieniem, albo żywi nieuzasadnioną niechęć do Świątek (albo jedno i drugie).
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 17:59
      A jaki jest Twój stosunek do sportu zawodowego? Rozumiem, że nie jednoznaczny, niemniej masz na pewno mniej, lub bardziej konkretne zdanie.
      • al_sahra Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:28
        krwawy.lolo napisał:

> A jaki jest Twój stosunek do sportu zawodowego?

Zupełnie obojętny, nie interesuje mnie to. Może poza dyscyplinami, które wyraźnie pozostawiają poważne i trwałe urazy, jak n.p. amerykański futbol. Uważam to za zagrożenie zdrowia publicznego.
        • krwawy.lolo Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:32
          Skoro tak, nieco mnie zaskoczyłaś. Twój wątek ma ładunek emocjonalny.
          • al_sahra Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:22
            krwawy.lolo napisał:

> Skoro tak, nieco mnie zaskoczyłaś. Twój wątek ma ładunek emocjonalny.

To przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post. Gdzie Ty widzisz emocje? (może poza tym, że bezsensowne sytuacje i brak logiki wywołują we mnie irytację, ale umiarkowaną).

Chyba automatycznie założyłeś, że każda kobieta na tym forum ma emocjonalny stosunek do Igi Świątek. W końcu toczyły się tu boje o to, czy jej sukienka była dość szykowna i niebezpiecznie było napisać, że się nie podoba.
            • hrasier_2 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:35
              al_sahra napisał(a):

> krwawy.lolo napisał:
              >
              > > Skoro tak, nieco mnie zaskoczyłaś. Twój wątek ma ładunek emocjonalny.
              >
              > To przeczytaj jeszcze raz mój pierwszy post. Gdzie Ty widzisz emocje? (może poz
              > a tym, że bezsensowne sytuacje i brak logiki wywołują we mnie irytację, ale umi
              > arkowaną).
              >
              > Chyba automatycznie założyłeś, że każda kobieta na tym forum ma emocjonalny sto
              > sunek do Igi Świątek. W końcu toczyły się tu boje o to, czy jej sukienka była d
              > ość szykowna i niebezpiecznie było napisać, że się nie podoba.
              >
              Po co ten wątek? Masz za zadanie wywołać burzę na forum? Choćby wszystko było przeciw Idze Swiątek, to ja murem za nią.
    • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 18:25
      To zdumiewający zbieg okoliczności, że melatonina została zanieczyszczona dokładnie trimetazydyną a nie np. perindoprolem czy witaminą C. Preparat był kupiony w aptece? Czy wykonany na specjalne zamówienie? Dlaczego nie podano nazwy producenta i nie wycofano całej partii? Jednym słowem całe to tłumaczenie to jedna wielka ściema. Iga mogła nie wiedzieć,całe ktoś inny tym sterował.
      • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:00
        no wlasnie, czego sie nie robi zeby wygrac, ojciec podobno bardzo ambitny
      • tilijka123 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:07
        na onecie jest informacja o producencie - polska firma LEK-AM
        przegladsportowy.onet.pl/tenis/nieplanowana-kontrola-nowe-fakty-w-sprawie-igi-swiatek-padl-termin/06xeekb
        • tilijka123 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:07
          "W wydanym w piątek oświadczeniu GIF poinformował, że firma farmaceutyczna wytwarza zarówno produkty lecznicze z melatoniną, jak również z trimetazydyną (lek nasercowy stosowany w chorobie niedokrwiennej serca), której minimalną obecność stwierdzono w próbce pobranej do badania antydopingowego od polskiej tenisistki."
        • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:13
          Wiadomo było że Lek-Am, bo to jedyny producent leku, a nie suplementu w Polsce.

"Do tej pory do GIF nie wpłynęły zgłoszenia podejrzenia wady jakościowej produktów leczniczych tego podmiotu, zawierających wymienione substancje."

I przez miesiąc nikt tego nie zgłosił? Ciekawe dlaczego
          • evening.vibes Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:21
            is-laura napisała:
            > I przez miesiąc nikt tego nie zgłosił? Ciekawe dlaczego

Z oświadczenia producenta:
            Przestrzegamy wszelkich procedur związanych z produkcją leków, zgodnych z zasadami dobrych praktyk produkcyjnych (Good Manufacturing Practice – GMP) regulowanych przez prawo unijne i krajowe. Melatonina LEK-AM 1 mg podlega ścisłej kontroli na każdym etapie produkcji. Wykryte w zbadanych opakowaniach leku śladowe ilości zanieczyszczenia są znacznie poniżej dopuszczalnej normy, co oznacza, że w żadnym stopniu nie zagrażają zdrowiu i życiu pacjentów. Melatonina LEK-AM 1 mg jest bezpieczna dla pacjentów.
            www.sport.pl/tenis/7,64987,31505842,producent-leku-igi-swiatek-przerwal-milczenie-wzbudzilo-to.html

Producent się nie wypiera więc swoja złośliwą teorię spiskową możesz wsadzić sobie w tyłek.
            • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:45
              Zbadana została całą partia leku czy opakowanie dostarczone przez Igę?
              Tabletki nie znajdują się w blistrach tylko luzem w plastikowym opakowaniu.

• evening.vibes Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:50
                is-laura napisała:
                > Zbadana została całą partia leku

W jaki sposób krynico mądrości sprawdza się 'całą partię leku' który został sprzedany?

> luzem w plastikowym opakowaniu.

Zapieczętowanym.
                • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:59
                  Do którego można wrzucić inny lek po otwarciu.
                  Badane było opakowanie zamknięte? To jak Iga wyjęła z niego tabletki?
                  • evening.vibes Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:05
                    is-laura napisała:
                    > Badane było opakowanie zamknięte? To jak Iga wyjęła z niego tabletki?

Ty naprawdę jesteś mózgowa inaczej. Do badania dostarczono zapieczętowane opakowanie, które następnie otworzono w laboratorium i zbadano zawartość.
                    • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:19
                      Zbadano inne opakowanie niż to które jest przyczyną całego zamieszania?
                  • kariwitch00 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:06
                    Muszę przyznać że mi to się nie podoba, że została potraktowana inaczej dlatego że jest wysoko w hierarchii czyli z powodu miejsca jakie zajmuje ktoś niżej już nie mógł na to liczyć, a przynajmniej znawcy sportu twierdzą że to był powód.
                    • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:47
                      Inaczej niż kto?
                      • kariwitch00 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:55
                        Przecież głośno jest o tym że ta sprawa wywołała kontrowersje w środowisku tenisowym chodzi o różnice w traktowaniu tam są konkretni sportowcy przytaczani.
                        • kariwitch00 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:01
                          Jeśli rzeczywiście jest tak że chodzi o hierarchię w tym nierównym traktowaniu nie informowaniu itd to jest to moim zdaniem to nie jest ok i daje okropny obraz sportu.
                        • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:04
                          Jacy, napisz konkretnie? Bo jeśli chodzi o Sinnera, ty chyba na niekorzyść Świątek?
                      • asia-loi Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:03
                        koko8 napisała:

> Inaczej niż kto?

Sinner, Halep, Majchrzak.
                        • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:07
                          Znasz ich przypadki i wiesz jaką ilość substancji u nich wykryto i w jakich okolicznościach ją przyjęli? Jeśli wg ciebie te przypadki są porównywalne (identyczne), to proszę napisz.
                          • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:14
                            nie rozumiesz ze juz nie da sie uprawiac sportu bez oszukiwania bo do niczego by sie nie doszlo?
                        • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:09
                          asia-loi napisała:

> koko8 napisała:
                          >
                          > > Inaczej niż kto?
                          >
                          > Sinner, Halep, Majchrzak.
                          >

Dodaj jeszcze Szarapowa, co się będziesz ograniczaćwink
                          • asia-loi Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:31
                            koko8 napisała:
                            >
                            > Dodaj jeszcze Szarapowa, co się będziesz ograniczaćwink

O Szarapowej zapomniałam. Ale widzę, że Ty wiesz o tych tenisistach o których napisałam.
                            Sinner miał dwa razy substancję zakazaną i jest niewinny. Igę uznali za winną, stąd miesiąc zawieszenia, musiała oddać kasę za turniej w Cinncinati i nie mogła wystąpić w trzech dużych turniejach, gdzie straciła dużo punktów, kasy i nr 1.
                            Halep została zawieszona na 4 lata, po dwóch latach udowodniła swoją niewinność, ale to zawieszenie to koniec kariery dla niej.
                            Majchrzak po zawieszeniu zaczyna karierę od zera. Poleciał w rankingu w dół i musi zaczynać grę od turniejów małej rangi, gdzie jest mało punktów i kasy.

A tak w ogóle to ja jestem kibicem Igi, to dla niej kupiłam Canal+.
                            • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 22:02
                              U Halep ilości roksadustatu nie byly śladowe, stwierdzono również u niej nieprawidłowości w paszporcie biologicznym (co wyklucza jednorazowy incydent jak w przypadku Świątek), poza tym nie współpracowała i sprawa zawieszenia przeciągała się w nieskonczoność. O Szarapowej w ogóle nie ma co wspominać, bo ona brała zabroniony lek świadomie.
                              I nie bronię tutaj ITIA, bo bulwersują mnie ich podwójne standardy i historia Sinnera , który wyszedł zupełnie czysty dwukrotnie (!!) złapany na dopingu. Tylko większość przypadków, szczegolnie w kobiecym tenisie, trudno wrzucać do jednego worka.
                              • asia-loi Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 22:27
                                koko8 napisała:

> O Szarapowej w ogóle nie ma co wspominać, bo ona brała za
                                > broniony lek świadomie.

To co brała Szarapowa długo było dozwolone. Później tego zakazali, a ona nadal to brała.
              • hanusinamama Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:55
                Cała partia. Nie wiem czemu naciągasz i wymyślasz...
      • al_sahra Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:31
        is-laura napisała:

> To zdumiewający zbieg okoliczności, że melatonina została zanieczyszczona dokła
        > dnie trimetazydyną a nie np. perindoprolem czy witaminą C.

Gdyby była zanieczyszczona witaminą C, to nie wyszłoby to na testach, geniuszu. Testy są na substancje zabronione.
        • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:46
          I nie byłoby problemu geniuszko. A dziwnym trafem problem jest i ktoś za tym stoi
          • hanusinamama Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:52
            Myślenie chyba cię boli. Producent ma 2 rodzaje malatoniny, jeden który zaawiera tez lek nasercowy (ten wykryty w testach). Zakładam błąd w produkcji akurat tutaj nie ejst to naciągne.
            • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:55
              O czym ty bredzisz hanusina?
              Jakie 2 rodzaje melatoniny?
          • nangaparbat3 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:34
            is-laura napisała:

> I nie byłoby problemu geniuszko. A dziwnym trafem problem jest i ktoś za tym st
            > oi

Kto? Kto? KTO za tym stoi?
            I za czym właściwie?
            • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:45
              Podejrzewam, że ten sam, co za zamachem smoleńskim...
      • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:48
        is-laura napisała:
        > To zdumiewający zbieg okoliczności, że melatonina została zanieczyszczona dokła
        > dnie trimetazydyną a nie np. perindoprolem czy witaminą C. Preparat był kupiony
        > w aptece? Czy wykonany na specjalne zamówienie? Dlaczego nie podano nazwy prod
        > ucenta i nie wycofano całej partii? Jednym słowem całe to tłumaczenie to jedna
        > wielka ściema. Iga mogła nie wiedzieć,całe ktoś inny tym sterował.

Przecież firma wydała oświdczenie, ze cała partia leku była zanieszczyszczona, a nie "specjalny blister" dla Świątek, co sugerujesz. Potwierdziło to zresztą dochodzenie ITIA. Ohydne są takie insynuacje, i trochę kompromitujące, zważając na powszechny dostęp do tych informacji.
        • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:52
          tak w ogole to ja nie wiedzialam ze tenisistki tez maja kontrole antydopingowe

no dobra sport mnie w ogole nie obchodzi

ale myslalam ze te kontrole to sa tylko w jakichs sportach na szybkosc, wytrzymalosc , na jakichs zawodach gdzie sie rywalizuje w kilka osob

a tu takie machanie rakieta i tez sie szpikuja

fiu fiu
          • asia-loi Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:06
            pani.asma napisała:
            >
            > a tu takie machanie rakieta i tez sie szpikuja
            > fiu fiu

🤦‍♀️
        • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:53
          www.lekam.pl/pl/centrum-prasowe/aktualnosci/1362

W którym miejscu jest mowa o całej partii leku?
          • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:03
            "Iga Świątek na przełomie września i października odbywała karę miesięcznego zawieszenia. W teście przeprowadzonym przed turniejem w Cincinnati (w sierpniu 2024 r.) w organizmie polskiej tenisistki wykryto śladowe ilości zakazanej trimetazydyny (TMZ), wynoszące 0,05 ng/ml (50 pg/ml).

W wyniku przeprowadzonego śledztwa okazało się, że substancja znajdowała się w leku z melatoniną przyjmowanym przez Świątek pod nadzorem lekarza. Zanieczyszczenie miało miejsce na etapie produkcji.

W dokumencie znajdziemy jeszcze jeden ciekawy wątek. Psycholożka przedstawiła dowody, mające pomóc Idze. Są to wyciągi z konta bankowego i faktury, [bpotwierdzające zakup leku w legalnych aptekach w Polsce, które znajdują się w pobliżu miejsca zamieszkania sportsmenki.[/b]

Na korzyść Świątek mógł zadziałać na przykład jeden z paragonów, który zawierał numer partii leku i był on taki sam, jak na opakowaniu, z którego tenisistka wzięła melatoninę przed testem antydopingowym."

Nie mam w tej chwili dostępu do materiałów agencyjnych, myślę, ze spokojnie przy niewiekim zaangażowaniu możesz w internecie znależć fragmenty oryginalnego raportu ITIA.
            • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:06
              serio jak kupujecie tabletki bez recepty to gromadzicie rachunki i te rachunki macie do wgladu po pol roku?

im bardziej sie tlumacza tym bardziej sie pograzaja

• asia-loi Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:08
                pani.asma napisała:

> serio jak kupujecie tabletki bez recepty to gromadzicie rachunki i te rachunki
                > macie do wgladu po pol roku?
                >
                Czasami tak. Bo chcę wiedzieć o ile podrożało lub w której aptece kupiłam.
                • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:13
                  a jestes miliarderka?
              • nangaparbat3 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:40
                A jesteśmy zawodniczkami, które sprawdza się na obecność niedozwolonych substancji?
            • is-laura Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:13
              Ten wytłuszczony fragment nie jest cytatem z oświadczenia producenta tylko wytworem dziennikarza
              • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:38
                Jprdl. Przeczytaj raport. Wiadomo, że laboratorium WADA nie zbada całej partii, bo jest to fizycznie niemożliwe. Ponizej masz procedurę jaką zastosowano. Poza tym już we własnym zakresie zapoznaj się z oficjalnym raportem, znajdziesz odpowiedzi na pytania gdzie kupiono lek i "na czyje zamówienie go wyprodukowano".

"21. At the ITIA’s request, counsel for the Player arranged for the following to be couriered to SMRTL:
                (1) the remainder of the opened container of the Product that the Player had used prior to the
                sample collection, and (2) a sealed container of the Product from the same batch as used by the
                Player prior to the sample collection. The ITIA sought to independently source a container from
                the same batch but that was not available given the Product expiry date and the non-response of
                the manufacturer (see paragraph 33, below). However, the ITIA verified that the sealed container
                obtained by Player was from the same batch as that used by the Player (the batch numbers
                matched) and the sealed container had a tamper-evident seal.
                22. On Friday 4 October 2024, SMRTL reported that it had detected TMZ in tablets from both the
                opened and sealed containers of the Product. SMRTL confirmed that the seal on the sealed
                container was intact and conducted different analyses on the Product to rule out potential
                manipulation. The amount of TMZ detected in the Product was consistent with the estimated
                concentrations of TMZ found in the Player’s urine sample, based on the Player’s asserted
                ingestion.
                • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:43
                  ojojoj
                  nie udalo sie znalezc innego opakowania bo data waznosci sie skonczyla....

wow a ja kupilam melatonine to miala chyba 5 lat waznosci....

coraz bardziej to podejrzane
                  • koko8 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:01
                    Przeczytaj jeszczex raz ze zrozumieniem. ITIA na własną rękę próbowała zdobyć próbkę z tej samej partii, ale im się nie udało znaleźć z aktualną datą ważności, a i sam producent leku nie odpowiedział (czym wg mnie się jeszcze bardziej pogrążył).
                    Co tu jest podejrzanego dla Świątek?
                    • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:13
                      to ze nie odpowiedzial a iga przywedrowala z dodatkowa buteleczka melatoniny to jest znaczace
                      • morekac1 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:30
                        Może akurat 2 kupiła, jednej jeszcze nie zaczęła?
    • snakelilith Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 18:36
      Złapanie na nielegalnej substancji jest złapanie, domaganie się przeprosin jest śmieszne. Kogo niby i za co? Z tego co pisze polska prasa, jest to też lek dostępny bez recepty, więc nie było potrzeby przepisania przez lekarza. Trudno sobie wyobrazić, że ktoś latający tyle po świecie konsultuje z lekarzem melatoninę na jetlag.
      Zagraniczne media piszą też, że ITIA nie stosuje jasnych reguł, w sumie nie wiadomo, kto, za co i ile będzie zawieszony. Skandalem jest też, że wynik nie był odpowiednio komunikowany. Wiele graczy może podejrzewać, że co niektórych, tych z dobrą linią obrony, traktuje się ulgowo, co być nie powinno. To jest zły sygnał w sporcie. A ty też próbujesz ją teraz wybielać pisząc, że "śladowy poziom TMZ w jej organizmie nie mógł w żaden sposób wpłynąć na jej grę".
      To nie ma znaczenia. Świadome, czy nieświadome spożycie, śladowe, czy nieśladowe poziomy, tych substancji sportowcy mieć w organizmie nie powinni.
      • kariwitch00 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 18:50
        Myślę że to że brnie w te tłumaczenia ściągnie na nią taką ilość hejtu z którym trudno będzie sobie poradzić fakty faktami ale ludzie nie lubią mataczenia tłumaczeń które nie są wiarygodne. Można z tego wyjść tym bardziej że ją uniewinnili ale nie w ten sposób.
      • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:01
        Snake teraz wszyscy biora i oszukuja bo inaczej sie nie da tylko niektorzy maja wiekszego pecha a inni szczescie
        nie ma sie co rzucac
      • al_sahra Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:25
        snakelilith napisała:

> Złapanie na nielegalnej substancji jest złapanie, domaganie się przeprosin jest
        > śmieszne. Kogo niby i za co?

Za stres i przerwę w karierze spowodowaną dochodzeniem i tymczasowym zawieszeniem, nawet jeśli dochodzenie było konieczne. Taka kurtuazyjna formuła, stosowana przez różne organizacje.

Z tego co pisze polska prasa, jest to też lek dos
        > tępny bez recepty, więc nie było potrzeby przepisania przez lekarza. Trudno sob
        > ie wyobrazić, że ktoś latający tyle po świecie konsultuje z lekarzem melatonin
        > ę na jetlag.

Jak pisałam, opieram się na tym, co przeczytałam. Ale sama doskonale mogę sobie wyobrazić, że zawodowy sportowiec konsultuje z lekarzem wszystko, łącznie z przyjmowaniem leków dostępnych bez recepty. Melatonina to hormon, nie bez skutków ubocznych.

> A ty też próbujesz ją teraz wybielać pisząc, że "śladowy pozi
        > om TMZ w jej organizmie nie mógł w żaden sposób wpłynąć na jej grę".
        > To nie ma znaczenia. Świadome, czy nieświadome spożycie, śladowe, czy nieśladow
        > e poziomy, tych substancji sportowcy mieć w organizmie nie powinni.

Nie próbuję jej wybielać, w ogóle nie obchodzi mnie Iga Świątek, po prostu reaguję na to, co przeczytałam.

O śladowym poziomie pisałam w kontekście zwrotu nagrody. Skoro śledztwo ITIA wykazało, że Świątek nie zdawała sobie sprawy, że ma w organizmie TMZ, a także że substancja nie wpłynęła na jej grę, to dlaczego odebrano jej nagrodę?

Gdyby podobne kryteria stosować w prawie karnym, to ktoś, komu na przykład podrzucono do domu materiały wybuchowe albo narkotyki, mógłby odpowiadać karnie za ich posiadanie, nawet gdyby wykazano, że nikt na tym incydencie nie ucierpiał, a sam gospodarz był niczego nieświadomy. Ponieważ świadomie czy nieświadomie, tych substancji mieszkańcy mieć w domach nie powinni.
        • snakelilith Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:37
          al_sahra napisał(a):

> Za stres i przerwę w karierze spowodowaną dochodzeniem i tymczasowym zawieszeni
          > em, nawet jeśli dochodzenie było konieczne.

Halo? Przecież to ona miała w sobie substancję, które jest zabroniona. Jeżeli ma to dobre wytłumaczenie i jej wierzą, to ok, ale nie ma żadnych podstaw do tego, by traktować to jako stres i obrazę dla sportowca. To jej obowiązkiem jest dbać o to, by nie brać niedozwolonych substancji.

> Ale sama doskonale mogę sobie
          > wyobrazić, że zawodowy sportowiec konsultuje z lekarzem wszystko, łącznie z pr
          > zyjmowaniem leków dostępnych bez recepty. Melatonina to hormon, nie bez skutków
          > ubocznych.

W idealnym świecie może. W realu sportowcy biorą mnóstwo rzeczy, które nie są dla nich dobre. Łącznie z tymi niedozwolonymi. Zwykle świadomie. To nie czasy enerdowskich pływaczek, którym dawano sterydy bez ich wiedzy.

> O śladowym poziomie pisałam w kontekście zwrotu nagrody. Skoro śledztwo ITIA wy
          > kazało, że Świątek nie zdawała sobie sprawy, że ma w organizmie TMZ, a także że
          > substancja nie wpłynęła na jej grę, to dlaczego odebrano jej nagrodę?

Dlatego, że nie ma znaczenia, czy tylko śladowy. To może być równie dobrze poszlaka. że ona ten środek czasem bierze i tylko do tej pory jej nie złapano.

> Ponieważ świadomie czy nieświadomie, t
          > ych substancji mieszkańcy mieć w domach nie powinni.

Profesjonalny sport rządzie się innymi prawami. Tu nie ma "nieświadomych".

• paskudek1 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:52
            Ale nie wzięła tego świadomie. To tak jakby komuś dosypać jakichś prochów do picia a potem, jak narozrabiał pod ich wpływem skazać za to rozrabianie bo, przecież był pod wpluwem prochów. A że nie miał pojęcia co m dali to kij, z tym.
            • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:54
              dajcie spokoj, to jest sport gdzie zarabia sie miliardy

serio dziewuszka nie moze zlecic kontroli tych lekarstw ktore bierze po ich zakupie PRZED wzieciem?
          • al_sahra Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:04
            snakelilith napisała:

> Dlatego, że nie ma znaczenia, czy tylko śladowy.

To, przy jakim stężeniu substancję daje się wykryć, zależy od czułości metody, która zresztą może być stale udoskonalana. Nie ma to związku ze stężeniem, przy którym substancja jest biologicznie aktywna. Jeśli to progowe stężenie jest znane, to zakaz powinien obowiązywać powyżej tego stężenia.

> To może być równie dobrze posz
            > laka. że ona ten środek czasem bierze i tylko do tej pory jej nie złapano.

Tu już fantazjujesz.
          • morekac1 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:34
            Akurat badano włosy Igi i to one "uniewinniły„ tenisistkę - nie było tam śladów przyjmowania TMZ.
            • nangaparbat3 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:45
              morekac1 napisała:

> Akurat badano włosy Igi i to one "uniewinniły„ tenisistkę - nie było tam śladów
              > przyjmowania TMZ.

Dzięki za tę informację smile
      • evening.vibes Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:26
        snakelilith napisała:
        > Z tego co pisze polska prasa, jest to też lek dos
        > tępny bez recepty, więc nie było potrzeby przepisania przez lekarza. Trudno sob
        > ie wyobrazić, że ktoś latający tyle po świecie konsultuje z lekarzem melatonin
        > ę na jetlag.

Wręcz przeciwnie - trudno sobie wyobrazić, żeby sportowiec łykał cokolwiek bez konsultacji z lekarzem.
      • kropkaa Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 23:46
        > Z tego co pisze polska prasa, jest to też lek dostępny bez recepty, więc nie było potrzeby przepisania przez lekarza. Trudno sobie wyobrazić, że ktoś latający tyle po świecie konsultuje z lekarzem melatoninę na jetlag.

Melatoninę można kupić bez recepty jako suplement ale występuje też jako lek. Poza tym żaden sportowiec nie bierze nic na własną rękę, z której choinki się urwałaś. Mało tego, któraś lekkoatletka opowiadała, ze chyba na rok do przodu informują gdzie będą. I kontrolerzy pojawiają się po próbki nawet na urodzinach babci.
        • snakelilith Re: Iga Świątek i melatonina 30.11.24, 10:31
          Boris Becker już podajże w wieku lat 40 miał dwa nowe stawy biodrowe, a Nadal to też całkiem młody facet i ma rozwaloną przez sport stopę, grać mógł na końcu już tylko faszerując się silnymi lekami przeciwbólowymi. Jeżeli ty myślisz więc, że oni w tym sporcie mają lekarzy dbających o zdrowie i rozważających branie jakiejś tam popierdółki jak melatonina, to sama się z choinki urwałaś.
          • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 30.11.24, 10:35
            Po aferze Borysa w kanciapie na szczotki naprawdę bym się nim nie chwaliła
          • kropkaa Re: Iga Świątek i melatonina 30.11.24, 11:24
            A te silne leki przeciwbólowe to Nadal myślisz kupuje w sklepie na rogu?
            Poza tym w sporcie akurat przez ostatnie dekady podejście się zmienia, żeby nie kończyć tak jak Nadal czy Radwańska, czyli żyć z ciągłym bólem. Nie wiemy oczywiście, czy to się uda Idze i będzie szła w miarę bez kontuzji, ale nie na darmo fizjoterapeuta jest stałym członkiem ekipy.
            • snakelilith Re: Iga Świątek i melatonina 30.11.24, 11:56
              Myślę, że dostaje od lekarza, któremu płacą za to, by dawał, co pacjent potrzebuje, a nie co dla pacjenta jest najlepszym długoterminowym rozwiązaniem. To, że Świątek łyka też rzeczy, które dla zwykłej ematki byłyby ryzykiem, a lekarz nawet nie protestuje, jest pewne. I to wiedzą wszyscy, którzy mają styczność z profesjonalnym sportem. Świątek to zapewne nie dziewica orleańska w białym gieźle, ale co niektórzy uparli się ją tak traktować, bo tak im pasuje do naiwnego światopoglądu.
              • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 30.11.24, 12:16
                Snake dobrze prawi

Iga musi mieć cala teorię dopingu w małym palcu
                • yadaxad Re: Iga Świątek i melatonina 30.11.24, 14:59
                  Wyniki sportowca mają trwać przez lata. Chyba, że akurat sportowcom ćpanie ma jakimś cudem nie szkodzić. Była taka jedna i było bęc po świetnych wynikach.
    • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 18:59
      po co mloda dziewucha ktora zdrowo i aktywnie zyje bierze srodki nasenne?
      • kariwitch00 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:04
        Melatonina to nie jest dziwne w tych czasach. Swoją drogą Iga to super dziewczyna poza tenisem zawsze miała też bieg przez plotki zawsze coś sie dzialo i rzeczywiście do niedawna nie na własne życzenie.
      • husky_cat Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:34
        Czy życie zawodowego sportowca można nazwać zdrowym to jest jednak dyskusyjne.
        A ona ma totalnie rozregulowany zegar biologiczny przez ciągle podróże i zmiany czasu
      • princesswhitewolf Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:35
        Bo chodzi o zmiany strefy czasu. Zajmowalo mi zawsze 2 tyg by sie przestawic
        • krwawy.lolo Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:41
          princesswhitewolf napisała:

> Bo chodzi o zmiany strefy czasu. Zajmowalo mi zawsze 2 tyg by sie przestawic

Nie potrafię sobie wyobrazić, dokąd latałaś.
          W obie strony są jakieś tam różnice, niemniej jeśli nie fruwiesz w interesach, a urlopowo, dwa tygodnie to już choroba.
          • snakelilith Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:45
            krwawy.lolo napisał:

> niemniej jeśli nie fruwiesz w interesach,
            > a urlopowo, dwa tygodnie to już choroba.

Spróbuj żyć na wegańskiej diecie bez węglowodanów, to zobaczysz jak się będziesz czuł. big_grin
            • krwawy.lolo Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:50
              To byłby nie jet lag, tylko Hirnleck. (Rozumiem, że dostrzegasz drwinę z niemieckiej wymowy.)
        • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:42
          bez przesady, nie zmieniam czesto ale to jest kwestia dwoch dni, zeby sie ogarnac

ona lata w kolko wiec musi byc organizm przyzwyczajony

to tak jak ludzie ktorzy pracuja na zmiany, jakos zyja i nie szprycuja sie kilogramami lekow
          • kariwitch00 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:50
            Strefy czasowe to jedno ale wystarczy zobaczyć jak duża ilość ludzi ma obecnie zaburzenia snu. poza tym są i tenisiści z depresja, ktoś tam dokończył karierę a nawet chyba Janowicz opowiadał że miał początki depresji
            • kariwitch00 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:51
              *skonczył karierę przez depresję
      • hrasier_2 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:36
        pani.asma napisała:

> po co mloda dziewucha ktora zdrowo i aktywnie zyje bierze srodki nasenne?
        Żeby odpocząć. To takie trudne?
      • asia-loi Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:19
        pani.asma napisała:

> po co mloda dziewucha ktora zdrowo i aktywnie zyje bierze srodki nasenne?

Bo często zmienia strefy czasowe. Co chwilę jest na innym kontynencie.
    • evening.vibes Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:23
      Miała pecha ale przepisy to przepisy - w jakikolwiek sposób substancja dostała się do organizmu - dyskwalifikuje zawodnika.
      • al_sahra Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:37
        evening.vibes napisała:

> Miała pecha ale przepisy to przepisy - w jakikolwiek sposób substancja dostała
        > się do organizmu - dyskwalifikuje zawodnika.

OK, to została zawieszona na czas śledztwa. Śledztwo wykazało, że 1. była nieświadoma, 2. substancja była w śladowych ilościach (czyli nie miała na nic wpływu). W jaki sposób ta konkluzja uzasadnia kolejne zawieszenie, tym razem zastosowane specyficznie jako kara?
        • hrasier_2 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:48
          al_sahra napisał(a):

> evening.vibes napisała:
          >
          > > Miała pecha ale przepisy to przepisy - w jakikolwiek sposób substancja do
          > stała
          > > się do organizmu - dyskwalifikuje zawodnika.
          >
          > OK, to została zawieszona na czas śledztwa. Śledztwo wykazało, że 1. była nieśw
          > iadoma, 2. substancja była w śladowych ilościach (czyli nie miała na nic wpływu
          > ). W jaki sposób ta konkluzja uzasadnia kolejne zawieszenie, tym razem zastosow
          > ane specyficznie jako kara?
          >
          Melatonina powoduje senność - a wtedy jeszcze trudniej się gra! Iga grała świetnie pomimo zażycia środka nasennego! Pochwały powinna dostawać a nie podlegać krytyce! Fajna ta sygnaturka 😊
          • mak_z_figa Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:38
            Przecież nie bierze się melatoniny przed meczem, tylko żeby wyspać się w nocy
    • bluea.nna1 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 19:23
      Słyszałam jej wypowiedź na ten temat. Miwila,że w jej przypadku, przy tym rytmie życia, melatonina jest niezbędna.
      Ja akurat jej wierzę i współczuję tego, co ja spotkało.
      • hrasier_2 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:41
        Prosiła by ją wspierać. Tyle zrobiła dla naszego kraju. Polki przegrały z Włoszkami w półfinale pucharu Billie Jean King. A ja myślałem, że ma jakiś problem i okazało się .
        • pani.asma Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:44
          no fajna dziewczyna ale mnie juz denerwuje ten sport i udawanie i kombinowanie

dlaczego dla swietego spokoju sobie nie bada lekarstw ktore zazywa czy sa " czyste"
          • hrasier_2 Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 20:54
            Każdy sport nie jest czysty, póki kogoś nie złapią. Nie jestem specjalistą w takiej dziedzinie. Lubię tenis- jeden z czołowych w tej dziedzinie. Człowiek paskudnie się czuje jak go na czymś złapią i do tego z hejtują. Swoje odcierpi długo. Ale chrzanić to, życie za krótkie na takie dylematy Asma...
          • mak_z_figa Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 21:50
            dlaczego dla swietego spokoju sobie nie bada lekarstw ktore zazywa czy sa " czyste"
            Z założenia leki są "czyste", czyli zawierają tylko te substancje, które są wymienione.
            A przypadki są różne. Bywa nawet zanieczyszczone jedzenie. I co, ma nie jeść, bo trzeba wszystko zbadać? Można wejść do pomieszczenia, w którym ktoś rozpylił jakieś zakazane substancje. Ktoś może wysmarować klamki jakąś substancją, która przenika przez skórę. Chyba podręczne laboratorium by musiał mieć przy sobie każdy sportowiec, żeby był zabezpieczony na wszystkie możliwe przypadki. Ale tak się nie da żyć. Nie da się wszystkiego kontrolować i traktować jak potencjalne niebezpieczeństwo. Trzeba znaleźć jakiś kompromis, bo inaczej można oszaleć.
            To jest teraz problem dla całego środowiska sportowego. Bo leki, które można było traktować jako bezpieczne, przestały takie być.
            Z drugiej strony czułość testów jest coraz wyższa. Wyłapują wartości homeopatyczne. Myślę, że podobnych przypadków będzie coraz więcej.
            Iza miała szczęście, że znalazła źródło. I miała na to pieniądze, żeby móc szybko przebadać preparaty, które bierze. Czy włosy, na potwierdzenie, że nie był to długi kontakt z zakazaną substancją. W przypadku zanieczyszczeń w jedzeniu czy środowisku, to już nie jest takie proste.
            • taje Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 22:13
              Miała szczęście, że znalazła zafoliowane opakowanie z tą samą serią fabryczną, mimo, że producent nim nie dysponował (przynajmniej nie odpowiedział).
    • lajtova Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 22:09
      Iga jest najlepsza.
    • kropkaa Re: Iga Świątek i melatonina 29.11.24, 23:39
      Idze współczuję, ale tak sobie pomyślałam, że to, co łykamy i co jemy, gdyby tak poddane zostało badaniom, to naprawdę jedna wielka niewiadoma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka